György Gazsó

1957 Acteur

György Gazsó (1957) is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Fateless

2005 | Oorlogsfilm, Drama

Hongarije/Duitsland/Verenigd Koninkrijk 2005. Oorlogsfilm van Lajos Koltai. Met o.a. Marcell Nagy, János Bán, György Gazsó, Daniel Craig en Zsolt Dér.

De joodse veertienjarige György valt tijdens de Tweede Wereldoorlog in Boedapest in Duitse handen, wordt gedeporteerd en komt in diverse concentratiekampen terecht. György's omzwervingen lijken op die van de hoofdpersoon van Roman Polanski's The Pianist - al zijn de gruwelen die hij meemaakt en moet aanschouwen nog veel pijnlijker. Ook in Fateless wordt de Holocaust getoond als een aaneenschakeling van wrede toevalligheden. Voormalig cameraman Koltai toont het in sombere, donkere en voornamelijk sepiagetinte, later zwart-witte, beelden. Naar het autobiografische boek dat Nobelprijswinnaar Imre Kertész schreef over zijn ervaringen in de concentratiekampen.

Ébrenjárók

2002 | Komedie, Drama

Hongarije 2002. Komedie van Bence Miklauzic. Met o.a. György Gazsó, Eszter Marko, Péter László, Sándor Almási en Csaba Pindroch.

S[KA1]andor (Gazs[KA1]o), een boekhouder van in de veertig, wordt ontslagen. Hij heeft zijn bestelwagen omgebouwd tot camper en voorzien van allerlei technische snufjes. Hij besluit Boedapest te verlaten voor een verblijf aan de Adriatische zee. Voordat hij de Hongaarse hoofdstad uit is, wordt hij door twee smerissen (Hunyadi en Kelemen) aangehouden. Ze beweren dat hij dronken is en S[KA1]andor moet zijn bloed laten onderzoeken in een ziekenhuis. Ondertussen spuit een jongeman (Kardos) zijn wagen vol met graffiti. Achteraf komt het tot een onwaarschijnlijke vriendschap. Parallel aan de tribulaties van S[KA1]andor zijn er nog een tweetal verhaalontwikkelingen. Anna (Marko) verkoopt `s avonds sigaretten in een nachtclub en biedt overdag met een blauwe pruik op en getooid in een blauwe jurk monsters aan voor een nieuw sigarettenmerk. Zo biedt ze op den duur S[KA1]andor een proefpakje aan, maar hij had het roken allang opgegeven. Anna wordt lastig gevallen door haar broer G[KA1]abor (Alm[KA1]asi) en haar ex-vriendje G[KA1]eza (Pindroch) uit haar geboortedorp en haar naar de poesta willen terughalen. Ze pikt rookwaar uit de nachtclub wat haar fataal wordt. In het derde verhaal krijgt elektricien Bandi (Lszló) een opdonder door een defect hoogspanningscircuit, hetgeen ernstige gevolgen heeft voor zijn persoonlijkheid. Thuis en in zijn directe omgeving maakt hij ruzie en begint een kruistocht tegen de elektriciteitsmaatschappij, maar niemand wil naar hem luisteren als hij 's nachts door de straten doolt. Tenslotte worden ze alledrie in de cel geslingerd, waar ze elkaar ontmoeten. Hoewel hun levens veranderd zijn, blijven ze zichzelf. Ze evolueren niet zoals zoveel van hun medeburgers die onder de dictatuur gedwee waren, hebzuchtige lui die zich snel willen verrijken ten koste van anderen. Het regiedebuut van Miklauzic, die met Balázs Maruszki het scenario schreef, is origineel, verrassend en wordt vooral gesierd door goed spel. Het camerawerk, dat er goed uitziet, van Marton Miklauzic draagt in hoge mate bij aan deze bonte, maatschappijkritische rolprent. De festivaltitels STREETWALKER en SLEEPWALKER wekken de verkeerde indruk over de film en werken verwarrend, maar Miklauzic heeft ongetwijfeld een goede verklaring.

Ebrenjarok

2002 |

2002. Bence Miklauzic. Met o.a. Csaba Pindroch, Sándor Almási, Peter László, Eszter Márkó en György Gazsó.

Het verhaal van drie mensen gedurende een nacht in Budapest. Binnen een paar uur zal hun leven drastisch veranderen. Sándor, boekhouder en zojuist ontslagen, wil met rust gelaten worden. Hij besluit om alles achter zich te laten en met zijn zelfgebouwde camper een nieuw leven te starten aan de Adriatische kust. Maar ver komt hij niet. Hij wordt aangehouden en naar het ziekenhuis gestuurd voor een bloedtest. Dat is het begin van een reeks eindeloze tragikomische gebeurtenissen. Als hij dan eindelijk mag vertrekken, doet hij een verbluffende ontdekking. Ook de jonge Anna struint 's nachts door de stad. Ze werkt als sigarettenverkoopster in een nachtclub. Ze haat haar baan en wil er eigenlijk mee stoppen. Maar ze heeft het geld hard nodig om haar vriendje te helpen, die in de problemen zit. Haar baas wil haar geen voorschot geven en met een tas vol gestolen sigaretten probeert ze tenminste een deel van het geld bij elkaar te sprokkelen. Bandi tenslotte, is elektricien. Na een grote stroomschok op zijn werk gaat hij zich wel heel vreemd gedragen en wordt steeds onrustiger. Ook hij trekt 's nachts door de lege straten van de stad en is bezeten van het idee om de stroomuitval in zijn woning op te lossen. Alleen schijnt zich helemaal niemand te interesseren voor dit probleem, de noodelektriciens al helemaal niet. De drie verhaallijnen lijken parallel te lopen, maar wanneer de nacht vordert kruisen ze elkaars pad en komen uiteindelijk samen. Drie op het eerste oog totaal verschillende mensen, maar met heel veel overeenkomsten: alledrie zijn ze op zoek naar vrijheid en zelfwaarde in een maatschappij die weinig goeds met ze voorheeft

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer György Gazsó op televisie komt.

Reageer