Wasis Diop

Regisseur, Componist

Wasis Diop is regisseur en componist.
Er zijn 9 films gevonden.

Une saison en France

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Mahamat-Saleh Haroun. Met o.a. Eriq Ebouaney, Sandrine Bonnaire, Aalayna Lys, Léonie Simaga en Sandra Nkake.

Abbas (Ebouaney) en zijn zoon en dochter zijn wat ze in Frankrijk de 'sans-papiers' noemen: vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd, maar nog niet te horen hebben gekregen of ze mogen blijven of niet. Abbas wacht al jaren op nieuws en de onzekerheid begint zo langzamerhand aan zijn zelfrespect te knagen. Helemaal nu zijn kinderen (en dan met name z'n zoon) het vertrouwen in hun vader beginnen te verliezen. Diep-humane, maar ook nogal kabbelende vertelling van de oorspronkelijk uit Tsjaad afkomstige Haroun.

Grigris

2013 | Drama

Tsjaad/Frankrijk 2013. Drama van Mahamat-Saleh Haroun. Met o.a. Souleymane Démé, Anaïs Monory, Cyril Guei en Marius Yelolo.

Grigris (Démé) is een arme sloeber uit Burkina Faso die op zijn vrije avonden, ondanks zijn kreupelheid door een misvormd been, de blits maakt op de dansvloer. Om zijn stiefvaders medische misère te bekostigen wordt hij part-time crimineel en valt, om de boel nog wat te compliceren, voor nachtvlinder Mimi (Monory). Hutspot van melodrama, zielige-pauperverhaal en misdaadfilm stijgt boven zijn onwaarschijnlijke C-scenario uit dankzij hoofdrolspeler Démé, goede fotografie en de couleur locale. Meer een antropologisch curiosum dan een serieuze bijdrage aan de wereldcinema.

Daratt

2006 | Drama

Tsjaad/Frankrijk/België/Oostenrijk 2006. Drama van Mahamat-Saleh Haroun. Met o.a. Ali Barkai, Youssouf Djaoro, Aziza Hisseine en Djibril Ibrahim.

Op het moment dat de regering van Tsjaad amnestie verleent aan alle oorlogsmisdadigers krijgt de zestienjarige Atim van zijn grootvader een revolver om de man die zijn vader vermoordde te doden. De man blijkt een eigen bakkerijtje te hebben; Atim kan er aan de slag en er groeit een vreemde verhouding tussen de twee mannen. Op een dag stelt de bakker voor Atim te adopteren. Hoopvol verhaal over de naweeën van de meer dan dertig jaar durende burgeroorlog in Tsjaad. Op het festival van Venetië kreeg Haroun er de Grote Juryprijs voor. Zelden was de hulde zo terecht.

La petite vendeuse du soleil

1999 |

Zwitserland/Frankrijk/Senegal 1999. Wasis Diop en Djibril Diop Mambetty. Met o.a. Dieynaba Laam, Moussa Baldé, Oumy Samb, Taïrou M'Bay en Lisa Baléria.

Hoofdrolspeelster in dit tweede deel van de onvoltooide trilogie 'Histoires des petits gens' is de twaalfjarige Sili die het bedelen afzweert en krantenverkoopster wordt in het hectische Dakar. Mambéty is erin geslaagd een optimistische kijk te geven op de kloof tussen droom en werkelijkheid. Hij was gefascineerd door mensen aan de rand van de samenleving die ondanks de armoede hun dromen niet opgeven.

La petite vendeuse de 'soleil'

1999 | Komedie, Drama

Frankrijk/Zwitserland/Senegal 1999. Komedie van Djibril Diop Mambéty. Met o.a. Lissa Baléra, Taïrou M'Bay en Oumy Samb.

Sili Laam (Bal[KA1]era) is een meisje van twaalf. Ze loopt op krukken omdat ze een verlamd been heeft. Iedere morgen maakt zij de lange en inspannende tocht van de krottenwijk, waar zij woont, naar het centrum van de stad Dakar om te gaan bedelen. Ze is niet de enige, die zich op weg begeeft: er is een man in een rolstoel, er zijn mensen op de fiets, paarden en wagens, auto`s, voetgangers, kortom alles wat zich voortbewegen kan, hoopt zich in de hoofdstad die dag weer in leven te houden. Sili wil heel graag kranten verkopen. Het lukt: ze mag Le Soleil (vandaar de titel) uitventen, maar haar concurrenten - een bende straatjongens - proberen het haar onmogelijk te maken. Zij nemen Sili de krukken af. Ze houdt vol: op de rug van een kameraad gaat ze door; de stad danst en ze verdient genoeg geld om voor haar blinde grootmoeder een parasol te kopen. Het vervolg op LE FRANC is een Luis Buñuelachtige film geworden, die doet denken aan diens LOS OLIVIDADOS. Het kwam nooit tot de bedoelde trilogie omdat Mambéty op 53-jarige leeftijd op 23 juli 1998 in Parijs overleed. Deze wat trage, maar indrukwekkende film bereikte na zijn dood de festivals en sommige donkere zalen. Het mooie camerawerk is van Jacques Besse.

