George Bruns: cast en muziek.
Er zijn 22 films gevonden.

Elckerlyc

1975 | Komedie, Historische film, Drama

Nederland 1975. Komedie van Jos Stelling. Met o.a. George Bruens, Lucie Singeling, Geert Thijssens, Jan van der Steen en Nel de Vries.

Na MARIKEN VAN NIEUMEGHEN leerde Stelling van zijn fouten en maakte een onthutsend mooie, oogverblindende eigen(wijze) versie van de middeleeuwse allegorische zedenles. Het wonderbaarlijke aan ELCKERLYC is dat een Stelling met zoveel flair een visie heeft durven filmen in plaats van het geijkte drama of het bekende verhaaltje af te leveren. De ezel sjouwende Elckerlyc die door anderen te doden God wil zijn, werd in Stellings bruisende kleuren een Kafkaëske, moderne mens. Het camerawerk is van Ernest Bresser en de ritmische montage is van Ate de Jong, later zelf regisseur.

Herbie Rides Again

1974 | Familiefilm, Avonturenfilm, Komedie, Fantasy

Verenigde Staten 1974. Familiefilm van Robert Stevenson. Met o.a. Helen Hayes, Ken Berry, Stefanie Powers, Keenan Wynn en John McIntire.

Vervolg op kassucces The Love Bug (1968), met nieuwe hoofdpersonen. Eigenlijk gaat Herbie Rides Again minder over de paranormaal begaafde Volkswagen Herbie dan over zijn eigenares mevrouw Steinmetz (Hayes) en advocaat Willoughby (Berry), wiens projectontwikkelende oom (Wynn) mevrouw Steinmetz uit haar huis wil jagen. Tijd voor Herbie om alle Volkswagens te mobiliseren. Commerciëler van opzet dan het origineel, zodat een deel van de magie ontbreekt. Het kost echter weinig moeite om gedachteloos mee te hobbelen met de fantasie. Er kwamen nog twee lucratieve vervolgen.

The Aristocats

1970 | Animatie, Familiefilm

Verenigde Staten 1970. Animatie van Wolfgang Reitherman. Met o.a. Phil Harris, Eva Gabor, Sterling Holloway en Scatman Crothers.

Een Parijse schatrijke oude dame laat haar gehele fortuin na aan haar poes en drie kittens. De butler, die gehoopt had de voornaamste begunstigde te zijn, ontvoert de beestjes, maar ze ontsnappen. Ze weten niet hoe ze terug moeten komen, maar gelukkig krijgen ze hulp van de charmante zwerfkat O'Malley en zijn jazzvrienden. De belangrijkste animatieklassiekers waren al gemaakt door Disney bij het uitbrengen van deze film, maar regisseur Reitherman (Jungle Book, Robin Hood) maakte er toch wat moois van. Louis Armstrong zou de stem van Scat Cat inspreken en zingen, maar werd - uitstekend - vervangen door Scatman Crothers.
In de Nederlandstalige versie uit 1970 met de stemmen van oa Louis Neefs, Wieteke van Dort, Willem Duyn en Michiel Geelen.

Snowbear

1970 | Familiefilm, Documentaire

Verenigde Staten 1970. Familiefilm van Gunther von Fritsch. Met o.a. Steve Kaleak, Rossman Peetook, Dan Truesdell en Noah Phillips.

Een documentaire-speelfilm waarin we kennismaken met enerzijds het ijsberenleven en anderzijds het harde leven van de Eskimo. De oplettende kijker kan wellicht na het zien van deze Disney-film zelf zijn eigen iglo bouwen. Het is allemaal heel realistisch in elkaar gezet, hoewel je bij Disney niet altijd weet welke invloed de montage heeft. Jammer dat deze goede film wat ontsierd wordt door Bruns' muziek; hij kan veel beter.

The Love Bug

1969 | Sciencefiction, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1969. Sciencefiction van Robert Stevenson. Met o.a. Dean Jones, Michele Lee, Buddy Hackett, David Tomlinson en Joe Flynn.

Het geluk zit de jonge autocoureur Jones niet mee de laatste tijd, maar hij blijft de moed erin houden. Zelfs nu hij noodgedwongen meedoet aan stockcar-races. Gelijktijdig gaat hij op zoek naar een toekomstige wagen. Rondgeleid door de bevallige Lee, komt hij tot de ontdekking dat de prijzen van de auto's zijn budget ver overschrijden.

The Horse in the Gray Flannel Suit

1968 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1968. Komedie van Norman Tokar. Met o.a. Dean Jones, Diane Baker, Lloyd Bochner, Fred Clark en Ellen Janov.

