André Dziezuk: muziek.
Er zijn 17 films gevonden.

Missie Ulja Funk

2021 | Avonturenfilm, Familiefilm

Duitsland​/​​Luxemburg​/​​Polen 2021. Avonturenfilm van Barbara Kronenberg. Met o.a. Romy Lou Janinhoff, Hildegard Schroedter, Jonas Oeßel, Luc Feit en Anja Schneider.

Over een dag, twintig uur en 38 minuten zal een meteorietinslag in Oost-Europa plaatsvinden, heeft de twaalfjarige Ulja (Janinhoff) ontdekt. Daar moet ze bij zijn. De astrologe in de dop, die tegen betaling huiswerk van anderen maakt, gaat op pad. Met klasgenoot Henk (Oeßel), een bedreven chauffeur. In een gestolen begrafenisauto doorkruist het jonge duo Duitsland en Polen. Vrolijk jeugdavontuur waarin ook Ulja’s Russisch-Duitse oma en een kip worden meegesleept, is de eerste lange film van regisseuse Kronenberg. Religie en wetenschap blijken botsende krachten in een vermakelijke roadmovie vol verrassende bochten en kronkels.

Fritzi - Eine Wendewundergeschichte

2019 | Animatie

Duitsland​/​​Luxemburg​/​​België 2019. Animatie van Matthias Bruhn en Ralf Kukula.

In de zomer van 1989 past de twaalfjarige Oost-Duitse Fritzi in Leipzig op het hondje Sputnik van haar beste vriendin: die gaat met vakantie naar Hongarije. Maar wanneer de school weer begint is Sophie nog steeds niet terug. En dan verandert er van alles in het leven van het meisje. Fraai gemaakte animatiefilm laat op een mooie manier, voor een jong publiek, zien hoe de val van de Muur tot stand kwam en hoe het leven van gewone mensen er op dat moment uitzag: niet in ieders leven speelde de Muur een grote rol. Op de geluidsband klinken opnames van de demonstraties die in de herfst van 1989 in veel Duitse steden, waaronder Leipzig, plaatsvonden.

Invisible Sue

2018 | Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Duitsland​/​​Luxemburg 2018. Familiefilm van Markus Dietrich. Met o.a. Ruby M. Lichtenberg, Anna Shirin Habedank, Lui Eckhardt, Victoria Mayer en Luc Schiltz.

Sue is twaalf jaar, hoogintelligent en nogal op zichzelf. Op een dag is ze in het laboratorium waar haar moeder werkt wanneer daar een explosie plaatsvindt. Daarna is Sue niet meer wie ze was: ze kan zichzelf onzichtbaar maken. Cool! Nou ja, soms niet. Vermakelijke jeugdfilm rond een stripfan die als superheldin haar krachten moeten inzetten én beheersen wanneer haar moeder wordt ontvoerd. Leuke hoofdrol van Lichtenberg in een film die niet steeds even verrassend is, maar met een bescheiden budget een spannend avontuur vertelt. Door de Duitse filmcritici genomineerd voor de prijs voor de beste kinderfilm.

Tel Aviv on Fire

2018 | Komedie, Drama, Romantiek

Israël​/​​Luxemburg​/​​België​/​​Frankrijk 2018. Komedie van Sameh Zoabi. Met o.a. Kais Nashif, Yaniv Biton, Lubna Azabal en Maisa Abd Elhadi.

Palestijnse slacker Salam schopt het min of meer per ongeluk tot coscenarist van een Palestijnse soap die ook populair is onder Israëli's. Wanneer de Israëlische grenswacht die hij dagelijks passeert zich met het script gaat bemoeien, loopt de situatie al snel uit de hand. Verrassend opgewekte satire op het Israëlisch-Palestijnse conflict (en op soaps) is wat kluchtig en meanderend, maar ook verfrissend van toon en reuze sympathiek, met mooi komisch spel van met name Kais Nashif (Paradise Now) en Lubna Azabal (Incendies).

