Mikkel Gaup is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Sagojogan Ministeri

1997 | Komedie, Oorlogsfilm

Finland/Noorwegen/Zweden 1997. Komedie van Paul-Anders Simma. Met o.a. Erik Kiviniemi, Bjørn Sundquist, Sara Margrethe Oskal, Kari-Pekka Toivonen en Anita Suikkari.

In het voorjaar van 1945 heeft Finland zich gekeerd tegen zijn bondgenoot nazi-Duitsland. Het Sovjetleger dat het land is binnengedrongen, probeert orde op zaken te stellen. In het uiterste Noord-Westen, op de grens met Zweden en Noorwegen ligt het dorpje Sagojokk in Lapland. Veel hebben ze niet van de oorlog gemerkt en de dienst wordt er al jaren uitgemaakt door grootgrondbezitter Antti Neia (Sundquist). Twee Finse soldaten, Seppo R[KA3]avmark (Kiviniemi) en Otto Swinskj[KA3]old (Toivonen), zijn zowel op de vlucht voor het Duitse als het Rode leger. Bij Sagojokk verliest Seppo het bewustzijn en wordt gevonden door de dorpelingen. Otto vervolgt zijn weg. Iemand in het dorp meent Seppo te herkennen als een minister die belast is met de landhervorming. Zo wordt Seppo gelijk [KL]De revisor[KLE] van Gogol met alle egards ontvangen. Seppo geniet van zijn nieuwe rol en begint lapjes grond toe te delen aan de dorpelingen, die er heel blij mee zijn. Hij incasseert daarvoor wel de leges voor de registratie en hij begint aan de bouw van een verharde weg. [KA1]E[KA1]en man is niet tevreden met het werk van de minister; en dat is Antti. Tot overmaat van ramp is zijn zuster Marit Jaha (Oskal) verliefd geworden op Seppo. Antti probeert Seppo uit de weg te laten ruimen door zijn beulen, hetgeen enige actie en spanning in de film veroorzaakt. Als dit niet wil lukken, schakelt hij de nazi's in om een hooggeplaatste regeringsfunctionaris krijgsgevangene te maken, maar Seppo redt zijn eigen huid, daarbij geholpen door een teruggekeerde Otto die ook een graantje mee wil pikken van het geld dat aan de landregistratie verdiend wordt. Het aardige scenario van regisseur/producent Simma is gebaseerd op een ware gebeurtenis. Het spel is geloofwaardig en zeer aanvaardbaar en het camerawerk van Hans Welin ziet er heel mooi uit. Een grappige film, die je beslist kunt bekijken als hij wordt uitgezonden.

Inside/Out

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Rob Tregenza. Met o.a. Frédéric Pierrot, Bérangère Allaux, Stefania Rocca, Tom Gilroy en Mikkel Gaup.

i

Tashunga

1995 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Noorwegen/Italië/Verenigde Staten 1995. Avonturenfilm van Nils Gaup. Met o.a. James Caan, Christopher Lambert, Catherine McCormack, Burt Young en Morten Faldaas.

In 1899 tijdens de goldrush in Alaska koopt Sean McLennon in het groot stukken grond op en speculeert erop dat er goud in de bodem zit. Die grond behoort meestal aan arme sloebers die hij desnoods met geweld dwingt afstand te doen. Regisseur Gaup zat met een avontuur uit de jaren 1940 in zijn maag wat het publiek van toen misschien nog wel geslikt zou hebben als de rolverdeling uit de grote westernacteurs van toen bestaan zou hebben.

The Miracle

1990 | Drama

Ierland 1990. Drama van Neil Jordan. Met o.a. Niall Byrne, Donald McCann, Beverly D'Angelo, Mikkel Gaup en Lorraine Pilkington.

Kleine, dromerige en ontroerende film. De handeling speelt zich af in een bescheiden badplaats in de Ierse zomer, waar de lieve, maar kinderlijke Jimmy (Byrne) en zijn vriendin Rose (Pilkington) zich bijna doodvervelen. Jimmy ligt overhoop met zijn drankzuchtige vader. Hij valt voor de charmes van Renee (D`Angelo), een geheimzinnige vreemde. Ook Rose meent t.z.t. de ware Jacob gevonden te hebben. Scenario van regisseur Jordan (die later THE CRYING GAME zou draaien). Camerawerk van Philippe Rousselot.

Pathfinder

1987 | Avonturenfilm, Fantasy, Drama

Noorwegen 1987. Avonturenfilm van Nils Gaup. Met o.a. Mikkel Gaup, Nils Utsi jr, Svein Scharffenberg, Helgi Skulason en Sverre Porsanger.

Compacte verfilming van een achthonderd jaar oude sage uit Lapland [KL]De verkenner en de toorts[KLE] met de grandioze landschappen van het hoge Noorden (gefotografeerd door Erling Thurmann-Andersen) die schitterend worden uitgespeeld in de strijd tussen goed en kwaad, aangevuld met volkswijsheden en bijgeloof. Primitieve, woeste en meedogenloze actie. Regiedebuut van Gaup die eigenlijk een acteur uit Lapland is. Hij laat de Tchudes, een stel gewelddadige plunderaars, een door hem uitgevonden taaltje brabbelen. De 'goeden' spreken Laplands. Scenario van regisseur Gaup. De film kreeg een Oscarnominatie. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als PATHFINDER.