Tom Toelle: regie en scenario.
Er zijn 12 films gevonden.

Wenn die Liebe verloren geht

2001 | Drama

Duitsland 2001. Drama van Tom Toelle. Met o.a. Uli Philipp, Mario Irek, Hanns Zischler, Doris Kunstmann en Holger Jung.

Lonny der Aufsteiger

1998 | Drama

Duitsland 1998. Drama van Tom Toelle. Met o.a. Roman Knižka, Anna Thalbach, Jannis Kyriakidis, Boris Aljinovic en Rufus Beck.

Der Trinker

1995 | Drama

Duitsland 1995. Drama van Tom Toelle. Met o.a. Harald Juhnke, Jutta Wachowiak, Deborah Kaufmann, Eberhard Esche en Christian Grashof.

Tv-film naar de gelijknamige roman van Hans Fallada, die hij schreef in de gevangenis in 1944/45. Het gaat over de oudere Erwin Sommer (Juhnke), die samen met zijn vrouw Magda (Wachowiak) het familiebedrijf door WO II heen weet te loodsen. Als er na de oorlog enige zakelijke tegenslagen geïncasseerd moeten worden, neemt hij zijn toevlucht in de alcohol.

Deutschlandlied

1994 | Oorlogsfilm, Historische film

Duitsland 1994. Oorlogsfilm van Tom Toelle. Met o.a. Ulli Philipp, Matthias Habich, Katja Riemann, Heino Ferch en Suzanne von Borsody.

In mei 1945 is ook in K[KA3]onigsbruck (in Duitsland) de oorlog voorbij, maar voor de inwoners ervan breken verwarrende tijden aan: afrekeningen, zwarte handel en boze herinneringen die men beter maar niet kan hebben. Anna Mahlmann (Philipp) verloor haar man in de oorlog en staat er met haar dochtertje Betty (Brendler) alleen voor. Geleidelijk aan wennen ze aan de Amerikaanse bezetting. Anna probeert als naaister aan de kost te komen maar heeft het moeilijk. De kleine geschenkjes van de zwarte G.I. George (Ramsey) zijn dan ook meer dan welkom. Tussen George en Betty groeit een romance, die geheim moet blijven. De problemen komen in een stroomversnelling wanneer George de MP achter zich aan krijgt. Interessante, lange tv-film, die meestal in drie delen wordt uitgezonden, met een scenario van Peter Märthesheimer, Pea Fröhlich en regisseur Toelle, die op realistische wijze de 'bevrijding' laat zien door Duitse ogen. Camerawerk van Ingo Hamer.

König der letzten Tage

1993 | Avonturenfilm

Duitsland 1993. Avonturenfilm van Tom Toelle. Met o.a. Mario Adorf, Christoph Waltz, Charo López, Otto Kukla en Deborah Kaufmann.

Avonturier Sebastian Kien (Kukla) is met Engele (Kaufmann), een jong meisje dat haar hele familie heeft verloren, naar Münster getrokken, waar de legendarische wederdoper Jan van Leiden aan de macht is. Omdat katholieken en protestanten massaal naar de nieuwe sekte overlopen, laat Adorf, als de prins- bisschop, Graf von Waldeck, de stad gedurende een jaar belegeren. Redelijk interessante weergave van 16e eeuwse machtsstrijd om het voormalige vorstendom Waldeck. Waltz is Adorfs aartsvijand. Scenario van Manfred Purzer. Het camerawerk is van Theo Bierkens.

La Paloma fliegt nicht mehr

1992 | Drama

Duitsland 1992. Drama van Tom Toelle. Met o.a. Hans-Christian Blech, Wolfgang Reichmann, Klaus Schwarzkopf, Jutta Boll en Erla Prollius.

Als voormalige ijscoman Reichmann met een grote voorliefde voor zeeslagen, het bejaardenhuis betreedt, verstoort hij met zijn onbehouwen gedrag de bestaande verhoudingen. Naarmate zijn medebewoners hem accepteren, kan Dr. Blech niet langer meer de eerste viool spelen met saaie historische verhalen, maar hij maakt tenslotte een eind aan Reichmanns monomanie over zeeslagen. Vrijelijk gebaseerd op een kort verhaal van Siegfried Lenz, dat door de regisseur tot scenario werd bewerkt. Achter de camera stond Anton Peschke.

Le Baron

1988 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Oostenrijk 1988. Drama van Tom Toelle. Met o.a. Raf Vallone, Laure Marsac, Martin Umbach, Dieter Kirchlechner en Bruno Dalanski.

Vallone is een schatrijke baron en bierbrouwer die op zijn 75ste verjaardag een beroerte krijgt. Tot groot ongenoegen van zijn kinderen en kleinkinderen, die al jaren zitten te wachten op de erfenis, herstelt hij goed, wordt een levensgenieter en wordt verliefd op zeventien-jarig volksmeisje Marsac. Zij trouwen en haar kinderdroom - op het kasteel wonen en rijk zijn - gaat in vervulling want zij wordt de enige erfgename. Vallone past niet bij zijn rol als Germaanse bierbrouwer, de rol van een Italiaanse of Franse wijnbaron zou hem beter liggen, maar het is nu eenmaal een Duits-Oostenrijkse co-productie met Franse participatie. Scenario van Jorg Graser.

