Erich Pommer (1889-1966): regie en productie.
Er zijn 24 films gevonden.

Nachts auf den Straßen

1952 | Drama

Duitsland 1952. Drama van Rudolf Jugert. Met o.a. Hans Albers, Hildegard Knef, Lucie Mannheim, Marius Goring en Karin Andersen.

Op een nacht komt zelfstandig vrachtwagenchauffeur Heinrich langs een verkeersongeval. Bij het slachtoffer vindt hij een flink geldbedrag en hij besluit dat mee te nemen, hij kan er zijn lening voor zijn wagen mee aflossen en misschien eens wat leuks voor zijn vrouw kopen. Niet veel later ontmoet hij de mooie liftster Inge (Knef), die hem met dubieuze bedoelingen om haar vingers windt. Mooi drama, in sfeervol zwart-wit, met goed spel, vooral van Albers. Scenario en regie werden bekroond met de Deutscher Filmpreis.

Jamaica Inn

1939 | Misdaad, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1939. Misdaad van Alfred Hitchcock. Met o.a. Charles Laughton, Maureen O'Hara, Leslie Banks, Robert Newton en Emlyn Williams.

Een stijf Victoriaans kostuumdrama over een moordenaarsbende met Laughton aan het hoofd; O'Hara is lieflijk, maar deze zich voortslepende Hitchcockfilm is teleurstellend. Naar de roman van Daphne Du Maurier tot scenario bewerkt door Sidney Gilliat en Joan Harrison.

Vessel of Wrath

1938 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1938. Drama van Erich Pommer. Met o.a. Charles Laughton, Elsa Lanchester, Tyron Guthrie, Robert Newton en Dolly Mollinger.

Laughton is een verwilderde schooier op een paradijselijk eiland die zich laat bekeren door missionaris Lanchester. De twee sterren zijn een verrukking in de verfilming van Somerset Maughams verhaal met dezelfde originele titel.

The Beachcomber

1938 |

1938. Erich Pommer. Met o.a. Robert Newton, Tyrone Guthrie, Elsa Lanchester en Charles Laughton.

Laughton is een verwilderde schooier op een paradijselijk eiland die zich laat bekeren door missionaris Lanchester. De twee sterren zijn een verrukking in de verfilming van Somerset Maughams verhaal met dezelfde originele titel.

Fire over England

1937 | Oorlogsfilm, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1937. Oorlogsfilm van William K. Howard. Met o.a. Laurence Olivier, Flora Robson, Vivien Leigh, Raymond Massey en Leslie Banks.

Aardig historisch drama over de Engelse-Spaanse oorlog rond 1500 met onberispelijke rol van Robson (Koningin Elizabeth), prima schurkenwerk van Massey en de romantiek uitstekend verzorgd door Olivier en Leigh. Let op James Mason in een kleine rol.

Der Kongreß tanzt

1931 | Muziek, Musical

Duitsland​/​​Frankrijk 1931. Muziek van Eric Charell en Erik Charell. Met o.a. Lilian Harvey, Willy Fritsch, Conrad Veidt, Otto Wallburg en Lil Dagover.

Charells speciaal voor de film geschreven operette was een schoolvoorbeeld voor honderden navolgers: Schmalz-und-Walzfilms, een typisch Duitse vorm van escapisme. DER KONGRE[KL29] TANZT doet nu verouderd aan, maar `Das gibt`s nur einmal` is nog steeds een hechte schlager. Een door handschoenenverkoopstertje Christel (Harvey) in de tsarenkoets geworpen boeketje wordt voor een aanslag aangezien. Fritsch, Lilians vaste tegenspeler, is natuurlijk de tsaar. Er is tegelijkertijd een Engelse en een Franse versie gedraaid. Harvey had steeds de hoofdrol, maar haar partners wisselden per taal. Scenario van Norbert Falk en Robert Liebmann. Camerawerk van Carl Hoffmann.

Der Blaue Engel

1930 | Drama, Romantiek

Duitsland 1930. Drama van Josef von Sternberg. Met o.a. Marlene Dietrich, Emil Jannings, Kurt Gerron, Rosa Valetti en Hans Albers.

