Paul Henreid (1905-1992): regie en cast.
Er zijn 48 films gevonden.

Exorcist II: The Heretic

1977 | Horror

Verenigde Staten 1977. Horror van John Boorman. Met o.a. Linda Blair, Richard Burton, Louise Fletcher, Max von Sydow en Kitty Winn.

Belachelijk vervolg op het enorme succes uit 1973. De effecten vormen het enige bekijkenswaardige in deze onzin rondom een priester (Burton) die probeert het mysterie van de nog steeds in Regan (Blair) voortlevende demon te ontsluieren.

Death Among Friends

1975 | Misdaad

Verenigde Staten 1975. Misdaad van Paul Wendkos. Met o.a. Kate Reid, John Anderson, A Martinez, Martin Balsam en Jack Cassidy.

Beminnelijke vrouwelijke politieluitenant probeert de moord op te lossen van een internationale financier. Het lukt Reid bijna om dit politieverhaal uit het voorspelbare te lichten. Hertiteld: MRS. R.- DEATH AMONG FRIENDS.

The Failing of Raymond

1971 | Thriller

Verenigde Staten 1971. Thriller van Boris Sagal. Met o.a. Jane Wyman, Dean Stockwell, Dana Andrews, Murray Hamilton en Tim O'Connor.

Thriller die nauwelijks het vermelden waard is, over een geestelijk gestoorde die de middelbare-schoolleraar bedreigt die hem heeft laten zakken voor zijn examen Engels. De film ziet eruit, alsof hij onder hypnose is geregisseeerd.

The Madwoman of Chaillot

1969 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1969. Komedie van Bryan Forbes. Met o.a. Katharine Hepburn, Charles Boyer, Claude Dauphin, Edith Evans en John Gavin.

Een ongelukkige miskleun, met Hepburn als een excentrieke vrouw die weigert te geloven dat de wereld niet langer mooi is. De bezetting is gewoon verspild in deze te zwaar opgezette allegorie die dientengevolge niet werkt. Naar een stuk van Jean Giradoux.

Operation Crossbow

1965 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1965. Oorlogsfilm van Michael Anderson. Met o.a. George Peppard, Sophia Loren, Trevor Howard, Tom Courtenay en Anthony Quayle.

In deze degelijke WO II-spionagefilm spreken de Duitsers hun moerstaal, en dat mag in Engelstalige films uit de jaren zestig uitzonderlijk worden genoemd. Het door Richard Imrie geschreven verhaal speelt in 1943. De Britten zenden drie spionnen, 'ingenieurs met een talenknobbel', op pad om een Duitse rakettenfabriek te saboteren. Decors en attributen zijn tot in de puntjes verzorgd, al moet gezegd dat de flakkerende vlammetjes onder de V2-raketten niet echt overtuigen. Maar de acteerprestaties zijn over de hele linie voortreffelijk. Sophia Loren speelt een kort rolletje, maar was destijds zo populair dat ze op de titelrol als eerste wordt genoemd.

Dead Ringer

1964 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1964. Misdaad van Paul Henreid. Met o.a. Bette Davis, Karl Malden, Peter Lawford, Jean Hagen en George Macready.

Davis slaagt erin om de verloofde van haar tweelingszus (eveneens Davis uiteraard) af te snoepen, door een onterechte zwangerschap te claimen. Achttien jaar later ontmoeten de zussen elkaar opnieuw, vanwege de begrafenis van de man. De bedrogen zus heeft een ingenieus plan bedacht om haar rivale uit de weg te ruimen en haar identiteit aan te nemen, zodat zij kan genieten van haar zusters rijkdom. Dan duikt er een afperser op. Knap in elkaar gestoken originele thriller die vooral zijn impact krijgt door de dubbele rol van Davis. De intrige is soms wat geforceerd, maar dat neemt niet weg dat de spanning tot het einde toe volgehouden wordt dank zij de vele onverwachte wendingen in het scenario van Albert Beich en Oscar Millard. Fotografie van Ernest Haller. In 1986 opnieuw gemaakt als tv-film met als titel THE KILLER IN THE MIRROR. In Engeland uitgebracht als DEAD IMAGE.

