Lil Dagover (1887-1980): cast.
Er zijn 52 films gevonden.

Geschichten aus dem Wiener Wald

1979 | Komedie

Oostenrijk​/​​Duitsland 1979. Komedie van Maximilian Schell. Met o.a. Hanno Pöschl, Birgit Doll, Helmut Qualtinger, Jane Tilden en Götz Kauffmann.

Schell's verfilming van het toneelstuk van Ödön von Horváth over het melodrama dat het kleinburgerdom kan overvallen, werd vakkundig geënsceneerd, gespeeld, op film gezet en gemonteerd.

Die Standarte

1977 | Actiefilm, Oorlogsfilm

Oostenrijk​/​​Spanje​/​​Duitsland 1977. Actiefilm van Ottokar Runze. Met o.a. Simon Ward, Siegfried Rauch, Verónica Forqué, Gerd Böckmann en Jon Finch.

De geschiedenis van een regimentsvaandel dat door vuur vernietigd wordt nadat eind jaren twintig een slot komt aan de keizerlijke heerschappij in Wenen, wat tevens het einde is van het regiment. Fraai camerawerk van Michael Epp.

Der Richter und sein Henker

1976 | Drama, Misdaad, Thriller

Italië​/​​Duitsland 1976. Drama van Maximilian Schell. Met o.a. Jon Voight, Jacqueline Bisset, Martin Ritt, Robert Shaw en Gabriele Ferzetti.

Een ingewikkelde politiefilm naar een roman van Friedrich Dürrenmatt over een commissaris en zijn jarenlange jacht op een misdadiger. Een indrukwekkende rol van de Amerikaanse regisseur Ritt als de commissaris in één van de betere films van Schell die een indrukwekkende internationale bezetting telt.

Tatort - Wodka Bitter Lemon

1975 | Mysterie

Duitsland 1975. Mysterie van Franz Peter Wirth. Met o.a. Hansjörg Felmy, Karin Eickelbaum, Claudia Amm, Heinz Bennent en Willy Semmelrogge.

In het park vindt de politie het lijk van Irene Lersch. Men stelt vrij snel vast dat zij vergiftigd werd. Irene werkte als leerling (Von Maydell) in de fabriek van Koenen (Bennent), een man op middelbare leeftijd. Terwijl de politie haar laatste gangen tracht te reconstrueren, weet de kijker inmiddels dat zij door Koenen is meegenomen, toen zij uit disco kwam, en met hem mee naar huis is gegaan. Nadat hij haar iets te drinken had ingeschonken, is hij even de kamer uitgegaan. Toen hij terugkwam lag Irene levenloos op de grond. In paniek sleepte Koenen haar het huis uit. Haferkamp (Felmy) is er snel achter dat Koenen haar het laatst in levende lijve gezien moet hebben, maar vindt het niet logisch dat Koenen de dader is, al sluit hij een poging tot chantage van Irene niet uit. Hij wil liever een beetje spioneren op het leven van de heer en mevrouw Koenen (Amm) en krijgt zijn charmante ex-vrouw Ingrid (Eikelbaum) zover om zich te gaan bewegen in het society-kringetje van Petra Koenen. Ingrid bezorgt haar man aanwijzingen die bevestigen dat zijn speudersinstincten juist waren. Het scenario voor deze wie-is-de-dader-achtige aflevering werd geschreven door Henry Kolarz. Als de oude mevrouw Koenen herkennen we veteraan-actrice Dagover. De commissaris die we als gast in deze aflevering te zien krijgen, is Veigl (Bayrhammer) uit München. De titel doet denken aan een drankje uit lang vervlogen dagen, dat in de jaren 1970 verschrikkelijk populair was. Vierde zaak van Kommissar Haferkamp. Aflevering 50.

Karl May

1974 | Biografie

Duitsland 1974. Biografie van Hans Jürgen Syberberg. Met o.a. Helmut Käutner, Kristina Söderbaum, Käthe Gold, Attila Hörbiger en Willy Trenk-Trebitsch.

Een van de meest ingetogen Syberberg-filmopera's met Helmut Käutner als de schrijver van de beroemde Indianenboeken. Een overtuigend epos in het heimwee naar burgerlijke zuiverheid en een verrassende blik op de schrijver May. Scenario van regisseur Syberberg. Camerawerk van Dietrich Lohmann.

Der Fuszgänger

1973 | Drama

Duitsland 1973. Drama van Maximilian Schell. Met o.a. Gustav Rudolf Sellner, Peter Hall, Gila von Weitershausen, Elsa Wagner en Maximilian Schell.