Een echte Vermeer

2016 | Drama, Historische film

Nederland​/​​België​/​​Luxemburg​/​​Kroatië​/​​Frankrijk 2016. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Jeroen Spitzenberger, Lize Feryn, Porgy Franssen, Roeland Fernhout en Raymond Thiry.

Meestervervalser Han van Meegeren (1889-1947) schilderde doeken in de stijl van Vermeer en verkocht die als authentiek. Vriend en vijand trapten erin, van de koningin tot nazikopstuk Göring. Deze biografische film - met heel wat geschiedvervalsing - zal echter niemand aanzien voor hoge kunst. Het acteerwerk is niet slecht en het verhaal best vermakelijk, maar wat een boel soapwaardige kitsch kwakt regisseur Van den Berg (Tirza, Süskind) op het doek: boze personages stormen kamers uit, gefrustreerde kunstenaars grijpen in slow motion naar de fles en seks gaat gepaard met een saxofoonmuziekje.

Eng nei Zäit

2015 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Luxemburg​/​​België 2015. Drama van Christophe Wagner. Met o.a. Luc Schiltz, André Jung, Jules Werner, Fabienne Elaine Hollwege en Eugenie Anselin.

Meestervervalser Han van Meegeren (1889-1947) schilderde doeken in de stijl van Vermeer en verkocht die als authentiek. Vriend en vijand trapten erin, van de koningin tot nazikopstuk Göring. Deze biografische film - met heel wat geschiedvervalsing - zal echter niemand aanzien voor hoge kunst. Het acteerwerk is niet slecht en het verhaal best vermakelijk, maar wat een boel soapwaardige kitsch kwakt regisseur Van den Berg (Tirza, Süskind) op het doek: boze personages stormen kamers uit, gefrustreerde kunstenaars grijpen in slow motion naar de fles en seks gaat gepaard met een saxofoonmuziekje.

Coup de chaud

2015 | Misdaad, Drama

Frankrijk​/​​België 2015. Misdaad van Raphaël Jacoulot. Met o.a. Karim Leklou, Jean-Pierre Darroussin, Grégory Gadebois, Carole Franck en Isabelle Sadoyan.

Een Frans dorp zucht onder een hittegolf. Josef Bousou, ietwat achtergebleven zoon van een schroothandelaar, zorgt met zijn kabouterautootje en onvoorspelbare fratsen voor onrust. Wanneer er dingen verdwijnen, vrouwen zich bedreigd voelen en allerlei ongerijmdheden passeren, wordt de dorpszot een magneet voor het collectief ongenoegen. Ouderwets doortimmerd psychogram van een microkosmos annex film noir in de brandende CinemaScope-zon levert bijzonder suspenserijke cinema op. In de toprolbezetting is Leklou een ontdekking. De fraaie affichetekening is van de in Frankrijk wonende Amerikaan Myles Hyman.

Wiplala

2014 | Familiefilm, Avonturenfilm

Nederland 2014. Familiefilm van Tim Oliehoek. Met o.a. Géza Weisz, Peter Paul Muller, Sasha Mylanus, Kee Ketelaar en Hans Kesting.

Producent Bos Bros gaat gestaag verder met het verfilmen van het oeuvre van Annie M.G. Schmidt. Haar Wiplala stamt alweer uit 1957 en is behoorlijk gemoderniseerd, zij het minder ingrijpend dan eerder bijvoorbeeld Abeltje. De grote lijnen zijn ongewijzigd: de driekoppige familie Blom wordt door het wezentje Wiplala (Weisz) verkleind tot kabouterlengte en beleeft met hem doldwaze avonturen in Amsterdam. Regisseur Oliehoek (Vet hard, Chez Nous) kan goed uit de voeten met de actie en special effects, maar het drama overtuigt minder. Daardoor ontbreekt het de vermakelijke familiefilm uiteindelijk aan magie.