Ballad in Blue

1964 | Muziek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1964. Muziek van Paul Henreid. Met o.a. Ray Charles, Tom Bell, Mary Peach, Dawn Addams en Piers Bishop.

Een sentimenteel verhaal over hoe Ray Charles, die zelf blind is, tijdens een Europees toernee, een vijftien-jarig Engels jongetje helpt zijn handicap te leren aanvaarden. Voor zijn fans (van weleer) komt Ray veelvuldig in beeld en zingt hij o.a. 'I Got a Woman' en 'What'd I say?'. Ook bekend als BLUES FOR LOVERS.

Four Horsemen of the Apocalypse

1962 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1962. Oorlogsfilm van Vincente Minnelli. Met o.a. Glenn Ford, Ingrid Thulin, Charles Boyer, Lee J. Cobb en Paul Henreid.

Vergeleken met de zwijgende versie van Rex Ingram uit 1921 (met Valentino in de hoofdrol van een jonge Argentijn en een verhaal dat speelde tijdens WO I in Frankrijk), is dit dure glamour op platgetreden paden, waarbij elk gevoel voor realiteit verloren is. Het verhaal gaat over een familie die deels in bezet Frankrijk leeft en deels in nazi-Duitsland. Ze vechten aan beide zijden van het front tijdens WO II. Angela Lansbury zou de dialogen van Thulin ingedubd hebben. Robert Ardrey en John Gay bewerkten een roman van Vincente Blasco-Ibañez tot scenario. Camerawerk van Milton Krasner. Metrocolor. Gefilmd in CinemaScope.

Alfred Hitchcock presents: Cop for a Day

1961 | Mysterie, Misdaad, Korte film

Verenigde Staten 1961. Mysterie van Paul Henreid. Met o.a. Walter Matthau, Glenn Cannon, Carol Grace, Bernard Fein en Rob Reiner.

Kleine misdadigers Phil (Matthau) en Davey (Cannon) overvallen een wisselloper (Begley) en maken 18.000 dollar buit. De nerveuze Davey had echter de zaak uit de hand laten lopen en zijn revolver getrokken. Later overleed de geldloper aan zijn verwondingen. Er is echter een vrouw (Dudley), die overval gezien heeft. Deze getuige krijgt politiebescherming. Zonder Davey op de hoogte te stellen bemachtigt Phil het uniform van een politieman, dringt door tot de vrouw en doodt haar zonder dat iemand iets merkt. Nog gekleed in het uniform keert hij huiswaarts, waarop Davey hem aanziet voor een echte smeris. Hij trekt wederom zijn revolver... Het scenario van Henry Slesar naar zijn eigen verhaal gaat over de bedrieger die wordt bedrogen. Matthau heette toen nog Matuschanskavasky en stond net zoals Reiner, die met zijn voornaam Robert op de aftiteling staat, aan het begin van een veelbelovende carrière. Het camerawerk is van John L. Russell. Aflevering 4 van het zevende seizoen, nummer 233 van 268.

Alfred Hitchcock Presents: You Can't Trust a Man

1961 | Mysterie, Misdaad, Korte film

Verenigde Staten 1961. Mysterie van Paul Henreid. Met o.a. Polly Bergen, Joe Maross, Frank Albertson, Walter Kinsella en Claire Carleton.