Acteur-regisseur-producent Schell vertilde zich totaal aan zijn tweede speelfilm over een ex-nazi, die last krijgt van zijn geweten en die nu zo gemeen door de pers wordt behandeld omdat hij vroeger als soldaat een Grieks dorpje uitmoordde. Een wanstaltige vergissing, die echter in Duitsland beladen werd met jubel en met filmprijzen.

The Strange Countess

1961 |

1961. Josef von Báky. Met o.a. Marianne Hoppe, Lil Dagover en Joachim Fuchsberger.

Acteur-regisseur-producent Schell vertilde zich totaal aan zijn tweede speelfilm over een ex-nazi, die last krijgt van zijn geweten en die nu zo gemeen door de pers wordt behandeld omdat hij vroeger als soldaat een Grieks dorpje uitmoordde. Een wanstaltige vergissing, die echter in Duitsland beladen werd met jubel en met filmprijzen.

Die Seltsame Gräfin

1961 | Misdaad

Duitsland 1961. Misdaad van Josef von Báky. Met o.a. Joachim Fuchsberger, Marianne Hoppe, Klaus Kinski, Eddi Arent en Lil Dagover.

Zie: Edgar Wallace-serie.

Buddenbrooks

1959 | Drama

Duitsland 1959. Drama van Alfred Weidenmann. Met o.a. Liselotte Pulver, Hansjörg Felmy, Hanns Lothar, Nadja Tiller en Werner Hinz.

Thomas Manns dochter Erika sleutelde zelf aan de roman van haar vader om tot deze verfilming te komen. Men was verbaasd dat dit een film opleverde die op verschillende fronten afwijkt van de roman. De productie werd in ieder geval alom geprezen om haar praal en haar zorgvuldigheid in de details van kostuums en decors, die perfect het midden van de negentiende eeuw verbeelden. Bovendien bracht Buddenbrooks een hele generatie van goede acteurs aan het licht. Het epische drama toont de opkomst en ondergang van de zakenfamilie Buddenbrooks. Vader Jean (Hinz) probeert zijn drie kinderen in het gareel te houden.
In twee delen uitgebracht (deel 1 van 99 minuten, deel 2 van 107 minuten). Wordt op televisie vertoond als een volledige film van 145 minuten.

Unter Palmen am blauen Meer

1957 | Komedie, Muziek

Duitsland 1957. Komedie van Hans Deppe. Met o.a. Bibi Johns, Harald Juhnke, Helmut Zacharias, Lil Dagover en Giulia Rubini.

Het seizoen is voorbij voor het showorkest van Zacharias. Ze hebben een villa gehuurd aan de Italiaanse Rivièra, maar in het huurcontract blijkt te staan dat de vijf bandleden geen enkel deuntje mogen spelen wegens mogelijk burengerucht. Geen nood: ze kunnen in de Lido Bar spelen van Santa Leone, maar ze zijn platzak en kunnen de tocht erheen niet betalen. Kluchtigheid in een muziekfilm over het show-orkest van Zacharias en gekweel van Bibi Johns, die bij een enkeling nostalgische passies zal weten los te maken, maar bij velen grote ogen en oren zal doen opzetten. Ach, zo afschuwelijk is het ook weer niet.

Meine 16 Söhne

1956 | Komedie, Muziek

Duitsland 1956. Komedie van Hans Domnick. Met o.a. Lil Dagover, Karl Ludwig Diehl, Margrit Kay, Harry Meyen en Lutz Moik.

Zestien conservatoriumleerlingen uit Berlijn, Parijs, Zürich en Dresden zullen meedoen aan een concours, waarbij zij een driejarige studiebeurs kunnen winnen. Maar de initiatiefneemster van het concours heeft statutair deelneming van buitenlandse studenten uitgesloten, zodat die zich moeten terugtrekken. Als de Duitse studenten besluiten om, uit solidariteit, dan ook maar niet mee te doen worden de statuten gewijzigd. Een wat weeïge film waarin je de vlag van de verbondenheid der volkeren al van verre ziet wapperen. Motto: muziek spreekt alle talen.

Kronprinz Rudolfs letzte Liebe

1956 | Biografie, Drama, Historische film

Oostenrijk​/​​Duitsland 1956. Biografie van Rudolf Jugert. Met o.a. Rudolf Prack, Christiane Hörbiger, Winnie Markus, Lil Dagover en Erik Frey.