Een vrolijke Disney-komedie over de advertentieman Jones die een manier vindt om zijn dochters devotie voor paarden in verband te brengen met een reclamecampagne. Scenario van Louis Pelletier naar het boek van Eric Hatch. Camerawerk van William Snyder.

Willie and the Yank

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Michael O'Herlihy. Met o.a. Kurt Russell, James MacArthur, Nick Adams, Jack Ging en Peggy Lipton.

Dit zijn de avonturen van Willie Prentiss (Russell) in de Amerikaanse Burgeroorlog. Als verkenner voor de Zuidelijken staat hij oog in oog met Henry Jenkins (MacArthur) van de Noordelijken; ze weten een vriendschapsrelatie op te bouwen. Voor Willie verandert er veel als hij lid wordt van de groep van luitenant John Mosby die een felle aanvalstaktiek jegens de Noordelijken heeft. Scenario van Harold Swanton. Camerawerk van Frank Phillips. In Europa is de film - minus zo'n 30m - als bioscoopfilm uitgebracht onder de titel MOSBY'S MARAUDERS.

The Jungle Book

1967 | Animatie, Fantasy, Familiefilm

Verenigde Staten 1967. Animatie van Wolfgang Reitherman. Met o.a. Bruce Reitherman, Louis Prima, Verna Felton, John Abbott en Sebastian Cabot.

Als baby blijft het jongetje Mowgli achter in de jungle, hij groeit op tussen beesten en wordt vriendjes met een beer, maar gaat uiteindelijk terug naar zijn soortgenoten. Disney's The Jungle Book zette in 1967 de standaard voor animatiefilms. Gouden regel: aaibare figuurtjes met stevige karakters. Ondanks de ouderdom nog steeds leuk, vooral dankzij het - in vergelijking met het beroemde boek van Rudyard Kipling zonnige - verhaal. En natuurlijk ook dankzij de swingende liedjes, waarvan 'The Bare Necessities' ('Als je van beren leren kon') de Oscar voor de beste song kreeg.

The Adventures of Bullwhip Griffin

1967 | Western, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1967. Western van James Neilson. Met o.a. Roddy McDowall, Suzanne Pleshette, Karl Malden, Bryan Russell en Harry Guardino.

Butler McDowall moet, tegen zijn zin, zijn avontuurlijke baas Russell vergezellen tijdens de goldrush in Californië. Daar beleeft hij allerlei avonturen en moet hij zijn baas regelmatig uit benarde situaties redden, o.a. wanneer de schurkachtige rechter Malden snode plannen voor hem smeedt. Tevens moet hij de mooie Pleshette ervoor hoeden danseres te worden in een niet al te frisse saloon. Komische western met veel oog voor het detail. Goed ritme, knappe opeenvolging van gags, maar toch heeft het scenario dat Lowell S. Hawley baseerde op de roman By The Great Horn Spoon van Sid Fleischman enkele lange gedeeltes. Deze Walt Disney-produktie werd in beeld gezet door Edward Colman. De leuke aftiteling is het werk van Ward Kimball.

A Boy Called 'Nuthin'

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Norman Tokar. Met o.a. Ron Howard, Forrest Tucker, John Carroll, Donna Butterworth en Mary La Roche.

Stadsjongen Howard komt op bezoek bij zijn oom die een ranch heeft. Ze hadden zich van elkaar echter een andere voorstelling gemaakt. Langzaam maar zeker groeit er toch respect en genegenheid tussen de twee. Moderne western, door de Disney- studio op de van haar bekende wijze gemaakt: niet overdreven sentimenteel en daarom zeer verteerbaar.

The Fighting Prince of Donegal

1966 | Avonturenfilm, Historische film, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1966. Avonturenfilm van Michael O'Herlihy. Met o.a. Peter McEnery, Susan Hampshire, Tom Adams, Gordon Jackson en Andrew Keir.

Ierland, eind 16e eeuw. De Britse koningin Elizabeth stuurde met het oog op Spaanse invallen garnizoenen naar het eiland. De Ieren verzetten zich hiertegen, en het broeit tussen de clans. McEnery, die bij de dood van zijn vader de titel Prins van Donegal erft, neemt de leiding bij de opstand. Typisch mantel-en degenavontuur uit de Disney-fabriek. Historisch heeft het niet veel te betekenen, maar het werd vlot en in een snel ritme gemaakt. Robert Westerby adapteerde de roman Red Hugh, Prince Of Donegal van Robert T. Reilly op een manier die de film geschikt maakt voor kinderen. Arthur Ibbetson haalt alles uit de prachtige Ierse landschappen.

Follow me boys

1966 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Italië 1966. Komedie van Norman Tokar. Met o.a. Lillian Gish, Vera Miles, Fred MacMurray, Elliott Reid en Charles Ruggles.

