Atiq Rahimi: regie en schrijver.
Er zijn 3 films gevonden.

Notre-Dame du Nil

2019 | Jeugdfilm, Drama

Frankrijk​/​​België 2019. Jeugdfilm van Atiq Rahimi. Met o.a. Amanda Mugabezaki, Clariella Bizimana en Albina Kirenga.

In Rwanda 1973 krijgen de tienermeiden die op de katholieke eliteschool Notre-Dame du Nil zitten, te maken met toenemende spanning tussen Hutu’s en Tutsi’s. Twintig jaar later zou dat conflict eindigen in een bloedbad. De Afghaanse regisseur Rahimi bewerkte het semi-autobiografische boek van Scholastique Mukasonga en maakte een indrukwekkend drama over tieners als Veronica (Bizimana) en Virginia (Mugabezaki) die elk op eigen wijze met volwassen thema’s te maken krijgen. Op het festival van Berlijn onderscheiden met de Kristallen Beer voor beste 14+-jeugdfilm.

The Patience Stone

2012 | Drama

Afghanistan​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 2012. Drama van Atiq Rahimi. Met o.a. Golshifteh Farahani, Hamid Djavadan, Hassina Burgan en Massi Mrowat.

In een door strijd kapotgeschoten stad in het Midden-Oosten ligt een verlamde man. Terwijl de familie vlucht, begint zijn vrouw aan het bed te praten. Ze vertelt over haar frustraties, dromen, angsten, verlangens. De man wordt zo haar 'steen van geduld' waarbij je je hart kunt luchten. Verfilming van het boek van de Afghaanse, naar Frankrijk gevluchte Atiq Rahimi, die samen met Jean-Claude Carrière het scenario schreef. Indringend drama over een vrouw die haar eigen stem ontdekt, werd namens Afghanistan ingestuurd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Earth and Ashes

2004 | Drama

Afghanistan​/​​Frankrijk 2004. Drama van Atiq Rahimi. Met o.a. Abdul Ghani, Jawan Mard Homayoun en Walli Tallosh.

Pakkende debuutfilm van Afghaan Rahimi (Kaboel, 1962), gebaseerd op zijn gelijknamige roman. Het centrale thema in Rahimi's eersteling is persoonlijk verlies en rouw. Tegen de achtergrond van zandduinen, droge rivierbeddingen en verwoeste huizen en wegen loopt een oude man met zijn dove kleinkind naar de verafgelegen kolenmijn waar zijn zoon werkt. Zijn schrijnende boodschap is dat de rest van de familie is omgekomen in het oorlogsgeweld. Loutering, traumatisering en relativering wisselen continu van plaats terwijl de personages verstild hun gepijnigde ziel en dito land verkennen. Een integere film zonder effectbejag of sentimentaliteit.