Wenen. 1888. De gevoelige Oostenrijkse kroonprins Rudolf lijdt onder een ongelukkig huwelijk met de Belgische Stephanie. Hij vindt echter een zielsverwant in de jonge barones Mary Vetsera en ze beginnen een heimelijke liefdesaffaire. Als hij echter ontdekt dat niet hij, maar zijn neef Franz Ferdinand troonopvolger wordt, komt hij, samen met Mary, tot een wanhoopsdaad in slot Mayerling.

Friederike von Barring

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Rolf Thiele. Met o.a. Nadja Tiller, Lil Dagover, Sonja Sutter en Olga Tschechowa.

Vervolg op DIE BARRINGS met de verdere avonturen van Gerda von Eyff die het vermogen van de Barring-familie er doorheen jaagde. Drakerig melodrama.

Rosen im Herbst

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Rudolf Jugert. Met o.a. Ruth Leuwerik, Bernhard Wicki, Paul Hartmann, Lil Dagover en Carl Raddatz.

Niet de eerste bewerking van Theodor Fontanes klassieke roman Effi Briest, over een zeventienjarig meisje dat wordt uitgehuwelijkt aan de twee maal zo oude baron Geert von Innstetten, en zeker niet een van de betere. Ruth Leuwerik, 'koningin van het melodrama', is ondanks haar 31 jaar goed gecast als Effi Briest, maar verder is het allemaal te voorzichtig en te banaal om de tragische schoonheid van het boek recht te doen. Voor een echt geslaagde adaptatie, kijk naar Rainer Werner Fassbinders verfilming uit 1974.

Die Barrings

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Rolf Thiele. Met o.a. Paul Hartmann, Dieter Borsche, Lil Dagover, Nadja Tiller en Olga Tschechowa.

Gerda von Barring jaagt na haar vaders dood de hele erfenis erdoor, feestend en genietend in Berlijn. Haar man is zo onthutst door haar karakter dat hij eraan sterft. Dit 19e-eeuwse melodrama had in Thiele's filmbewerking zo'n succes dat er een vervolg kwam: FRIEDERIKE VON BARRING. Scenario van Felix Lützkendorf en Rolf Thiele. Camerawerk van Günther Anders en Hannes Staudinger.

Der Fischer vom Heiligensee

1955 | Drama, Thriller

Duitsland 1955. Drama van Hans H. König. Met o.a. Lil Dagover, Albert Lieven, Siegfried Lowitz, Edith Mill en Helmuth Schneider.

Een barones wordt door haar neef bestolen, terwijl hij voorbestemd is met haar aantrekkelijke dochter te trouwen. Ze is echter verliefd op de jonge rentmeester, maar die wordt door de intriges van de schandelijke neef ontslagen. Door de tussenkomst van de trotse vader van de rentmeester, een stoere visser van het meer, komt het uiteindelijk weer goed. En het kwaad wordt gestraft. Een typische Heimatfilm met alle obligate kenmerken: fraaie kleurige landschapsbeelden, en zwart-wit verbeelding van goed en kwaad, mededogen, naijver, haat, oprechtheid en arglist. Dat alles uiterst voorspelbaar en wat traag; bovendien is het toch wel aangetast door de tand des tijds. Van de hand van een genre-specialist.

Schloß Hubertus

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Helmut Weiss. Met o.a. Friedrich Domin, Marianne Koch, Paul Richter en Lil Dagover.

Verslaafd aan het jagen brengt graaf Egge meer tijd door in een verlaten berghut dan in zijn voorvaderlijke slot Hubertus. Hij heeft ruzie met zijn oudste zoon en als zijn jongste overlijdt door een hartkwaal, heeft hij alleen zijn dochter Kitty nog. Kitty wordt echter verliefd op een arme schilder. Nieuwe versie in kleur van de populaire film uit 1934 en met opnieuw Richter in de rolverdeling.

Königliche Hoheit

1953 | Komedie, Romantiek, Drama

Duitsland 1953. Komedie van Harald Braun. Met o.a. Dieter Borsche, Ruth Leuwerik, Lil Dagover, Paul Henckels en Mathias Wiemann.

Hoe komt het toch dat de boeken van Thomas Mann, zodra Duitse regisseurs er een vinger naar uitsteken, veranderen in de spreekwoordelijke prut? Het is een wonder dat het Braun nog enigszins lukte met het alleraardigste verhaal over de Amerikaanse miljonairsdochter Imma Spoelman die het hart verovert van een arrogante prins in een failliet vorstendommetje. Voor wie van het boek genoot, is de film toch een teleurstelling, maar dat komt omdat de rolbezetting net niet deugt, evenmin als de regie van de bijrollen. Het scenario is gemaakt met mederwerking van Erika Mann, Georg Hurdalek en Hans Hömberg. Het camerawerk is van Werner Krien en Gerhard Krüger.

