Jean-François Laguionie

Regisseur, Acteur, Scenarist, Producer

Jean-François Laguionie is regisseur, acteur, scenarist en producer.
Er zijn 5 films gevonden.

Louise en hiver

2016 | Animatie

Frankrijk/Canada 2016. Animatie van Jean-François Laguionie. Met o.a. Dominique Frot, Jean-François Laguionie, Antony Hickling en Diane Dassigny.

Vijfde speelfilm van de Franse animatiemeester Laguionie (1939), die in 1978 een Gouden Palm won voor zijn korte allegorie op het huwelijk La traversée de l'Atlantique à la rame, waarin een stel per roeibootje de oceaan oversteekt. Qua thematiek en narratieve stijl is deze film, met haar pastelkleurige, surrealistische bespiegelingen over tijd en liefde, daar nauw aan verwant. Het titelpersonage is een oude vrouw die alleen met haar herinneringen overwintert in een verlaten badplaats. Delicaat, scherpzinnig en een tikje ondeugend.

Le tableau

2011 | Animatie

Frankrijk 2011. Animatie van Jean-François Laguionie. Met o.a. JB Blanc, Steve Blum, Eden Riegel en Spike Spencer.

Een kunstschilder laat het canvas van een sprookjeskasteel onvoltooid. Daarop ontbrandt een conflict tussen de drie categorieën figuren die erop te zien zijn: de volledig geschilderden, de onvolledigen en de geschetsten. Dit gegeven wordt, verbeeld in een raamvertelling met een oogverblindende melange van klassieke en digitale animatietechnieken, filmpoëzie die betovert, beroert en beklijft. Onmiskenbaar Frans in zijn cultuurhistorische rijkdom en scenariogelaagdheid, is Le tableau wat visuele elegantie betreft duidelijk beïnvloed door Paul Grimaults Le roi et l'oiseau. Volop knipogen naar Modigliani, Matisse, Chagall, Bonnard, Picasso.

Princes et princesses

1999 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Frankrijk 1999. Animatie van Michel Ocelot.

De maker van KIRIKOU ET LA SORCI[KA2]ERE werkte tien jaar aan deze animatiefilm met silhouetten en kleurige lijntekeningen die uit zes verschillende vertellingen bestaat. Hierdoor is hij heel geschikt voor de hele kleine kijkers, die normaal gesproken moeite hebben om lang te blijven stilzitten. De verhalen zijn gemakkelijk te volgen. Samen met een oude filmoperateur gaan twee kinderen naar films kijken die hij op het bioscoopscherm projecteert. Het eerste verhaal is getiteld LA PRINCESSE AUX DIAMANTS en gaat over een prinsesje dat twee prinsen uitdaagt om haar diamanten halssnoer te rijgen. Het moet binnen een bepaalde tijd lukken, anders verandert een van hen in een mier. Het tweede heet LE GAR[KA10]CON DES FIGUES en gaat over een arme Egyptische jongen die slechts [KA1]e[KA1]en vijgenboom bezit; hij brengt iedere morgen een vrucht naar de koningin die hem rijkelijk beloont. Een jaloerse hoveling zorgt ervoor dat de boom alleen nog maar vruchten draagt in de winter... In LA SORCI[KA2]ERE proberen koene prinsen tevergeefs de burcht van een heks te bestormen; wie het lukt, mag met de beeldschone koningsdochter trouwen. In LE MANTEAU DE LA VIEILLE DAME wordt een bandiet het slachtoffer van zijn slachtoffer, een oude dame van wie hij de nieuwe jas wilde stelen; ze verandert hem in een speelgoedbeest. Het vijfde verhaal is getiteld LA REINE CRUELLE en gaat over een koningin met een stenen hart, die zegt dat zij degene zal trouwen, die zij voor zonsondergang niet kan vinden en doden met haar straal; een jongeling tart de uitdaging. Het laatste verhaal PRINCE ET PRINCESSE gaat over een prins en een prinses die met elkaar verloofd zijn. Wie kust verandert de ander in een beest. Zo veranderen zij in een hele reeks dieren totdat zij uiteindelijk zichzelf weer zijn. Zondermeer een juweeltje dat bekroond werd op een jeugdfilmfestival. Deze film die oude Egyptische tekenstijlen met Japanse technieken vermengt, is een verademing ten op zichte van al dat Disneywerk en zijn talloze mindere (computer)imitaties. Het scenario is van regisseur Ocelot. Het camerawerk is van Anita Vilfrid, Michèle Péju en Dominique Leféver. Met in de originele versie de stemmen van: Arlette Mirapeu, Philippe Cheytion, Yves Barsacq en François Voison.

Le château des singes

1999 | Animatie, Fantasy, Familiefilm, Avonturenfilm

Frankrijk/Verenigd Koninkrijk/Duitsland/Verenigde Staten 1999. Animatie van Jean-François Laguionie. Met o.a. Matt Hill, Sally Ann Marsh, John Hurt, Rik Mayall en Michael Gambon.

Zeer fraaie animatiefilm over een vredige apenkolonie die na een aardbeving uiteenvalt in twee elkaar vrezende gemeenschappen. De Laankos leven op de grond en de Woonkos in de bomen. Na eeuwen isolatie en overlevering noemen ze elkaar respectievelijk demonen en wilden. ' Wilde' Kom krijgt direct te maken met de vermeende demonen als hij honderden meters naar beneden stort. Ruim acht jaar werkten honderden Europese artiesten aan dit lommerrijke avontuur over vooroordelen, onwetendheid, moed en liefde. Met onder andere komiek Rik Mayall als de geniepige Laanko-stroman.

Gwen, le livre de sable

1984 | Animatie, Sciencefiction

Frankrijk 1984. Animatie van Jean-François Laguionie.

Het heeft de maker vier jaar gekost om deze film te realiseren door beeld na beeld op te nemen in de trant van een tekenfilm. Hij heeft voor een science fiction-verhaal gekozen van een ontroerend lyricisme en dat van hetzelfde kaliber blijkt te zijn als een meesterwerk, getuige de prachtige epiloog. De film heeft iets van een fabel, is ook verrassend poëtisch en hersenschimmig. Hoewel er soms langdradige stukken in voorkomen, wegen die niet op tegen het adembenemende meesterwerk.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jean-François Laguionie op televisie komt.

Reageer