Oorlogsgeheimen

2014 | Jeugdfilm, Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Nederland 2014. Jeugdfilm van Dennis Bots. Met o.a. Maas Bronkhuyzen, Joes Brauers, Pippa Allen, Nils Verkooijen en Loek Peters.

Regisseur Bots (Achtste-groepers huilen niet) laat de beelden spreken in deze strakke verfilming van de jeugdroman van Jacques Vriens, over Tuur en Lambert, twee jongens in een Limburgs dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hun vriendschap komt onder druk te staan vanwege de keuzes van hun ouders én omdat er een leuk nieuw meisje in de klas verschijnt. Centrale vraag in de film is: kunnen ouders hun kinderen wel vertrouwen, en kinderen hun ouders? Oorlogsgeheimen is een scherp gesneden avontuur. Bekroond met diverse prijzen op internationale festivals.

Avant l'hiver

2013 | Drama

Frankrijk​/​​Luxemburg 2013. Drama van Philippe Claudel. Met o.a. Daniel Auteuil, Leïla Bekhti, Kristin Scott Thomas en Richard Berry.

Regisseur Philippe Claudel vertaalt de twijfels die hij als vijftiger geheid goed kent in een literair aanvoelend drama dat zich afspeelt in de welgestelde kringen van de Franse middenklasse. Het keurige bestaan van neurochirurg Paul komt op losse schroeven te staan door een ontmoeting met de mooie, jonge Lou. Claudel laat zijn hoofdrolspeler worstelen met existentiële vragen en voorziet de film ook nog van wat psychologische thriller-elementen. Maar de spanning wordt nooit écht voelbaar, waardoor Avant l'hiver nergens enige emotionele diepgang krijgt.

Arrêtez-moi

2013 | Thriller

Frankrijk 2013. Thriller van Jean-Paul Lilienfeld. Met o.a. Sophie Marceau, Miou-Miou, Yann Ebonge, Valérie Bodson en Marc Barbé.

Avond in een vrijwel verlaten politiebureau van een Noord-Franse stad. Een vrouw (Marceau) meldt zich en bekent de moord op haar echtgenoot aan de dienstdoende officier (Miou-Miou). Tien jaar eerder is de kwestie als zelfmoordzaak in de archieven opgeborgen. Naarmate de politiefunctionaris inzicht krijgt in de ontredderde dame tegenover haar, verzet ze zich tegen arrestatie. Klassiek huis clos, vrij naar de Jean Teulé-roman Les lois de la gravité, boeit dankzij de topactrices, desolate locatie en consequent drukkende sfeer. Marceau en Miou-Miou lagen elkaar niet.

La vie d'une autre

2012 | Komedie, Drama, Mysterie

Frankrijk​/​​Luxemburg​/​​België 2012. Komedie van Sylvie Testud. Met o.a. Juliette Binoche, Mathieu Kassovitz, Aure Atika, Danièle Lebrun en Vernon Dobtcheff.

Romantische komedie van Sylvie Testud over veertigjarige vrouw die de laatste tien jaar kwijt is en ontdekt dat de relatie met haar grote liefde ten einde loopt.

Valparaiso

2011 | Thriller

België​/​​Luxemburg​/​​Frankrijk 2011. Thriller van Jean-Christophe Delpias. Met o.a. Peter Coyote, Héléna Noguerra en François Caron.

Een bevlogen Europees parlementariër (Noguerra) onderzoekt de achtergrond van een olieramp nadat een tanker in het Kanaal aan de grond is gelopen. Politiek en zakenwereld blijken nauw verstrengeld, en de zaak wordt verder bemoeilijkt door de glansrijke carrière van haar vader, een voormalige tankerkapitein, bij de verantwoordelijke oliemaatschappij. Cineast Delpias liet met zijn Franse Arte-televisiefilm geen thema onbesproken. Corruptie, wraak, dubbelspel, (zelf)moord, familiezeer: alles passeert de revue, terwijl de hoofd- en zijlijnen met de nodige verrassingen worden afgewerkt. Frisse film in het door Hollywood beduimelde politieke thriller-genre.