Vom Teufel gejagt

1950 | Drama, Mysterie, Thriller

Duitsland 1950. Drama van Viktor Tourjansky. Met o.a. Willy Birgel, Hans Albers, Maria Holst, Lil Dagover en Otto Wernicke.

Albers als Dr. Jekyll. Een zenuwarts heeft een nieuwe shocktherapie ontwikkeld, die bij de collega's op sterke afwijzing stuit. Na een proef op zichzelf lijkt hij eerst niet veranderd, maar al gauw doen zich gruwelijke misdrijven voor... Een spannende thriller met een, voor de toenmalige begrippen op het Duitse witte doek, fantasierijke actie.

Es kommt ein Tag

1950 | Historische film, Drama

Duitsland 1950. Historische film van Rudolf Jugert. Met o.a. Dieter Borsche, Maria Schell, Lil Dagover, Gustav Knuth en Herbert Hübner.

Schell in één van haar trouwhartige, oersentimentele rollen van een Frans meisje dat verliefd is op een Duitse soldaat in de oorlog van 1807. De Duitse soldaat doodde echter haar Gaston. Schells tranen maken het verloop van het verhaal er niet geloofwaardiger op.

Man spielt nicht mit der Liebe

1949 | Muziek, Komedie, Familiefilm

Duitsland 1949. Muziek van Hans Deppe. Met o.a. Lil Dagover, Albrecht Schoenhals, Bruni Löbel, Paul Klinger en Georg Thomalla.

Een jonge vrouw wil haar ouders voorstellen aan haar toekomstige echtgenoot, als het gelukkige paar bij uitstek. Hij staat na een mislukt huwelijk sceptisch tegenover een nieuw huwelijk. Bij het bezoek, dat als een verrassing komt, blijkt dat er ook bij de ouders onenigheid is... Lichte filmkost uit de tijd na de oorlog.

Die Söhne des Herrn Gaspary

1948 | Familiefilm, Drama

Duitsland 1948. Familiefilm van Rolf Meyer. Met o.a. Lil Dagover, Hans Stüwe, Anneliese von Eschstruth, Inge Landgut en Harald Holberg.

Alledaagse familietragedie: in het begin van het Derde Rijk verlaat een vader met zijn zoon Duitsland om een nieuw leven op te bouwen in Zwitserland. Het is de bedoeling dat zijn vrouw en zijn andere zoon na enige tijd overkomen. Maar in de wanorde van de oorlog verliezen de familieleden het contact. Als ze elkaar na vele jaren terugvinden, zijn ze dusdanig van elkaar vervreemd, dat er er niets meer te redden is.

Kleine Residenz

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Hans H. Zerlett. Met o.a. Johannes Riemann, Winnie Markus, Fritz Odemar, Gustav Waldau en Rudolf Vogel.

Een hertog (Odemar) schrijft een toneelstuk 'Der Eiserne Otto', waarin diens voorvader wordt verheerlijkt. Bij de opvoering blijkt dat het zodanig bewerkt is, dat de 'dappere soldaat' een enorme rokkenjager is geworden, hetgeen historisch overigens juister is. Deze ironiserende, cabaretachtige kostuum- film steunt vrijwel geheel op de dialogen, die geestig en flitsend zijn.

Friedrich Schiller-Triumph eines Genies

1940 | Biografie

Duitsland 1940. Biografie van Herbert Maisch. Met o.a. Horst Caspar, Heinrich George, Lil Dagover, Paul Dahlke en Paul Henckels.

Omstreden filmbiografie over de grote Duitse dichter Friedrich Schiller, door scenario-schrijver Walter Wassermann voor de nazi-ideologie geannexeerd. Schiller wordt in deze film geëerd als een übermensch en een prototype van Hitler.

Bismarck

1940 | Historische film

Duitsland 1940. Historische film van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Paul Hartmann, Friedrich Kayssler, Maria Koppenhöfer, Werner Hinz en Walter Franck.

Bismarck wordt door keizer Wilhelm I tot kanselier benoemd en gaat zijn gang: het parlement wordt afgeschaft, Sleeswijk- Holstein van Denemarken afgenomen, Frankrijk politiek uitgeschakeld en Oostenrijk de oorlog verklaard. Je reinste pro- Hitler propaganda zonder enig gevoel voor historie en de geest des tijds. Scenario van Rolf Lauckner en de regisseur.

