Francesca Comencini

Regisseur, Scenarist

Francesca Comencini is regisseur en scenarist.
Er zijn 6 films en 1 serie gevonden.

Amori fragili

2017 | Drama, Komedie, Romantiek

Italië 2017. Drama van Francesca Comencini. Met o.a. Lucia Mascino, Thomas Trabacchi, Valentina Bellè en Iaia Forte.

In de turbulente relatie van hoogleraren Claudia en Flavio lopen de gemoederen nogal hoog op wanneer Flavio op een dag besluit in te trekken bij een vrouw die twintig jaar jonger is. Claudia wordt voor de uitdaging gesteld om haar leven weer opnieuw in te richten.

Gomorra - La serie

2014 | Televisieserie, Misdaad

Italië/Duitsland 2014. Televisieserie van Giovanni Bianconi, Stefano Bises, Leonardo Fasoli, Ludovica Rampoldi en Roberto Saviano. Met o.a. Fortunato Cerlino, Salvatore Esposito, Maria Pia Calzone en Marco D’Amore.

Misdaadserie over het reilen en zeilen van de Camorra, de maffia in Napels, verteld vanuit het perspectief van de 30-jarige Ciro. Deze serie is gebaseerd op de gelijknamige film van Matteo Garrone uit 2008, die weer is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roberto Saviano.

Mi piace lavorare - Mobbing

2004 | Drama

Italië 2004. Drama van Francesca Comencini. Met o.a. Nicoletta Braschi, Rosa Matteucci, Alessio Sperati en Camille Dugay Comencini.

De internationale ondertitel van dit Italiaanse drama luidt 'Mobbing', wat zoveel betekent als het systematisch wegpesten van een ongewenste werkkracht. Dit overkomt boekhoudster Anna wanneer het bedrijf waar zij werkt wordt overgenomen door een multinational. Haar lotgevallen werden gebaseerd op ware incidenten die aan Italiaanse vakbonden werden gemeld. De film heeft soms iets van een socialistisch pamflet, maar de makers weten oprechte verontwaardiging op te roepen, mede dankzij de geslaagde cinéma verité-stijl. Goed voor de juryprijs op het filmfestival van Berlijn.

Carlo Giuliani, Ragazzo

2002 | Documentaire

Italië 2002. Documentaire van Francesca Comencini.

De G-8 topconferentie in juli 2001 in Turijn is de geschiedenis ingegaan als een bijeenkomst met bloedige vechtpartijen tussen de politie en demonstranten, waarbij een dode viel. Carlo Giuliani, een 23-jarige student geschiedenis, lid van Amnesty International en de zoon van een vakbondsleider, pakte een brandblusser om die naar een jeep van de mobiele eenheid te gooien, waarop hij midden in het gezicht werd geschoten; een militair voertuig reed tot twee keer toe over zijn in elkaar gezakte lichaam. Het centrum van Turijn was tijdens de zesdaagse conferentie hermetisch afgesloten; het was een fort, waarin de bewoners niet meer hun huizen konden verlaten of er konden terugkeren. Carlo werd onmiddellijk door de autoriteiten omschreven als aggressieve dakloze punker die lid was van een autonome beweging. De Italiaanse pers echode braaf de persberichten van de regering na. Regisseuse Comencini (PIANOFORTE, ZENO, ANNABELLE PARTAG[KA1]EE) was in Turijn om deel te nemen aan een audiovisueel project met 33 collega`s (w.o. Ettore Scola, Gillo Pontecavo, Franco Girardi, e.a.), getiteld A Different World Is Possible. Ze besloot om materiaal te verzamelen en een film te maken over de laatste dag uit het leven van Carlo, parallel aan de gebeurtenissen die zich afspeelden. Zo komt zijn moeder aan het woord in een interview en je krijgt niet de indruk dat Carlo afkomstig was uit een milieu, waarin haat gepredikt werd, maar waar eerder pacifistisch gedacht werd. Comencini laat jeugdfoto's van Carlo zien alsmede zijn eerste geschriften en gedichten. Wie de film bekijkt, voelt de koude rillingen over zijn rug lopen vanwege het gespierde optreden van de autoriteiten, waarvoor eerste minsiter Silvio Berlusconi de verantwoording draagt. Berlusconi die gecompromitteerd is met corruptieschandalen en verbindingen met de maffia, probeerde de verantwoording op zijn voorganger en diens regering af te schuiven door te zeggen dat zij de voorbereidingen getroffen hadden voor de G-8 top. Je vraagt je bij zo'n opmerking af waarom hij dan premier is. Naar een idee van Luca Bigazzi en regisseuse Comencini. Het camerawerk is van Mario Balsamo, Gianfranco Fiore, Massimiliano Franceschini, Paolo Pietrangeli, Pasquale Scimeca, Daniele Segre, Carola Spadoni, Fulvio Wetzl en anderen. Zeer geschikt voor de vertoning op school om er achteraf over te discussiëren.

