Marianne Khoury

Producer

Marianne Khoury is producer.
Er zijn 8 films gevonden.

11'09''01 - September 11

2002 | Drama, Documentaire

Frankrijk/Verenigd Koninkrijk/Israël/Japan/Verenigde Staten/Ethiopië/Mexico/Iran 2002. Drama van Youssef Chahine, Alejandro González Iñárritu, Shohei Imamura, Claude Lelouch en Ken Loach. Met o.a. Maryam Karimi, Emmanuelle Laborit, Jérôme Horry, Nour El-Sherif en Ahmed Seif Eldine.

Elf regisseurs uit verschillende landen en culturen, onder wie Ken Loach, Sean Penn, Samira Makhmalbaf, Alejandro Gonzálex Iñárritu en Danis Tanovic, geven hun visie op de aanslagen in New York. Ze hadden volledige artistieke vrijheid; alleen de symbolische lengte van elke bijdrage stond vast: elf minuten, negen seconden en één frame (11''09''01). Niet alle bijdragen zijn even sterk, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Samen laten de elf filmpjes zien op hoeveel verschillende manieren filmmakers kunnen reageren en reflecteren op de wereld om hen heen.

Silence... on tourne

2001 | Komedie, Musical, Drama

Egypte/Frankrijk 2001. Komedie van Youssef Chahine. Met o.a. Latifa, Ahmed Wafik, Magda El Khatib, Rubi en Mostapha Chaaban.

Malak (Latifa), een beroemde, succesvolle zangeres en ster van het witte doek, wordt door haar echtgenoot Abbas (Mehrez) in de steek gelaten, omdat hij haar beste, maar oerlelijke vriendin wil trouwen. Haar gefortuneerde moeder probeert haar te koppelen aan scenarioschrijver Alphi (Bedeir), maar psychiater Lamei (Wafik), die er uitziet als een soort Marcello Mastroianni, probeert haar het hof te maken. De familie, met name grootmoeder (El Khatib), heeft door dat Lamei uit is op Malaks geld en dat hij via haar carri[KA2]ere wil maken in de film. Lamei wordt ontmaskerd als hij Malaks dochter Paula (Rubi) probeert te versieren omdat hij gehoord heeft dat grootmoeders geld naar haar gaat. De grootmeester van de Egyptische film neemt de kijker mee in een gemoderniseerd melodrama uit de jaren 1930 dat Bollywood combineert met de geest uit de relatiedrama's van Pedro Almodóvar, inclusief zang- en dansnummers. Net als de Bollywood films zijn ze maar matig interessant buiten de eigen parochie, in casu de Arabische landen. Mollige Latifa is in werkelijkheid een Tunesische zangeres, die aan de top staat in de Arabische wereld. Goed spel en een subplot dat een kijkje achter de schermen van het filmen gunt. De relatief korte speelduur van 108 minuten is een plus voor westerse kijkers. Het scenario is van regisseur Chahine. Het camerawerk is van Pierre Dupouey.

Al Assifa

2000 |

Frankrijk/Egypte 2000. Khaled Youssef. Met o.a. Youssra, Hisham Selim, Hanan Tork, Hani Salama en Mohamed Nagati.

TASHet scenario is van regisseur Youssef. Het camerawerk is van Mohsen Nasr.

L'autre

1999 | Drama, Musical

Egypte/Frankrijk 1999. Drama van Youssef Chahine. Met o.a. Nabila Ebeid, Mahmoud Hemeida, Hanane Tork, Hani Salama en Lebleba.

Chahine is een grootmeester van de zevende kunst en hij verpakt zijn boodschappen als soap opera`s met een lange speelduur, afgewisseld door musicalachtige showstoppers. Deze film wijkt niet af van het patroon, maar is redelijk kort en bevat in wezen een gedoemde love story, te midden van een politieke boodschap. Toch zijn de vaste aanhangers van Chahine minder tevreden en herkennen ze zijn werk minder. Deze film lijkt daarentegen redelijk toegankelijk voor de westerse kijker. Adam (Salama), een Egyptische rich kid van Egyptisch-Amerikaanse ouders, studeert aan UCLA en schrijft een scriptie over het moderne terrorisme. Op het vliegveld van Ca[KA3]iro onmoet hij de oogverblindende journaliste Hanane (Tork), die maatschappijkritische artikelen schrijft over big business. Ze worden verliefd en trouwen halsoverkop, hetgeen in het geheel niet naar de wens is van Adams moeder Margaret (Ebeid), die vervolgens alles in het werk stelt om haar schoondochter te vernietigen. Hanane, afkomstig uit bescheiden verhoudingen, heeft een broer die lid is van een terroristische organisatie. Margaret probeert hem over te halen een dodelijke val te zetten voor Hanane. Dit alles wordt wat ingewikkelder gemaakt door een Oedipuscomplex van Margaret (ooit misbruikt door haar vader toen haar moeder was overleden) dat geprojecteerd wordt naar Adam. Behalve voornoemde showstoppers wordt de handeling onderbroken met documentaire opnames over de fundamentalistische wreedheden in Algerije en kritische beelden over Amerika, want zo gaat de boodschap: Egypte wordt niet alleen door de fundamentalisten bedreigd, maar ook leeggezogen door de midden- en bovenklasse die samenwerkt met het Amerikaanse neokoloniaslisme. De spelprestaties zijn niet slecht, maar het is te breed uitgemeten en te warrig voor de tradionele Chahine-fan. Het scenario is van regisseur Chahine en Khaled Youssef. Het camerawerk is van Mohsen Nasr.