Umwege zum Glück

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Fritz Peter Buch. Met o.a. Ewald Balser, Lil Dagover, Eugen Klöpfer, Viktor Staal en Claire Winter.

Een vrouw, die haar man van een avontuurtje verdenkt, raakt zelf in de problemen. Buch heeft volop geprofiteerd van de uitstekende acteurs, die hem ter beschikking stonden, o.a. Dagover en Balser. Scenario van regisseur Buch en L.A.C. Müller. Camerawerk van Werner Krien.

Umwege Zum Gluck

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Peter Buch. Met o.a. Eugen Klöpfer, Ewald Balser en Lil Dagover.

Een vrouw, die haar man van een avontuurtje verdenkt, raakt zelf in de problemen. Buch heeft volop geprofiteerd van de uitstekende acteurs, die hem ter beschikking stonden, o.a. Dagover en Balser. Scenario van regisseur Buch en L.A.C. Müller. Camerawerk van Werner Krien.

Es leuchten die Sterne

1938 | Musical

Duitsland 1938. Musical van Hans H. Zerlett. Met o.a. Ernst Fritz Fürbringer, Vera Bergman, Carla Rust, La Jana en Fridtjof Mjoen.

Een film voor La Jana-fans want deze actrice spant de kroon in enkele schitterend uitgevoerde nummers. Het verhaal van het secretaresje dat filmster wil worden is omspoeld door schlagers als 'Das ist Berlin, Berlin', 'Es leuchten die Sterne' en 'Du muszt die Wahrheit recht verstehen'. Meer dan vijftig persoonlijkheden uit de film- en sportwereld hebben korte bijrolletjes of een gastoptreden.

Streit um den Knaben Jo

1937 | Drama

Duitsland 1937. Drama van Erich Waschneck. Met o.a. Lil Dagover, Willy Fritsch, Maria von Tasnady en Claus Detlef Sierck.

Een moeder kan zich niet aan de indruk onttrekken, dat haar kind in het ziekenhuis kort na de geboorte met een ander kind is verwisseld. Melodramatisch, maar met mooie momenten.

Fridericus

1937 | Historische film

Duitsland 1937. Historische film van Johannes Meyer. Met o.a. Otto Gebühr, Hilde Körber, Lil Dagover, Käthe Haack en Agnes Straub.

Deze Frederik de Grote-verfilming verschilt niet veel van Veit Harlan's reactionaire DER GROSZE KÖNIG. Fransen en Oostenrijkers verklaren Pruisen de oorlog. Frederik stuurt onder gejuich van de Berlijners zijn soldaten het slagveld op. Deze film kreeg als alternatieve titel mee: DER ALTE FRITZ.

Die Kreutzersonate

1937 | Drama

Duitsland 1937. Drama van Veit Harlan. Met o.a. Lil Dagover, Peter Petersen, Albrecht Schönhals en Hilde Körber.

Andrej vermoedt, dat zijn vrouw Jelaina haar neef Gregor bemint. Een elegante, mooi geacteerde verfilming van de roman van Leo Tolstoj.

Schlußakkord

1936 | Drama, Muziek

Duitsland 1936. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. Willy Birgel, Lil Dagover, Theodor Loos, Maria von Tasnady en Maria Koppenhöfer.

Een dirigent en zijn vrouw adopteren een kind, van wie de moeder later dienstmeisje wordt in het huishouden. Groot kassucces voor een melodrama dat je moet zien om te geloven. Sierck zou later als Douglas Sirk triomfen vieren in Hollywood. Camerawerk van Robert Baberske. Scenario door Kurt Heuser en de regisseur zelf.

Das Schönheitsfleckchen

1936 | Historische film

Duitsland 1936. Historische film van Rolf Hansen. Met o.a. Lil Dagover, Susi Lanner, Wolfgang Liebeneiner, Aribert Wäscher en Olga Limburg.

Een liefdesavontuur van Lodewijk XV, naar een novelle van Alfred de Musset. Een korte Duitse speelfilm om het Opticolor-kleurenfilm-procedé te beproeven. Goebbels was teleurgesteld over het resultaat en er werd niet verder geëxperimenteerd. Enkele jaren later ging men op Agfacolor over en werd FRAUEN SIND DOCH BESSERE DIPLOMATEN de 'officiële' eerste Duitse kleurenfilm.

