Edward Zentara

Acteur

Edward Zentara is acteur.
Er zijn 10 films gevonden.

Republik der Träume

1993 | Drama

Duitsland 1993. Drama van Carl Ehlers. Met o.a. Henryk Nolewajka, Loriano Della Rocca, Edward Zentara, Katazyma Walter en Henryk Bista.

Computer-animatiefilmer Nolewajka leeft in Londen. Op een dag wordt hij benaderd door een vriend die hem voorstelt een film te maken over de Pools-joodse schrijver Bruno Schulz, die in 1942 door de SS werd vermoord. Om het zo realistisch mogelijk te maken benaderen ze beiden het scenario vanuit een verschillend standpunt. De vriend neemt de journalistieke research voor zijn rekening, terwijl Nolewajka in de boeken van de schrijver duikt. De laatste wordt helemaal meegesleurd door de kafkaiaanse inhoud en verliest alle besef van fictie en werkelijkheid. Hij heeft zelfs een denkbeeldige ontmoeting met de schrijver in diens geboortedorp. Zeer literaire film die het nodige doorzettingsvermogen vraagt van de kijker, maar zij die zich overgeven aan de sfeer, de idealen, de utopie en de hoop die in het scenario van Evelyn Fischer verwerkt zitten, zullen ongetwijfeld een onvergetelijke filmervaring doormaken. Schitterende fotografie van Andrzej Jaroszewicz.

La treizième voiture

1993 | Misdaad, Komedie

Portugal/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Duitsland 1993. Misdaad van Alain Bonnot. Met o.a. Jean-Pierre Cassel, Andréa Ferréol, Penelope Keith, Dominique Horwitz en Jean-Marc Thibault.

De transeuropa-expres 'Molière' vertrekt dagelijks om 18:43 uur van het Gare du Nord van Parijs naar Moskou. Op een dag wordt er net voor het vertrek een dertiende wagon aan de trein gekoppeld. Hierin bevindt zich een waardevolle collectie Russische iconen die sinds 1947 bewaard werden in het Louvre. Onderweg tracht een bende gangsters deze ultra-beveiligde schat te roven. Een komische misdaadfilm waarin de humor er veel te dik wordt opgelegd. Enkel Keith, als de oerbritse tante Tanya, slaagt erin overeind te blijven door haar bijtende cynisme. Maciej Slesicki bedacht het verhaal dat door Bonnot en Jean-Jacques Gaffie tot scenario werd omgevormd. Fotografie van Grzegorz Kedzierski.

Enak

1991 | Sciencefiction

Polen 1991. Sciencefiction van Slawomir Izdiak. Met o.a. Edward Zentara, Irène Jacob, Piotr Machalica, Joanna Szczepkowska en Zbigniev Zapasiewicz.

Enak (Zentara) is geluidsingenieur met speciale telepatische gaven. Hij kan niet alleen gedachten lezen, maar ook mensen beïnvloeden. Hij is het Oostblok ontvlucht en zoekt zijn heil in Amerika, waar militaire autoriteiten erg in zijn gaven geïnteresseerd zijn. Wanneer zijn vrouw sterft, verliest hij de zin om te leven tot hij de mooie Jacob ontmoet. Als hij ontdekt dat zij deel uitmaakt van een complot van de militairen die hem toch willen strikken voor hun plannen, bedenkt hij een schitterende wraak. Een film die haast zonder budget gedraaid werd door een ex-assistent van Kieslowski, die tevens het scenario schreef. Het is een love-story met spionage-trekjes, maar ook een fantastische film met realistische ondertoon, die enkele belangrijke vragen stelt over de tijd waarin wij leven. Knappe fotografie van Andrzej Jaroszewicz.

Maximilian Kolbe

1990 | Biografie

Portugal/Spanje/Duitsland/Verenigd Koninkrijk/Oostenrijk/Italië/Frankrijk 1990. Biografie van Krzysztof Zanussi. Met o.a. Christoph Waltz, Edward Zentara, Markus Vogelbacher, Joachim Król en Artur Barcis.

De film over het leven van Maximilian Kolbe, die op zestien- jarige leeftijd toetrad tot de orde der Franciscanen en professor in de kerkgeschiedenis werd. Hij stichtte in 1917 de lekenbeweging Militia Immaculatae als reactie op de wat al te heftige jubileumviering van de vrijmetselaars. In 1941 moet het gezinshoofd Franz Gajownicek zich melden voor transport naar het concentratiekamp Auschwitz; pater Kolbe neemt vrijwillg zijn plaats in. Direct na aankomst begint hij met veertien andere medegevangen een hongerstaking. Op 14 augustus 1941 sterft hij - geheel uitgemergeld - dankzij een genade-injectie met phenol. Paus Johannes-Paulus verklaarde hem op 17 oktober 1971 heilig.