Avant l'aube

2011 | Drama

Frankrijk​/​​Luxemburg 2011. Drama van Raphaël Jacoulot. Met o.a. Vincent Rottiers, Jean-Pierre Bacri, Sylvie Testud en Ludmila Mikaël.

Ex-bajesklant Frédéric (Rottiers) krijgt nachtportiersbaantje in het Grand Hotel des Aiglons in de besneeuwde Pyreneeën. Op een avond ziet hij hotelier Jacques (Bacri) met diens zoon een auto verbergen. De dag nadien blijkt een gast spoorloos. Wanneer een rechercheur (Testud in een karaktercompositie om te zoenen) haar neus in de affaire steekt, zwijgt Frédéric echter. Scenario rust, zoals in Une étrange affaire of Une affaire de goût, op ambigue relatie tussen hypnotiserende patron en gefascineerde protegé. Regie voegt daaraan suggestieve sfeertekening in imposant landschap toe.

Nous trois

2010 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Luxemburg 2010. Drama van Renaud Bertrand. Met o.a. Emmanuelle Béart, Nathan Georgelin, Jacques Gamblin, Stefano Accorsi en Audrey Dana.

Het is 1972. De zesjarige Sébastien heeft een zeer levendige fantasie, waarmee hij een beetje afstand kan nemen van zijn dagelijkse bestaan met een ongelukkige moeder en een gefrustreerde vader die uitvinder had willen worden. Dat alles verandert met de komst van nieuwe buren: moeder Marie (Béart) bloeit op door de amoureuze aandacht van de aantrekkelijke buurman (Accorsi). Regisseur Bertrand schetst in fijne jarenzeventigkleuren een bitterzoet familiedrama gezien door de ogen van een kind - uitstekend gespeeld door de kleine Nathan Georgelin.

La dernière fugue

2010 | Drama

Luxemburg​/​​Canada 2010. Drama van Léa Pool. Met o.a. Yves Jacques, Jacques Godin, Andrée Lachapelle, Aliocha Schneider en Nicole Max.

Kerst in Québec, de familie Lévesque zit aan de feestdis. Over de verhoopt onbezorgde avond hangt echter een slagschaduw: de pater familias is in vergevorderde staat van Parkinson. De oudste zoon en kleinzoon willen dat pa dan wel opa kan kiezen voor een waardig einde, de anderen willen hem bij zich houden. In deze romanadaptatie naar Une belle mort van Gil Courtemanche (1943-2011) gaat het, kortom, over de dood, liefde en egoïsme. Levendig ensemblespel, amusante 1968-flashbacks. 'Fugue' verwijst hier zowel naar de muziekcompositie als naar vlucht/ontsnapping.

Illégal

2010 | Drama

België​/​​Luxemburg​/​​Frankrijk 2010. Drama van Olivier Masset-Depasse. Met o.a. Anne Coesens, Natalia Belokonskaya, Olga Zhdanova en Alexandre Gontcharov.

Hoe ver de Russische Tania bereid is te gaan om samen met haar zoontje in België te blijven wordt al duidelijk in de eerste scène van de film, als ze met een strijkijzer haar vingerafdrukken wegbrandt. En toch wordt ze opgepakt, en wordt de kijker zo'n beetje de rest van de film met haar opgesloten in een asielzoekerscentrum. Sterk spel van de Belgische actrice Anne Coesens en aangrijpende beelden van het leven in een opvangcentrum. Maar meer ook niet. Niettemin: winnaar van de scenarioprijs tijdens de prestigieuze Quinzaine des réalisateurs in Cannes en genomineerd voor een César.