Das Mädchen Irene

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van Reinhold Schünzel. Met o.a. Lil Dagover, Sabine Peters, Hedwig Bleibtreu, Hans Richter en Karl Schönböck.

Dochter Peters wil voorkomen dat haar moeder Dagover met de rijke Schönböck trouwt.

Der höhere Befehl

1935 | Historische film

Duitsland 1935. Historische film van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Karl Ludwig Diehl, Lil Dagover, Heli Finkenzeller, Friedrich Kayßler en Eduard von Winterstein.

Spionagefilm uit de tijd van de Europese vrijheidsstrijd tegen Napoleon. De Pruisische ritmeester Droste (Diehl) helpt een Engelse gezant (Sch[KA3]urenberg) de grens met Oostenrijk over, opdat de alliantie tussen Engeland, Pruisen en Oostenrijk tot stand kan komen. Hij handelt tegen zijn bevelen in en door zijn contact met een Franse agente (Dagover) wordt hij verdacht van verraad. Tenslotte moet hij zijn geliefde (Finkenzeller) en zijn vaderland verlaten. Patriottische, nationalistische film, waarin de tegenstander eerlijk wordt benaderd. Indertijd een groot publiek succes. Dit verhaal, spannend verteld en uitstekend gespeeld, is ook nu nog het aanzien waard. De geallieerden hebben de film in 1945 verboden, maar in het kader van de `vrijwillige zelfcontrole` (FSK) is hij onlangs vrijgegeven.

Ich heirate meine Frau

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Johannes Riemann. Met o.a. Lil Dagover, Paul Hörbiger, Theo Lingen, Fritz Odemar en Hubert von Meyerinck.

Om een echtpaar van scheiding te weerhouden vertelt een vriend dat het huwelijk indertijd niet wettig gesloten is. Dat brengt de twee weer tot elkaar! Dit tamelijk onbeduidende verhaal wordt genietbaar door het spel van Dagover en Hörbiger. Ook Lingen is voortreffelijk.

Der Kongreß tanzt

1931 | Muziek, Musical

Duitsland​/​​Frankrijk 1931. Muziek van Eric Charell en Erik Charell. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Conrad Veidt, Otto Wallburg en Lil Dagover.

Charells speciaal voor de film geschreven operette was een schoolvoorbeeld voor honderden navolgers: Schmalz-und-Walzfilms, een typisch Duitse vorm van escapisme. DER KONGRE[KL29] TANZT doet nu verouderd aan, maar `Das gibt`s nur einmal` is nog steeds een hechte schlager. Een door handschoenenverkoopstertje Christel (Harvey) in de tsarenkoets geworpen boeketje wordt voor een aanslag aangezien. Fritsch, Lilians vaste tegenspeler, is natuurlijk de tsaar. Er is tegelijkertijd een Engelse en een Franse versie gedraaid. Harvey had steeds de hoofdrol, maar haar partners wisselden per taal. Scenario van Norbert Falk en Robert Liebmann. Camerawerk van Carl Hoffmann.

Congress Dances

1931 | Musical

Verenigd Koninkrijk 1931. Musical van Eric Charell. Met o.a. Lilian Harvey, Conrad Veidt, Henri Garat, Lil Dagover en Gibb McLaughlin.

Wenen, 1814. De Tsaar aller Russen heeft het te druk met de liefde, zodat een dubbelganger zijn offici

Der Weisse Teufel

1930 | Avonturenfilm, Historische film

Duitsland 1930. Avonturenfilm van Alexander Wolkoff. Met o.a. Iwan Mosjoukin, Lil Dagover, Betty Amann en Harry Hardt.

Hadji Murat is de held van de Kaukasiërs in zijn strijd tegen de brute Russische Tsaar Nikolaas I. Een Russische regisseur, een dito hoofdrolspeler èn het Don Kozakken-koor geven deze verfilming van een verhaal van Tolstoi ongetwijfeld de nodige sfeer, maar soms is het allemaal wel een beetje te veel van het goede!

Monte Cristo

1928 | Avonturenfilm

Frankrijk 1928. Avonturenfilm van Henri Fescourt. Met o.a. Jean Angelo, Lil Dagover, Gaston Modot, Marie Glory en Jean Toulout.

Hadji Murat is de held van de Kaukasiërs in zijn strijd tegen de brute Russische Tsaar Nikolaas I. Een Russische regisseur, een dito hoofdrolspeler èn het Don Kozakken-koor geven deze verfilming van een verhaal van Tolstoi ongetwijfeld de nodige sfeer, maar soms is het allemaal wel een beetje te veel van het goede!