Mrs Newman (Bergen) alias Christal Coe is een oplichtster en mannenverslindster. Haar man Tony Newman (Maross) neemt de schuld op zich van een door haar gepleegde fraude en draait voor zeven jaar de bak in. Ondertussen verslijt Christal enkele mannen met wie ze de bloemetjes buiten zet en maakt zelfs carrière als zangeres. Haar laatste verovering is een oude snoeperd die een paar oliebronnen bezit. Tony voelt zich machteloos over het losbandige gedrag van Christal en als hij weer op vrije voeten is, wil hij een hartig woordje met haar spreken. Christal kan natuurlijk geen arme gevangenisboef gebruiken, want zij wil haar luxe leventje niet in gevaar brengen. Ze schiet Tony pardoes dood en beweert tegenover de politie dat ze uit zelfverdediging gehandeld heeft toen haar jaloerse echtgenoot haar bedreigde. Aanvankelijk wordt haar verhaal geslikt, maar men ontdekt dat Tony in de gevangenis een belangrijke uitvinding op het gebied van de elektronica had gedaan en daardoor miljonair geworden was. Christal was zijn erfgename - alleen wist ze het niet. Nu had ze een motief in de ogen van het openbaar ministerie, dat op zijn beurt niet weet dat zij niet op de hoogte was. De bedriegster werd eindelijk bedrogen. Een kort, boos sprookje uit de grijze filmoudheid dat nog altijd heel aangenaam is om naar te kijken. De regie van Henreid is goed. Het scenario is van Helen Nielsen naar haar eigen verhaal. Het camerawerk is van Neal Beckner. Aflevering 220.

Never So Few

1959 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1959. Oorlogsfilm van John Sturges. Met o.a. Frank Sinatra, Gina Lollobrigida, Peter Lawford, Steve McQueen en Richard Johnson.

Tijdens de oorlog in Birma krijgen twee Amerikaanse officieren, Tom Reynolds (Sinatra) en De Mortimer (Johnson), de opdracht in Calcutta een dokter en geneesmiddelen op te halen. Onderweg beleven ze heel wat avonturen met de guerilla-strijders, maar ook met de sensuele Lollobrigida. Een super-de-luxe soaper met een ongelukkige mengeling van actie, humor en romantiek, typisch voor dit soort producties van vlak voor 1960. Het is goed gemaakt, maar na consumptie onmiddellijk weer vergeten. Millard Kaufman bewerkte de bestseller van Tom Chamales en had het geluk dat een aantal topacteurs aangetrokken werd om de rollen te vertolken. Camerawerk van William H. Daniels. Gedraaid in CinemaScope.

Holiday for Lovers

1959 | Komedie

Verenigde Staten 1959. Komedie van Henry Levin. Met o.a. Clifton Webb, Jane Wyman, Jill St. John, Carol Lynley en Paul Henreid.

De schalkse Dr. Webb en Wyman begeleiden hun aantrekkelijke dochters op een Zuidamerikaanse vakantie met de voorspelbare aanbidders voor de deur.

Alfred Hitchcock presents: A Personal Matter

1959 | Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 1959. Mysterie van Paul Henreid. Met o.a. Wayne Morris, Joe Maross, Frank Silvera en Anna Navarro.

Fred Johnson (Morris) en Joe Philips (Maross) leren elkaar kennen bij de aanleg van een tunnel in Mexico en gaan elkaar waarderen. Joe die de leiding over het project heeft, weet dat het werk grote risico`s met zich meebrengt, waardoor er doden kunnen vallen. Hij staat onder zware druk van tunnelbouwer Rodriguez (Silvera) om snel met resultaten te komen. Hij is blij dat Fred hem komt helpen. Hij wordt echter tegen het beëindigen van de werkzaamheden achterdochtig over Fred als hij over de radio hoort dat een voorman van een tunnelproject in de USA gezocht wordt wegens moord op de gewetenloze aannemer, die met de veiligheidsvoorschriften een loopje nam. Nu staat Joe voor een dilemma, temeer hij in Freds spullen een pistool heeft aangetroffen. Ging het om doodslag of was het zelfverdediging? Het scenario van Joel Murcott naar een verhaal van Brett Halliday is spannend tot het eind. De regie van Henreid staat op een hoog peil en de spelprestaties mogen er zijn. Het camerawerk is van Lionel Lindon. Aflevering 162.