Oscarwinnaar Emil Jannings moest de grote publiekstrekker worden van Der Blaue Engel, maar een onbeduidend actricetje genaamd Marlene Dietrich stal de show en werd 'overnight' een wereldberoemde, gewilde, rijke pin-up. De film werd in latere versies zelfs zo versneden dat Dietrich de laatste scène kreeg. Ze speelt Lola Frohlich, entertainer in de nachtclub Der Blaue Engel. Jannings als respectabele professor valt voor Lola en trouwt met haar, maar Lola is eigenlijk onverschillig en vernedert haar man met graagte. Regisseur Von Sternberg, zelf doorgewinterd cameraman, laat zijn cinematograaf Günther Rittau (Metropolis) lustig de groezelige interbellum-sfeer van Duitsland filmen.

Die wunderbare Lüge der Nina Petrowna

1929 | Romantiek

Duitsland 1929. Romantiek van Hanns Schwarz. Met o.a. Brigitte Helm, Franz Lederer, Warwick Ward, Lya Jan en Ekkehard Arendt.

Het scenario van Hans Sz[KA1]ekely betreft een eenvoudige liefdesgeschiedenis over Nina Petrowna (Helm), de maintenee van kolonel der Kozakken Teroff (Ward). Ze wordt verliefd op een jonge officier uit het regiment, maar de kolonel gebiedt haar terug te komen of hij zal de loopbaan van Michel Silieff (Lederer) breken. Men meende lange tijd dat deze laatste zwijgende film van Schwarz die in dat jaar ook zijn eerste geluidsfilm draaide, verloren was gegaan. In de archieven van het Britse National Film Archive in Londen bevond zich echter een incomplete kopie. Later legde de Friedrich-Wilhelm-Murnau Stiftung de hand op een tweetal negatieven, die in samenwerking met de Frans-Duitse cultuurzender ARTE de Engelse kopie restaureerde. De door Maurice Jaubert geschreven muziek voor de explicateur werd op het geluidsspoor toegevoegd en begeleidt tegenwoordig de film in stereo. De rolprent is vooral interessant vanwege de decors van Robert Herlth en Walter Röhrig en de uitzonderlijke fotografie van Carl Hoffmann, die het uiterste uit Helm, de heldin van METROPOLIS, haalt. Voor cinefielen een niet te missen gebeurtenis.

Metropolis

1927 | Sciencefiction, Drama, Zwijgende film

Duitsland 1927. Sciencefiction van Fritz Lang. Met o.a. Gustav Fröhlich, Brigitte Helm, Rudolf Klein-Rogge, Alfred Abel en Fritz Rasp.

In een gigantische ondergrondse fabrieksstad rond het jaar 2000 komen arbeiders in opstand tegen de heersende intellectuele klasse en dreigt de schitterende bovenstad vernietigd te worden. Freder (Fröhlich), de zoon van de grote heerser van Metropolis, weet echter met behulp van de profetes Maria (Helm, in haar eerste rol) een catastrofe te voorkomen. Monumentaal meesterwerk, vol expressionistische, religieuze en sociaal-utopistische ideeën, fraai gestileerd geschoten tegen een achtergrond van buitensporig grote decors. In de jaren tachtig ingekort, ingekleurd en van disco-muziek voorzien, maar vanaf 2010 weer te zien in (bijna) volledig originele staat.

Faust

1926 | Drama, Historische film, Zwijgende film, Fantasy, Experimenteel

Duitsland 1926. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Yvette Guilpert, Eric Barclay, Hanna Ralph, Werner Fuetterer en Hans Brausewetter.

Een voor die tijd uiterst verzorgde produktie van de UFA. Nog steeds interessant. Het bekende [KL]Faust[KLE]-verhaal van Goethe is meermalen verfilmd. Deze (stomme) versie is een van de beste. Expressionistische film met goede rollen (vooral van Jannings). De regie van Murnau is wat theatraal, maar het blijft een 'must' voor de filmliefhebbers. Het camerawerk is van Carl Hoffmann. De film is in 1995 gerestaureerd door Luciano Berriatua en in 1999 is er nieuwe muziek gecomponeerd door Bern Schultheis, uitgevoerd door het Berlijnse Rundfunk-symfonieorchester gedirigeerd door Frank Strobel.