Der Schrei der Eule

1987 | Thriller

Duitsland 1987. Thriller van Tom Toelle. Met o.a. Matthias Habich, Birgit Doll, Jacques Breuer, Doris Kunstmann en Fritz Lichtenhahn.

Thriller naar de in 1964 verschenen roman The Cry of the Owl van misdaadschrijfster Patricia Highsmith, met Habich als een pas gescheiden man die tijdens een van zijn doelloze tochten de in een afgelegen huisje wonende Doll leert kennen. Het is liefde op het eerste gezicht, maar Dolls vroegere vriend Breuer weigert het veld te ruimen. Zoals wel vaker bij Highsmith - het scenario is van Peter Märthesheimer en Pea Fröhlich - is de plot niet sterk en gaat het meer om de situaties. In hetzelfde jaar ook verfilmd door Claude Chabrol, onder de titel LE CRI DU HIBOU.

Via Mala

1985 | Romantiek, Drama

Italië​/​​Frankrijk​/​​Oostenrijk​/​​Duitsland 1985. Romantiek van Tom Toelle. Met o.a. Mario Adorf, Maruschka Detmers, Milena Vukotic, Dominique Pinon en Sissy Höfferer.

Tot dusver langste (de derde) verfilming van de beroemde gelijknamige Zwitserse familesaga van John Knittel met Adorf als de wrede, overheersende aan de drank verslaafde patriarch Jonas Laurentz, die door iedereen wordt gehaat - hij slaat zijn zoon Niklas (Pinon) kreupel en de Nederlandse Detmers als zijn jongste dochter Silvie die verdwijnt nadat zij van medeplichtig aan de moord op haar vader wordt verdacht. Kale jonkheer Andreas von Richenau (Kukura) is verliefd op Silvie, maar Andreas` verarmde familie heeft andere plannen. Na de onnatuurlijke dood van Jonas Laurentz, ontrafelt Andreas - inmiddels rechter geworden - de familietragedie, en aan het slot kan hij Silvie in zijn armen sluiten. Dramatische, groots opgezette miniserie die ver boven het peil van colportagelectuur uitstijgt dankzij een indrukwekkende internationale bezetting (Adorf en Höfferer werden in 1986 gelauwerd als beste Duitse tv-acteurs voor hun vertolkingen) en de muziek van Ennio Morricone. Detmers werd naar aanleiding van haar rol en vertolking in Duitsland uitgeroepen tot populairste actrice van het seizoen 1985/86. Het camerawerk is van Igor Luther, die de kijker op fraaie landschapsopnamen van de alpen tracteert. Het scenario is van Jörg Graser. Wordt meestal in drie delen uitgezonden.

Eine ungeliebte Frau

1974 | Drama

Duitsland 1974. Drama van Tom Toelle. Met o.a. Ulli Philipp, Wolfgang Preiss, Helmut Förnbacher, Günther Jerschke en Dorothea Gervenux.

Na de dood van haar ouders wordt het meisje Philipp opgenomen door de familie Matern. Ze wordt verliefd op de zoon uit het pleeggezin, Wolff, en dat leidt tot allerhande Courths-Mahler toestanden. Kan ook moeilijk anders, want het scenario van regisseur Toelle is gebaseerd op het gelijknamige boek van Hedwig Courths-Mahler, dat ook in het Nederlands werd stukgelezen, onder de titel Een onbeminde vrouw. Toelle heeft beslist langer aan zijn film gewerkt dan Courths-Mahler nodig had om het boek te schrijven.

Die Kriegsbraut

1974 | Drama

Duitsland 1974. Drama van Tom Toelle. Met o.a. Volkert Kraeft, Donata Höffer, Eva Christian, Wolfgang Preiss en Alice Treff.

WO I. Höffer houdt van haar neef Kraeft, een oorlogsvlieger. Hij papt aan met de Russische spionne Christian, maar Höffer weet - godzijdank! - te verhinderen dat hij een landverrader wordt. De keizer roept hem onder de wapenen en hij trouwt - uit dankbaarheid! - met Höffer. Je houdt het niet voor mogelijk, maar, jawel, bij het afscheid stelt hij vast dat hij ook van haar houdt. Naar de gelijknamige roman van... jawel, Hedwig Courths-Mahler.

Das Millionenspiel

1970 | Sciencefiction, Drama

Duitsland 1970. Sciencefiction van Tom Toelle. Met o.a. Jörg Pleva, Dieter Hallervorden, Josef Fröhlich, Theo Fink en Dieter Thomas Heck.

Ergens in de 'toekomst' kijkt iedereen op de tv naar de reality show Het Spel van Je Leven. De inzet van de deelnemer is zijn eigen leven. Overleeft hij, dan wint hij ook nog eens een miljoen mark. Het scenario is geïnspireerd op een kort verhaal van de Amerikaanse SF-schrijver Robert Sheckley, maar doet heel verouderd aan.