Karl Ludwig Diehl: cast.
Er zijn 32 films gevonden.

Meine 16 Söhne

1956 | Komedie, Muziek

Duitsland 1956. Komedie van Hans Domnick. Met o.a. Lil Dagover, Karl Ludwig Diehl, Margrit Kay, Harry Meyen en Lutz Moik.

Zestien conservatoriumleerlingen uit Berlijn, Parijs, Zürich en Dresden zullen meedoen aan een concours, waarbij zij een driejarige studiebeurs kunnen winnen. Maar de initiatiefneemster van het concours heeft statutair deelneming van buitenlandse studenten uitgesloten, zodat die zich moeten terugtrekken. Als de Duitse studenten besluiten om, uit solidariteit, dan ook maar niet mee te doen worden de statuten gewijzigd. Een wat weeïge film waarin je de vlag van de verbondenheid der volkeren al van verre ziet wapperen. Motto: muziek spreekt alle talen.

Es geschah am 20. Juli

1955 | Thriller, Drama, Historische film

Duitsland 1955. Thriller van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Bernhard Wicki, Karl Ludwig Diehl, Carl Wery, Kurt Meisel en Erik Frey.

Het verslag van de mislukte aanslag op Hitler op 20 juli 1944, waarbij Pabst grote nadruk legt op alles wat er misging. Een uiterst spannende thriller met opvallende montagetechnieken. Op deze film sloot Pabst's Der Letzte Akt, over Hitler's laatste dagen, nauw aan. Scenario van Werner P. Zibaso en Gustav Machaty naar een bericht van Jochen Wilke. Camerawerk van Kurt Hasse.

Mädchenjahre einer Königin

1954 | Historische film, Romantiek, Drama

Oostenrijk 1954. Historische film van Ernst Marischka. Met o.a. Romy Schneider, Adrian Hoven, Magda Schneider, Karl Ludwig Diehl en Paul Hörbiger.

Het sterk geromantiseerde verhaal over het vorstinnenleven van Victoria (gespeeld door Romy Schneider) verloopt zo'n beetje volgens het sjabloon dat we uit de latere Sissi-films kennen. De koningin in kwestie is een sympathieke jongedame die zich weinig aantrekt van de hofetiquette en bij voorkeur naast de rode lopers loopt. Daarnaast kent ze haar plicht, en is ze bereid om offers te brengen. Maar als het op de liefde aankomt, heeft hare hoogheid een uitgesproken eigen willetje. In de film speelt Romy's real life-moeder Magda de barones Lehzen, de vertrouwelinge van Victoria. De hofintriges komen overigens niet echt uit de verf, en de romantische verwikkelingen zijn tamelijk slaapverwekkend, maar voor liefhebbers van La Romy doet dat er nauwelijks toe.

Der Mann meines Lebens

1954 | Drama, Komedie

Duitsland 1954. Drama van Erich Engel. Met o.a. Marianne Hoppe, René Deltgen, Karl Ludwig Diehl, Ina Halley en Otto Gebühr.

Marianne Hoppe's talent verprutst in een walglijk braaf melodramaatje over een verpleegster die een jeugdvriend, nu een beroemd violist, ontmoet. Vol plichtsbetrachting gaat eenieder daarna weer de eigen weg.

Eine Liebesgeschichte

1953 | Historische film

Duitsland 1953. Historische film van Rudolf Jugert. Met o.a. Hildegard Knef, Otto Wilhelm Fischer, Karl Ludwig Diehl, Viktor de Kowa en Mathias Wieman.

Na terugkeer uit de VS produceerde Eric Pommer dit soort vervelende kostuumfilms. Een actricetje in de 18e eeuw wil de carrière van een ritmeester niet in de weg staan. Wat zonde van talenten als Knef en Fischer.

Atto di accusa

1951 | Drama, Thriller

Italië 1951. Drama van Giacomo Gentilomo. Met o.a. Lea Padovani, Andrea Checchi, Marcello Mastroianni, Karl Ludwig Diehl en Marga Celli.