Live Fast, Die Young

1958 | Misdaad

Verenigde Staten 1958. Misdaad van Paul Henreid. Met o.a. Mary Murphy, Norma Eberhardt, Mike Connors, Dawn Richard en Jaime O'Hara.

Een harde B-film over een weggelopen meisje en haar zuster die haar verhindert een nieuw crimineel leven te beginnen.

Girls on the Loose

1958 | Misdaad

Verenigde Staten 1958. Misdaad van Paul Henreid. Met o.a. Mara Corday, Lita Milan, Barbara Bostock, Mark Richman en Joyce Barker.

Dramatisch verslag over Corday's leiderschap van een roofbende en zijn uiteindelijke teloorgang.

Die Young Live Fast

1958 |

1958. Paul Henreid. Met o.a. Norma Eberhardt en Mary Murphy.

Dramatisch verslag over Corday's leiderschap van een roofbende en zijn uiteindelijke teloorgang.

Ten Thousand Bedrooms

1957 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1957. Musical van Richard Thorpe. Met o.a. Dean Martin, Anna Maria Alberghetti, Eva Bartok, Walter Slezak en Paul Henreid.

Deans eerste film zonder Jerry Lewis beloofde niet veel goeds voor zijn carrière. Het is een luchtige, veel te lange musical, waarin Dino in Rome een hoteldirecteur cum playboy speelt. Scenario van Laslo Vadnay, Art Cohn, William Ludwig en Leonard Spiegelgass. Camerawerk van Robert Bronner.

Meet Me in Las Vegas

1956 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1956. Musical van Roy Rowland. Met o.a. Dan Dailey, Cyd Charisse, Agnes Moorehead, Lili Darvas en Jim Backus.

Charisse`s dansen vormen hoogtepunten in de tamme musical waarin veefokker Dailey en sterdanseres Charisse iets met elkaar krijgen in de gokhoofdstad. De korte optredens van vele topsterren (o.a. Lena Horne, Paul Henreid) zijn leuk. Scenario van Isobel Lennart. Camerawerk van Robert Bronner.

A Woman's Devotion

1956 | Mysterie

Verenigde Staten 1956. Mysterie van Paul Henreid. Met o.a. Ralph Meeker, Janice Rule, Paul Henreid en Rosenda Monteros.

Een brokkelig mysterie over artiest Meeker en zijn vrouw Rule die in Mexico betrokken raken bij een moord.

Pirates of Tripoli

1955 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Felix E. Feist en Felix Feist. Met o.a. Paul Henreid, Patricia Medina, Paul Newland, John Miljan en William Fawcett.

Rolbezetting van veteranen doet een poging levendig te doen in deze vermoeiende kostuumfilm, waarvan de kleurrijke decors de enige verdienste zijn. Scenario van Allen March.

Dieses Lied bleibt bei dir

1954 | Komedie, Muziek

Duitsland 1954. Komedie van Willi Forst. Met o.a. Paul Henreid, Eva Kerbler, Elma Karlowa, Fritz Schulz en Ernst Stankowski.

In een typisch Weens muziekcafé wordt een zangeres omstreeks 1910 verliefd op een componist, maar als WO-I uitbreekt, breken de sentimentaliteiten van Weense Schrammeln-filmer Forst pas goed los. Als een dijkdoorbraak.

Deep in My Heart

1954 | Biografie, Musical

Verenigde Staten 1954. Biografie van Stanley Donen. Met o.a. Merle Oberon, Helen Traubel, Doe Avedon, Walter Pidgeon en Paul Henreid.

Het leven van Sigmund Romberg is nauwelijks een excuus voor de horde van gaststerren, maar de muzieknummers zijn bevredigend. Gasten o.a. Ann Miller, Gene Kelly, Tony Martin, Rosemary Clooney. Leonard Spigelglass bewerkte een verhaal van Elliot Arnold tot scenario. Camerawerk van George Folsey.

