Frank Finlay: cast.
Er zijn 49 films gevonden.

The Waiting Room

2007 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2007. Drama van Roger Goldby. Met o.a. Anne-Marie Duff, Ralf Little, Rupert Graves, Frank Finlay en Zoe Telford.

"Ja, dat is liefde op het eerste gezicht" besluit een vriendin van Anna (Duff) nadat die heeft verteld over de ontmoeting die ze op het station had met een aantrekkelijke, maar niet eens zo knappe man (Little). Ze weet zijn naam niet maar is in de wolken. The Waiting Room gaat over de liefdesperikelen van een aantal dertigers.Ze praten, dromen en stuntelen, net als echte mensen, en het camerawerk haalt nergens malle fratsen uit om de beelden esthetischer of prikkelender te maken. De film werd niet in de bioscoop uitgebracht maar bevat voldoende rake momenten om kijken te belonen.

The Pianist

2002 | Biografie, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Polen 2002. Biografie van Roman Polanski. Met o.a. Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay, Maureen Lipman en Emilia Fox.

'Prominente filmregisseur zoekt man tussen de 25 en 35, slank postuur, gevoelig, kwetsbaar en charismatisch. Acteerervaring niet vereist.' Polanski plaatste zijn advertentie omdat hij een film wilde maken over hoe de vermaarde Poolse pianist Wladyslaw Szpilman (1911-2000) de verschrikkingen van de nazi's in Polen overleefde. Hij kreeg bijna 1500 reacties, maar koos uiteindelijk voor de ervaren acteur Brody. Diens ingetogen werk leverde hem een César en een Oscar op. Polanski, die zelf met moeite de oorlog overleefde, won een Oscar voor beste regisseur.

Silent Cry

2002 | Mysterie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 2002. Mysterie van Julian Richards. Met o.a. Emily Woof, Douglas Henshall, Clive Russell, Kevin Whitely en Frank Finlay.

In shock hoort Rachel dat haar zojuist geboren baby is overleden. Ze vertrouwt het zaakje niet, te meer daar kort daarop een vriendin de dood vindt en een mysterieuze man haar achtervolgt. Samen met medicijnenstudent Daniel besluit ze op onderzoek te gaan.

The Martins

2001 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 2001. Komedie van Tony Grounds. Met o.a. Lee Evans, Kathy Burke, Linda Bassett, Eric Byrne en Terri Dumont.

Klasseverschil is weer eens een onderwerp in deze Britse film. De energieke komiek Evans speelt dromer Robert Martin, die in plaats van werk te zoeken zijn zinnen zet op het winnen van vakanties. Zijn vrouw (Burke) en schoonmoeder (Bassett) vinden dat maar niks. Wanneer een gegoed koppel een reis naar een eiland wint, slaat Robert door, kidnapt de twee en neemt zijn gezin mee naar de prijslocatie. The Martins heeft de grootste moeite om de juiste toon te vinden tussen farce, spannend drama, maatschappijkritiek en satire en dat doet de hele familie de das om.

Longitude

2000 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 2000. Drama van Charles Sturridge. Met o.a. Michael Gambon, Jeremy Irons, Jonathan Coy, Christopher Hodsol en Peter Cartwright.

In 1714 wordt er in Engeland een prijs uitgeloofd voor wie de oplossing weet voor het berekenen van de precieze geografische positie van schepen op zee. John Harrison, een eenvoudig timmerman, is ervan overtuigd wat de kern van het probleem is en bouwt een scheepsklok. Twee eeuwen later raakt de vroegere legerofficier Rupert Gould gefascineerd door Harrisons geschiedenis

The Magical Legend Of The Leprechauns

1999 | Romantiek, Fantasy, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Romantiek van John Henderson. Met o.a. Randy Quaid, Whoopi Goldberg, Kieran Culkin, Zoë Wanamaker en Daniel Betts.

De Amerikaanse Jack Woods brengt zijn vakantie door in Ierland. Hij belandt echter in de Ierse fabelwereld en redt het leven van de kobold Muldoon, de aanvoerder van deze wezens die in Ierland voor de seizoenswisseling zorgen. Als Muldoons zoon verliefd wordt op de feeënprinses Jessica ontstaat er een probleem, want het feeënvolk staat op slechte voet met de kobolden

Stiff Upper Lips

1997 | Komedie, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1997. Komedie van Gary Sinyor. Met o.a. Peter Ustinov, Prunella Scales, Georgina Cates, Samuel West en Sean Pertwee.

De Amerikaanse Jack Woods brengt zijn vakantie door in Ierland. Hij belandt echter in de Ierse fabelwereld en redt het leven van de kobold Muldoon, de aanvoerder van deze wezens die in Ierland voor de seizoenswisseling zorgen. Als Muldoons zoon verliefd wordt op de feeënprinses Jessica ontstaat er een probleem, want het feeënvolk staat op slechte voet met de kobolden

For My Baby

1997 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Nederland 1997. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Alan Cumming, Juliet Aubrey, Frank Finlay, Elisabeth Spriggs en Serena Gordon.