Een advocaat volgt zijn vrouw naar de plaats waar zij haar uit krijgsgevangenschap teruggekeerde jeugdliefde zal ontmoeten en wordt betrapt door de huisnaaister bij wie het rendez-vous thuis plaats zal vinden. Hij doodt haar per ongeluk, waarna de verdenking op de jonge minnaar valt. De pseudo-filosofie - vooral uit de mond van de echtgenoot - maakt deze simpele thriller al te verstandelijk, ondanks de bekwame regie en het toegewijde spel.

Die Reise nach Marrakesch

1949 | Drama, Romantiek, Avonturenfilm

Duitsland 1949. Drama van Richard Eichberg. Met o.a. Luise Ullrich, Maria Holst, Karl Ludwig Diehl, Paul Dahlke en Grethe Weiser.

Dit melodrama heeft de lotgevallen van twee vrouwen tot onderwerp: de vrouw van een beroemde chirurg stort zich van het ene liefdesavontuur in het andere en verwoest daardoor het geluk van haar beste vriendin. Dit jaloeziedrama speelt zich af in de exotische omgeving van Marokko, om de film tenminste nog enige charme te geven.

Nacht ohne Abschied

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Erich Waschneck. Met o.a. Karl Ludwig Diehl, Anna Dammann, Hans Söhnker en Otto Gebühr.

De vrouw van overste Gösta Knudson kan haar romance met ritmeester Gunnar Nyborg maar niet vergeten. Ondanks de entourage van militairen, voor wie 'plichtsgevoel' en 'eer' alles is, blijft de film een 'keukenmeidenromannetje' zoals men dat pleegt te noemen.

Die Hochstaplerin

1943 | Komedie

Duitsland 1943. Komedie van Karl Anton. Met o.a. Sybille Schmitz, Karl Ludwig Diehl, Will Dohm en Fritz Wagner.

Een hoteldirecteur wil een berooide gaste haar schuld kwijtschelden wanneer ze zich, als reclame voor zijn zaak, uitgeeft voor de 'dolle gravin' Wiborg-Varén. Een nogal gecompliceerde geschiedenis die alleen zo nu en dan echt leuk is.

Was geschah in dieser Nacht?

1941 | Komedie

Duitsland 1941. Komedie van Theo Lingen. Met o.a. Theo Lingen, Lucie Englisch, Irene von Meyendorff, Karl Ludwig Diehl en Hans Brausewetter.

Marion is te verlegen om de, niet minder verlegen, dr. Johannes Petersen te bekennen dat ze van hem houdt. Een resoluut nichtje zorgt ervoor dat ze een paar worden. Een amusant blijspel met goede dialogen, aantrekkelijke muziek van Jary en een spitse regie van Lingen.

Die Schwedische Nachtigall

1941 | Biografie

Duitsland 1941. Biografie van Peter Paul Brauer. Met o.a. Ilse Werner, Joachim Gottschalk, Karl Ludwig Diehl en Aribert Wäscher.

De beroemde Zweedse zangeres Jenny Lind ziet in dat ze de Deense sprookjesverteller, Hans Christian Andersen, niet aan zich mag binden. Een schitterende rol van Gottschalk als Andersen. Het was zijn laatste film; in november 1941 pleegde hij, samen met zijn joodse vrouw, zelfmoord omdat Goebbels eiste dat hij zich van haar liet scheiden.

Annelie

1941 | Drama

Duitsland 1941. Drama van Josef von Báky. Met o.a. Luise Ullrich, Werner Krausz, Karl Ludwig Diehl en Käthe Haack.

Een schoolmeisje, dat altijd een kwartiertje te laat komt, wordt een jonge vrouw die ook nooit op tijd is! Thea von Harbou's bewerking van het gelijknamige toneelstuk van Walter Lieck geeft Luise Ullrich, die behoedzaam door regisseur Josef von Baky wordt geleid, de kans een heel vrouwenleven uit te beelden.