Siren of Bagdad

1953 | Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van Richard Quine. Met o.a. Paul Henreid, Patricia Medina, Hans Conried en Charlie Lung.

Een avonturenkomedie over een magiër en zijn vriend die dansmeisjes die op de slavenmarkt worden verkocht, willen redden. Conried zorgt voor de beste momenten.

Thief of Damascus

1952 | Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten 1952. Familiefilm van Will Jason. Met o.a. Paul Henreid, John Sutton, Jeff Donnell, Lon Chaney jr en Elena Verdugo.

Een verwarrend historisch spektakel met Aladdin, Sinbad en Ali Baba die een prinses redden.

The Stolen Face

1952 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1952. Horror van Terence Fisher. Met o.a. Lizabeth Scott, Paul Henreid, André Morell, Susan Stephen en Mary Mackenzie.

Een interessant, maar vérgezocht drama over plastisch chirurg Henreid die het gezicht van een vrouwelijke gevangene probeert te veranderen in dat van de voor hem onbereikbare vrouw van wie hij houdt.

Mantrap

1952 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1952. Misdaad van Terence Fisher. Met o.a. Paul Henreid, Lois Maxwell, Kieron Moore, Hugh Sinclair en Lloyd Lamble.

Henreid is Hugo Bishop een spitse priv[KA1]edetective die ingeschakeld wordt als de gestoorde kunstenaar en veroordeelde moordenaar Mervyn Speight (Moore) uitbreekt. Zowel zijn vrouw (Maxwell) en haar werkgever Maurice Jerrard (Sinclair), de uitgever van een stel tijdschriften, maken zich zorgen over de uitbraak. De een met reden en de ander zonder, zoals later zal blijken. Hugo Bishop spoort Mervyn op - op de plaats van de misdaad - en besluit na zijn verhaal gehoord te hebben hem te helpen omdat hij gelooft in zijn onschuld. Na ruim een uur heen- en-weer-gedoe lukt het om Maurice Jerrard als de ware dader te ontmaskeren op de oorspronkelijke plaats van de misdaad, een bomkrater in de Londense city. Redelijke tamme film met acteurs van naam in onbeduidend scenario van van Paul Tabori die daarvoor het boek van Elleston Trevor Queen in Danger bewerkte. Reginald Wyer tekende voor de fotografie. Het was de tweede van vier films die Fisher dat jaar regisseerde. Interessant om de City van Londen van vlak na WO II op het scherm te zien. Ook bekend als MAN IN HIDING.

For Men Only

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Paul Henreid. Met o.a. Paul Henreid, Kathleen Hughes, Russell Johnson, James Dobson en Margaret Field.

Serieuze, wellicht wat voor de hand liggende kijk op het ontgroenen van studenten, dat op deze campus uit de hand loopt.

A Stolen Face

1952 | Komedie

1952. Komedie van Terence Fisher. Met o.a. Richard Wattis, Frank Hawkins, John Warren, James Valentine en Howard Doug-Las.

Serieuze, wellicht wat voor de hand liggende kijk op het ontgroenen van studenten, dat op deze campus uit de hand loopt.

Pardon My French

1951 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1951. Drama van Bernard Vorhaus. Met o.a. Paul Henreid, Merle Oberon, Paul Bonifas, Maximilliene en Jim Gerald.

Een prullig geval, waarin Oberon een huis in Frankrijk erft dat bezet wordt gehouden door de charmante componist Henreid.

So Young, So Bad

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Bernard Vorhaus. Met o.a. Paul Henreid, Anne Francis, Rita Moreno, Anne Jackson en Enid Pulver.

Goedkoop gefilmd in New York, maar nog steeds een overtuigend verslag van jonge vrouwelijke delinquenten.

