Charles Lawton jr (1904-1965): camera.
Er zijn 20 films gevonden.

Ensign Pulver

1964 | Drama

Verenigde Staten 1964. Drama van Joshua Logan. Met o.a. Robert Walker Jr., Burl Ives, Walter Matthau, Tommy Sands en James Farentino.

Aan boord van het transportschip van de Amerikaanse marine USS Reluctant wordt het leven ondraaglijk gemaakt door de gemene kapitein Ives. Als hij weigert matroos Walker verlof te geven om de begrafenis van zijn zoontje bij te wonen, komt het tot muiterij. Teleurstellende verdere avonturen van het Jack Lemmon- personage uit MISTER ROBERTS. Ook al treffen we heel wat bekende namen aan, evenals een hele rits jonge acteurs die het in de toekomst zouden gaan maken, toch is het een stereotiepe en zwakke zoutwaterkomedie, waarin geen enkel cliché vergeten werd. Walker heeft de ondankbare taak om Lemmon's prachtprestatie te evenaren en mogelijk te doen vergeten. Logan en Peter S. Feibleman bewerkten het toneelstuk van Logan en Thomas Heggen. Charles Lawton was verantwoordelijk voor de fotografie. Gefilmd in Panavision.

Two Rode Together

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van John Ford. Met o.a. James Stewart, Richard Widmark, Shirley Jones, Linda Cristal en Andy Devine.

Frank S. Nugent schreeft zowel de klassieker The Searchers als het enigszins verwante Two Rode Together voor zijn schoonvader John Ford. Stewart speelt tegen zijn standaardpersonage in een corrupte marshal, die tegen betaling akkoord gaat met legerofficier Gary (Widmark) om witte gevangenen uit indiaanse handen te heroveren. De missie slaagt deels, maar de uitkomst is opvallend cynisch. Oorlog is er ook, tussen de leiders van de Indianen. Begin en einde brengen romantiek. Toch hebben de verwikkelingen iets lamlendigs: slechts één opvallend actiemoment wordt geteld.

The Wackiest Ship in the Army

1960 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1960. Komedie van Richard Murphy. Met o.a. Jack Lemmon, Ricky Nelson, John Lund, Chips Rafferty en Tom Tully.

Een komedie waarvan men zich soms afvraagt of het ernstig bedoeld is of niet. De meeste scènes zijn geslaagd. Het ongebruikelijke WO II-verhaal maakt voor de verandering geen grapjes over de oorlog en is onderhoudend. Het werd later een tv-serie.

Ride Lonesome

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Budd Boetticher. Met o.a. Randolph Scott, Karen Steele, Pernell Roberts, James Best en Lee Van Cleef.

Scenarist Burt Kennedy was geschoold in komedie, maar voor zijn befaamde samenwerkingsverbanden met regisseur Boetticher en acteur Scott moest hij zijn toon wat aanpassen. Wat hem er overigens niet van weerhield hier en daar geniepige flarden humor aan te brengen. Belichaamd door Best bijvoorbeeld, als moordenaar Billy, die giechelt zoals Bests latere personage sheriff Roscoe P. Coltrane in The Dukes of Hazzard. Billy wordt door premiejager Brigade (Scott) richting Santa Cruz gesleept. Waarom Brigade geen haast heeft wordt stilaan duidelijk. Ride Lonesome markeert het goede debuut van James Coburn. Sterren Lee Marvin en Donna Reed hebben ook een rolletje.

Gunman's Walk

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Phil Karlson. Met o.a. Van Heflin, Tab Hunter, Kathryn Grant, James Darren en Will Wright.

De strenge maar rechtvaardige rancher Lee Hacket (Van Heflin) probeert zijn twee zoons Ed (Tab Hunter) en Davy (James Darren) op te voeden tot respectabele burgers. Probleem is dat vader niet inziet dat hij de teugels moet laten vieren om de jongens de ruimte te geven hun eigen leven in te richten. Als het met allebei mis gaat vraagt hij zich vertwijfeld af: 'I don't know which one shames me more.' Mooie compacte western werd door de christelijk bevlogen Phil Karlson en zijn scenarioschrijver en western-specialist Frank S. Nugent (Fort Apache) voorzien van een pacifistische ondertoon.