Der Fuchs von Glenarvon

1940 | Avonturenfilm

Duitsland 1940. Avonturenfilm van Max W. Kimmich. Met o.a. Olga Tschechowa, Karl Ludwig Diehl, Ferdinand Marian, Elisabeth Flickenschildt en Traudl Stark.

Ierland rond 1900. De vrijheidsstrijd tegen de Engelsen is in volle gang. Gloria Grandison (Tschechowa), die getrouwd is met een Engelse rechter (Marian), verraadt ongewild geheime plannen van de Ieren aan haar man. Te laat bemerkt ze dat hij in geen geval met de Ieren sympathiseert. Integendeel, hij is een spion voor de Engelsen. Gloria verlaat haar man en sluit zich aan bij Graaf Ennis (Diehl), de leider van de opstandige Ieren. Grandison krijgt uiteindelijk zijn verdiende loon en wordt veroordeeld door het veemgericht. Spannende propaganda-film met goede acteurs en uitstekend camerawerk. Jammer dat de Engels-Ierse situatie zo zwart-wit wordt afgeschilderd.

Ein hoffnungsloser Fall

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Erich Engel. Met o.a. Jenny Jugo, Hannes Stelzer, Karl Ludwig Diehl, Hans Richter en Heinz Salfner.

Weer is het het succesvolle duo Engel-Jugo dat garant staat voor een uitermate goed geslaagde, plezierige komedie. Jugo speelt zeer geloofwaardig de rol van een rijk, verwend meisje, dat slechts uit koppigheid tegenover haar vader medicijnen gaat studeren en verandert in een serieus meisje met verantwoordelijkheidsbesef. Ze moet ook nog kiezen tussen twee mannen, student Hans (Stelzer) en een professor (Diehl). Een film die het aanzien waard is en die ook vandaag nog goed amusement biedt. Scenario van Jochen Huth. Camerawerk van Fritz Arno Wagner.

Der Schritt vom Wege

1939 | Drama

Duitsland 1939. Drama van Gustaf Gründgens. Met o.a. Marianne Hoppe, Karl Ludwig Diehl, Max Gülstorff, Paul Hartmann en Käthe Haack.

Als Effi Briest, wegens overspel door haar man uit huis is gezet, en haar kind nog eens een keertje mag zien, bemerkt zij dat het dochtertje haar geheel vreemd geworden is. Een vrouw als slachtoffer van mannelijke deugd, naar Theodor Fontane's roerende roman EFFI BRIEST. Gründgens' verfilming benadert de Fassbinder-versie en Gründgens' vrouw Hoppe geeft een gevoelige vertolking van de hoofdrol.

Andere Welt

1937 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1937. Drama van Marc Allégret en Alfred Stöger. Met o.a. Käthe Gold, Karl Ludwig Diehl, Franz Schafheitlin, Leopoldine Konstantin en Herbert Hübner.

De jonge Engelse lerares Audrey (Gold) leidt een triest bestaan. Ze gaat een huwelijk zonder liefde aan met haar jeugdvriend Dr. Carter (Schafheitlin) en gaat met hem mee, wanneer hij voor een koloniale functie naar Malakka moet. Daar stuit zij echter op hetzelfde verwaande gezelschap, dat zij probeerde te ontvluchten. Geleidelijk aan neemt Audrey afstand van haar man, en richt zij zich tot een Maleise prins (Diehl), die van haar houdt. Wanneer zij malaria oploopt, zorgt niet haar man maar alleen de prins voor haar. Ondanks het geroddel laat Audrey zich na haar genezing van haar man scheiden en trouwt met de prins. Een verbazingwekkend moderne film rond de emancipatie van een jonge vrouw en klasse- en rassenvooroordelen. Käthe Gold schittert in de vrouwelijke hoofdrol in de Duitse versie. Allégret maakte gelijktijdig een Franse versie, LA DAME DE MALACCA.