Varieté

1925 | Drama, Zwijgende film

Duitsland 1925. Drama van Ewald André Dupont. Met o.a. Emil Jannings, Lya De Putti en Warwick Ward.

Een voor moord veroordeelde circusartiest vertelt zijn levensverhaal. Gevierd om zijn trapezewerk was Boss Huller (Jannings) gelukkig met vrouw en kind, toen hij verliefd raakte op Bertha-Marie (De Putti). Hun nieuwe leven samen werd verstoord door een Engelsman wiens trapezestunts overal in Europa bekend zijn. Expressionistisch werk van de Duitse Dupont, die even later de oversteek naar Hollywood zou maken, werd gelauwerd om lichtgebruik, visuele flair en vooral spectaculaire momenten aan de trapeze. ‘Een Duits meesterwerk’, meende de New York Times destijds. Filmster Emil Jannings was enkele jaren later te zien in zijn beroemdste rol in Der blaue Engel.

The Pleasure Garden

1925 | Drama, Zwijgende film

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1925. Drama van Alfred Hitchcock. Met o.a. Virginia Valli, Carmelita Geraghty, Miles Mander, John Stuart en George Snell.

Hitchcocks eerste, nog zwijgende film, in M[KA3]unchen opgenomen. Ongelijk verslag van een stel koormeisjes. De een (Valli) is lief en alwetend, de ander (Geraghty) een zwervertje dat een stralend kreng wordt. Te vergeten melodrama diende als leerschool voor de meester.

Herr Tartüff

1925 | Drama, Zwijgende film, Komedie

Duitsland 1925. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Emil Jannings, Werner Krauss, Lil Dagover en André Mattoni.

Derde verfilming van Molières gelijknamige komedie, waarin de huichelachtige Tartüff (Jannings) zich met zijn vrome praatjes een prominente plek in het huishouden van de welgestelde Orgon (Krauss) verschaft. Een relatief bescheiden en conservatieve satire van de hand van meesterfilmer Murnau (Nosferatu), die dankzij de prachtige fotografie van Karl Freund (Metropolis) en het betoverende schaduwspel toch beklijft. Hoofdrolspeler Jannings werd later een grote ster in Hollywood, won er de allereerste Oscar, maar sloot zijn roemruchte carrière af in talloze nazi-propagandafilms.

Der Turm des Schweigens

1925 | Zwijgende film, Drama

Duitsland 1925. Zwijgende film van Johannes Guter. Met o.a. Nigel Barrie, Fritz Delius en Hanna Ralph.

Lang verloren gewaande stomme film, maar in 2006 vrijwel volledig gerestaureerd door de Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung. De plot is een vrije bewerking van Shakespeare's De Storm: de dochter van een excentrieke wetenschapper zit al jaren opgesloten in een toren wanneer wereldreiziger-avonturier Arved na een vliegtuigcrash op haar stoep belandt. Hij neemt haar mee naar Duitsland en introduceert haar in de high society, waar een schokkend geheim op haar wacht. Vooral interessant voor kunsthistorici, vanwege Guters tot voor kort onderbelichte rol als pionier van het Duitse expressionisme.

Mikaël

1924 | Zwijgende film, Erotiek, Drama

Duitsland 1924. Zwijgende film van Carl Theodor Dreyer. Met o.a. Walter Slezak en Benjamin Christensen.

Lang verloren gewaande stomme film, maar in 2006 vrijwel volledig gerestaureerd door de Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung. De plot is een vrije bewerking van Shakespeare's De Storm: de dochter van een excentrieke wetenschapper zit al jaren opgesloten in een toren wanneer wereldreiziger-avonturier Arved na een vliegtuigcrash op haar stoep belandt. Hij neemt haar mee naar Duitsland en introduceert haar in de high society, waar een schokkend geheim op haar wacht. Vooral interessant voor kunsthistorici, vanwege Guters tot voor kort onderbelichte rol als pionier van het Duitse expressionisme.

Die Nibelungen: Siegfried

1924 | Zwijgende film, Drama, Avonturenfilm

Duitsland 1924. Zwijgende film van Fritz Lang. Met o.a. Paul Richter, Margarete Schön, Theodor Loos en Hanna Ralph.