So Bad So Young

1950 |

1950. Bernard Vorhaus. Met o.a. Rita Moreno, Cecil Clovelly, Grace Coppin, Catherine McLeod en Paul Henreid.

Goedkoop gefilmd in New York, maar nog steeds een overtuigend verslag van jonge vrouwelijke delinquenten.

Last of the Buccaneers

1950 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Lew Landers. Met o.a. Paul Henreid, Jack Oakie, Mary Anderson, John Dehner en Karin Booth.

Snelle kostuumfilm die een smet werpt op de legendarische naam van Jean Lafitte met een moeizaam verslag van zijn activiteiten na de oorlog van 1812.

Rope of Sand

1949 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1949. Avonturenfilm van William Dieterle. Met o.a. Burt Lancaster, Paul Henreid, Corinne Calvet, Claude Rains en Peter Lorre.

Prima rolbezetting in deze avonturenfilm over een handige dief die de door hem verstopte buit van een roof probeert te recupereren terwijl allerlei aasgieren op de loer liggen, elkaar proberen de loef af te steken en hem een val proberen te zetten. Scenario van Walter Doniger. Camerawerk van Charles B. Lang.

Hollow Triumph

1948 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1948. Misdaad van Steve Sekely. Met o.a. Paul Henreid, Joan Bennett, Eduard Franz, Leslie Brooks en John Qualen.

Henreid overvalt met zijn trawanten het casino van een beruchte gangsterbaas, die achter hem aankomt. Hij ziet zich gedwongen steeds verder te vluchten, tot hij een arts ziet die sprekend op hem lijkt. Het enige verschil is een litteken op het gezicht, maar daar is wel iets op te vinden. Sterke film noir vol onverwachte wendingen, met een obligate maar compleet overbodige love-story. Goed scenario van Daniel Fuchs, naar een roman van Murray Forbes. Verrassende ontknoping. Henreid produceerde. Camera werd gehanteerd door John Alton. Sol Kaplan componeerde een swingende jazz-score. Uitstekende ontspanning zonder pretenties. Ook bekend als THE SCAR.

Song of Love

1947 | Drama, Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1947. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Katharine Hepburn, Paul Henreid, Robert Walker, Henry Daniell en Leo G. Carroll.

Een chique, maar traag melodrama over Clara Schumann (Hepburn), haar man de componist Robert Schumann (Henreid) en hun vriend de componist Johannes Brahms (Walker). Scenario van Ivan Tors, Irmgard von Cube en Allen Vincent naar het toneelstuk van Bernard Schuber en Mario Silva. Camerawerk van Harry Stradling. Speelt in de periode 1840-60.

Of Human Bondage

1946 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1946. Romantiek van Edmund Goulding. Met o.a. Paul Henreid, Eleanor Parker, Alexis Smith, Edmund Gwenn en Patric Knowles.

Tweede verfilming van de roman van W. Somerset Maugham, ditmaal met Henreid als de geobsedeerde kunstenaar/dokter, die vernederd wordt door Parker als het verlopen barmeisje. Meer geforceerd dan de versie van 1934, is deze film ten onrechte in de vergeethoek geraakt, want alleen al de prestatie van Henreid loont de moeite van het kijken. Parker is veel te beschaafd om een geloofwaardige Mildred neer te zetten. Het scenario werd ditmaal geschreven door Catherine Turney, die het verhaal meer vanuit een vrouwelijk standpunt benadert. Achter de camera stond Peverell Marley en Erich Wolfgang Korngold componeerde een geniale score voor compleet orkest. Een derde versie volgde in 1964.

Devotion

1946 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1946. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Ida Lupino, Paul Henreid, Nancy Coleman, Arthur Kennedy en Dame May Whitty.

Indrukwekkend uit het leven gegrepen verhaal van de zusters Brontë verwatert tot een gewone driehoeksverhouding met Henreid als middelpunt; toch maken de intense, dramatische vertolkingen het de moeite waard. Gemaakt in 1943, maar pas drie jaar later uitgebracht.