Cowboy

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Delmer Daves. Met o.a. Glenn Ford, Jack Lemmon, Anna Kashfi, Brian Donlevy en Dick York.

Grootse western rond een hotelklerk uit Chicago die in 1872 zijn geluk beproeft als cowboy. 'Cowboy is really the best, cause it's really the West,' bezwoer een jonge Jack Lemmon in een reclamefilmpje in 1958. En het moet gezegd, Cowboy is een volwassen western met serieuze verhandelingen over liefde en vriendschap, verstevigd met vooruitstrevend titelwerk van meester-graficus Saul Bass en soepele trompetklanken van virtuoos Rafael Mendez. Gebaseerd op de deels gefingeerde memoires My Reminiscences as a Cowboy van homo universalis Frank Harris. Uitgevoerd in kleurig Technicolor.

3:10 to Yuma

1957 | Western, Misdaad, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1957. Western van Delmer Daves. Met o.a. Glenn Ford, Van Heflin, Leora Dana, Felicia Farr en Henry Jones.

Lang voordat Hollywood de filmische romans van Elmore Leonard ontdekte (oa Get Shorty, Out of sight), werd een van zijn korte verhalen al geadapteerd voor deze intelligente western, die qua sfeer en plot doet denken aan genreklassieker High Noon. Een rancher krijgt opdracht een crimineel op de trein te zetten naar de rechtbank terwijl diens bende wordt opgerold. Tijdens het wachten ontvouwt zich een psychologisch spel tussen de twee. In 2007 verscheen een prima remake met Russell Crowe en Christian Bale in de hoofdrollen.

Jubal

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Delmer Daves. Met o.a. Glenn Ford, Ernest Borgnine, Rod Steiger, Valerie French en Felicia Farr.

Dolende cowboy Jubal (Ford) krijgt werk bij boer Shep (Borgnine). Boerin Mae (French) is danig onder de indruk van Jubal, tot ongenoegen van de licht ontvlambare stalknecht Pinky (Steiger). Om zijn positie veilig te stellen stuurt Pinky aan op een confrontatie tussen baas Shep en de nieuwkomer. Een krachtige psychologische western met de befaamd contrastrijke beelden van filmmaker Delmer Daves. De regisseur en Russell Hughes schreven het scenario naar de roman Jubal Troop van Paul Wellman die zich liet inspireren door Othello. Charles Lawton jr was de cameraman.

Miss Sadie Thompson

1953 | Drama, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Rita Hayworth, José Ferrer, Aldo Ray, Russell Collins en Charles Bronson.

Miss Sadie Thompson (Hayworth), een dame van vederlichte zeden, wordt Honolulu uitgeknikkerd. Ze wil naar Maleisië maar haar schip komt niet verder dan Samoa, waar een groot aantal Amerikaanse mariniers is gelegerd. Ze weet al snel de aandacht te trekken van de aanwezige mannen, vooral van moraalridder Alfred Davidson (Ferrer) en de bonkige sergeant O'Hara (Ray). De film werd in 3-D uitgebracht, wat Hayworth voordelig deed uitkomen, maar de film haalt het niet bij eerdere verfilmingen van Somerset Maughams verhaal 'Rain', met Gloria Swanson en Joan Crawford.

Last of the Comanches

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van André De Toth. Met o.a. Barbara Hale, Martin Milner, Broderick Crawford, Lloyd Bridges en Johnny Stewart.

De Toth liet het scenario van Kenneth Gamet versloffen, want hij had een aanmerkelijk spannender film kunnen maken. Charles Lawton jr schoot mooie plaatjes, maar dat maakte het gebrek aan actie niet goed. Sergeant Crawford en vijf soldaten zijn de overlevenden van een Indianenaanval. Ze moeten zich door 100 mijl vijandig gebied slaan om het fort te bereiken. Onderweg komen er nog wat overlevenden van een overvallen postkoets bij, zoals Hale en de Indiaanse jongen Stewart. Het verhaal loopt goed af maar helaas, spanning zit er niet in.

