Helmut Qualtinger: regie en cast.
Er zijn 18 films gevonden.

Meine Schwester Maria

2003 | Documentaire, Biografie

Zwitserland​/​​Duitsland​/​​Oostenrijk 2003. Documentaire van Maximilian Schell. Met o.a. Maria Schell, Maximilian Schell, Falko Skrabal, Gerhard Hannak en Harry Stuhlhofer.

Aufzeichnungen aus dem Tiefparterre

2000 |

Oostenrijk 2000. Peter Haindl en Rainer Frimmel.

The Name of the Rose

1986 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1986. Mysterie van Jean-Jacques Annaud. Met o.a. Sean Connery, Helmut Qualtinger, Christian Slater, F. Murray Abraham en Elya Baskin.

Als in de late Middeleeuwen in een klooster in Noord-Italië mysterieuze moorden worden gepleegd, reist de franciscaner monnik William of Baskerville (Connery) naar de plaats des onheils om met een onkarakteristiek rationele blik licht in de duisternis te brengen. Zijn assistent Adso (Slater) observeert, leert, en huivert bij de aanblik van de mismaakte kloosterlingen met hun beroerde omgangsvormen. Niet erg geslaagde adaptatie van Umberto Eco's roman, waaruit alleen het hoognodige bewaard bleef. Maar Connery is niet slecht, en er kan volop gegriezeld worden.

Wien bleibt Wien

1980 | Documentaire

Oostenrijk 1980. Documentaire van Helmut Qualtinger.

Overpeinzingen van het Weense leven in 1980 door Qualtinger. Valt niet op, maar is goed genoeg voor wie dweept met de Oostenrijkse hoofdstad.

Grandison

1979 | Historische film, Drama

Duitsland 1979. Historische film van Achim Kurz. Met o.a. Marlène Jobert, Jean Rochefort, Helmut Qualtinger, Dora Doll en Jean-Pierre Cassel.

Duidelijk geïnspireerd op Stanley Kubricks BARRY LYNDON heeft deze prachtige kleurenfilm de makers zo'n 4 miljoen mark gekost, maar de film bleek gek genoeg een 'zeperd' aan de kassa. Carl Grandison heeft het door roof en oplichterij gebracht tot de positie van een vooraanstaand burger, maar een rechter besluit tot een onderzoek. Onvergetelijke beelden en een volmaakt scenario zullen de film te zijner tijd toch wel het verdiende succes bezorgen.

Geschichten aus dem Wiener Wald

1979 | Komedie

Oostenrijk​/​​Duitsland 1979. Komedie van Maximilian Schell. Met o.a. Hanno Pöschl, Birgit Doll, Helmut Qualtinger, Jane Tilden en Götz Kauffmann.

Schell's verfilming van het toneelstuk van Ödön von Horváth over het melodrama dat het kleinburgerdom kan overvallen, werd vakkundig geënsceneerd, gespeeld, op film gezet en gemonteerd.

Mulligans Rückkehr

1977 |

Duitsland 1977. Helmut Käutner. Met o.a. Buddy Elias, Gracia Maria Kaus en Helmut Qualtinger.

Schell's verfilming van het toneelstuk van Ödön von Horváth over het melodrama dat het kleinburgerdom kan overvallen, werd vakkundig geënsceneerd, gespeeld, op film gezet en gemonteerd.

Mit Gift

1976 | Thriller, Komedie

Duitsland 1976. Thriller van Michael Verhoeven. Met o.a. Senta Berger, Mario Adorf, Elisabeth Flickenschildt, Helmut Qualtinger en Heidi Stroh.

Een best wel aardige melodramatische draak over een echtpaar dat na een geslaagde roofmoord elkaar naar 't leven gaat staan.

Der Richter und sein Henker

1976 | Drama, Misdaad, Thriller

Italië​/​​Duitsland 1976. Drama van Maximilian Schell. Met o.a. Jon Voight, Jacqueline Bisset, Martin Ritt, Robert Shaw en Gabriele Ferzetti.

Een ingewikkelde politiefilm naar een roman van Friedrich Dürrenmatt over een commissaris en zijn jarenlange jacht op een misdadiger. Een indrukwekkende rol van de Amerikaanse regisseur Ritt als de commissaris in één van de betere films van Schell die een indrukwekkende internationale bezetting telt.