Deception

1946 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1946. Drama van Irving Rapper. Met o.a. Bette Davis, Claude Rains, Paul Henreid, John Abbott en Benson Fong.

Muzieklerares Davis trouwt na WO II met een oude vlam van vroeger, musicus Henreid, maar verzwijgt voor hem een hartstochtelijke affaire met componist Rains, die tevens haar weldoener was. Rains is jaloers en verzuurt opzettelijk het leven van het pasgestrouwde stel. Hij schrikt zelf van de consequenties en is daar niet tegen opgewassen. Een prima gespeelde zeper, al maakt de moderne kijker zich niet zo druk over de moraal. Scenario van John Collier en Joseph Than. Camerawerk van Ernest Haller.

The Spanish Main

1945 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1945. Avonturenfilm van Frank Borzage. Met o.a. Paul Henreid, Maureen O'Hara, Walter Slezak, Binnie Barnes en John Emery.

Als hun piratenschip gestrand is, geeft de slechte Spaanse gouverneur Slezak het bevel om de Hollandse vrijbuiterskapitein te hangen en zijn bemanning te onderwerpen en tot slaaf te maken. De dappere Hollanders ontsnappen en nemen wraak. Piraat Henreid leidt Don Alvarado (Slezak) om de tuin en wint daardoor de hand van de schone O'Hara. Onderhoudend en kleurrijk wapengekletter. Scenario van George Worthing Yates en Herman J. Mankiewicz, en A. Mackenzie. Fotografie van George Barnes.

The Conspirators

1944 | Oorlogsfilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Jean Negulesco. Met o.a. Hedy Lamarr, Paul Henreid, Peter Lorre, Victor Francen en Vladimir Sokoloff.

WO II-intrige in Lissabon lijkt een beetje op CASABLANCA. Overvloedig gedaan met mooie rollen met beeldschone Lamarr aan het hoofd. Vladimir Pozner, Leo Rosten en Jack Moffitt bewerkten de roman City of Shadows van Fredric Prokosch tot scenario. Camerawerk van Arthur Edeson.

In Our Time

1944 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Vincent Sherman. Met o.a. Ida Lupino, Paul Henreid, < Nazimova, Nancy Coleman en Mary Boland.

Lupino en Henreid proberen Polen te redden uit de handen van de nazi's in een duur melodrama dat als doelmatige propaganda bedoeld is; Nazimova is ontroerend als Henreids aristocratische moeder. Komt nooit echt goed uit de verf.

Between Two Worlds

1944 | Misdaad, Mysterie, Drama, Animatie

Verenigde Staten 1944. Misdaad van Edward A. Blatt. Met o.a. John Garfield, Eleanor Parker, Sydney Greenstreet, Faye Emerson en Paul Henreid.

Deze gemoderniseerde versie van OUTWARD BOUND heeft zijn zwakke plekken, maar het goede spel van de sterren uit de stal van de Warner Bros-maatschappij maakt hem de moeite van het bekijken waard. Scenario van Daniel Fuchs naar een toneelstuk van Sutton Vance. Camerawerk van Carl Guthrie.

Now, Voyager

1942 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Drama van Irving Rapper. Met o.a. Bette Davis, Paul Henreid, Claude Rains, Gladys Cooper en Bonita Granville.

Charlotte Vale (Davis), afkomstig uit een rijke familie in Boston, zit erg onder de plak bij haar moeder. Het muizige meisje bloeit op onder invloed van een psychiater (Rains) en valt tijdens een cruise als een baksteen voor een architect (Henreid). Die is echter getrouwd, daarom werpt Charlotte zich op als surrogaatmoeder van zijn ongelukkige dochter. Fraai melodrama met prima spel van Henreid en Rains (die ook speelden in Casablanca) en een fantastische rol voor Davis, die er een Oscar voor kreeg. Klassieker.