De niet helemaal sporende Daniel Orgelbrand (Cumming), een stand-up comedian in Wenen, is het kind van ouders, die een concentratiekamp van de nazi`s hebben overleefd. Zijn zusje Hannah was niet zo gelukkig. Zijn ouders gingen gebukt onder het kampsyndroom dat een nefaste invloed heeft gehad op Daniels jeugd. Zijn moeder Martha (Temessy), die begint te dementeren, wordt verpleegd in een psychiatrische inrichting voor bejaarden, waar Daniel haar probeert `op te vrolijken` met een misschien toch wel wat ongelukkig gekozen impersonatie van Hannah. Daniels vriendin Molly (Gordon) vindt dit tenslotte zo gek, dat ze hem de bons geeft, iets wat ze al heel lang van plan was. Kort daarop valt Daniel voor Lilian Glass (Aubrey) uit Texas, die het verleden van haar vader onderzoekt, een chemicus die voor de nazi`s werkte. Zij bestudeert wat zijn connectie geweest moet zijn met de Amerikaanse industriebaron Rudi Wittfogel (Finlay), de eigenaar van een groot chemisch concern, die op zijn beurt weer wordt achternagezeten door de nazi-jagers Max Liebman (Bateson) en Miklos Rumbold (Russell). Deze nogal verwrongen geschiedenis gaat ten onder aan de gefakete en geforceerd klinkende accenten voor kijkers van de originele versie en de Engelse taal machtig zijn. Temessy in haar kleine rol doet het goed, maar het talent van Cumming is verknoeid aan de rammelende gebeurtenissen, die allerlei genres door elkaar husselen. Het scenario is van Michael O'Loughlin en regisseur Van den Berg naar een verhaal van Van den Berg. Het camerawerk is van Gábor Szabó, die het niveau van het werk van István Szabó haalt. Laatst genoemde heeft vergelijkbare materie in zijn trilogie verwerkt, maar duizendmaal beter uitgewerkt. Speelt in Wenen, maar werd opgenomen in Boedapest. Van den Berg kreeg een Gouden Kalf voor de regie; dat beschouwen we maar als een thuiswedstrijd. Omroep VARA was medeproducent. Ook bekend als GOODNIGHT VIENNA.

P.D. James: A Mind to Murder

1994 | Mysterie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1994. Mysterie van Gareth Davies. Met o.a. Roy Marsden, Henri Garcin, Ann-Gisel Glass, Robert Pugh en Jerome Flynn.

Detective Chief Superintendant Adam Dalgliesh van Scotland Yard wordt belast met een onderzoek in een psychiatrische inrichting, waar uitsluitend rijkelui verblijven. De administratrice ervan werd vermoord en de inspecteur vraagt zich af waarom de zaak aan hem en niet aan de lokale politie werd toevertrouwd.

Charlemagne

1994 | Historische film, Biografie

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1994. Historische film van Clive Donner en Franco Maria Salamon. Met o.a. Christian Brendel, Lino Capolicchio, Gilles Gaston-Dreyfus, Xavier Philippe Deluc en Paolo Bonacelli.

Bij de dood van Pepijn de Korte in 768 wordt zijn rijk verdeeld onder de broers Karel (Brendel) en Karolman (Tavernier). Karolman, de jongste zoon van Pepijn, krijgt het beste deel maar smeedt toch een komplot tegen zijn broer Karel. Hij zoekt een echtgenote van stand en breekt daarom met zijn jeugdliefde Richert. Onder invloed van zijn moeder, Berthe met de Grote Voet (Duperey), trouwt Karel met Ermengarde (Cavallari), de dochter van Diederik (Girone), koning van de Lombarden. In de slag bij Roncevaux verliest Karel zijn vriend Roeland (Deluc) - de legende van het Roelandslied zou van die gebeurtenis dateren - maar hij slaagt er wel in de Saksen, aangevoerd door Widukind (Griem), te onderwerpen en tot het christendom te bekeren. Aan het eind wil Karel, nu het Frankische imperium is uitgebreid, een kanaal laten graven van het noorden tot de Zwarte Zee, om zo zijn hele rijk te kunnen bevaren. Paus Leo (Capolicchio) kroont hem tot keizer en hij zal voortaan als Karel de Grote door het leven gaan. De Britse regisseur Donner, die in 1973-74 al een soortgelijk epos, gesitueerd in ongeveer dezelfde tijd opnam (ALFRED THE GREAT, met David Hemmings), was niet in staat er iets indrukwekkends van te maken. Dat komt o.a. door het slechte scenario van Marcel Jullian, Jack Russell en Vittorio Bonicelli, een oerslechte post- synchronisatie (Franse, Italiaanse en Duitse acteurs) en een gebrek aan geld. Gefilmd in Hongarije. Hoewel het persbericht gewag maakt van 3.500 figuranten, zijn er bij veldslagen hooguit twee dozijn paarden en een vijftigtal manschappen te zien. Wij wisten ook niet dat Karel en de zijnen in de 8e eeuw zwembroeken droegen bij het baden. De oplettende kijker vindt nog meer storende details. Hoofdrolspeler Brendel, afkomstig van het Franse toneel, met slechts twee films op zijn naam, is opvallend houterig. Wordt soms in drie delen uitgezonden, die resp. getiteld zijn: LE PRINCE, LE ROI en L'EMPEREUR.

