Mathias Wiemann

Regisseur, Acteur

Mathias Wiemann is regisseur en acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Der Sittlichkeitsverbrecher

1962 | Documentaire, Erotiek

Zwitserland 1962. Documentaire van Mathias Wiemann. Met o.a. Eva Kotthaus, Freddy Karstens en Maximilian Walters.

Aan de hand van politiedossiers worden zedendelicten geïllustreerd en uitgelegd, waarbij onwetendheid en valse schaamte van de gemeenschap de bestrijding bemoeilijkt, zodat onnodig slachtoffers worden gemaakt. Voor de artistieke doorbraak hield de Zwitserse cinema zich staande met dit soort waarschuwende voorlichtingsfilms die door verruiming van de moraal sindsdien nu extra-muf aandoen. De dramatisering blijft vrij zakelijk, maar daardoor ook oppervlakkig en kan nauwelijks bijdragen tot inzicht of begrip.

Robinson soll nicht sterben

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Josef von Baky. Met o.a. Romy Schneider, Horst Buchholz, Erich Ponto, Gustav Knuth en Magda Schneider.

De film speelt in het Londen van 1730. De schrijver Daniel Defoe (Ponto) vindt een gewillig oor bij de buurtkinderen, met name Maud (Romy). Defoe heeft ruzie met zijn zoon Tom (Buchholz) die zelfs met het manuscript van Robinson Crusoë op de loop gaat. Maud brengt vader en zoon echter weer samen.

Königliche Hoheit

1953 | Komedie, Romantiek, Drama

Duitsland 1953. Komedie van Harald Braun. Met o.a. Dieter Borsche, Ruth Leuwerik, Lil Dagover, Paul Henckels en Mathias Wiemann.

Hoe komt het toch dat de boeken van Thomas Mann, zodra Duitse regisseurs er een vinger naar uitsteken, veranderen in de spreekwoordelijke prut? Het is een wonder dat het Braun nog enigszins lukte met het alleraardigste verhaal over de Amerikaanse miljonairsdochter Imma Spoelman die het hart verovert van een arrogante prins in een failliet vorstendommetje. Voor wie van het boek genoot, is de film toch een teleurstelling, maar dat komt omdat de rolbezetting net niet deugt, evenmin als de regie van de bijrollen. Het scenario is gemaakt met mederwerking van Erika Mann, Georg Hurdalek en Hans Hömberg. Het camerawerk is van Werner Krien en Gerhard Krüger.

L'Atlantide

1932 | Romantiek, Fantasy

Duitsland/Frankrijk 1932. Romantiek van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Brigitte Helm, Gustav Diessl, Heinz Klingenberg, Pierre Blanchar en Jean Angelo.

Een Franse luitenant ontdekt in Sahara mysterieus rijk dat geregeerd wordt door beeldschone vorstin (Helm) die knappe jongemannen tot haar minnaars maakt en daarna laat doden. Een met de held bevriende kapitein is volgend slachtoffer. Kitsch- meesterwerk wint het van talrijke latere verfilmingen door suggestieve beelden en intrigerende aanwezigheid van Helm. De fraaie decors zijn Erno Metzner. De film is naar het werk van Pierre Benoit. Pabst draaide tegelijkertijd een Duitse (DIE HERRIN VON ATLANTIS) en een Engelse versie, waarin Helm steeds de hoofdrol speelde, maar de bijrolspelers wisselden. Meteen bij de première een eclatant succes.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mathias Wiemann op televisie komt.

Reageer