Nadat hij onkwetsbaar is geworden door een bad te nemen in drakenbloed gaat de Germaanse held Siegfried (Richter) naar het hof van koning Günther om te dingen naar de hand van diens zuster Kriemhild (Schön). Günther stemt toe als Siegfried, vermomd als Günther, het opneemt tegen Brünhilde, een prinses die alleen wil trouwen met een man die haar kan verslaan. Dan wordt een tragedie onafwendbaar. Regisseur Lang maakte een prachtig vormgegeven spektakel van het eeuwenoude verhaal. Werd gevolgd door een tweede Nibelungen-film: Kriemhilds Rache.

Der Letzte Mann

1924 | Drama, Zwijgende film

Duitsland 1924. Drama van F.W. Murnau. Met o.a. Emil Jannings, Georg John, Hans Unterkircher, Maly Delschaft en Emilie Kurz.

De wereld van een oude hotelportier (Jannings) stort ineen wanneer hij zijn uniform - waaraan hij zowel thuis als op zijn werk al zijn prestige ontleende - moet inleveren en naar de toiletten wordt verplaatst. In een oorspronkelijk niet geplande epiloog erft hij dan bij toeval een fortuin en leeft er vervolgens uitbundig naar. Een revolutionaire film door zijn experimenten met een bewegende camera die gebruikt wordt om de subjectieve blik van de hoofdpersoon uit te drukken. Scenario van Carl Mayer. Camerawerk van Karl Freund en Robert Baberske.

Phantom

1922 | Zwijgende film, Drama

Duitsland 1922. Zwijgende film van F.W. Murnau. Met o.a. Grete Berger, Alfred Abel, Anton Edthofer, Lil Dagover en Lya De Putti.

De Duitse expressionistische filmmaker Friedrich Murnau maakte in 1922 de klassieker Nosferatu, in 1924 de verbluffende Der Letzte Mann. Tussen deze twee meesterwerken in ontstond Phantom, de verfilming van het boek van Gerhart Hauptmann. Alfred Abel speelt een man die zich verslingert aan een mooie blonde dame die onbereikbaar voor hem blijkt. Dat tragische gegeven resulteert in ellende, tegenslag en moord. Het verhaal wordt wat traag verteld, maar Murnau betoont zich de alom bewonderde beeldkunstenaar in droomscènes en de verbeelding van waanzin. De film was lange tijd zoek, maar is sinds 2006 in een fraaie, gerestaureerde versie beschikbaar.

Dr. Mabuse, der Spieler

1922 | Horror, Thriller

Duitsland 1922. Horror van Fritz Lang. Met o.a. Aude Egede Nissen, Gertrude Welcker, Alfred Abel, Bernhard Goetzke en Paul Richter.

De Duitse expressionistische filmmaker Friedrich Murnau maakte in 1922 de klassieker Nosferatu, in 1924 de verbluffende Der Letzte Mann. Tussen deze twee meesterwerken in ontstond Phantom, de verfilming van het boek van Gerhart Hauptmann. Alfred Abel speelt een man die zich verslingert aan een mooie blonde dame die onbereikbaar voor hem blijkt. Dat tragische gegeven resulteert in ellende, tegenslag en moord. Het verhaal wordt wat traag verteld, maar Murnau betoont zich de alom bewonderde beeldkunstenaar in droomscènes en de verbeelding van waanzin. De film was lange tijd zoek, maar is sinds 2006 in een fraaie, gerestaureerde versie beschikbaar.

Schloß Vogelöd

1921 | Zwijgende film, Horror, Mysterie

Duitsland 1921. Zwijgende film van F.W. Murnau. Met o.a. Arnold Korff, Lulu Kyser-Korff, Lothar Mehnert, Paul Bildt en Olga Tschechowa.