Sparrow

1993 | Drama

Italië 1993. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Angela Bettis, Johnathon Schaech, Sinead Cussack, John Castle en Vanessa Redgrave.

Gebaseerd op een eigentijdse Italiaanse roman van Giovanni Verga. Zeffirelli toont zijn passie voor de klassieken, gefilmd in zijn bekende weelderige stijl. Het verhaal gaat over Maris (Bettis), een novice in een klooster in het midden van de 19e eeuw in Itali[KA3]e. Nadat er cholera is uitgebroken gaat zij terug naar haar huis op de berg Etna, waar zij geniet van de vrijheid en de romantiek met Nino (Schaech). Maar zij wijst hem af en blijft bij haar keuze. Ze keert terug naar het klooster als de cholera-epidemie voorbij is, maar lijdt onder het innerlijke conflict tussen haar liefde voor Nino en de godsdienstige verplichtingen. Ze wordt bijna krankzinnig als hij met haar zuster trouwt. Ze zoekt hem op om kracht te vinden voor het religieuze leven, dat haar lot is. De combinatie van zwak script, traag tempo en overdreven spel maakt het tot een saai melodrama. Opgenomen in het Engels.

Cthulhu mansion

1993 |

Verenigde Staten 1993. J. P. Simon. Met o.a. Melanie Shatner, Brad Fisher, Marcia Layton en Frank Finlay.

Gebaseerd op een eigentijdse Italiaanse roman van Giovanni Verga. Zeffirelli toont zijn passie voor de klassieken, gefilmd in zijn bekende weelderige stijl. Het verhaal gaat over Maris (Bettis), een novice in een klooster in het midden van de 19e eeuw in Itali[KA3]e. Nadat er cholera is uitgebroken gaat zij terug naar haar huis op de berg Etna, waar zij geniet van de vrijheid en de romantiek met Nino (Schaech). Maar zij wijst hem af en blijft bij haar keuze. Ze keert terug naar het klooster als de cholera-epidemie voorbij is, maar lijdt onder het innerlijke conflict tussen haar liefde voor Nino en de godsdienstige verplichtingen. Ze wordt bijna krankzinnig als hij met haar zuster trouwt. Ze zoekt hem op om kracht te vinden voor het religieuze leven, dat haar lot is. De combinatie van zwak script, traag tempo en overdreven spel maakt het tot een saai melodrama. Opgenomen in het Engels.

Stalin

1992 | Biografie

Hongarije​/​​Verenigde Staten 1992. Biografie van Ivan Passer. Met o.a. Robert Duvall, Jeroen Krabbé, Julia Ormond, Maximilian Schell en Joan Plowright.

Ambitieuze Stalin-biografie, die tien miljoen dollar heeft gekost en werd gediend door een ple[KA3]iade van sterren, die de periode 1917-1973 overbrugt, en intieme details mengt met historische feiten. Duvall is indrukwekkend als Stalin, die behendig de politieke ladder opklimt, hard optreedt tegen zijn twee zonen en wat zachter is tegenover zijn tweede vrouw Nadya (gespeeld door Ormond) en zijn dochter Svetlana (gespeeld door Roth) die het verhaal van Paul Monash vertelt. Schell schittert als Lenin en Massey komt geloofwaardig over als Trotski. Russische autoriteiten gaven toestemming om te filmen nabij het Kremlin, Stalins dacha, zijn kantoren en appartement. De tv-film legt de nadruk op Stalins meedogenloosheid, zijn vermogen mensen te kunnen manipuleren en zijn vijanden en rivalen te elimineren. Door co-productie met de Hongaarse tv is een realistisch beeld over het schrikbewind van Stalin ontstaan. De uitstekende fotografie is van vakman Vilmos Zsigmond. Televisiefilm sleepte drie Golden Globe Awards in de wacht.

La montagna dei diamanti

1991 | Romantiek, Avonturenfilm

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1991. Romantiek van Jeannot Szwarc. Met o.a. Isabelle Gélinas, Derek de Lint, John Savage, Ernest Borgnine en Jason Connery.

Twee bestsellers van Wilbur Smith verfilmd met een internationale cast. Een co-productie van topkwaliteit. De film begint in 1917 in Frankrijk, als een jonge gravin zich ontfermt over een afgeschoten Engelse piloot. Weldra bloeit de liefde. Op hun huwelijksdag wordt de piloot vermoord en de gravin gaat terug naar haar geboorteland, Zuid Afrika. Haar schip zinkt en ze wordt gered door twee Afrikaanse inboorlingen. Ze baart een zoon. Na vele ongelukkige avonturen lacht het geluk haar toe. Ze ontdekt een diamantmijn en wordt de rijkste vrouw van Zuid Afrika. Een spannende, soms dramatische, avonturenfilm over liefde, haat, geluk en hebzucht. Scenario van Sergio Donati. Camerawerk van Sergio d'Offizi. Ook bekend als THE BURNING SHORE.