Seine Tochter ist der Peter

1936 | Komedie

Oostenrijk 1936. Komedie van Heinz Helbig. Met o.a. Maria Andergast, Frieda Richard, Traudl Stark, Paul Hörbiger en Karl Ludwig Diehl.

Hoewel ingenieur Max Klaar zich bij zijn scheiding verplicht heeft om, wanneer hij hertrouwt, de opvoeding van zijn dochter aan zijn eerste vrouw over te laten, valt hem dat als puntje bij paaltje komt niet mee. Een amusante, vlot geregisseerde film met prima typeringen.

Es geht um mein Leben

1936 | Misdaad

Duitsland 1936. Misdaad van Richard Eichberg. Met o.a. Kitty Jantzen, Karl Ludwig Diehl, Theo Lingen, Robert Dorsay en Margit Symo.

Voor de villa van een advocaat (Diehl) vindt een moord plaats. De laatste woorden van de vermoorde man (Hardt) en een even daarvoor gevoerd telefoongesprek maken meerdere personen verdacht, met name de vrouw van de advocaat (Jantzen) en de bediende (Lingen). Pas op het allerlaatst wordt de echte moordenaar (Zesch-Ballot) gepakt. De film bevat alles, waardoor een Eichberg-film zich onderscheidt: tempo, spanning, humor en revue-achtige scènes. Het zou een Amerikaanse film kunnen zijn in plaats van een Duitse. Dat het verhaal wat ongeloofwaardig verloopt, doet aan de rolprent niets af. Artistiek geen hoogstaande film, maar hij is dan ook voor het grote publiek gemaakt. Naast geliefde acteurs zien we Eichberg's echtgenote, de Duits-Amerikaanse Kitty Jantzen, in haar eerste rol.

Episode

1935 | Drama

Oostenrijk 1935. Drama van Walter Reisch. Met o.a. Paula Wessely, Karl Ludwig Diehl, Otto Tressler, Erika Wagner en Friedl Czepa.

Om voor haar moeder te kunnen verbergen dat die haar vermogen kwijt is laat Valerie Gärtner zich voor haar vriendschap met een oudere man betalen. Uitstekend spel van Wessely te midden van een perfecte cast.

Ein Idealer Gatte

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van Herbert Selpin. Met o.a. Karl Ludwig Diehl, Brigitte Helm, Georg Alexander, Annie Markart en Paul Henckels.

Een stijlvolle verfilming van Oscar Wildes toneelstuk An Ideal Husband, met een scenario van Thea von Harbou en met buitenopnames in Londen. Lady Cheveley krijgt onaangename berichten over haar aanstaande echtgenoot Lord Chiltern.

Die Leuchter des Kaisers

1935 | Historische film

Oostenrijk 1935. Historische film van Karl Hartl. Met o.a. Sybille Schmitz, Karl Ludwig Diehl, Friedl Czepa, Max Gülstorff en Fritz Rasp.

Een verfilming van de roman van baronesse von Orczy over een Poolse vrijheidsstrijder die verliefd wordt op een Russinnetje dat echter spionne is. Heesters' eerste Duitstalige film na drie Nederlandse films.

Der höhere Befehl

1935 | Historische film

Duitsland 1935. Historische film van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Karl Ludwig Diehl, Lil Dagover, Heli Finkenzeller, Friedrich Kayßler en Eduard von Winterstein.