Krankensaal 6

1974 | Drama, Historische film

Duitsland 1974. Drama van Karl Fruchtmann. Met o.a. Helmut Qualtinger, Stefan Wigger, Zalman Leviush, Willi Leyrer en Gert Haucke.

De plaats van de handeling is een ziekenhuis in een armoedige provincieplaats in het tsaristische, absoluut geregeerde Rusland, waar het wemelde van de bespieders, verraders en geheime politie. Dokter Ragin (Qualtinger) maakt zich zorgen over zijn pati[KA3]ent Gromow (Wigger) op zaal zes. Gromow is een voormalige ambtenaar, die bazelt over de toekomst: hij predikt over de revolutie en heeft daarbij afschuwelijke nachtmerries en waanvoorstellingen. Hoe dicht was hij bij de waarheid... Een tour de force van de hoofdrollen en als film geschikt voor toneelliefhebbers. Het scenario is van regisseur Fruchtmann, die het toneelstuk van Anton Tsjechov uit 1891 bewerkte. Het stuk verscheen in het Nederlands onder de weinig verbazingwekkende titel Zaal zes. Het camerawerk is van Günther Wedekind.

Das falsche Gewicht

1971 | Drama, Historische film

Duitsland 1971. Drama van Bernhard Wicki. Met o.a. Helmut Qualtinger, Agnes Fink, Bata Zivojinovic, Evelyn Opela en Kurt Sowinetz.

Omwille van zijn vrouw Regina (Fink) heeft Anshelm Eibensch[KA3]utz (Qualtinger) het Oostenrijkse keizerlijke leger verlaten en gaat als ijkmeester aan de slag in een grensdorp in Galici[KA3]e aan de voet van de oostelijke Karpaten (tegenwoordig de Oekra[KA3]ine). Erg gelukkig voelt hij zich niet. Regina bedriegt hem en de handelaren zijn woedend omdat hij hun gewichten zo streng controleert. De machtige herbergier Leibush Jadlowker (Zivojinovic) wil hem zelfs uit de weg ruimen. Maar het liefdesgeluk lacht hem toe als Anshelm de zigeunerin Eupemia Nikitsch (Opela) ontmoet. Met allure geregisseerd door Wicki, ooit (in 1951) de grote Duitse filmhoop (met DIE BR[KA3]UCKE), die zelf voor Kafkaiaanse dimensies zorgt in de overlevingsstrijd van een principieel man in een corrupte en slechte wereld. Deze rolprent mag beslist gerekend worden tot een der betere literatuurverfilmingen. Meervoudig bekroond, o.a. met de Duitse regieprijs voor Wicki en de Duitse filmprijs voor de prestatie van Qualtinger. Het scenario is van Fritz Hochw[KA3]alder en regisseur Wicki naar naar het gelijknamige verhaal van Joseph Roth (1894-1939) uit 1937. Het mooie camerawerk is van Jerzy Lipman, die eveneens de Duitse bekroning in de wacht sleepte. Eastmancolor, Mono. Op 21 november 1971 eerst op tv vertoond, een paar jaar later in de bioscoop vertoond.

Das Schlosz

1968 | Drama

Duitsland 1968. Drama van Rudolf Nolte. Met o.a. Maximilian Schell, Cordula Trantow, Helmut Qualtinger en Trudik Daniel.

Een verfilming die niet beantwoordt aan Kafka`s boek over de vervreemding waarin landmeter K. (Schell, die de film tevens produceerde) raakt, als hij toegang zoekt tot het slot waar hij zich moet melden. De film is echter verwarrend omdat de regisseur zich vertilde.

Kurzer Prozess

1967 | Misdaad

Duitsland 1967. Misdaad van Michael Kehlmann. Met o.a. Helmut Qualtinger, Otto Tausig, Alexander Kerst, Bruni Löbel en Walter Breuer.

Een opvallende politiefilm over een onopvallende politieman die een moordzaak oplost, gefilmd in een realistische stijl die pas tien jaar later met de Zweedse Sjöwall-Wahlöo-verfilmingen werd geëvenaard.

