Ludwig Berger: regie, scenario en camera.
Er zijn 8 films gevonden.

Der himmlische Walzer

1948 | Muziek, Komedie

Oostenrijk 1948. Muziek van Géza von Cziffra. Met o.a. Elfie Mayerhofer, Paul Kemp, Curd Jürgens, Paul Hubschmid en Gretl Schörg.

Een brave na-oorlogse komedie over engelen die in de hemel opstandig worden over het dragen van hun saaie witte gewaden. Mayerhofer (van huis uit een operettezangeres) wordt naar de aarde gestuurd om bij kleermaker Jürgens het modevak te leren, die haar woedend over haar slechte resultaat een vleugel ontrukt. Ze kan nu nog alleen maar terug, als ze een goede daad verricht. Oudbollig. Karlheinz Böhm was het piepjong regie- assistentje bij de rolprent. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Ludwig Berger.

The Thief of Bagdad

1940 | Avonturenfilm, Familiefilm, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1940. Avonturenfilm van Ludwig Berger, Michael Powell, Tim Whelan, Alexander Korda en Zoltan Korda. Met o.a. Conrad Veidt, Sabu, John Justin, June Duprez en Rex Ingram.

De kalief van Bagdad werd door zijn verraderlijke grootvizier (Veidt) gevangen gezet. In de cel ontmoet hij Abu (Sabu), een jonge handige dief, die erin slaagt de sleutels van de cipier te stelen, zodat ze kunnen ontsnappen. De vizier heeft echter de geliefde (Duprez) van de kalief in handen, en werpt bovendien een vloek op de vluchtelingen. Tweede verfilming van dit sprookje uit Duizend-en-een-nacht, en een van de beste. Geregisseerd door maar liefst zes regisseurs. Oscars voor het mooie Technicolor camerawerk, de effecten en de decors.

Ergens in Nederland

1940 | Komedie, Drama

Nederland 1940. Komedie van Ludwig Berger. Met o.a. Lily Bouwmeester, Jan de Hartog, Cruys Voorberg, Matthieu van Eysden en Max Croiset.

Jan de Hartog wordt opgeroepen voor de mobilisatie, waardoor hij en zijn vrouw Bouwmeester na allerlei verwikkelingen meer begrip voor elkaar krijgen. Opnieuw een vakkundige film van Berger (na PYGMALION) met stevig camerawerk van Akos Farkas. Nederland begon het filmen eindelijk te leren en pal daarop kwam de bezetting. Scenario van Jan de Hartog.

Les Trois valses

1938 | Komedie, Romantiek, Muziek

Frankrijk 1938. Komedie van Ludwig Berger. Met o.a. Yvonne Printemps, Pierre Fresnay, Henri Guisol, Jean Périer en Guillaume de Sax.

Een drieluik: zijn liefde voor een danseres brengt de militaire loopbaan van een markies in gevaar; zij vlucht, met een engagement in het buitenland. Haar dochter wordt een succesvolle operette-ster die de zoon van de markies leert kennen. Deze eist dat ze kiest voor het theater of voor hem. De kleindochter is een filmactrice die in een verfilmde biografie van oma zal spelen, waarbij de kleinzoon haar tegenspeler wordt. Deze neemt haar angst, dat de geschiedenis van de vorige generaties zich zal herhalen, weg. Een met walsen van drie generaties componisten ondersteunde en sierlijk gestileerde operettefilm in de stijl van Ernst Lubitsch. Printemps is een goed equivalent van Jeanette MacDonald, maar Fresnay is houtenklazig in een hem vreemd genre. Deze romantische flut boeit door de enscenering en het camerawerk van Eugen Schüfftan.

Pygmalion

1937 | Komedie, Drama

Nederland 1937. Komedie van Ludwig Berger. Met o.a. Lily Bouwmeester, Johan de Meester, Emma Morel, Eduard Verkade en Wim Kan.

Verfilming van Shaws beroemde toneelstuk over de taalprofessor die om een weddenschap een bloemverkoopstertje omtovert in een sjieke dame. Eén van de meest geslaagde vooroorlogse Nederlandse films, met een verrassend filmgenieke Lily Bouwmeester in de titelrol. Een vakkundige regie en een boeiende montage, maar voor huidige begrippen soms wel erg bekakt taalgebruik.

Walzerkrieg

1933 | Muziek

Duitsland 1933. Muziek van Ludwig Berger. Met o.a. Willy Fritsch, Renate Müller, Paul Hörbiger, Adolf Wohlbrück en Theo Lingen.

De Weense componisten Joseph Lanner en Johann Strauss betwisten elkaar in een plagiaatsproces het alleenrecht op de driekwartsmaat, hetgeen een vrolijke operettefilm oplevert.

Ich bei Tag und du bei Nacht

1932 | Komedie

Duitsland 1932. Komedie van Ludwig Berger. Met o.a. Käthe von Nagy, Willy Fritsch, Ida Wüst en Rudolf Platte.

In een huurkamer slaapt 's nachts een manicure en overdag een nachtkelner. Ze ontmoeten elkaar en worden verliefd zonder te weten dat ze al in hetzelfde bed slapen! Een geslaagde, min of meer parodistische filmoperette met muziek van Werner Richard Heymann en met een briljante Fritsch.

Der Verlorene Schuh

1923 | Drama

Duitsland 1923. Drama van Ludwig Berger. Met o.a. Olga Tschechowa, Hermann Thimig, Mady Christians, Lucie Höflich en Paul Hartmann.

Een glansrolletje van Tschechowa in een produktie van de Duitse filmveteraan Erich Pommer, gespeeld in de tradities van Stanislawski en Max Reinhardt.