Annabelle partagée

1991 | Romantiek, Drama

Frankrijk 1991. Romantiek van Francesca Comencini. Met o.a. Delphine Zingg, François Marthouret, Jean-Claude Adelin, Florence Thomassin en Dominique Régnier.

De 25-jarige Annabelle (Zingg in haar eerste filmrol) is naar Parijs gekomen om ballet te studeren. Zij heeft een relatie met de vijftig-jarige Richard (Marthouret), een vriend van haar vader. Haar sterke seksuele verlangen naar deze afstandelijke man frustreert haar. Als ze de jonge Luca (Adelin) ontmoet hoopt ze bij hem eindelijk zichzelf te vinden. Hij straalt gevoel uit en geeft haar de illusie van echte liefde. Maar hij kan nooit de juiste woorden vinden, de juiste snaar treffen. Op een dag begrijpt Annabelle dat achter de waarheid van haar lichaam de waarheid van haar hart schuilgaat. Dit alles tegen de achtergrond van de grote stad, die haar overweldigt en opslokt, zoals ze wordt overweldigd door Richard. Een eerlijke film van schrijfster/regisseuse Francesca Comencini (dochter van Luigi), die haar eigen scenario schreef. Het camerawerk is van Michel Abramowicz. Werktitel: SI JE POUVAIS T'AIMER.

La Lumière du Lac

1988 | Romantiek, Drama

Frankrijk/Italië 1988. Romantiek van Francesca Comencini. Met o.a. Nicole Garcia, Wadeck Stanczak, Jean-Louis Barrault en Madeleine Renaud.

Een in `t nauw gebrachte leerling-oplichter en gigolo schuilt bij een schrijfster die in een afgelegen bergdorpje vlakbij een meer woont. Alles lijkt hen tegen te zitten, maar zij leren de liefde kennen. De bewoners van het dorp staan de aanwezigheid van de jongeman niet toe en werken deze verbintenis tegen tot er een drama plaatsvindt, waarnaar de symbolische titel verwijst: als een steen die in het kalme water van een meer is gegooid. Als onderwerp al honderd keer eerder gebracht maar de dochter van Luigi Comencini - zij maakte eerder PIANO FORTE (bekroond op het Festival van Venetië) - heeft van haar vader de subtiele analyse van gevoelens en relaties tussen mensen onderling overgenomen, terwijl de fotografie van Denis Lenoir dramatiek toevoegt aan dit eeuwige, steeds nieuwe thema van Romeo en Julia.

Pianoforte

1984 | Romantiek, Drama

Italië 1984. Romantiek van Francesca Comencini. Met o.a. Giulia Boschi, Fran[KA12]cois Siener en Giovannella Grifeo.

Een aardige, eenvoudige liefdesgeschiedenis over een musicus en een jonge studente. Maar jammer genoeg is de musicus verslaafd aan drugs en dat verstoort hun verhouding. Het is de eerste filmrol van Giulia Boschi en met haar geïnspireerde spel weet zij toch nog iets te maken van deze middelmatige, goedkoop geproduceerde film.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Francesca Comencini op televisie komt.

Reageer