Es ist nicht leicht ein Gott zu sein

1990 | Sciencefiction, Romantiek

Duitsland/Frankrijk/SU 1990. Sciencefiction van Peter Fleischmann. Met o.a. Edward Zentara, Anne Gautier, Hugues Quester, Aleksandr Filipenko en Christine Kaufmann.

Op een vreemde planeet wordt het leven bepaald door haat en geweld. Anton, bewoner van de inmiddels vredelievende aarde, wordt erheen gestuurd met de opdracht de vreemde samenleving te observeren, zonder in te grijpen. Er doen zich tijdens de expeditie geen moeilijkheden voor, tot Anton verliefd wordt op de mooie Kyra. Een SF-film naar het gelijknamige boek van de gebroeders Strugatzkij. Het resultaat van de eerste Duits- Russische samenwerking op filmgebied. Scenario van Peter Fleischmann en Jean Claude Carrière naar de roman Arkadi en Boris Strugatski. Camerawerk van Pavel Lebeshev.

Ay, Carmela!

1990 | Drama, Komedie

Italië/Spanje 1990. Drama van Carlos Saura. Met o.a. Andrés Pajares, Maurizio Di Razza, Gabino Diego, Edward Zentara en Miguel A. Rellán.

Het komische duo treedt op voor de republikeinse troepen tijdens de Burgeroorlog, maar valt in handen van het leger van generaal Franco. Deze tragikomische superproduktie is een bewerking van een toneelstuk van José Sanchis Sinisterra dat veel succes had in Spanje. Het resultaat is twijfelachtig aangezien de film weinig verhaalkracht en ethiek heeft. De film werd echter om de spelprestaties van beide hoofdrollen meervoudig bekroond.

Opowies[KA1]c Harleya

1988 | Komedie, Romantiek

Polen 1988. Komedie van Wieslaw Helak. Met o.a. Jan Jankowski, Katarzyna Chrzanowska, Andrzej Pieczynski, Leszek Teleszynski en Edward Zentara.

Een extravagante komedie voor pubers, zonder veel verhaal. Een jongen op een Harley Davidson pikt het meisje af van een snobistische eigenaar van een witte Mercedes, tot ontsteltenis van haar nouveau riche ouders. De ingelaste tekenfilms en de achtervolgingen van auto's en motoren maken deze eerste film van Wieslaw Helak een vermoeiend samenraapsel.

Aniol w szafie

1987 | Drama

Polen 1987. Drama van Stanislaw Rózewicz. Met o.a. Jerzy Trela, Grazyna Barszczewska, Maria Czubasiewicz, Beata Paluch en Edward Zentara.

Een tam drama over de tijd na Solidariteit, waarin psychologie en politiek in het Poolse filmmilieu op merkwaardige wijze worden versmolten. Geluidstechnicus Jan wordt achtervolgd door het beeld van een vermoorde man en hoort vreemde stemmen. Volgens een psychiater neemt hij zichzelf in zijn onderbewuste zijn onverschilligheid en lafheid kwalijk. Moeizame film van veteraan Rózewicz, die de ware aard van het schuldcomplex van de hoofdpersoon niet uit de doeken doet.

Oberst Redl

1985 | Drama, Historische film

Duitsland/Hongarije/Oostenrijk 1985. Drama van István Szabó. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Gudrun Landgrebe, Hans-Christian Blech, Armin Müller-Stahl en Jan Niklas.

Aan de hand van de opkomst en ondergang van Oberst Redl in de Oostenrijkse monarchie ten tijde van keizer Franz Josef behandelt de film het verband tussen het lot van het individu en de politieke gebeurtenissen. Een tweede fantastische hoofdrol van Brandauer. Tweede film in Szabó's trilogie, met MEPHISTO en HANUSSEN. Het scenario werd geschreven door regisseur Szabó en Péter Dobai. Het camerawerk is van Lajos Koltai.

Karate po polsku

1983 | Actiefilm

Polen 1983. Actiefilm van Wojciech Wójcik. Met o.a. Michał Anioł, Edward Zentara, Dorota Kami[KA1]nska, Zbigniew Buczkowski en Jerzy Trela.

Een gewelddadig jeugddrama dat zich afspeelt in het idyllische landschap van het 'Lake district' waar twee kunstenaars fresco's schilderen in de kerk. Tijdens een conflict met plaatselijk tuig verliest Piotr de karate-man de ethische code van de karatesport uit het oog en gebruikt hij zijn vaardigheid met dodelijke gevolgen. Hoewel het plot niet bijster origineel is, heeft de film een dynamiek die de aandacht vasthoudt. Ook bekend als KARATE POLISH STYLE.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Edward Zentara op televisie komt.

Reageer