The Return of the Musketeers

1989 | Avonturenfilm, Actiefilm, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1989. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Christopher Lee, Michael York, Oliver Reed, Geraldine Chaplin en Frank Finlay.

We schrijven het jaar 1649. Na twintig jaar zoekt luitenant D'Artagnan weer contact met de andere musketiers. Portos is inmiddels getrouwd met een rijke dame, Athos is aan de drank en Aramis is zowaar abt geworden, hoewel hij meer van vrouwen houdt dan van religie. D'Artagnan heeft hun hulp nodig, maar Porthos is aanvankelijk de enige die bereid is zijn degen weer uit het vet te halen. Matig vervolg op The Four Musketeers (1974) van dezelfde regisseur, opnieuw naar het verhaal van Alexandre Dumas.

King of the Wind

1989 | Avonturenfilm

Marokko​/​​Verenigd Koninkrijk 1989. Avonturenfilm van Peter Duffell. Met o.a. Frank Finlay, Jenny Agutter, Nigel Hawthorne, Navin Chowdhry en Glenda Jackson.

Veredelde tv-film over een volbloed Arabisch hengst die in de 18e eeuw met het weesjongetje dat hem grootbracht via Frankrijk in Engeland belandt, waar mens en dier, dus na heel wat omzwervingen en ontberingen, toch het geluk vinden onder de vleugels van een op renpaarden verkikkerde Britse graaf Dickson. Zeer traditioneel in beeld gebracht, met alle ingrediënten van ouderwetse, risicoloze avonturenfilms. Scenario van Phil Frey naar de roman van Marguerite Henry. Harris is koning George II, Jackson, koningin Caroline en Quayle Lord Granville.

Casanova

1987 | Historische film

Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Duitsland 1987. Historische film van Simon Langton. Met o.a. Richard Chamberlain, Faye Dunaway, Sylvia Kristel, Ornella Muti en Hanna Schygulla.

Lichthartige stoeipartij met alweer een sterrol voor Chamberlain als de legendarische 18e eeuwse minnaar. Internationale sterren fungeren als zijn partners in het boudoir. Geestig geschreven door George McDonald Fraser, regie van de Brit Langton. Het geheel duurt iets te lang.

Lifeforce

1985 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Sciencefiction van Tobe Hooper. Met o.a. Steve Railsback, Peter Firth, Frank Finlay, Mathilda May en Patrick Stewart.

Een volslagen krankzinnige sf-film die begint als een ruimte- avontuur, dan een vampier-film wordt om ten slotte het einde van de wereld te behandelen! Belachelijk om het vriendelijk te zeggen, maar zo bizar dat het weer fascinerend wordt: mensen vallen uit elkaar, Londen wordt overspoeld met zombies, en achter dit alles zit een mooie, naakte, vrouwelijke ruimte-vampier. Beweer nimmer, dat we niet gewaarschuwd hebben. Naar het boek van Colin Wilson Space Vampiress door Don Jakoby en Dan O'Bannon tot scenario bewerkt.

Sakharov

1984 | Documentaire

Verenigde Staten 1984. Documentaire van Jack Gold. Met o.a. Jason Robards, Glenda Jackson, Nicol Williamson, Frank Finlay en Jim Norton.

Een tijdloos document over de mensenrechtensituatie in de Sovjet Unie, weergegeven aan de hand van de ervaringen van Nobelprijs-winnaar Sacharov. De film is eind 1983 in Oostenrijk en Engeland opgenomen en in Amerika uitgezonden via de kabelzender HBO (Home Box Office).

Nineteen Nineteen

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1984. Drama van Hugh Brody. Met o.a. Maria Schell, Paul Scofield, Frank Finlay, Diana Quick en Sandra Birkin.

Twee vroegere patiënten van Freud vertellen elkaar over hun leven en hun psycho-analytische behandeling. Een ambitieus mengsel van kleine en grote geschiedenis: de onthullende gesprekken over wat in vele opzichten een vruchteloze behandeling was worden gezet tegen de achtergrond van wereldschokkende gebeurtenissen. Zeer boeiend.

A Christmas Carol

1984 | Fantasy, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1984. Fantasy van Clive Donner. Met o.a. George C. Scott, Nigel Davenport, Frank Finlay, Edward Woodward en Lucy Gutteridge.

Amerikaanse televisiefilm gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Charles Dickens uit 1843. A Christmas Carol van regisseur Clive Donner onderscheidt zich van de tientallen andere verfilmingen dankzij de interpretatie van Scrooge als een man die in de eerste plaats zelf lijdt onder zijn karaktertrekken. Acteur George C. Scott (generaal Patton in de gelijknamige klassieker uit 1979) zet een imposante vrek neer die bij voorbaat lijkt op te leven wanneer de geesten op kerstavond verschijnen. In deze versie herwint Scrooge niet alleen zijn leven maar ook zijn gevoelsleven waardoor hij opnieuw schaamteloos kan genieten. Gefilmd op locatie in schilderachtig Shrewsbury in Engeland.

