Jan de Coster

Editor

Jan de Coster is editor.
Er zijn 2 films gevonden.

Bodkin Ras

2016 | Drama, Misdaad

Nederland/Verenigd Koninkrijk 2016. Drama van Kaweh Modiri. Met o.a. Sohrab Bayat, Eddie Paton, Lily Szramko en James Macmillan.

Hybride (speel)filmdebuut van Nederlands-Iraanse Modiri met slechts één professionele acteur (Bayat) in de hoofdrol. Over de uit Nederland gevluchte Bodkin die werk, een vriendin en vrienden vindt in het Schotse stadje Forres, waarvan de bewoners zichzelf spelen. Een soort volksverhaal over ergens thuishoren en willen verdwijnen, verteld door ‘rooie James’, een man met een schimmig verleden, net als Bodkin. Maar terwijl de ‘echte’ mannen met hun doorleefde naturel de show stelen, blijft Bodkin te bleek en bedacht. Als het verdriet van hekkenbouwer Eddie bij gevoelig liggende familiefoto’s wordt uitgemolken neigt het gedweep met een ellendig leven, alcoholisme en criminaliteit zelfs naar exploitatie. Niettemin goed voor de FIPRESCI-prijs in Rotterdam.

Gevangenen van de grond

2009 | Documentaire

Nederland 2009. Documentaire van Stella van Voorst van Beest.

‘Iedereen in Finland weet hoe je de tango moet dansen. De man leidt, de vrouw sluit haar ogen.’ Op zoek naar de Finse ziel kwam documentairemaker Van Voorst van Beest uit bij de Finse tango, die hartstochtelijk wordt beoefend in karaokebars en danspaleizen in het hele land. Haar portret van introverte Finnen die in de donkere wintermaanden troost vinden in melancholische liedjes over eenzaamheid, is bedachtzaam en intiem. De zorgvuldige observaties vragen geduld van de kijker. Dat wordt niet volledig beloond: na een sterke eerste helft verliest de film aan zeggingskracht.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jan de Coster op televisie komt.

Reageer