Jan Gruyaert

Regisseur, Scenarist

Jan Gruyaert is regisseur en scenarist.
Er zijn 3 films gevonden.

De Vlaschaard

1983 | Drama

België 1983. Drama van Jan Gruyaert. Met o.a. Vic Moeremans, René Van Sambeek, Dora van der Groen, Gusta Gerritsen en Dirk Celis.

Een generatieconflict over landbouwmethoden ontaardt in slaande ruzie als een boerenzoon niet alleen kritiek heeft op tijdstip en plaats van vlas zaaien maar het ook nog aanlegt met een boerenmeid. Scriptschrijver en regisseur Gruyaert wijfelt in De Vlaschaard, naar het gelijknamige boek uit 1907 van Stijn Streuvels, tussen het maken van een kunstfilm en een plattelandsdrama. Het resultaat is een wat onduidelijk verhaal met enkele mooie beelden. Men kan van alle vlas geen goed garen spinnen. Vic Moeremans won desondanks een Gouden Kalf voor zijn rol als boer.

In kluis

1977 | Drama

België/Nederland 1977. Drama van Jan Gruyaert. Met o.a. Bert André, Herman Jacobs en Myriam Nuyten.

Een man, woonachtig in de ruïnes van een middeleeuws kasteel, observeert door een sterrekijker het gedrag van een kunstschilder en zijn model in de natuur, en bemerkt dat deze de jonge vrouw gevangen houdt. Waarom slaat hij geen alarm? Wel, hij is doofstom! Deze film met drie personages rond een weinig verrassend, om niet te zeggen gekunsteld thema, duurt - terwijl een middellange speelfilm voldoende was geweest - 79 minuten. De kijker krijgt al gauw slaap bij al deze dubbelzinnigheid .

Eisenstein'67

1967 | Biografie, Experimenteel, Historische film

België 1967. Biografie van Jan Gruyaert.

Een opmerkelijk monument, gewijd aan het leven en het werk van Eisenstein (1898-1948), van zijn beginperiode bij de film tot aan de tragedie die zijn voortijdige dood veroorzaakte. Met zorgvuldig geselecteerde fragmenten uit de meeste van zijn films, en ook uit BEZHINE LOVJ (1937), nota bene voor de eerste keer in Europa te zien. Een opmerkelijk strenge en precieze montage. Onmisbaar voor wie zijn werk wil leren kennen.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jan Gruyaert op televisie komt.

Reageer