The Ploughman's Lunch

1983 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1983. Oorlogsfilm van Richard Eyre. Met o.a. Jonathan Pryce, Tim Curry, Rosemary Harris, Frank Finlay en Charlie Dore.

Een ingewikkelde en cynische veroordeling van de Britse zeden en gewoonten en de politiek. Daarin staan de activiteiten van onder andere de wel heel egocentrische radiojournalist Pryce gedurende de Falklandsoorlog centraal. De film is binnen beperkingen van de gekozen invalshoek, scherpzinnig van opzet. Scenario van Ian McEwan. Camerawerk van Clive Tickner.

La chiave

1983 | Drama, Erotiek

Italië 1983. Drama van Tinto Brass. Met o.a. Stefania Sandrelli, Frank Branciaroli, Barbara Cupisti, Armando Marra en Maria Grazia Bon.

Een Venetiaans echtpaar vertrouwt, elk voor zich, erotische escapades en verlangens toe aan een geheim dagboek in de wetenschap dat de ander het zal lezen. Ze ontlenen daar nieuwe seksuele prikkels aan die de man, die van middelbare leeftijd is en een zwak hart heeft, uiteindelijk fataal zullen blijken. De naar fascistisch Italië overgehevelde en zeer vrij bewerkte roman van de Japanner Tanizaki levert een chique prikkelfilm op, zonder de bedenkelijke aspecten van Brass' eerdere films. De film heeft nogal wat loze literaire en quasi-intellectuele pretenties om de uitvoerige seks-scènes te motiveren, maar de fraaie fotografie en het goede spel van de hoofdrollen tillen de film boven het niveau uit van bijvoorbeeld EMMANUELLE. Ook bekend als THE KEY en LA CLEF.

The Return of the Soldier

1982 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1982. Drama van Alan Bridges. Met o.a. Alan Bates, Ann-Margret, Glenda Jackson, Julie Christie en Jeremy Kemp.

De Britse officier Bates keert tijdens WO I terug van het front met een shock, die vijftien jaar uit zijn geheugen heeft gewist. Drie vrouwen bekommeren zich ieder op hun eigen manier om hem in dit boeiende, goed geacteerde drama. Hugh Whitemore bewerkte de gelijknamige roman van Rebecca West tot scenario. Het camerawerk is van Stephen Goldblatt.

Enigma

1982 | Thriller

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1982. Thriller van Jeannot Szwarc. Met o.a. Martin Sheen, Sam Neill, Brigitte Fossey, Derek Jacobi en Frank Finlay.

Tijdens de Koude Oorlog wordt een 'ex-patriate', die achter het IJzeren Gordijn is opgegroeid maar nu in Parijs woont en propaganda-uitzendingen voor World Radio verzorgt, door de CIA gerecruteerd om het besturingsmechanisme van de enigmacomputer naar het Westen te smokkelen. Natuurlijk raakt hij verstrikt in het web van spionage, contraspionage en liefde. Het verhaal is goed, de rolbezetting sterk, toch is de film geen echte uitschieter in het genre, daarvoor is de voorspelbaarheid nog te groot. Naar het boek The Enigma Sacrifice van Michael Barak, door John Briley tot scenario bewerkt.

Murder by Decree

1979 | Horror, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1979. Horror van Bob Clark. Met o.a. Christopher Plummer, James Mason, Donald Sutherland, Susan Clark en David Hemmings.

Terwijl Sherlock Holmes (Plummer) en zijn trouwe gezel Dr. Watson (Mason) van een opera genieten, slaat de beruchte moordenaar Jack the Ripper weer toe. Holmes wil een einde maken aan de terreur van deze maniak en volgt een spoor dat leidt naar de paranormaal begaafde Sutherland. Deze geeft hem de nodige inlichtingen om het onderzoek op gang te brengen, maar vanaf dat ogenblik is Holmes' leven in gevaar. Veel gastrollen en een middelmatig suspense-verhaal. De confrontatie tussen Holmes en de Ripper komt veel sterker tot uiting in A STUDY IN TERROR. De regisseur heeft geen grip op het verhaal en evenmin op de personages. John Hopkins schreef het scenario, dat door Reginald H. Morris in beelden werd omgezet.

The Wild Geese

1978 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Zwitserland 1978. Actiefilm van Andrew V. McLaglen. Met o.a. Richard Burton, Roger Moore, Richard Harris, Hardy Krüger en Stewart Granger.

Deze avonturenfilm van Andrew V. McLaglen begint met een veelbelovende, zo op het oog politiek bewuste titelrol: de castnamen zijn geprojecteerd op een kaart van Afrika; de grenzen tussen de diverse staten zijn uitgevoerd in prikkeldraad, en op de achtergrond ontrolt zich een stukje Afrikaanse geschiedenis aan de hand van archiefbeelden. Achteraf gezien slaat dat nergens op, want alles in The Wild Geese draait simpelweg om botte actie. De plaats van handeling is - na een uitstapje in Londen - inderdaad Afrika, het denkbeeldige Kulundi om precies te zijn. Daar zit een liberale zwarte politicus gevangen die op de nominatie staat geëxecuteerd te worden door een perfide dictator. Maar let op: de zeer Britse Sir Edward huurt colonel Allen Faulkner (Burton) in om de nobele zwarte te bevrijden. Faulkner doet dat niet alleen. Hij verzamelt een groepje 'wilde ganzen' om zich heen, en dan moet de levensgevaarlijke opdracht lukken. Eigenlijk is The Wild Geese qua plot en verhaalopbouw een kopie van de befaamde Professionals van Richard Brooks. Zij het zonder de onontbeerlijke vaart en spanning.

