Tambet Tasuja

Editor

Tambet Tasuja is editor.
Er zijn 4 films gevonden.

The Little Comrade

2018 | Drama

Estland 2018. Drama van Moonika Siimets. Met o.a. Tambet Tuisk, Helena Maria Reisner, Yuliya Aug, Juhan Ulfsak en Maria Avdjushko.

Indrukwekkende verfilming van twee autobiografische romans van de Estlandse schrijfster Leelo Tungal speelt zich af in Sovjet-Estland anno 1950. De dan zesjarige Leelo heeft geen idee waarom ze geen Estlandse liedjes in het openbaar mag zingen, waarom er zwartgeklede agenten rond haar huis lopen en waarom haar moeder op een dag ineens wordt weggevoerd. De kijker begrijpt iets meer, maar blijft de geschiedenis vanuit Leelo’s perspectief beleven, wat de film een fraaie poëtische lading geeft en het Stalinistische onrecht des te absurder maakt.

1944

2015 | Oorlogsfilm, Drama

Estland 2015. Oorlogsfilm van Elmo Nüganen. Met o.a. Maiken Schmidt, Kaspar Velberg en Kristjan Üksküla.

In de zomer van 1944 verscheen een brigade Nederlandse Waffen SS'ers in Estland. Sneue pispaaltjes voor de Duitse wapenbroeders vanwege de snelle Nederlandse overgave, en mals kanonnenvlees voor de Russen. Dit Estlandse drama gaat over die wonderlijke linie, waar talloze Estlandse landgenoten en familieleden tegenover elkaar kwamen te staan, geflankeerd door divers Europees soldatenvolk. 1944 triomfeert als een oorlogsdrama zonder nadruk op individuele helden of een allesverslindende veldslag. De glansrol is voor de gedeelde verbijstering aan beide kanten over de waanzin van de dag. Kundig gedoseerd drama.

Miekkailija

2015 | Biografie, Drama

Finland/Estland/Duitsland 2015. Biografie van Klaus Härö. Met o.a. Märt Avandi, Ursula Ratasepp, Kaarle Aho, Kirill Käro en Lembit Ulfsak.

Om uit de klauwen van Stalins geheime politie te blijven, ontvlucht de getalenteerde schermer Endel Nelis begin jaren vijftig Leningrad. In het Estische kustplaatsje Haapsalu wordt hij gymleraar op een school met kinderen waarvan de vaders dood of verdwenen zijn. Endel sticht er een schermclub, maar de 'feodale' sport valt slecht bij de fanatiek communistische directeur. Ongewoon verhaal, gebaseerd op het leven van Nelis (1925-1993), werkt beheerst toe naar de cruciale keuze die de hoofdfiguur moet maken. Elegante enscenering, prachtige 'Scope-fotografie, discreet stemmige muziek, subtiel spel: een dramatische voltreffer.

Klass

2007 | Drama

Estland 2007. Drama van Ilmar Raag. Met o.a. Vallo Kirs, Pärt Uusberg, Lauri Pedaja, Paula Solvak en Riina Ries.

De nurkse Joosep is het pispaaltje van de klas. Hij wordt voortdurend uitgescholden, zijn schoolspullen worden afgepakt, en na de gymles wordt hij in zijn blootje in de meisjeskleedkamer geduwd. Jooseps karikaturaal insensitieve vader – fanatiek lid van de schietclub – bast hem toe dat hij van zich af moet bijten. De in onrustige stijl gefilmde Klass van de Estse regisseur Ilmar Raag is een heftige, maar tamelijk rechtlijnige studie over buitenbeentjes, pestkoppen en meelopers, over collectieve schuld en peer pressure. In sneltreinvaart – Klass beslaat slechts zeven dagen – dendert hij op een onvermijdelijke climax af.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Tambet Tasuja op televisie komt.

Reageer