Joan of Paris

1942 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van Robert Stevenson. Met o.a. Michèle Morgan, Paul Henreid, Thomas Mitchell, Laird Cregar en May Robson.

Uitstekend WO II-verhaal over de toegewijde Morgan die zichzelf aangeeft, zodat Henreid en zijn kameraden, medepiloten, naar de geallieerde linies kunnen terugkeren.

Casablanca

1942 | Romantiek, Oorlogsfilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1942. Romantiek van Michael Curtiz. Met o.a. Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains en Peter Lorre.

Drievoudig Oscarwinnaar Casablanca wordt nog altijd genoemd als een van de beste films ooit. Maar in 1942 verwachtte niemand, inclusief cast en crew, ook maar iets van het project dat een laag budget had en een onaf script. Ingrid Bergman klaagde tot op het eind dat ze ervan baalde dat ze niet te horen kreeg op welke man haar personage verliefd moest zijn. Op Rick Blaine (Bogart), de veeldrinkende bareigenaar in nazi-bezet Casablanca? Of op Victor Laszlo (Henreid), de Franse verzetsheld? Bergmans vertwijfeling blijkt een kracht in het verhaal over keuzes, liefde, romantiek, politiek, vrijheid en heroïek in een schemerige wereld.

Night Train to Munich

1940 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1940. Thriller van Carol Reed. Met o.a. Rex Harrison, Margaret Lockwood, Paul Henreid, Basil Radford en Naunton Wayne.

Een vakkundig gemaakte Hitchcockiaanse thriller over een Tsjechische geleerde die aan de nazi`s weet te ontsnappen, maar in Londen wordt ontvoerd en wordt teruggebracht naar Berlijn. De Britse geheime agent Harrison probeert hem vervolgens weer naar Londen te krijgen. Stijlvol camerawerk van Otto Kanturek, een uitstekend script van Frank Launder en Sidney Gilliat (die ook Hitchcocks THE LADY VANISHES schreven, waarin overigens de komische karakters werden geïntroduceerd die hier worden herhaald door Radford en Wayne). Naar de roman van Gordon Wellesley Report on a Fugitive. In Amerika oorspronkelijk uitgebracht als NIGHT TRAIN.

Goodbye, Mr. Chips

1939 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1939. Drama van Sam Wood. Met o.a. Robert Donat, Greer Garson, Terry Kilburn, Paul Henreid en John Mills.

Mr Chipping maakte ooit een moeizame start als docent Latijn op een jongenskostschool, maar zal lang op zijn plek blijven. De waardering voor de ouderwetse leraar wordt onder zijn leerlingen alleen maar groter. Deze gevoelige raamvertelling waarin een classicus op zijn leven terugkijkt, heeft een mooie hoofdrol van dertiger Robert Donat, te zien in alle levensfases van de ambitieuze docent. Donat kreeg er een Oscar voor, tegenspeelster Greer Garson in een bescheiden rol als zijn geliefde, werd genomineerd. Destijds een succesvol melodrama, geregisseerd door Sam Wood, die later met danseres Ginger Rogers de hit Kitty Foyle zou maken.

A personal matter

-1 | Korte film

Verenigde Staten. Korte film van Paul Henreid. Met o.a. Frank Silvers, Joe Maross en Wayne Morris.

Mr Chipping maakte ooit een moeizame start als docent Latijn op een jongenskostschool, maar zal lang op zijn plek blijven. De waardering voor de ouderwetse leraar wordt onder zijn leerlingen alleen maar groter. Deze gevoelige raamvertelling waarin een classicus op zijn leven terugkijkt, heeft een mooie hoofdrol van dertiger Robert Donat, te zien in alle levensfases van de ambitieuze docent. Donat kreeg er een Oscar voor, tegenspeelster Greer Garson in een bescheiden rol als zijn geliefde, werd genomineerd. Destijds een succesvol melodrama, geregisseerd door Sam Wood, die later met danseres Ginger Rogers de hit Kitty Foyle zou maken.