The Thief of Baghdad

1978 | Familiefilm, Fantasy

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Familiefilm van Clive Donner. Met o.a. Roddy McDowall, Peter Ustinov, Kabir Bedi, Frank Finlay en Marina Vlady.

Volgens de promotors van deze tv-film zou je 'op een magisch kleed vliegen over een Arabische Nacht-wonderwereld'. Promotors hebben vaker de neiging te overdrijven, maar de beschreven magische ervaring is wel erg ver verwijderd van het gevoel dat je krijgt bij het zien van The thief of Baghdad uit 1978. De versies van 1924 en 1940 zijn oneindig veel magischer. Het krakkemikkig opgemaakte avontuur met kleed, prins, mooie maagd, en slechte geest krijgt wel wat campy uitstraling door de aanwezigheid van Terence Stamp, Ian Holm, Marina 'Troi' Sirtis en Ustinov, die voorheen in iedere sandalenfilm optrad.

Count Dracula

1977 | Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1977. Horror van Philip Saville. Met o.a. Louis Jourdan, Frank Finlay, Susan Penhaligon, Judi Bowker en Mark Burns.

Een arts is ervan overtuigd dat een Oosteuropese graaf met bovennatuurlijke krachten dood en verderf brengt. Bram Stoker's klassieke griezelroman krijgt hier een nogal fantasieloze tv- bewerking. Scenario schrijver Gerald Savory volgt de roman redelijk, maar gebruikt tevens elementen uit de verfilming van Terence Fisher uit 1958. De primitieve optische effecten werken verrassend goed, maar er wordt zelden een authentieke griezelsfeer bereikt. De goede cast en en het knappe scenario houden de aandacht gevangen. De uiterst stemmige fotografie is voorzien van de handtekening van Peter Hall.

Neither the Sea nor the Sand

1974 | Romantiek, Horror

Verenigd Koninkrijk 1974. Romantiek van Fred Burnley. Met o.a. Susan Hampshire, Michael Petrovitch, Frank Finlay, Michael Craze en Jack Lambert.

De romance tussen de aantrekkelijke huisvrouw Anna Robinson (Hampshire) en de jongeman Hugh (Petrovitch) eindigt abrupt door de dood van de laatste. Hoewel? Deze eerste romantische zombiefilm toonde aan dat de tijd toen nog niet rijp was voor dit sub-genre (de goede acteerprestaties ten spijt). Het scenario is van Gordon Honeycombe. Het camerawerk is van David Muir.

The Three Musketeers

1973 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Christopher Lee, Michael York, Oliver Reed, Frank Finlay en Richard Chamberlain.

Vermakelijke avonturenfilm naar het bekende verhaal van Alexandre Dumas père over de jonge D'Artagnan (York) die zich aansluit bij 's konings musketiers en prompt betrokken raakt bij complotten en intriges. Een van de leukste verfilmingen van het verhaal, met veel humor, wervelende zwaardgevechten en een vleugje romantiek. Reed is sterk als de wat humeurige Athos en Faye Dunaway is uitstekend als de wraakzuchtige Milady De Winter. Tegelijk opgenomen met vervolgfilm The Four Musketeers: Milady's Revenge (1974).

The Death of Adolf Hitler

1973 | Drama, Historische film, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1973. Drama van Rex Firkin. Met o.a. Frank Finlay, Caroline Mortimer, Robert Cawdron, Ed Devereaux en Michael Lees.

De laatste uren van Adolf Hitler. Perfecte rol van Finlay die de dictator bijzonder goed weer weet te geven. Mortimer is Eva Braun. Bijzondere waardering voor de rollen van Mathie en Quitak als Josef Goebbels en echtgenote, maar in feite zijn alle acteurs boven het gemiddelde niveau in hun rollen. Het scenario voor deze indrukwekkende reconstructie was van Vincent Tilsley.

Shaft in Africa

1973 | Avonturenfilm, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1973. Avonturenfilm van John Guillermin. Met o.a. Richard Roundtree, Frank Finlay, Vonetta McGee, Neda Arneric en Cy Grant.

Derde filmavontuur van de zwarte privé-detective Shaft, weer gespeeld door Roundtree. Deze keer wordt hij onder dwang bij een Ethiopische emir gebracht, die hem vraagt een bende slavendrijvers op te sporen. Vanaf dat ogenblik zitten we in een wervelstorm van actie, geweld en knipoogjes, maar uiteindelijk hebben we het allemaal al eens eerder gezien in de vorige films. Dat moet ook het publiek gedacht hebben, want ze kwamen niet meer kijken, zodat Shaft zijn carrière mocht voortzetten op het tv-scherm. Je moet het allemaal niet te serieus nemen, dan werkt het wel ontspannend. Stirling Silliphant schreef het scenario, dat door Marcel Grignon in beelden omgezet werd. Gefilmd in Panavision.