Ergens in de jaren dertig wil dolende muzikant Lemuel Siddons (MacMurray) zich ergens vestigen. Het wordt het dorpje Hickory, waar hij bijna gelijk op de tenen trapt van de mooie Vida (Miles). Follow me, boys! zou geen echte Disneyfilm zijn als wij op dit moment niet zouden weten dat Lemuel en Vida ooit gaan trouwen. De voorspelbaarheid is onderdeel van de charme. Eerst moet Lemuel zich nog van zijn grootste taak kwijten: het leiden van de lokale padvinders. Onder hen is de kwajongen Whitey, die wordt gespeeld door de hier doorbrekende Kurt Russell (The thing). Vooral MacMurray is een genot in deze van oprechtheid overkokende familiefilm..

The Ugly Dachshund

1965 | Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1965. Komedie van Norman Tokar. Met o.a. Dean Jones, Suzanne Pleshette, Kelly Thordsen, Parley Baer en Robert Kino.

Danke, de hond van Jones en Pleshette, heeft al drie kleintjes, maar adopteert ook nog een verlaten puppy dat wordt aangetroffen. Deze Brutus groeit op tot een echte wildebras die overal een puinhoop achterlaat. Typische Disney-komedie met voorspelbare humoristische nummertjes en de nodige moralistische en sentimentele onzin. Kinderen en hondenliefhebbers beleven er misschien plezier aan. Onschuldig tijdverdrijf dat snel weer vergeten is. Het scenario van Albert Aley is gebaseerd op een roman van G.B. Stern. De acteurs spelen gruwelijk overdreven, maar gelukkig komen de honden echt en spontaan over. Op film gezet door Edward Colman.

The Tenderfoot

1964 | Western

Verenigde Staten 1964. Western van Byron Paul. Met o.a. Brandon De Wilde, Brian Keith, James Whitmore, Richard Long en Donald May.

De onervaren Jim Tevis (De Wilde) wordt in Fort Buchanan in dienst genomen door Mose Carson (Keith) die als scout het leger dient dat onder bevel staat van kapitein Ewell (Whitmore). Een zeer plezierige en onderhoudende western die in verkorte vorm (ruim 30m werden weggesneden) in Europa in de bioscopen werd vertoond. Het scenario van Maurice Tombragel is gebaseerd op de roman Arizona in the '50s van James H. Tevis. Camerawerk van William Snyder.

The Sword in the Stone

1963 | Animatie, Avonturenfilm, Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1963. Animatie van Wolfgang Reitherman. Met o.a. Rickie Sorensen, Karl Swenson en Sebastian Cabot.

De jonge schildknaap Wart leidt een gelukkig, onopvallend leven. Zo af en toe krijgt hij lessen van de maffe tovenaar Merlijn. Die verandert hem in een vis, of in een eekhoorn, en leert hem zo waardevolle levenslessen. Die kan hij nog goed gebruiken als hij op een riddertoernooi per ongeluk een zwaard uit een steen trekt en prompt tot koning van Groot-Brittannië wordt gekroond. De makers van deze leuke animatiefilm baseerden zich grotendeels op de versie van T.H. White uit 1938, waar vooral het ruime gebruik van humor uit werd overgenomen. Regisseur Reitherman maakte eerder oa One Hundred and One Dalmatians en Robin Hood.
Met in de originele Engelstalige versie de stemmen van oa Rickie Sorensen, Karl Swenson en Sebastian Cabot.

Son of Flubber

1963 | Sciencefiction, Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1963. Sciencefiction van Robert Stevenson. Met o.a. Fred MacMurray, Nancy Olson, Keenan Wynn, Tommy Kirk en Elliott Reid.

Het vervolg op The Absent Minded Professor. De prof MacMurray veroorzaakt per ongeluk weer veel problemen met zijn flubbergas (een materie die 'omhoog' valt) en droge regen. Veel slapstick en goed spel maken het genietbaar ondanks de weinig sterke verhaallijn.

The Absent Minded Professor

1961 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1961. Komedie van Robert Stevenson. Met o.a. Fred MacMurray, Nancy Olson, Keenan Wynn, Tommy Kirk en Ed Wynn.

Professor Ned Brainard (MacMurray) is zo vreselijk verstrooid, dat hij zijn huwelijksceremonie vergeet, meerdere keren. Het biedt hem wel de tijd om laboratoria te laten exploderen en als bijwerking flubber ('flying rubber') te ontwikkelen, waarmee hij onder meer zijn auto kan laten vliegen. De humor en huiselijke ethiek van deze familie/kinderfilm van Disney zijn eenvoudig, maar The Absent Minded Professor vond wel de filmformule van de malle wetenschapper in een overzichtelijke wereld uit, die nog heel vaak gebruikt zou worden. Het flubber-idee was zo populair, dat overal enthousiastelingen aan de gang gingen met veelal giftige chemische verbindingen.

