Hugo Santiago is regisseur, scenarist en componist.
Er zijn 5 films gevonden.

Electre

1990 | Drama

Frankrijk 1990. Drama van Hugo Santiago. Met o.a. Evelyne Istria, Jean-Claude Jay, Redjepp Mitrovitsa en Valérie Dréville.

Het meesterwerk van Sophocles in de opmerkelijke enscenering van Antoine Vitez, waaraan Santiago een heuse cinematografische dimensie verleent. Hij speelt met alle mogelijkheden die de ruimte en camerabewegingen bieden. Ongetwijfeld snobistisch maar daarom nog niet minder meeslepend. Eindelijk iemand die er niet mee volstaat gefilmd theater voor de tv te maken.

Les trottoirs de Saturne

1986 | Drama

Frankrijk 1986. Drama van Hugo Santiago. Met o.a. Rodolphe Mederos, Bérangère Bonvoisin, Edgardo Lusi en Sophie Loucachevsky.

De film gaat over een dolende, verbannen Latijns-amerikaanse musicus in Parijs die in een droomwereld leeft. Ondanks de waarschuwingen van zijn vrienden besluit hij terug te keren naar zijn land. Evenals Parijs is deze film een labyrint waar het geweten zichzelf onderzoekt. De structuur van de film is lastig, maar de film is tegelijk sterk, poëtisch, verwarrend en boeiend.

Écoute voir...

1980 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1980. Misdaad van Hugo Santiago. Met o.a. Catherine Deneuve, Sami Frey, Anne Parillaud, Florence Delay en Antoine Vitez.

Een genrecinefielencuriosum, zowel in de Franse cinema als in Deneuves filmografie, dit fraai gefotografeerde mysterie met surreëel en semi-fantastiek Fantômas-samenzweerdersfeertje. In het onderzoek naar zonderlinge indringers op een groot particulier domein stuit privédetective Claude Alphand (Deneuve) op de sekte Église du Renouveau Final. Haar intelligentie, koelheid, vechtkunst en Smith & Wesson-revolver komen daarbij goed van pas. Het acteericoon beschouwt haar spel in dit avontuur als 'te serieus', maar had de ervaring van 'zo'n mannelijke rol' niet willen missen. Spannende zoenscène met Deneuve en Anne 'Nikita' Parillaud.

Les autres

1975 | Drama, Mysterie

Frankrijk 1975. Drama van Hugo Santiago. Met o.a. Maurice Born, Noëlle Chatelet, Patrice Dally, Pierrette Destanque en Bruno Devoldere.

Een boekhandelaar wiens zoon zelfmoord heeft gepleegd, beseft dat hij de jongen nooit echt begrepen heeft. Daarom gaat deze man van vijftig proberen iets van zijn zoon terug te vinden bij diens voormalige vrienden. Deze film vormt [KA1]e[KA1]en lange, doolhofachtige rondwandeling en is uiterst subtiel, hermetisch en geheimzinnig; alle personages trachten zichzelf metafysisch te omschrijven. Dat is ook niet verwonderlijk, als we beseffen dat het scenario en de dialogen van Jorge Luis Borges (op basis van diens boek) respectievelijk Adolfo Bioy Casares zijn. Een ondefinieerbare film, die tegelijkertijd beangstigend en betoverend werkt, wat nog geaccentueerd wordt door de muziek en het illusoire camerawerk van Ricardo Aranovitch. Deze film kreeg in 1976 de eerste Gouden Decibel.

Invasión

1969 | Thriller, Mysterie, Fantasy

Argentinië 1969. Thriller van Hugo Santiago. Met o.a. Olga Zubarry, Lautaro Murúa, Juan Carlos Paz, Martín Adjemián en Daniel Fernández.

Het werk van Jorge Luis Borges, die meewerkte aan het scenario van regisseur Santiago en Adolfo Bioy Casares, is een getrouwe bewerking voor de film. Het betreft een allegorisch verhaal dat tegen de dictatuur gericht is. In het fictieve stadje Aquilea hebben een aantal mensen zich geschaard rond Don Porfirio (Paz), een oude man die uitsluitend met zijn kat communiceert. Ondertussen wordt Aquilea belegerd door duistere vijanden die door de hinderlagen van Don Porfirio worden tegengehouden. Helaas komen de leden van het groepje rond Don Porfirio op een geheimzinnige wijze stuk voor stuk om het leven. De dertig-jarige Argentijnse regisseur Santiago leerde het vak bij Robert Bresson en deze film, die in de trant van het werk van 'tijdgenoot' Michelangelo Antonio gezien moet worden, heeft cultstatus verkregen. Santiago wordt beschouwd als een geestverwant van David Lynch, die op laatst genoemde invloed heeft gehad. Het camerawerk van Ricardo Aronovich en Adelqui Camuso bevat indrukwekkende beelden en fraaie composities. Interessant voor cinefielen die gefascineerd zijn van de Argentijnse cinema over dood en zelfvernietiging. De indertijd in Frankrijk gedistribueerde versie was slechts anderhalf uur.