The Adventures of Don Quixote

1972 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1972. Avonturenfilm van Alvin Rakoff. Met o.a. Rex Harrison, Frank Finlay en Rosemary Leach.

Aanvaardbare tv-versie naar de grote, 17e eeuwse roman van Cervantes over een gefrustreerde geleerde die droomt van het riddersschap. Bewerkt door Hugh Whitemore. Co-productie van de BBC en Universal. Harrison is een zelfingenomen Don.

Sitting Target

1972 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1972. Actiefilm van Douglas Hickox. Met o.a. Oliver Reed, Jill St. John, Ian McShane, Edward Woodward en Frank Finlay.

Reed ontsnapt uit de gevangenis om twee rekeningen te vereffenen, de eerste betreft zijn overspelige vrouw St. John. Een gewelddadige, tamelijk onsmakelijke film.

Danny Jones

1972 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Jules Bricken. Met o.a. Frank Finlay, Jane Carr, Len Jones, Jenny Hanley en Nigel Humphreys.

Sentimenteel klein verhaal over een jongen en zijn eerste ervaringen op seksgebied met een nogal neurotisch schoolmeisje.

Gumshoe

1971 | Mysterie, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1971. Mysterie van Stephen Frears. Met o.a. Albert Finney, Billie Whitelaw, Frank Finlay, Janice Rule en Caroline Seymour.

Grappige misdaadkomedie over een Engelse grapjas die te veel Bogart-films heeft gezien en nu besloten heeft voor privédetective te spelen.

The Molly Maguires

1970 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1970. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Sean Connery, Richard Harris, Samantha Eggar, Frank Finlay en Art Lund.

Een uiterst verzorgde film rond een geheim genootschap van Ierse mijnwerkers in het Pennsylvania van 1876. Connery is de leider van het genootschap, Harris de verrader. Een authentieke atmosfeer en sterke rollen, maar het sombere werkstuk slaat moeilijk aan en heeft te lijden van een onbevredigend slot. Panavision.

Neither the sea, nor the sand

1970 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Fred Burney. Met o.a. Michel Petrovich, Frank Finlay en Susan Hampshire.

Een uiterst verzorgde film rond een geheim genootschap van Ierse mijnwerkers in het Pennsylvania van 1876. Connery is de leider van het genootschap, Harris de verrader. Een authentieke atmosfeer en sterke rollen, maar het sombere werkstuk slaat moeilijk aan en heeft te lijden van een onbevredigend slot. Panavision.

Cromwell

1970 | Historische film, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1970. Historische film van Ken Hughes. Met o.a. Richard Harris, Alec Guinness, Robert Morley, Dorothy Tutin en Frank Finlay.

In Engeland is hij omstreden: Oliver Cromwell (1599-1658) die zich tijdens het bewind van King Charles als politiek en militair leider onder katholieken erg impopulair maakte. Regisseur Hughes maakte een historisch onderbouwd biografisch drama dat oorspronkelijk drie uur duurde, en het vooral moet hebben van groots opgezette gevechtsscènes. Visueel valt er, met al die figuranten en Engelse kastelen, wel wat te beleven. Het kostuumontwerp van Vittorio Nino Novarese (die ook Cleopatra aankleedde) kreeg een Oscar. Let op een jonge Timothy Dalton, de latere kortstondige 007, als prins Rupert.

Assault

1970 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1970. Thriller van Sidney Hayers. Met o.a. Suzy Kendall, Frank Finlay, James Laurenson, Tony Beckley en Lesley-Anne Down.

Een aantal meisjes wordt op weg naar school verkracht en vervolgens vermoord. De politie stelt een onderzoek in en staat aanvankelijk voor een raadsel. Dit is niet onbegrijpelijk, aangezien de dader pas in de zesentachtigste minuut voorkomt. Goed opletten, want de man wordt even later alweer geëlektrokuteerd, zodat het motief van de dader niet uit de doeken wordt gedaan. De film is gebaseerd op de thriller-roman The Ravine van Kendal Young.

Twisted Nerve

1968 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1968. Horror van Roy Boulting. Met o.a. Hywel Bennett, Hayley Mills, Frank Finlay, Phyllis Calvert en Billie Whitelaw.

Bennett speelt een vindingrijke psychopaat die erin slaagt om zich bij een gezin geliefd te maken door zich voor te doen als een geestelijk onvolwaardige jongen. Zij gaan hem als één van hen beschouwen. Deze film werd door sommigen bekritiseerd als een aanval op de geestelijk gehandicapten. De film heeft inderdaad soms meer weg van een lezing dan van een thriller, in het bijzonder bij een uiteenzetting over erfelijke geestesziekten. Veel van het gemoraliseer doet nogal gedateerd aan, maar er wordt goed geacteerd en sommige suspense-scènes zijn erg effectief.

Inspector Clouseau

1968 | Komedie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1968. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Alan Arkin, Delia Boccardo, Frank Finlay, Patrick Cargill en Beryl Reid.