Captain Pirate

1952 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Ralph Murphy. Met o.a. Louis Hayward, Patricia Medina, John Sutton, Charles Irwin en George Givot.

Een tot inkeer gekomen piraat moet zijn voormalige bezigheden weer opvatten om een bedrieger te ontmaskeren die in zijn naam euvele daden pleegt. Een redelijk standaardprodukt van de lopende band dat gebaseerd is op het bekende boek van Rafael Sabatini Captain Blood Returns.

Santa Fe

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Irving Pichel. Met o.a. Randolph Scott, Janis Carter, Jerome Courtland, Peter Thompson en John Archer.

In deze goede western trekken Scott en zijn drie broers (Courtland, Thompson en Archer), nadat het Zuiden is verslagen, in 1865 naar het westen. Hun wegen scheiden zich als Scott in dienst gaat bij een spoorwegmaatschappij. De andere drie komen in de bende van Roberts terecht en vallen de spoorweg juist aan. Scott gaat achter zijn broers aan, en stelt vast dat Roberts en Mahoney hem reeds voor zijn geweest. Dan gaat hij achter de moordenaars van zijn broers aan. Actie genoeg in het door Kenneth Gamet geschreven scenario (naar de roman van James Marshall en een verhaal van Louis Stevens). Charles Lawton Jr. deed goed werk als cameraman voor producenten Harry Joe Brown en Scott.

Man in the Saddle

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van André De Toth. Met o.a. Randolph Scott, Joan Leslie, Ellen Drew, Alexander Knox en Richard Rober.

Kenneth Gamet schreef deze perfecte western naar het boek [KL]The Outcast [KLE] van Ernest Haycox. Ze zijn begrippen in de westerns. Leslie is de vrouw op wie Scott verliefd is, maar geld is voor haar belangrijker en dus trouwt ze met de rijke ranger Knox. Die wil Scott weg hebben, hetgeen in gezelschap van Drew gebeurt (die is op Scott verliefd). Dat nu wil Russell niet: díe wil Drew en er volgt een historisch gevecht tussen beide mannen. Daarna kan Scott, als zijn wonden zijn genezen, zich aan Knox wijden. Harry Joe Brown produceerde met Scott samen en Charles Lawton Jr bracht de film prachtig in beeld. De Toth was op zijn best, en Scott speelde een glansrol.

The Gallant Blade

1948 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van Henry Levin. Met o.a. Larry Parks, Marguerite Chapman, Victor Jory en George Macready.

Kleurrijk, weinig origineel cape- en degenwerk, waarin de razende Parks een Franse generaal beschermt tegen een schurkachtig komplot.

The Lady from Shanghai

1947 | Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1947. Film noir van Orson Welles. Met o.a. Rita Hayworth, Orson Welles, Everett Sloane, Glenn Anders en Ted de Corsia.

De onbeperkte vrijheid die Welles kreeg bij het maken van zijn filmdebuut Citizen Kane werd hem later nooit meer gegund. Zo schrapte de studio ruim een uur aan materiaal uit deze film noir. Dat is te merken aan het soms curieuze tempo, al blijft de film bij vlagen briljant, zoals in de befaamde slotscène in een spiegeldoolhof. Welles speelt een matroos die bij een moordcomplot betrokken wordt als hij verliefd wordt op een getrouwde vrouw (een geblondeerde Hayworth, met wie de filmmaker destijds zelf in scheiding lag). Qua sfeer en verhaal een voorloper van Welles' latere meesterwerk Touch of Evil.

The Big Store

1941 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1941. Komedie van Charles Riesner. Met o.a. Groucho Marx, Chico Marx, Harpo Marx, Tony Martin en Virginia Grey.

Wanneer Groucho door de eigenaar van een warenhuis als bewaker wordt ingehuurd zetten de gebroeders Marx de tent binnen de kortste keren op stelten. Late komedie uit het Marx-oeuvre waarin de komieken handig gebruik maken van de locaties en requisieten die de winkel te bieden heeft. Harpo heeft een memorabele harpsolo tussen spiegels.

Congo Maisie

1940 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1940. Romantiek van Henry Potter. Met o.a. Ann Sothern, John Carroll, Shepperd Strudwick, Rita Johnson en J.M. Kerrigan.

