Girish Karnad

Regisseur, Acteur

Girish Karnad is regisseur en acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Hey Ram

2000 | Drama

India 2000. Drama van Kamala Haasan en Kamal Hassan. Met o.a. Kamala Haasan, Shah Rukh Khan, Rani Mukherjee, Atul Kulkarni en Arun Bali.

Lange, aangrijpende, controversiële en soms experimenteel in beeld gebrachte geschiedenisles over de politieke en sociale situatie in India van de jaren veertig tot nu. Saket Ram (sterke rol van Haasan, die ook verantwoordelijk is voor regie en scenario) is een oude hindoe die eind jaren negentig op zijn sterfbed terugkijkt naar zijn rol in de tumultueuze gebeurtenissen nadat India zelfstandig werd. De scheiding tussen India en Pakistan is de jonge Ram een doorn in het oog. Wanneer zijn vrouw wordt verkracht en vermoord door extremistische moslims, verklaart hij de oorlog aan alle moslims en sluit zich aan bij een radicale hindoeïstische groep. Uiteindelijk beraamt hij een moordaanslag op Mahatma Gandhi, die volgens hem de aanstichter is van alle verscheuringen.

Cheluvi

1992 | Fantasy

India 1992. Fantasy van Girish Karnad. Met o.a. Sonali Kulkarni, Gargi Yakkundi, Prashant Rao, Geetanjali Kirloskar en B. Jayashri.

Een oude vrouw woont met haar twee dochters aan de rand van het bos. Het jongste meisje kent een toverspreuk die haar in staat stelt zichzelf te veranderen in een bloeiende boom. De twee zusjes beloven dit geheim te bewaren. Ze oogsten heel wat bewondering in het dorp met de bloesem van de boom. De zoon van het rijke dorpshoofd is betoverd van de boom, en hij besluit met het jongste zusje te trouwen. Hij weigert met haar naar bed te gaan zolang hij het geheim van de bloesem niet kent. Een sprookjesfilm voor volwassenen, gebaseerd op een oude legende uit Karnataka, Indië, die handelt over de kwetsbaarheid van vrouwen die anders zijn in een op traditie gevestigde samenleving. Het werd een zeer poëtische film die voor een westers publiek misschien minder gemakkelijk doordringbaar is. Het langdradige cerebrale scenario is van Karnad zelf en Rajiv Menon stond in voor de fotografie.

Tarang

1985 | Drama

India 1985. Drama van Kumar Shahani. Met o.a. Smita Patil, Amol Palekar, Kawal Gandhiok, Om Puri en Girish Karnad.

Deze ambitieuze film gaat over een weduwe uit de arbeidersklasse, die door een berekenende industriëel in dienst is genomen als verpleegster voor zijn zoon. Rahul, de industiëel, wiens morele opvattingen dubieus zijn, is getrouwd met de dochter van de directeur van het bedrijf, die op sterven na dood is. USA-titel: VIBRATIONS.

Utsav

1984 | Avonturenfilm, Drama, Thriller

India 1984. Avonturenfilm van Girish Karnad. Met o.a. Shashi Kapoor, Rekha, Amjad Khan, Kunal Kapoor en Harish Patel.

Een té ambitieuze en vrij ingewikkelde avonturenfilm met min of meer centraal de hartstochtelijke verhouding tussen Rekha en een jongeman die wordt opgejaagd door de schoonbroer van de koning. Verder zijn er talloze subplots. De epische lengte maakt het er allemaal niet duidelijker op. De in India waanzinnig populaire Kapoor produceerde zelf de film. Regisseur Karnad studeerde film in Oxford. Ook bekend als FESTIVAL OF LOVE.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Girish Karnad op televisie komt.

Reageer