Spionagefilm uit de tijd van de Europese vrijheidsstrijd tegen Napoleon. De Pruisische ritmeester Droste (Diehl) helpt een Engelse gezant (Sch[KA3]urenberg) de grens met Oostenrijk over, opdat de alliantie tussen Engeland, Pruisen en Oostenrijk tot stand kan komen. Hij handelt tegen zijn bevelen in en door zijn contact met een Franse agente (Dagover) wordt hij verdacht van verraad. Tenslotte moet hij zijn geliefde (Finkenzeller) en zijn vaderland verlaten. Patriottische, nationalistische film, waarin de tegenstander eerlijk wordt benaderd. Indertijd een groot publiek succes. Dit verhaal, spannend verteld en uitstekend gespeeld, is ook nu nog het aanzien waard. De geallieerden hebben de film in 1945 verboden, maar in het kader van de `vrijwillige zelfcontrole` (FSK) is hij onlangs vrijgegeven.

Der Grüne Domino

1935 | Drama

Duitsland 1935. Drama van Herbert Selpin. Met o.a. Brigitte Horney, Karl Ludwig Diehl, Alice Treff, Margarete Schön en Theodor Loos.

Pas als zij van plan is het huwelijksbootje in te stappen ontdekt Brigitte Horney dat zij geen wees is, maar nog een vader heeft die echter twintig jaar moet uitzitten wegens moord. Een lief melodramaatje waar het patina van de verjaring overheen ligt. Het scenario is van Harald Bratt en Emil Burri naar ideeën uit het toneelstuk Der Fall Claasen van Erich Ebermayer. Het camerawerk is van Günther Rittau en Otto Baecker. Er werd tegelijkertijd een franse versie gedraaid LE DOMINO VERT van regisseur Henri Decoin, met een andere rolverdeling.

Ein Mann will nach Deutschland

1934 | Avonturenfilm

Duitsland 1934. Avonturenfilm van Paul Wegener. Met o.a. Karl Ludwig Diehl, Brigitte Horney, Hermann Speelmans, Siegfried Schürenberg en Ernst Rotmund.

Bij het uitbreken van WO I trekken een Duitse ingenieur (Diehl) en zijn vriend van Zuid-Amerika naar Duitsland. Gevaren, noch de liefde van een goedgelovige schoonheid (Horney) weerhouden hem ervan zijn diensten aan het vaderland aan te bieden. Een nationalistische film, waarin plichtsgevoel en vaderlandsliefde het hoogste goed zijn. Een duidelijke propagandafilm, al wordt de `vijand` niet negatief benaderd. Spannend gemaakt met Diehl als ideale hoofdfiguur. Regisseur Paul Wegener, de grote acteur, zien we in een bijrolletje als stoker op een schip. De `vrijwillige zelfcontrole` (FSK) heeft deze film, die indertijd door de geallieerden werd verboden, vrijgegeven. Ook bekend als EIN MANN WILL IN DIE HEIMAT.

Die Freundin eines grossen Mannes

1934 | Komedie

Duitsland 1934. Komedie van Paul Wegener. Met o.a. Käthe von Nagy, Karl Ludwig Diehl, Jessie Vihrog en Hans Brausewetter.

Een beroemde actrice helpt een noodlijdend provincietheater. In dit verrukkelijke blijspel wordt uitstekend geacteerd door Von Nagy en Diehl.

Abenteuer im Südexpress

1934 | Komedie, Mysterie

Duitsland 1934. Komedie van Erich Waschneck. Met o.a. Karl Ludwig Diehl, Paul Heidemann, Carola Höhn, Ralph Arthur Roberts en Richard Romanowsky.

Een ex-marine-officier, die nu kelner in een restauratiewagen is, wordt er ten onrechte van verdacht de juwelen gestolen te hebben van een jonge weduwe, die een oogje op hem heeft. Een amusante thriller met een prachtige rol van Richard Romanowsky.

Schuss im Morgengrauen

1932 | Thriller

Duitsland 1932. Thriller van Alfred Zeisler. Met o.a. Ery Bos, Genia Nikolajewa, Karl Ludwig Diehl en Theodor Loos.

Een juwelier laat zijn gescheiden vrouw bestelen, maar wordt door zijn handlangers neergeschoten. Niet al te spannend, soms zelfs langdradig, maar er wordt goed geacteerd.