TGV

1998 | Drama, Komedie

Senegal/Frankrijk 1998. Drama van Moussa Touré. Met o.a. Bernard Giraudeau, Makena Diop, Philippine Leroy-Beaulieu, Al Hamdou Traore en Joséphine Zambo.

Tijdens een dagenlange bustocht van Dakar in Senegal naar Conakry in Guinee leren passagiers van verschillende afkomst elkaar kennen, van een gewezen minister van Financiën, tot vluchtelingen en Europese sociaalwetenschappers. TGV is de koosnaam van de kleurrijke personenbus die om de haverklap stilvalt, ondanks de liefdevolle verzorging van trotse chauffeur en eigenaar Rambo (Diop). Een bus als smeltpot werd al op grandioze wijze verkend in 1939 in John Fords Stagecoach. Touré's TGV is een waardige reïncarnatie, rijk doorspekt met politieke, maatschappelijke en sociaal-culturele tegenstellingen en verlucht met lichtvoetige terzijdes. Internationale festivalhit.

Silmande tourbillon

1998 |

Frankrijk 1998. S. Pierre Yameogo. Met o.a. Halidou Sawadogo, Ali Guentas, Adboulaye Komboudri, Doua Sibide en Anne Roussel.

Tijdens een dagenlange bustocht van Dakar in Senegal naar Conakry in Guinee leren passagiers van verschillende afkomst elkaar kennen, van een gewezen minister van Financiën, tot vluchtelingen en Europese sociaalwetenschappers. TGV is de koosnaam van de kleurrijke personenbus die om de haverklap stilvalt, ondanks de liefdevolle verzorging van trotse chauffeur en eigenaar Rambo (Diop). Een bus als smeltpot werd al op grandioze wijze verkend in 1939 in John Fords Stagecoach. Touré's TGV is een waardige reïncarnatie, rijk doorspekt met politieke, maatschappelijke en sociaal-culturele tegenstellingen en verlucht met lichtvoetige terzijdes. Internationale festivalhit.

Samba Traoré

1992 | Drama

Burkina Faso/Frankrijk/Zwitserland 1992. Drama van Idrissa Ouedraogo. Met o.a. Bakary Sangaré, Mariam Kaba, Abdoulaye Komboudri, Irène Tassembedo en Moumouni Compaoré.

Samen met een vriend pleegt Samba Traoré (Sangaré) een overval op een benzinestation. Als zijn vriend door de politie doodgeschoten wordt, weet Samba met de buit te vluchten. Hij keert terug naar zijn geboortedorp, waar hij probeert het verleden te vergeten en een nieuwe toekomst op te bouwen. Hij ontmoet een prachtige vrouw (Kaba) en trouwt met haar. Met een vriend opent hij een bar. Maar dan haalt het verleden hem in. Goed gemaakt Afrikaans drama, dat de westerse kijker zal aanspreken. Prachtige fotografie op locatie in Burkina Faso.

Hyènes

1992 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk/Zwitserland/Senegal/Nederland/Frankrijk 1992. Drama van Djibril Diop Mambéty en Djibril Diop Mambetty. Met o.a. Mansour Diouf, Ami Diakhate, Mahouredia Gueye, Issa Ramagelissa Samb en Faly Gueye.

Een door prostitutie rijk geworden oude vrouw keert, om zich op de man te wreken die haar destijds daartoe dwong, naar haar arme Senegalese dorp terug. De dorpelingen kanten zich aanvankelijk tegen het doodvonnis dat zij geveld heeft. Rijkdom blijkt echter sterker dan ideologie en uiteindelijk weet de vrouw alle inwoners voor zich te winnen. Deze parabel, gebaseerd op Friedrich D[KA3]urrenmatts [KL]Der Besuch der alten Dame[KLE], werd in 1964 al verfilmd onder de titel DER BESUCH (THE VISIT) met Ingrid Bergman en Anthony Quinn in de hoofdrollen. De Senegalese regisseur Mambéty verplaatste het gegeven naar Afrika, maar de essentie bleef behouden, het gegeven is universeel en in die zin ook op zijn plaats op het zwarte continent. Er is wel het exotische decor van een stoffig stadje in de Sahel maar de zwakke dramatische overtuigingskracht van de onbekende acteurs en de magere karaktertekening komen de boodschap niet ten goede. Scenario van regisseur Mambéty. Camerawerk van Matthias Kälin.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Wasis Diop op televisie komt.

Reageer