Anwalt des Herzens

1927 | Zwijgende film, Drama

Duitsland 1927. Zwijgende film van Wilhelm Thiele. Met o.a. Jean Murat en Lil Dagover.

Hadji Murat is de held van de Kaukasiërs in zijn strijd tegen de brute Russische Tsaar Nikolaas I. Een Russische regisseur, een dito hoofdrolspeler èn het Don Kozakken-koor geven deze verfilming van een verhaal van Tolstoi ongetwijfeld de nodige sfeer, maar soms is het allemaal wel een beetje te veel van het goede!

Herr Tartüff

1925 | Drama, Zwijgende film, Komedie

Duitsland 1925. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Emil Jannings, Werner Krauss, Lil Dagover en André Mattoni.

Derde verfilming van Molières gelijknamige komedie, waarin de huichelachtige Tartüff (Jannings) zich met zijn vrome praatjes een prominente plek in het huishouden van de welgestelde Orgon (Krauss) verschaft. Een relatief bescheiden en conservatieve satire van de hand van meesterfilmer Murnau (Nosferatu), die dankzij de prachtige fotografie van Karl Freund (Metropolis) en het betoverende schaduwspel toch beklijft. Hoofdrolspeler Jannings werd later een grote ster in Hollywood, won er de allereerste Oscar, maar sloot zijn roemruchte carrière af in talloze nazi-propagandafilms.

Zur Chronik von Grieshuus

1924 | Drama

Duitsland 1924. Drama van Arthur von Gerlach. Met o.a. Rudolf Forster, Lil Dagover, Paul Hartmann en Artur Kraussneck.

Een voorloper van het 'Heimat'-genre over broers die om de erfenis vechten naar een scenario van Thea von Harbou.

Der Demütige und die Sängerin

1923 | Zwijgende film, Drama

Duitsland 1923. Zwijgende film van Ewald André Dupont. Met o.a. Hans Mierendorff en Lil Dagover.

Een voorloper van het 'Heimat'-genre over broers die om de erfenis vechten naar een scenario van Thea von Harbou.

Tiefland

1922 | Zwijgende film, Drama

Duitsland 1922. Zwijgende film van Adolf Edgar Licho. Met o.a. Michael Bohnen en Lil Dagover.

Een voorloper van het 'Heimat'-genre over broers die om de erfenis vechten naar een scenario van Thea von Harbou.

Phantom

1922 | Zwijgende film, Drama

Duitsland 1922. Zwijgende film van F.W. Murnau. Met o.a. Grete Berger, Alfred Abel, Anton Edthofer, Lil Dagover en Lya De Putti.

De Duitse expressionistische filmmaker Friedrich Murnau maakte in 1922 de klassieker Nosferatu, in 1924 de verbluffende Der Letzte Mann. Tussen deze twee meesterwerken in ontstond Phantom, de verfilming van het boek van Gerhart Hauptmann. Alfred Abel speelt een man die zich verslingert aan een mooie blonde dame die onbereikbaar voor hem blijkt. Dat tragische gegeven resulteert in ellende, tegenslag en moord. Het verhaal wordt wat traag verteld, maar Murnau betoont zich de alom bewonderde beeldkunstenaar in droomscènes en de verbeelding van waanzin. De film was lange tijd zoek, maar is sinds 2006 in een fraaie, gerestaureerde versie beschikbaar.

Dr. Mabuse, der Spieler

1922 | Horror, Thriller

Duitsland 1922. Horror van Fritz Lang. Met o.a. Aude Egede Nissen, Gertrude Welcker, Alfred Abel, Bernhard Goetzke en Paul Richter.

De Duitse expressionistische filmmaker Friedrich Murnau maakte in 1922 de klassieker Nosferatu, in 1924 de verbluffende Der Letzte Mann. Tussen deze twee meesterwerken in ontstond Phantom, de verfilming van het boek van Gerhart Hauptmann. Alfred Abel speelt een man die zich verslingert aan een mooie blonde dame die onbereikbaar voor hem blijkt. Dat tragische gegeven resulteert in ellende, tegenslag en moord. Het verhaal wordt wat traag verteld, maar Murnau betoont zich de alom bewonderde beeldkunstenaar in droomscènes en de verbeelding van waanzin. De film was lange tijd zoek, maar is sinds 2006 in een fraaie, gerestaureerde versie beschikbaar.

