Yakov Protazanov

Regisseur

Yakov Protazanov is regisseur.
Er zijn 7 films gevonden.

Prazdnik sviatogo Yorgena

1930 | Komedie

SU 1930. Komedie van Yakov Protazanov. Met o.a. Anatoli Ktorov, Igor Ilyinski, Michail Klimov en Maria Strelkova.

Een van de populairste Russische filmkomedies, die zelfs rond 1980 nog in sommige bioscopen te zien was. De film vertelt ons het antiklerikale verhaal van twee avonturiers die de tempel van een plaatselijke heilige op diens naamdag proberen te beroven. Een aantal komische verwikkelingen dwingt een van de schurken ertoe zich voor Sint Yorgen uit te geven en met behulp van zijn vriend, die doet alsof hij verlamd is, verricht hij een wonder. De deken van de tempel ziet de heiligschennis door de vingers om niet voor aap te staan. Hij betaalt de mannen en laat ze met zijn dochter, die verliefd is geworden op de knappe heilige, gaan. De film werd in 1935 van geluid voorzien.

Chiny i liudi

1929 | Drama

SU 1929. Drama van Yakov Protazanov. Met o.a. Ivan Moskvin, Mikhail Tarkhanov, Vasili Stanitsyn en M. Strelkova.

Drieluik van drie verhalen van Anton Tsjechov - Anna on Neck, Chameleon en The Death of an Official. Deze stukken over 'gewone' mensen zijn drie even fraaie impressies van het Russische platteland van voor de oktoberrevolutie. Een arme leraar moet zijn dochter aan een afgeleefde maar rijke oude man uithuwelijken; de eeuwige angst en gehoorzaamheid van een onbeduidende functionaris die als de dood is voor zijn baas; het tragikomische verhaal van een handwerksman die door de hond van een generaal gebeten wordt, maar uiteindelijk zelf ook boter op zijn hoofd blijkt te hebben. Protazanov, de absolute grootmeester van de stille periode van de Russische film zorgde voor de beste rolbezetting die het Moskouse Theater Van Schone Kunsten rond 1925 kon leveren.

Belyi oriel

1928 | Historische film

SU 1928. Historische film van Yakov Protazanov. Met o.a. Vasili Kachalov, Anna Sten, Vsevolod Meyerhold en Ivan Chuvelev.

Filmversie van Leonid Andreev`s korte verhaal [KL]The Governor[KLE]. Het verhaal speelt zich in een van de grootste Russische steden af, waar op dat moment een algemene staking plaatsvindt. De gouverneur laat de stakers executeren, maar als hij ontdekt dat er bij het opbreken van een demonstratie drie kinderen om het leven gekomen zijn, begint zijn geweten te kangen. Intussen wordt hij door functionarissen in de hoofdstad met de orde van de Witte Adelaar (een van de hoogste tsaristische onderscheidingen) beloond, maar tijdens de ceremonie wordt de gouverneur door een provocateur vermoord. Bij de cast van de film ontdekken we de grote MKHAT-acteur en hervormer van het Meyerhold Theater, Kachalov en Anna Sten, een opkomende ster bij de Amerikaanse film.

Don Diego i Pelageia

1927 |

SU 1927. Yakov Protazanov. Met o.a. M. Blumental-Tamarina, A. Bykov, V. Mikailov en I. Levkoeva.

De film vertelt ons het verhaal van een station in de provincie waar een geflipte stationschef niet alleen zijn personeel, maar ook de plaatselijke bevolking en de passagiers lastig valt. Rond het midden van de film maakt de man, die ook wel 'Don Diego' wordt genoemd, ruzie met een oude vrouw die haar spulletjes op de verkeerde plaats verkoopt. De stationschef gaat af en het recht zegeviert.

Chelovek iz restorana

1927 | Drama

SU 1927. Drama van Yakov Protazanov. Met o.a. Mikhail Tchekhov, Vera Malinovskaia, Ivan Koval-Samborski, Mikhail Klimov en Mikhail Zharov.

Alweer zo`n klassiek thema van de Russische literatuur: de kleine man en zijn onontkoombare lot. Deze keer gaat het om een ober in een nachtrestaurant die door iedereen voor de gek gehouden wordt: zijn baas, de politie en de gasten. Zijn zoon komt om aan het front, zijn vrouw overlijdt en zijn dochter wordt van school gestuurd, omdat ze het schoolgeld niet kan betalen. Haar vader bezorgt haar een baantje als violiste in het restaurant, maar het verhaal wordt pas echt dramatisch, als hij haar uit de handen van een rokkenjager moet redden, die haar maar niet met rust kan laten. Het voornaamste pluspunt van de film is de prachtige hoofdrol van de grote Russische (en later Amerikaanse) acteur Tchekhov.

Zakroischik iz Torzhka

1925 |

SU 1925. Yakov Protazanov. Met o.a. Olga Zhizneva, Vera Marezkaya, A. Ktorov en Serafima Birman.

Doldwaze komedie, oorspronkelijk bedoeld om een lening van de staat los te krijgen. Het gaat over twee geliefden, die van het ene ongeluk in het andere rollen, tot ze beloond worden: ze komen in het bezit van een loterijbriefje waarop een grote prijs is gevallen. Prachtig geregisseerd door de meester van de Russische stomme film Protazanov. Heerlijk spel van Il'yinski, de Buster Keaton van de Sovjetunie.

Pikovaya dama

1915 | Fantasy, Horror

SU 1915. Fantasy van Yakov Protazanov. Met o.a. Ivan Mozzhukhin, Vera Orlova, E. Shebuyeva, Tamara Duvan en Pavel Pavlov.

De bewerking van het bovennatuurlijke verhaal van Alexander Poesjkin, dat ondanks de hoge ouderdom nog niets van zijn glans heeft verloren, is te beschouwen als een meesterwerk. Het verhaal betreft een legerofficier (Mozhukhin), die achter het winnende geheim (dat bekend is aan een oude gravin) van een kaartspel probeert te komen. Als hij bij de oude vrouw als een dief in de nacht binnendringt, schrikt zij van zijn bedreigende pistool en sterft als gevolg van een hartaanval. Zij verschijnt als een geest en vertelt Mozhukhin het geheim, maar hij verliest door een stommiteit bij het kaartspel. Behekst door de spottende geest van de gravin wordt hij gek en wordt hij opgesloten in een krankzinnigengesticht. De uitzonderlijke belichting geeft aan de klassieke film een angstaanjagend spookachtig effect en de flashbacks over heden en verleden waren voor die tijd revolutionair.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Yakov Protazanov op televisie komt.

Reageer