El Medina

1999 | Komedie, Drama, Sportfilm

Egypte/Frankrijk 1999. Komedie van Yousry Nasrallah. Met o.a. Bassem Samra, Ahmed Fouad Selim, Abla Kamel, Roschdy Zem en Inês De Medeiros.

Ali (Samra) heeft in Cairo een boekhoudopleiding met goed gevolg afgelegd, maar zijn hart gaat uit naar het theater. Zijn vader (Selim) wil dat hij naar Saoedi-Arabi[KA3]e gaat om er werk te vinden. In plaats daarvan gaat hij naar Frankrijk, waar hij illegaal verblijft, in de hoop zijn wens te kunnen vervullen. Hij ontmoet Roschdy (Zem), die hem helpt aan een onderkomen en valse papieren. In plaats van het voetlicht op de b[KA3]uhne komt Ali in de schijnwerpers van de ring van het illegale bokscircuit. Hij begrijpt niet meteen dat hij slechts moet schaduwboksen voor getruceerde matches, belandt daarom in het ziekenhuis, waar geconstateerd wordt dat hij aan geheugenverlies lijdt. Als hij is hersteld, keert hij terug naar zijn vader en moeder Bannoura (Kamel), een paar ervaringen rijker: hij meent dat alle grote steden op elkaar lijken en dat hij net zo goed in Cairo zijn idealen kan bereiken. Het spel is gevoelig en de film tot op zekere hoogte poëtisch, maar de productiekwaliteiten laten enigszins te wensen over. Geschikt voor kijkers die kennis willen maken met literaire verfilmingen uit den vreemde. Het scenario is van regisseur Nasrallah, Claire Denis en Nasser Abdel-Rahmane. Het camerawerk is van Samir Bahzan. Stereo.

Al abwab al moghlaka

1999 | Drama

Egypte 1999. Drama van Atef Hetata. Met o.a. Sawsan Badr, Ahmed Azmi, Mahmoud Hemeida, Mnal Afifi en Ahmed Fouad Selim.

Een Egyptische tiener die op het punt staat volwassen te worden, leeft alleen met zijn moeder, een weduwe, die een relatie aangaat met een van zijn onderwijzers. In zijn ontluikende seksualiteit is hij jaloers en verward over zijn eigen gevoelens voor zijn moeder. Zijn fundamentalistische zeden- en leermeesters houden hem voor dat het gedrag van zijn moeder onrein is. Tenslotte regelt hij dat zijn moeder hertrouwt met een van de fundamentalisten en dat diens dochter voor hem bestemd is. Debuterend regisseur Hetata heeft heel zorgvuldig een maatschappelijk melodrama opgebouwd over zijn steeds orthodoxer en onvrijer wordende vaderland. Wie het geduld kan opbrengen om dit trage drama te volgen, komt aan zijn trekken en kan iets opsteken van het leven in Egypte anno 2000. Het camerawerk is van Samir Bahzan. De film sleepte op enkele kleine festivals prijzen in de wacht.

Arak El-Bala

1998 |

Egypte 1998. Radwan El Kashef. Met o.a. Sherihan, Mohamed Nagati, Abia Kamel, Fayza Amasaib en Hamdy Ahmed.

Ahmed heeft zo zijn eigen droom. Hij wil in de hoogste palmboom klimmen in het oasedorp waar hij woont. Daarom is hij een van de weinigen die zich niet aansluit bij de karavaan die door zijn dorp trekt. (IdH/VPRO Gids)

Arack el-balah

1998 | Drama

Egypte 1998. Drama van Radwan El-Kashef. Met o.a. Sherihan, Abla Kamel, Hamdy Ahmed, Mohamed Nagati en Fayza Amasaib.

De inmiddels zeer bekende kost over een dorpje uit de derde wereld dat door moderne tijden en een veranderend milieu leegloopt. Het geheel is in een soort allegorie gegoten, die plaats vindt in een vlek op de landkaart in een oase bij een oud fort in het Zuiden van Egypte. Gemaskerde bikers verkondigen dat nieuwe tijden van welvaart en overvloed zijn aangebroken, maar ze moeten later inzien dat hun missie gefaald heeft en dat iedereen moet vasthouden aan de traditie, en de cultuur niet verliezen mag. Centraal staat een jongeman, die achterblijft en bij zijn nicht (Sheridan) een kind heeft. Tweede film van El-Kashef, die het vak leerde bij de vermaarde Youssef Chahine, wellicht de belangrijkste filmer uit het land der farao's. El-Kashef schreef zijn eigen scenario dat lang niet altijd even logisch is, waardoor de film soms moeilijk te volgen is. De titel betekent letterlijk vertaald: het zweet der palmbomen - we kunnen u overigens melden dat ze nooit zweten, ondanks de intense hitte.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Marianne Khoury op televisie komt.

Reageer