Dr. Mabuse, Inferno des Verbrechens

1922 | Horror, Thriller

Duitsland 1922. Horror van Fritz Lang. Met o.a. Rudolf Klein-Rogge, Aude Egede Nissen, Paul Richter, Gertrude Welcker en Alfred Abel.

De Duitse expressionistische filmmaker Friedrich Murnau maakte in 1922 de klassieker Nosferatu, in 1924 de verbluffende Der Letzte Mann. Tussen deze twee meesterwerken in ontstond Phantom, de verfilming van het boek van Gerhart Hauptmann. Alfred Abel speelt een man die zich verslingert aan een mooie blonde dame die onbereikbaar voor hem blijkt. Dat tragische gegeven resulteert in ellende, tegenslag en moord. Het verhaal wordt wat traag verteld, maar Murnau betoont zich de alom bewonderde beeldkunstenaar in droomscènes en de verbeelding van waanzin. De film was lange tijd zoek, maar is sinds 2006 in een fraaie, gerestaureerde versie beschikbaar.

Der Müde Tod

1921 | Horror, Zwijgende film, Fantasy

Duitsland 1921. Horror van Fritz Lang. Met o.a. Lil Dagover, Bernhard Goetzke, Walter Janssen, Hans Sternberg en Max Adalbert.

Indrukwekkend noodlots-expressionisme met een innemende legende als kader: een meisje krijgt haar geliefde terug van de Dood als zij het uitgaan van drie brandende kaarsen kan voorkomen: elke kaars stelt een mens voor, op de vlucht voor de dood. In drie episodes verdeeld, die elk in een ander land spelen: 19e eeuws Bagdad in een 1001-nacht sfeer, Venentië in de Renaissence en aan het keizerlijke hof in China. Scenario van Thea von Harbou en de toen 31-jarige regisseur Lang. Het camerawerk is van Fritz Arno Wagner, Erich Nitzschmann en Hermann Saalfrank. De decors zijn van Hermann Warm, Walter Röhring en Robert Herleth.

Das Cabinet des Dr. Caligari

1920 | Horror, Thriller, Experimenteel, Zwijgende film

Duitsland 1920. Horror van Robert Wiene. Met o.a. Friedrich Feher, Werner Krauss, Conrad Veidt, Lil Dagover en Hans Heinrich von Twardowski.

Francis komt op een dorpsfeest de geheimzinnige Doctor Caligari tegen, die daar optreedt met een hypnotisch door hem gecontroleerde slaapwandelaar. Die orakelt over mysterieuze sterfgevallen in de buurt. Francis en zijn vrienden raken erbij betrokken. Baanbrekende, nog steeds intrigerende zwijgende film, een hoogtepunt in het Duits expressionisme. Fantastische sets en vreemd bewegende acteurs scheppen slim een gevoel van vervreemding. Op het Filmfestival van Berlijn verschijnt in 2014 een digitaal gerestaureerde versie, met een gloednieuwe soundtrack van jazzmuzikant John Zorn.

Harakiri

1919 | Zwijgende film, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1919. Zwijgende film van Fritz Lang en Nathan. Met o.a. Meinhart Maur, Georg John, Lil Dagover, Paul Biensfeldt en Käte Küster.

Verfilming van het Madame Butterfly-thema: de tot mislukken gedoemde relatie tussen een westerling en een Japanse. Harakiri is het meesterwerk onder de zwijgende Butterfly-verfilmingen. De film heeft gevoel voor de complexiteit van de Japanse cultuur en diverse scènes lijken afgeleid van Japanse prenten. Desalniettemin overheerst de 'eurocentrische' blik. Lang schetst de sfeer van schuld en boete krachtig en geeft het verhaal een filmgenieke finale. Charles Janko begeleidt de film op de piano.

Die Spinnen, 1. Teil: Der goldene See

1919 | Zwijgende film, Avonturenfilm

Duitsland 1919. Zwijgende film van Fritz Lang. Met o.a. Georg John, Ressel Orla, Carl de Vogt en Lil Dagover.

Verfilming van het Madame Butterfly-thema: de tot mislukken gedoemde relatie tussen een westerling en een Japanse. Harakiri is het meesterwerk onder de zwijgende Butterfly-verfilmingen. De film heeft gevoel voor de complexiteit van de Japanse cultuur en diverse scènes lijken afgeleid van Japanse prenten. Desalniettemin overheerst de 'eurocentrische' blik. Lang schetst de sfeer van schuld en boete krachtig en geeft het verhaal een filmgenieke finale. Charles Janko begeleidt de film op de piano.