Huib Broos: cast.
Er zijn 7 films gevonden.

The Little Riders

1995 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Nederland 1995. Oorlogsfilm van Kevin Connor. Met o.a. Paul Scofield, Rosemary Harris, Noley Thornton, Malcolm McDowell en Benedick Blythe.

Kerkendam, Nederland, mei 1940. Beatrix die met een Amerikaan is getrouwd, is met haar dochter naar haar geboortedorp gekomen om haar ouders in de V.S. in veiligheid te brengen, weg van het woelige, Europese oorlogstoneel. Een warrige hulde aan de heldenmoed van het verzet. Er schort veel aan de continuïteit van het scenario dat op ware feiten is gebaseerd. Het vlekkeloze Engels werkt storend.

De legende van de Bokkerijders

1994 | Familiefilm, Avonturenfilm

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Nederland​/​​België 1994. Familiefilm van Karst van der Meulen. Met o.a. Eugène Bervoets, Arthur Brauss, Philipp Zafirakis, Leslie de Gruyter en Wim Bax.

Knappe jeugdserie, gebaseerd op het jeugdboek Ontsnapt aan de galg van Ton van Reen en voor tv bewerkt door Dick van den Heuvel. Gesitueerd in het Limburg van de 18e eeuw, met Hillege als veertien-jarige zoon van arme boer De Gruyter en boerin Koek. Zijn familie wordt net als de rest van het dorp uitgebuit door gewetenloze schout Metsers. Hillege's zusje Sparnaay is doodziek en moet naar de zuivere lucht van de Alpen. In samenwerking met pastoor Brauss steelt Hillege het belastinggoud uit de kluis van de kerk, om hiermee zijn zusjes reis naar de 'witte bergen' te kunnen betalen. Maar niet alleen hij heeft iets aan dat goud. De ondergrondse Bokkerijdersbende wil het ook wel hebben. De Bokkerijders zijn nobele struikrovers, die net als Robin Hood het gestolen geld aan de armen geven. Na aardig wat verwikkelingen komen Hillege en de Bokkerijders tot elkaar en nemen zij het samen op tegen de uitbuiters van Limburg. Hillege speelt met jeugdige verve de hoofdrol. De raadselachtige alchemist Prinsen is zijn vriend. Ouderwets spannend maar functioneel verteld, met interessante historische verwijzingen. Voor het eerst wordt in een dergelijke groots aangepakte internationale coproduktie het Nederlands als voertaal gebruikt.

Richting Engeland

1992 | Drama

Nederland 1992. Drama van André van Duren. Met o.a. Geert Lageveen, Peter Faber, Maike Meyer, Trins Snijders en Huib Broos.

Langeveen blikt terug op zijn jeugd in calvinistisch Katwijk en meer bepaald op de relatie met zijn vader Faber. Zijn vader stierf kort nadat hij het ouderlijk huis verlaten had om te gaan studeren. Faber had in die periode zijn ontslag genomen in de fabriek waar hij steeds zwoegde en probeerde als handelsreiziger een nieuw leven op te bouwen. Langeveen herinnert zich ook het aantrekkelijke buurmeisje Meyer, waarop hij verliefd was, en tekenleraar Broos, die zo mooi kon praten maar die plotseling stierf, en ook de kapper die als transvestiet betrapt werd en de zee inwandelde, richting Engeland... Langeveen is nu ouder dan zijn vader ooit geweest is en heeft het gevoel dat elke dag dat hij leeft gestolen tijd is. Stilistisch sober in beeld gebracht naar een fraai scenario van Peter van Gestel en Willem Wilmink met voor Nederlandse begrippen sterke dialogen. Op de Twaalfde Nederlandse Filmdagen (1992) bekroond met de Prijs van de Kritiek.

Dierbaar

1991 | Romantiek, Drama

Nederland​/​​België 1991. Romantiek van Jean-Pierre De Decker. Met o.a. Hans Dagelet, Els Dottermans, Ramses Shaffy, Kitty Courbois en Huib Broos.

Bizarre love story tussen vijftiger Dagelet en zeventien- jarig meisje Dottermans, dat van huis is weggelopen en bij hem intrekt. Het komt niet echt tot een relatie, niet vanwege het leeftijdsverschil, maar door een 'gesloten kamerdeur', de reden van zijn eerdere opsluiting in een psychiatrische instelling. Papierdun scenario van Pieter van de Waterbeemd. Weinig natuurlijke vertolkingen. Het uit de kleren gaan van Dottermans helpt ook niet.

Het Verleden

1982 | Drama

Nederland 1982. Drama van Bas van der Lecq, Bram van Erkel en Roy Logger. Met o.a. Edda Barends, Marjan Berk, Huib Broos, Jan Decleir en Niek Engelschman.

Na TWEE VORSTINNEN EN EEN VORST werden opnieuw verhalen van Geert van Oorschot verfilmd, uit de bundel Mijn moeder was eigenlijk een Italiaanse ditmaal. Een drieluik met de verhalen Marie, Mevrouw Katrien en Mevrouw Van der Putte. Het middelste verhaal is het beste. In alle drie wordt goed geacteerd.

Vandaag of Morgen

1976 | Sciencefiction, Drama

Nederland 1976. Sciencefiction van Roeland Kerbosch. Met o.a. Ton van Duinhoven, Ansje van Brandenberg, Gees Linnebank, Wim de Haas en Piet Hendriks.

Een boeiende dramatisering van het probleem rijke tegen arme landen met een steeds actueler wordende probleemstelling. Een soort internationaal volkscongres moet beslissen of Nederland 1 miljoen werkelozen gaat leveren aan Derde-Wereldlanden in ruil voor graan na een ramp in de Rijnmond, waardoor een hongersnood is ontstaan. Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking subsidieerde deze ongebruikelijke bioscoopfilm in SF-vorm.

Kind van de Zon

1975 | Drama

Nederland 1975. Drama van René van Nie. Met o.a. Josée Ruiter, Ramses Shaffy, Huib Broos, Dora van der Groen en Johan te Slaa.

Een plattelandsmeisje gaat op kamers wonen in de stad. Ze vereenzaamt er zo dat ze opgenomen wordt in een psychiatrische inrichting. Een schitterende rol van Ruiter, met een prachtige scène waarin zij haar huurkamer geheel wit schildert. Ontroerend tegenspel van Johan te Slaa als haar vader maakt er een onvergetelijk drama van, waarvan de documentaire aanpak helaas ernstig wordt gehinderd door de smoezelige Bay-muziek.