Op Slot Vogelöd komt een deftig gezelschap bij elkaar voor een jachtweekend, maar de vrolijkheid wordt verstoord door de onverwachte komst van graaf Oetsch, die ervan wordt verdacht zijn broer te hebben vermoord. Erger, de weduwe van het slachtoffer arriveert ook. Dan verdwijnt er iemand. Eerder mysterieus dan griezelig moorddrama waarin Murnau onder andere een aantal fraai vormgegeven dromen verwerkt, werd gebaseerd op de roman van Rudolf Stratz. Een jaar later schreef de expressionistische filmmaker geschiedenis met zijn trefzekerder gemaakte vampierklassieker Nosferatu.

Der Müde Tod

1921 | Horror, Zwijgende film, Fantasy

Duitsland 1921. Horror van Fritz Lang. Met o.a. Lil Dagover, Bernhard Goetzke, Walter Janssen, Hans Sternberg en Max Adalbert.

Indrukwekkend noodlots-expressionisme met een innemende legende als kader: een meisje krijgt haar geliefde terug van de Dood als zij het uitgaan van drie brandende kaarsen kan voorkomen: elke kaars stelt een mens voor, op de vlucht voor de dood. In drie episodes verdeeld, die elk in een ander land spelen: 19e eeuws Bagdad in een 1001-nacht sfeer, Venentië in de Renaissence en aan het keizerlijke hof in China. Scenario van Thea von Harbou en de toen 31-jarige regisseur Lang. Het camerawerk is van Fritz Arno Wagner, Erich Nitzschmann en Hermann Saalfrank. De decors zijn van Hermann Warm, Walter Röhring en Robert Herleth.

Das Cabinet des Dr. Caligari

1920 | Horror, Thriller, Experimenteel, Zwijgende film

Duitsland 1920. Horror van Robert Wiene. Met o.a. Friedrich Feher, Werner Krauss, Conrad Veidt, Lil Dagover en Hans Heinrich von Twardowski.

Francis komt op een dorpsfeest de geheimzinnige Doctor Caligari tegen, die daar optreedt met een hypnotisch door hem gecontroleerde slaapwandelaar. Die orakelt over mysterieuze sterfgevallen in de buurt. Francis en zijn vrienden raken erbij betrokken. Baanbrekende, nog steeds intrigerende zwijgende film, een hoogtepunt in het Duits expressionisme. Fantastische sets en vreemd bewegende acteurs scheppen slim een gevoel van vervreemding. Op het Filmfestival van Berlijn verschijnt in 2014 een digitaal gerestaureerde versie, met een gloednieuwe soundtrack van jazzmuzikant John Zorn.

Die Spinnen, 1. Teil: Der goldene See

1919 | Zwijgende film, Avonturenfilm

Duitsland 1919. Zwijgende film van Fritz Lang. Met o.a. Georg John, Ressel Orla, Carl de Vogt en Lil Dagover.

Francis komt op een dorpsfeest de geheimzinnige Doctor Caligari tegen, die daar optreedt met een hypnotisch door hem gecontroleerde slaapwandelaar. Die orakelt over mysterieuze sterfgevallen in de buurt. Francis en zijn vrienden raken erbij betrokken. Baanbrekende, nog steeds intrigerende zwijgende film, een hoogtepunt in het Duits expressionisme. Fantastische sets en vreemd bewegende acteurs scheppen slim een gevoel van vervreemding. Op het Filmfestival van Berlijn verschijnt in 2014 een digitaal gerestaureerde versie, met een gloednieuwe soundtrack van jazzmuzikant John Zorn.

Die Pest in Florenz

1919 | Zwijgende film

Duitsland 1919. Zwijgende film van Otto Rippert. Met o.a. Marga von Kierska, Otto Mannstaedt, Theodor Becker en Julietta Brandt.

De komst van de beeldschone courtisane Julia (Von Kierska) in laat-middeleeuws Florence maakt veel los bij het politieke establishment. Burgemeester Cesare (Mannstaedt) kan de dame niet weerstaan, en zijn zoon Lorenzo (Wikman) al evenmin. Even later krijgt de stad te maken met de pest (Brandt). Allegorisch drama, dat behoort tot het beste werk van filmpionier Rippert, is een visueel feestje met prachtige decors en kostuums. Het scenario naar een verhaal van Edgar Allan Poe is van Fritz Lang, die even later als regisseur doorbrak met Der müde Tod en Dr. Mabuse, der Spieler.