Scampolo - ein Kind der Strasze

1932 | Drama

Duitsland​/​​Oostenrijk 1932. Drama van Hans Steinhoff. Met o.a. Dolly Haas, Karl Ludwig Diehl, Paul Hörbiger, Oskar Sima en Hedwig Bleibtreu.

Alleraardigste verfilming van het scenario van duo Billy Wilder/Max Kople naar Dario Niccodemi`s toneelstuk over het zwerfstertje dat een verarmde edelman weer op weg helpt. Naziregisseur Steinhoff (HITLERJUNGE QUEX) draaide tegelijk een Franse versie: UN PEU D'AMOUR.

Rasputin

1932 | Historische film, Drama

Duitsland 1932. Historische film van Adolf Trotz. Met o.a. Conrad Veidt, Karl Ludwig Diehl, Brigitte Horney, Paul Otto en Hermine Sterler.

De Siberische monnik Raspoetin (Veidt) is in het Russische tsarenrijk bekend door zijn wonderbaarlijke genezingen en zijn orgie[KA3]en. Door zijn succesvolle behandeling van de aan hemofilie lijdende troonopvolger wordt hij snel een invloedrijk persoon aan het hof. Het parlement heeft zijn bedenkingen en men besluit Raspoetin uit de weg te ruimen. Vorst Joesoepov (Diehl) probeert hem te vergiftigen, maar als dat niet lukt schiet hij hem dood. Veidt laat de bekende historische figuur zien in al z'n facetten: losbandig, diep gelovig en tragisch. Ook Diehl als de moordenaar geeft zijn rol diepte. Een bijzondere film die ten onrechte vergeten is.

Täter gesucht

1931 | Misdaad

Duitsland 1931. Misdaad van Carl Heinz Wolff. Met o.a. Karl Ludwig Diehl, Gerda Maurus, Paul Henckels, Julius E. Hermann en Fritz Odemar.

Journalist Dr. Gregor (Diehl) is een fervent tegenstander van de doodstraf. Hij gaat om met de dochter (Maurus) van konsul Lychner (Henckels), zeer tegen de zin van haar papa. De beide mannen vinden in de villa van Lychner een onherkenbaar verminkt lijk. Dr. Gregor blijft bij de dode, terwijl Lychner de politie gaat halen. Maar de consul krijgt een ongeluk en belandt in het ziekenhuis. Gregor, die bij het lijk wordt gevonden waarvan men aanneemt dat het 't lichaam is van Lychner, wordt aangeklaagd wegens moord. Pas op het allerlaatste moment duikt Lychner weer op en Gregor wordt vrijgesproken. Een militante film tegen de doodstraf en 'bewijs op grond van verdenkingen', al is het verhaal wel wat érg onwaarschijnlijk.

Liebeswalzer

1930 | Musical

Duitsland 1930. Musical van Wilhelm Thiele. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Karl Ludwig Diehl, Julia Serda en Lotte Spira.

Hiermee begon de roem van Fritsch en Harvey als duo: een Schmalz-operette van het zuiverste water. Een prinses moet een hertog trouwen maar houdt van diens secretaris. Schlagers: 'Du bist das süszeste Mädel der Welt' en 'Seliges Schweigen, es klingen die Geigen'. In Thieles Engelstalige versie THE LOVE WALTZ bleef Harvey en werd Fritsch vervangen.

Der Greifer

1930 | Mysterie

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1930. Mysterie van Richard Eichberg. Met o.a. Hans Albers, Charlotte Susa, Karl Ludwig Diehl, Margot Walter en Eugen Burg.

Dit was het schoolvoorbeeld voor de stroom van Westduitse 'Krimi's' uit de jaren vijftig en zestig. DER GREIFER doet sterk denken aan de Amerikaanse tv-serie ELLERY QUEEN. Politiecommissaris Albers moet met pensioen, maar blijft ongevraagd zijn zoon helpen in een postzakken-roofoverval.