Maisie (Sothern) komt terecht in Afrika, waar ze op een schip dr. Carroll ontmoet, die de geneeskunde heeft opgegeven om een rubberplantage te starten. Ze gaan van boord bij een medische post, die wordt geleid door Strudwick en zijn vrouw Johnson. Maisie tracht hun wankele huwelijk te redden. Een scenario dat sterke gelijkenis vertoont met RED DUST, maar dat alle slechte kanten toont van een serie als deze Maisie: gezochte sentimentaliteit, oninteressante personages. Gelukkig zijn er nog de spitse dialogen van het hoofdpersonage. Mary C. McCall Jr. baseerde zich weer op een verhaal van Wilson Collison. Fotografie van Charles Lawton. Gevolgd door GOLD RUSH MAISIE. Zie ook: 'Maisie'-serie.

Congo Maisie

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van H.C. Potter. Met o.a. John Carroll, Ann Sothern en Shepperd Strudwick.

Maisie (Sothern) komt terecht in Afrika, waar ze op een schip dr. Carroll ontmoet, die de geneeskunde heeft opgegeven om een rubberplantage te starten. Ze gaan van boord bij een medische post, die wordt geleid door Strudwick en zijn vrouw Johnson. Maisie tracht hun wankele huwelijk te redden. Een scenario dat sterke gelijkenis vertoont met RED DUST, maar dat alle slechte kanten toont van een serie als deze Maisie: gezochte sentimentaliteit, oninteressante personages. Gelukkig zijn er nog de spitse dialogen van het hoofdpersonage. Mary C. McCall Jr. baseerde zich weer op een verhaal van Wilson Collison. Fotografie van Charles Lawton. Gevolgd door GOLD RUSH MAISIE. Zie ook: 'Maisie'-serie.

Strange Glory

1938 | Mysterie, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1938. Mysterie van Jacques Tourneur.

In 1862 breekt de Amerikaanse Burgeroorlog uit. Aanvankelijk verliezen de Noordelijken op elk terrein, tot Generaal Grant de 'Operatie Tennessee' start. Deze betekent een ommekeer in de strijd. President Lincoln weigert bekend te maken wie de bedenker is van deze succesvolle strategie. Acht jaar later verklaart een zekere Miss Carroll dat zij de 'Operatie Tennessee' uitgewerkt heeft. Lincoln is ondertussen vermoord en de congressleden vinden nergens bewijzen die haar bewering staven. Mogen ze haar geloven? Een aflevering uit de reeks 'A Historical Mystery', met naar alle waarschijnlijkheid weinig of geen historische waarde. Het geheel is wel boeiend gemaakt en goed gespeeld door de anonieme acteurs. Carey Wilson vertelt de geschiedenis, met als historisch raadgever Charles E. Whittaker. Achter de camera stond Charles Lawton.

The Man In The Barn

1937 | Documentaire, Historische film

Verenigde Staten 1937. Documentaire van Jacques Tourneur.

In 1903 beweert een zekere David E. George, na een zelfmoordpoging, dat hij John Wilkes Booth is, de moordenaar van Abraham Lincoln. Hij stierf niet in de schuur zoals algemeen aangenomen, maar kon ontsnappen, terwijl een ander in zijn plaats de dood vond. Hij nam een nieuwe identiteit aan en leefde rustig verder. Zijn verhaal begint in 1865 toen de burgeroorlog eindigde. Als Zuiderling was hij tegen de afschaffing van slavernij, opgelegd door Lincoln. Hij werd aangeduid om de president te doden, daar hij toneelacteur was en in de beste positie verkeerde om de aanslag uit te voeren. Historische onzin die echter wel een zeer boeiende film opleverde waarin alle 'bewijsstukken' netjes op een rij gelegd werden. In bepaalde fragmenten is de handtekening van Tourneur duidelijk voelbaar. De acteurs blijven echter, zoals steeds in de korte onderwerpen van M.G.M., anoniem. Morgan Coxe schreef het scenario met als historisch raadgever Charles E. Whittaker. Carey Wilson sprak de commentaar. Charles Lawton stond achter de camera. Een aflevering uit de reeks A Historical Mystery.