Joseph H. August (1890-1947): camera.
Er zijn 10 films gevonden.

Portrait of Jennie

1948 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1948. Drama van William Dieterle. Met o.a. Jennifer Jones, Joseph Cotten, Ethel Barrymore, Lillian Gish en David Wayne.

Een vertwijfelde, straatarme jonge schilder ontmoet een mooie en raadselachtige vrouw in Central Park. Zij worden verliefd op elkaar maar bij iedere ontmoeting lijkt zij met fikse sprongen ouder te zijn geworden. In Engeland uitgebracht als JENNIE.

They Were Expendable

1945 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van John Ford. Met o.a. Robert Montgomery, John Wayne, Donna Reed, Jack Holt en Ward Bond.

Amerikaanse lt. ter zee (Wayne), commandant van een ondermaatse kanonneerboot, wil overplaatsing naar een volwassen destroyer. Want, laat hij zijn superieur (Montgomery) weten, 'op triplex maak je geen carrière'. Dat zal toch moeten, want juist nu worden Pearl Harbor en kort daarna de Filipijnen, aangevallen door de Japanners. They were expendable? Het tegendeel blijkt waar, ook al varen ze maar met een badkuip. John Ford (Stagecoach, Fort Apache, The Searchers) brengt in deze propagandistische oorlogsfilm uit 1945 hommage aan al die marinemensen die 'teamgeest lieten prevaleren boven hun persoonlijke belang'.

All That Money Can Buy

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van William Dieterle. Met o.a. Edward Arnold, Walter Huston, James Craig, Anne Shirley en Jane Darwell.

Eenvoudige landbouwer Craig verkoopt zijn ziel en zaligheid aan duivel Huston in ruil voor rijkdom. Met de hulp van beroemde advocaat Arnold krijgt hij tenslotte zijn zaligheid terug. Het Faust-thema werd gesitueerd in het 19e eeuwse New Hampshire, waardoor er goed gebruik gemaakt is van sympathiek Amerikaans erfgoed. Dit alles werd gecombineerd met de komische afwijkingen van de historische figuren, vervreemdende effecten van beelden en een algehele cinematografische trucendoos, waardoor er een bijzonder resultaat is ontstaan. Gebaseerd op de Amerikaanse korte vertelling (en alternatieve filmtitel) THE DEVIL AND DANIEL WEBSTER van Stephen Vincent Benet. Schitterende vertolkingen van Huston (als duivel) en Arnold en Simon als onaardse verleidster. Scenario van Benet en Dan Totheroh. Bernard Herrmann kreeg een Academy Award voor Beste Muziek. Er bestaan versies van 85m tot 112m. Camerawerk van Joseph August. Ook bekend als HERE IS A MAN.

Primrose Path

1940 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1940. Romantiek van Gregory La Cava. Met o.a. Ginger Rogers, Joel McCrea, Marjorie Rambeau, Miles Mander en Henry Travers.

De oma en moeder (Rambeau) van Ellie May Adams (Rogers) zijn prostituees (geweest) en de vraag is of ook Ellie een toevlucht zoekt naar het oudste beroep van de wereld en of ze met zo'n achtergrond de leuke doch conventionele kerel Ed (McCrea) kan behouden. De geraffineerde profs La Cava (My Man Godfrey) en Joseph H. August (Gunga Din) bieden als regisseur en cameraman alle ruimte aan een handvol sterke acteurs. Die doen hun best (Rambeau kreeg een Oscarnominatie), maar de film mist uiteindelijk toch wat invoelbare emotie.

Nurse Edith Cavell

1939 | Biografie, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Biografie van Herbert Wilcox. Met o.a. Anna Neagle, Edna May Oliver, George Sanders, Zasu Pitts en May Robson.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog helpt de Brusselse hoofdverpleegster Edith Cavell (Neagle) oorlogsgevangenen ontsnappen naar veilig Nederland, en verzamelt ze informatie voor de Britse geheime dienst. Dan wordt ze door de Duitsers gearresteerd en berecht. Biografisch drama over Cavell, die zowel in België als in Engeland als een martelares wordt beschouwd, geëerd met gedenkplaten en standbeelden. De Duitsers spreken Engels met een dik Duits accent, Neagle heeft een mooie hoofdrol als de standvastige, gracieuze dame in moeilijke tijden, en de score van Anthony Collins werd genomineerd voor een Oscar.

Gunga Din

1939 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van George Stevens. Met o.a. Cary Grant, Victor McLaglen, Douglas Fairbanks jr, Joan Fontaine en Sam Jaffe.