One Hundred and One Dalmatians

1961 | Familiefilm, Animatie, Jeugdfilm

Verenigde Staten 1961. Familiefilm van Clyde Geronimi, Hamilton Luske en Wolfgang Reitherman. Met o.a. Rod Taylor, Cate Bauer, Betty Lou Gerson en Lisa Davis.

Een weinig succesvolle liedjesschrijver met een Dalmatiër trouwt een aantrekkelijke jonge vrouw, die toevallig ook een hond met stippels heeft. Al snel zijn er puppies, veel puppies. Die trekken de aandacht van de inslechte Cruella DeVil, die van hun pelsjes een mooie bontjas wil maken. Ze laat ze ontvoeren. Gelukkig krijgen de hondenouders hulp van andere honden, paarden en andere viervoetigen. Mooie, klassieke Disney van voor het computertijdperk, maar wel gemaakt met behulp van enorme Xerox-kopieermachines. Daardoor bleef het eindresultaat dichtbij de oorspronkelijke visie van de tekenaars maar mist de film wel de zachtheid van vroegere films.

Zorro The Avenger

1959 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1959. Avonturenfilm van Charles Barton. Met o.a. Guy Williams, Charles Korvin, Henry Calvin, Gene Sheldon en Don Diamond.

Monterey, Californi[KA3]e, rond 1820. The Eagle (Korvin) leidt een schrikbewind en wil de leiding over de hele staat. Niemand durft iets tegen hem te ondernemen. Wanneer de zichzelf tot gouverneur uitgeroepen Eagle (wiens identiteit onbekend is) de hacienda van de la Vega`s opeist als hoofdkwartier, blijft Don Diego (Williams) heel vriendelijk, maar als Zorro maakt hij het leven van de gouverneur erg moeilijk. Lekker ouderwets mantel en degenverhaal zonder de minste pretenties. Een spin-off van de langlopende tv-reeks. Ook hier zijn Sgt. Garcia (Calvin) en korporaal Reyes, de 'Laurel & Hardy' uit deze Walt Disney-reeks van de partij om voor de nodige lachpartijen te zorgen. Lowell S. Hawley en Rob Wehling baseerden hun scenario op de verhalen van Johnston McCulley. Achter de camera stond Gordon Avil.

Sleeping Beauty

1959 | Familiefilm, Fantasy, Animatie

Verenigde Staten 1959. Familiefilm van Eric Larson, Wolfgang Reitherman, Les Clark en Clyde Geronimi. Met o.a. Bill Shirley, Vera Vague en Mary Costa.

De meest indrukwekkende na-oorlogse Disney-tekenfilm en ook de duurste. In grote lijnen gebaseerd op 15e eeuwse Franse manuscripten en verfilmd met veel gevoel voor perspectief en harde, hoekige lijnen. De oorspronkelijke versie is met de stemmen van Mary Costa, Bill Shirley en Vera Vague.

Tonka

1958 | Western, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1958. Western van Lewis R. Foster. Met o.a. Sal Mineo, Philip Carey, Jerome Courtland, Rafael Campos en H.M. Wynant.

Mineo schittert in deze bescheiden Disney-film als de Indiaanse krijger en diens liefde voor een wild paard dat hij (natuurlijk zelf) gevangen en afgericht heeft. Een zwak einde en een snel gemonteerde versie van Custers laatste slag leiden de aandacht van het veelbelovende verhaal af. Lewis R. Foster en Lillie Hayward bewerkten een roman van David Appel tot scenario. Camerawerk can Loyal Griggs. Wordt soms op tv vertoond als COMANCHE. Hertiteld A HORSE NAMED COMANCHE.

Davy Crockett, King of the Wild Frontier

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Norman Foster. Met o.a. Fess Parker, Buddy Ebsen, Basil Ruysdael, Hans Conried en Kenneth Tobey.

Dit was oorspronkelijk een driedelige tv-film van Disney. Hij werd rond 1955 door heel wat tv-stations in Amerika uitgezonden en zorgde voor een warme belangstelling voor helden uit de korte Amerikaanse geschiedenis. De populariteit is van een blijvend karakter. Het is heel goed gemaakt en omdat het een historisch onderwerp is, veroudert het nauwelijks. Je kunt er vandaag de dag met veel plezier naar kijken. Parker speelt befaamde trapper uit de titel en is kenner van Indianen. Ebsen is zijn vriend George Russell. Hun avonturen voeren ze van Washington D.C. naar The Alamo. Het scenario is van Tom Blackburn en het camerawerk is van Charles P. Boyle.