Het is een gekkenhuis bij Scotland Yard. Ze hebben gehoord dat er een grote treinroof gaat plaatsvinden, maar niemand kan ontdekken wie het brein achter de zaak is. Dan komt iemand op het geniale idee de gerenommeerde Franse inspecteur Clouseau in te schakelen. Niemand beseft dat de berichten over diens faam uit de lucht zijn gegrepen. Een acteur moet over heel wat talent beschikken om Peter Sellers' creatie in Blake Edwards' PINK PANTHER-reeks te doen vergeten. Arkin bezit dat talent, maar hij had een geschikter scenario moeten krijgen dan de flauwekul waarmee Tom en Frank Waldman hem opzadelden. Het decor van het swingende Londen is goed in beeld gebracht door Arthur Ibbetson. Gedraaid in Panavision.

The Deadly Bees

1967 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1967. Horror van Freddie Francis. Met o.a. Suzanna Leigh, Guy Doleman, Catherine Finn, Katy Wild en Frank Finlay.

Om van een zenuwinzinking te bekomen, gaat zangeres Leigh uitrusten op de hoeve van Doleman die enthousiast bijen houdt. Buurman Finlay waarschuwt het meisje dat haar gastheer een speciaal gecultiveerde soort heeft die hij op wie dan ook kan afsturen als een onfeilbaar moordwapen. Wat later wordt de hond van de boerderij teruggevonden, doodgestoken door de bijen. Een griezelig avontuur, waarvoor het scenario werd geschreven door Robert Bloch en Anthony Marriott naar op de roman A Taste For Honey van W.F. Heard. Enkele schok-scènes met de killer-bijen maken de film beslist de moeite waard voor de genreliefhebbers. De acteurs doen het redelijk, maar de bijen stelen de show. Fraaie fotografie van John Wilcox.

Robbery

1967 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Actiefilm van Peter Yates. Met o.a. Stanley Baker, Joanna Pettet, James Booth, Frank Finlay en Barry Foster.

Baker en zijn bende zijn van plan de nachtposttrein van Glasgow te overvallen. De hold-up wordt tot in detail voorbereid en om aan de nodige uitrusting te komen plegen ze enkele kleinere diefstallen. De overval wordt een succes, maar één van de bendeleden begaat een kleine fout die fatale gevolgen zal hebben. Een fictieve misdaadfilm, die als uitgangspunt de beruchte treinoverval uit 1963 heeft. De film zit knap in elkaar en de acteurs presteren goed. Enkele opvallende achtervolgingsscènes. Yates schreef het ingenieuze scenario, dat sympathieke personages maakt van de gangsters, samen met Edward Boyd en George Markstein. Voor de fotografie tekende Douglas Slocombe.

Othello

1965 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Drama van Stuart Burge. Met o.a. Laurence Olivier, Frank Finlay, Maggie Smith en Joyce Redman.

Een briljante overzetting naar het witte doek van Shakespeares onsterfelijke verhaal over de Moor uit Venetië. Burge deed de regie, Olivier zorgde voor de produktie.

A Study in Terror

1965 | Mysterie, Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1965. Mysterie van James Hill. Met o.a. John Neville, Donald Houston, Georgia Brown, John Fraser en Anthony Quayle.

Uitmuntende Sherlock Holmes-film waarin de befaamde speurneus het opneemt tegen Jack the Ripper anno 1888. John Neville, inmiddels beroemd als de 'well manicured man' in de X-Files, zet een koelbloedige Holmes neer die met Watson (Donald Houston) aan zijn zijde het gevreesde roofdier op de hielen zit. Regisseur James Hill kon niet beschikken over het budget van de latere genregenoot From Hell (2001) maar weet dit uitstekend te compenseren met doorwrocht mysterie en gedreven acteurs. Jammer dat hij het prettig hoge tempo van de film terugschroeft om de camera gelegenheid te geven studie te maken van goedogende prostituees. Een minpuntje in deze must voor whodunit-fans.

The Comedy Man

1964 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1964. Drama van Alvin Rakoff. Met o.a. Kenneth More, Cecil Parker, Billie Whitelaw, Dennis Price en Norman Rossington.

Een onbelangrijke acteur probeert het grote Londense toneel te veroveren, maar zijn leeftijd speelt hem al parten, hoewel hij zelf de laatste is om dit toe te geven. Het verhaal vertoont nogal overeenkomsten met het leven van More zelf (hoewel hij meer succes had, maar toen hij ouder werd geen hoofdrollen meer kreeg). Prachtige vertolkingen.

Private Potter

1962 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Oorlogsfilm van Caspar Wrede. Met o.a. Tom Courtney, Mogens Wieth, Ralph Michael, Ronald Fraser en Brewster Mason.

Een onopvallende soldaat ziet God en verpest een commando-actie tegen terroristen op Cyprus. Zijn daaruit voortkomende rechtszaak wegens lafheid en insubordinatie plaatst de krijgsraad voor morele problemen. Dit ongewone televisiedrama is op houterige wijze opnieuw verfilmd als speelfilm.