In India gestationeerde Britse militairen Grant, Fairbanks en McLaglen krijgen opdracht om een groep fanatieke religieuze opstandelingen uit te schakelen. Losbol Grant kan het niet laten om tijdens de missie met Indiase waterdrager Gunga Din (Sam Jaffe) op zoek te gaan naar een fameuze schat in de buurt. Ondanks prachtige zwart-wit-fotografie, de charmant grappende Grant en wervelende finale is deze klassieker in het gouden Hollywood-jaar 1939 in de schaduw komen te staan van jaargenoten als Gone with the Wind, Stagecoach en The Wizard of Oz.

The Plough and the Stars

1937 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1937. Komedie van John Ford. Met o.a. Barbara Stanwyck, Preston Foster, Barry Fitzgerald, Una O'Connor en J.M. Kerrigan.

Tijdens de Ierse opstand in Dublin in 1916 heeft Foster de leiding over een regiment dat tegen de Britse overmacht strijdt. Zijn vrouw, Stanwyck, vreest voor zijn leven en dreigt hem te verlaten. Sterke vereenvoudiging van het toneelstuk van Sean O'Casey. Al het cynisme van O'Casey over de koppigheid van de Ierse nationalisten die even dom als moedig waren is verdwenen, om plaats te maken voor de huwelijkscrisis van de hoofdpersonages. Dudley Nichols adapteerde het toneelstuk en Joseph August stond achter de camera. Ford ging niet akkoord met de wijzigingen die achter zijn rug aangebracht werden, terwijl George Nicholls Jr. nieuwe scènes opnam. Hij wilde zijn naam niet langer aan de film verbinden, maar de producenten weigerden, zodat het tot een breuk kwam tussen de regisseur en R.K.O. Enkele van zijn latere films, door Ford zelf geproduceerd, werden echter wel door de maatschappij gedistribueerd.

A Damsel in Distress

1937 | Musical, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1937. Musical van George Stevens. Met o.a. Fred Astaire, Joan Fontaine, George Burns, Gracie Allen en Constance Collier.

Lady Alyce Marshmorton (Fontaine) moet van haar tante trouwen met een Brit, maar heeft zelf haar zinnen gezet op een Amerikaanse skiër die ze in Zwitserland ontmoette. Het personeel van het landhuis waar ze woont, gokt onderling op wie de gelukkige zal worden en door hun bemoeienissen komt een Amerikaanse danser (Astaire) als derde kandidaat in beeld. Eerste film die Astaire maakte na zijn iconische werk met Ginger Rogers werd commercieel geen succes, wellicht omdat Fontaine niet danst. Toch best leuk, vanwege het malle script van P.G. Wodehouse en de Oscarwinnende danschoreografie.

Sylvia Scarlett

1935 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1935. Komedie van George Cukor. Met o.a. Katharine Hepburn, Cary Grant, Brian Aherne en Edmund Gwenn.

De jonge Franse Sylvia (Hepburn) en haar gokkende vader (Gwenn) besluiten vanwege schulden naar Engeland uit te wijken. Aangezien ze worden gezocht verkleedt Sylvia zich als jongeman: Sylvester. Ze ontmoeten een charmante oplichter (Grant) die wel zaken wil doen met vader en 'zoon'. Goed geacteerd, luchtig drama met een fascinerende gender bending rol van Hepburn, was bij uitbreng geen succes, maar belangrijk voor de doorbraak van Grant. Deze geliefde charmeur zou samen met Hepburn nog drie films maken, waaronder klassiekers Bringing Up Baby en The Philadelphia Story.

The Toll Gate

1920 | Western, Zwijgende film

Verenigde Staten 1920. Western van Lambert Hillyer. Met o.a. William S. Hart, Anna Q. Nilsson, Jack Richardson, Joseph Singleton en Richard Headrick.

Dit was bepaald niet de eerste film die door Hart geproduceerd werd, zoals vaak beweerd wordt. Dat was THE NARROW TRAIL uit 1917. Dit is een goede western met Hart als leider van een outlawbende die er een punt achter wil zetten. Hij voelt zich door de wet bedreigd. Na nog één laatste slag verraadt bendelid Singleton de boel en Hart wordt gevangengenomen. Hij ontsnapt en wil zich op zijn ex-kameraad wreken. Hart schreef zelf het scenario met Hillyer naar het verhaal By their fruits ye shall know them van Hart zelf. Joe August was natuurlijk zijn cameraman.