Tord Peterson

Acteur

Tord Peterson is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Echoes from the Dead

2013 | Thriller

Zweden 2013. Thriller van Daniel Alfredson. Met o.a. Lena Endre, Tord Peterson, Thomas W. Gabrielsson, Iggy Malmborg en Felix Engström.

Ø yenstikker

2002 | Thriller, Mysterie, Actiefilm

Noorwegen 2002. Thriller van Marius Holst. Met o.a. Maria Bonnevie, Kim Bodnia, Mikael Persbrandt, Tord Peterson en Thomas Skarpjordet.

Eddie (Bodnia) en Maria (Bonnevie) hebben ieder afzonderlijk eelt op hun ziel gekregen. Als ze elkaar ontmoeten hopen zij samen een nieuw leven te kunnen aanvangen. Ze strijken neer in de rustige Zweedse provincie in een rood geschilderd houten huis en een idylle kan beginnen. Dan haalt het verleden Eddie in. Ze krijgen bezoek van Kullman (Persbrandt), die net uit de gevangenis is ontslagen, waar hij lang heeft gezeten voor een overval, die hij met Eddie beraamd had. Kullman wil dat Eddie hem helpt zich te wreken op degenen die hen dat heeft aangedaan. Zijn aanwezigheid begint de relatie tussen Maria en Eddie te verzieken en ze weten niet hoe zij hem van zich kunnen afschudden. Ondertussen gebeuren er geheimzinnige zaken zoals de hond van buurman Sven (Peterson), die verdwijnt en later als kadaver in de kofferbak van Kullmans auto ligt. Kullman begint openlijk te lonken naar Maria wat Eddie niet kan uitstaan en hem stinkend jaloers maakt. Tenslotte bindt Eddie in om Kullman kwijt te raken en is bereid hem te vergezellen op zijn wraaktocht, maar dan wacht hen een grote verrassing. De film heeft het niet zozeer van de goede spelprestaties, maar eerder van de dramatische enscèneringen. Voor de kijker die wat actie verwacht zijn de sfeervolle situaties zonder dialoog te veel van het goede zodat hij uit verveling zal afhaken. Kijkers die van een psychologisch kat-en-muis-spel houden, komen volledig aan hun trekken. De film werd in minder dan drie weken geschoten en je merkt dat de rollen hun teksten improviseren. Voor een zo snel gemaakte productie met een klein budget, ziet de film er echter heel goed uit. Het scenario is van regisseur Holst en Nikolaj Frobenius naar het korte verhaal van Ingvar Ambjornsen Natt til mØ rk morgen, van wie in hetzelfde jaar de film ELLING van Petter Næs in première ging. Persbrandt is bij veel kijkers bekend als de heetgebakerde smeris Gunvald Larsson in de reeks BECK-verfilmingen. Het camerawerk is van John Christian Rosenlund. Widescreen, Dolby Digital.

Den enes dod

1980 | Misdaad, Actiefilm

Zweden 1980. Misdaad van Stellan Olsson. Met o.a. Jan Waldekranz, Agnetha Ekmanner, Christer Boustedt, Gunnar Ohlund en Roland Hedlund.

Een bankrover, die gepakt wordt, verschijnt in een plaatsje zonder het gestolen geld. Hij zint op wraak, hetgeen zowel tot geweld als tot een onverwachte liefde leidt. Een afgezaagde film. Ook bekend als ONE MAN'S LOSS.

Smekmȧnad

1972 | Komedie

Zweden 1972. Komedie van Claes Lundberg. Met o.a. Lena Lindgren, Christer Enderlin, Lars Hansson, Marvin Yxner en Lena-Pia Bernhardsson.

Carl (Enderlin), een dienstplichtige reageert voor de grap op een huwelijksadvertentie en zet de relatie met Inger (Lindgren) tijdens zijn verlofdagen uit verveling door, tot het ondoordachte huwelijk wordt voltrokken. Op weg van stadhuis naar de woning vallen ze per ongeluk in een gat in de straat en brengen de wittebroodsweken opgesloten in de riolering door waarbij de timide bruid vol haat en dominantie blijkt. Deze bizarre zwarte komedie is te ongenuanceerd misantropisch, maar krijgt een indringende werking bij de scènes van het opgesloten echtpaar. Het scenario is van regisseur Lundberg. Het camerawerk is van John Olsson en de fotografie is opmerkelijk. Mono.

Grisjakten

1970 | Drama

Zweden 1970. Drama van Jonas Cornell. Met o.a. Hans Alfredson, Keve Hjelm, Ingvar Kjellson, Tord Peterson en Ann-Marie Gyllenspetz.

Een bureaucraat voert een opdracht uit om honderdduizenden wilde zwijnen op Zwedens grootste eiland systematisch te verdelgen met rijdende abattoirs. Hij doet dit zonder de noodzaak van zijn opdracht kritisch te beschouwen hoewel hij privé een vriendelijk en gevoelig mens is en de slachtpartijen zelf niet kan aanzien. De film stelt de tot excessieve wreedheid leidende bureaucratie aan de kaak, waarbinnen niemand zich verantwoordelijk hoeft te voelen, omdat de democratie verantwoordelijk is. Het werd een indringende harde allegorie, waarbij de zwijnejacht al even onthullende nevenscènes kreeg in Buñuel-achtige episodes. Alfredson is beklemmend als de goedmoedige dienstklopper en kreeg sterk tegenspel van Hjelm als de staatssecretaris die zich de schizofrenie van zijn bestaan bewust wordt en zich met de zwijnen gaat vereenzelvigen.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Tord Peterson op televisie komt.

Reageer