Ruben Östlund is regisseur, scenarist en editor.
Er zijn 4 films gevonden.

The Square

2017 | Drama

Zweden/Duitsland/Frankrijk/Denemarken 2017. Drama van Ruben Östlund. Met o.a. Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary en Christopher Læssø.

Superieure satire over museumcurator Christian (Bang), wiens comfortabele bestaan volledig op zijn kop wordt gezet als hij op straat van zijn portemonnee beroofd wordt en vervolgens de ene slechte beslissing na de andere neemt. Regisseur Östlund (Involuntary, Play, Turist) spaart niets en niemand in zijn film en sleurt de kijker van de ene pijnlijke scène naar de volgende. Ondertussen intelligente dingen zeggend over onder meer politieke correctheid, kuddegedrag en opportunisme. Onbetwist hoogtepunt: een chique diner waar als hoofdact een man optreedt die doet alsof hij een chimpansee is. Onvergetelijk. Winnaar van de Gouden Palm.

Turist

2014 | Drama

Zweden/Frankrijk/Noorwegen 2014. Drama van Ruben Östlund. Met o.a. Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Kristofer Hivju en Vincent Wettergren.

Wanneer een lawine zijn gezin dreigt te vermorzelen handelt de vader instinctief... en rent hard weg. Östlund, die eerder confronterende films maakte als Involuntary (2008) en Play (2011), maakt het zijn personages bij voorkeur zo moeilijk mogelijk. En dus overleeft het gezin, en moeten alle leden vervolgens in het reine zien te komen met vaders pijnlijke vluchtgedrag. Naast dit prikkelende gegeven valt er ook visueel veel te beleven. Óstlund wist de lawine zo levensbedreigend in beeld te brengen, dat je de vader bijna gaat begrijpen. Bijna. In Cannes winnaar van de Un certain regard juryprijs.

Play

2011 | Misdaad, Drama

Zweden/Denemarken/Finland 2011. Misdaad van Ruben Östlund. Met o.a. Yannick Diakité, Kevin Vaz, Anas Abdirahman en Sebastian Hegmar.

Twee blanke jochies van een jaar of elf, twaalf krijgen het midden in een winkelcentrum aan de stok met net wat meer donkere, net iets oudere mannetjes. Het twistpunt: een mobiele telefoon. Wat volgt is een ogenschijnlijk simpele maar diepgravende, zeer precieze parabel over de multiculturele samenleving, over ‘haves and have-nots’, racisme en omgekeerd racisme, groepsdruk en groepsdynamieken. Gebaseerd op ware gebeurtenissen door de Zweed Ruben Östlund, die eerder de arthousehit Involuntary regisseerde.

Involuntary

2008 | Drama

Zweden 2008. Drama van Ruben Östlund. Met o.a. Villmar Björkman, Linnea Cart-Lamy, Leif Edlund, Sara Eriksson en Lola Ewerlund.

In vijf langs elkaar vertelde, herkenbare verhalen stelt debuterend regisseur Östlund groepsdruk aan de orde. Hij vertelt bijvoorbeeld over een pubermeisje dat zich bedrinkt, en door haar vrienden alleen wordt achtergelaten, en over een man die tijdens een met drank overgoten mannenuitje geconfronteerd wordt met ongewenste seksuele handelingen. Östlund biedt geen veroordeling van al die alledaagse machtspelletjes, heeft er geen pasklaar antwoord op. Door een afstandelijke filmstijl, hij zoomt nergens in, dwingt regisseur Östlund de kijker zich te verhouden tot wat er allemaal gebeurt. Zo’n expliciete stijlvorm kan kijkers afstoten, maar komt hier niet gekunsteld over.