Der Paukenspieler

1967 | Drama

Duitsland 1967. Drama van Rolf Thiele, Helmut Meewes, Volker Schlöndorff en Bernhard Wicki. Met o.a. Petra Esser, Heidelinde Weis, Helmut Lohner, Helmut Qualtinger en Kurt Zips.

Een vierluik ge[KA3]inspireerd op een moza[KA3]iekachtig schilderij van Paul Klee, getiteld `Der Paukenspieler`. In de film is getracht op wat pretentieuze wijze Klee`s motto - kunst is niet het zichtbare, maar het onzichtbare - te verbeelden. Het eerste schuifje GLOCKENT[KA3]ONIN BIM werd geregisseerd door Thiele en gaat over de liefde; het tweede MILIT[KA3]ARISCHER SPUK van Meewes gaat over een luitenant-kolonel b.d. die meent dat hem een onderscheiding ten deel zal vallen wegens heldenmoed tijdens WO II; het derde van Schl[KA3]ondorff EIN UNHEIMLICHER MOMENT gaat over een verdwaasde jongeling die met een karabijn uit een vensterraam op potten en pannen schiet en het laatste DIE TR[KA3]ANE is van Wicki en gaat over twee verslaggevers van een boulevardkrant zonder kopij op reis in Joegoslavi[KA3]e, die een verhaal `uitvinden` over een verliefd stel. Niet groots, maar interessant voor cinefielen. Franz (BLECHTROMMEL) Seitz produceerde, schreef mee met Schlöndorf en co-regisseerde met Meewes.

Mann im Schatten

1961 | Mysterie, Thriller

Oostenrijk 1961. Mysterie van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Ellen Schwiers, Barbara Frey, Helmut Lohner, Helmut Qualtinger en Peter Neusser.

Steenrijke kousenfabrikante Schwiers wordt levenloos in haar badkuip aangetroffen en ex-minnaar/medewerker Lohner krijgt de schuld. Als uitkomt dat hij met Frey een intieme relatie onderhoudt, veroordelen boze tongen hem volledig, maar gelukkig houdt inspecteur Qualtinger er een geheel eigen inzicht op na. Een spannende wie-is-de-dader à la Agatha Christie met Wiener mélange.

Mit Himbeergeist geht alles besser

1960 | Komedie

Oostenrijk 1960. Komedie van Georg Marischka. Met o.a. O.W. Fischer, Marianne Koch, Jackie Lane, Petra Schürmann en Bill Ramsey.

Een oplichter weet zich na de oorlog schitterend buiten schot te houden dankzij zijn relaties met secretaressen van invloedrijke Amerikanen. Futloos in beeld gebracht en matige acteerprestaties. Scenario van Hans Jacoby en Willibald Eser naar een roman van Johannes Mario Simmel. Camerawerk van Friedl Behn- Grund.

Hab' ich nur deine Liebe

1953 | Biografie

Oostenrijk 1953. Biografie van Eduard von Borsody. Met o.a. Johannes Heesters, Gretl Schörg, Walter Müller, Margit Saad en Friedl Hart.

De componist Franz von Suppé dreigt het slachtoffer te worden van een verleidelijke vrouw, omdat een geromantiseerde filmbiografie nu eenmaal niet zonder liefdesaffaire kan. Er gebeurt echter nog veel méér in deze film, die met veel muziek en dans aardige ontspanning biedt. Het scenario is van Philipp von Zeska, Herbert F. Köllner en August Rieger. Het camerawerk is van Bruno Mondi.

Einmal keine Sorgen haben

1953 | Komedie, Historische film

Duitsland​/​​Oostenrijk 1953. Komedie van Georg Marischka. Met o.a. Walter Müller, Hans Moser, Nadja Tiller, Wera Frydtberg en Fritz Imhoff.

Herr Zangler (Imhoff) is een welvarende winkelier uit de provincie die op punt staat te trouwen met Frau Knorr (Pfluger) uit Wenen, die een modesalon bezit. Zijn inwonende nichtje Marie (Frydtberg) moet naar een kostschool maar zij wil niet. Haar aanbidder Sanders (Stankovski) heeft Zangler al een paar keer om haar hand gevraagd, maar Zangler is onverbiddelijk.