Jacques Offenbach: muziek.
Er zijn 16 films gevonden.

Topsy-Turvy

1999 | Biografie, Muziek, Historische film, Musical, Drama

Verenigd Koninkrijk 1999. Biografie van Mike Leigh. Met o.a. Jim Broadbent, Allan Corduner, Lesley Manville, Eleanor David en Ron Cook.

In Topsy-Turvy etaleert Mike Leigh zijn voorliefde voor het theater met in de hoofdrollen het beroemdste Londense operetteduo uit de 19de eeuw, Gilbert en Sullivan (Broadbent en Corduner). Met minutieus oog voor detail (Oscars voor make-up en kostumering) volgt hij het duo van het dieptepunt van hun gezamenlijke carrière naar de geboorte, voorbereiding en presentatie van hun nieuwe komische Japanse opera 'the Mikado'. Visueel festijn over de theaterwereld backstage, de financiële rompslomp, persoonlijke wrevel, seksuele uitstapjes en eindeloze repetities. Broadbent werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de prijs voor de beste acteur.

Cousin Bette

1998 | Drama, Komedie, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1998. Drama van Des McAnuff. Met o.a. Jessica Lange, Geraldine Chaplin, Hugh Laurie, Toby Stephens en Kelly Macdonald.

Toneelregisseur McAnuff presenteert Balzac's grote roman op moderne wijze. De kostuums en setting (rond Bordeaux) ogen authentiek, maar de dialogen en het camerawerk van Andrzej Sekula (Pulp Fiction) zijn eigentijds vlot. Ze maken Cousin Bette tot een gezond exemplaar in het historische anti-hebzucht genre. Lange (Tootsie) is in hele goeie vorm in de rol van Bette, een zwaar manipulatieve ouwe vrijster. Als onderdeel en tegelijk beul van de decadente elite (rond revolutiejaar 1848) zint zij voortdurend op wraak. Vooral op baron Hulot (Laurie), die haar te veel negeerde, en op zijn maîtresse (Shue), een showbiz-ster.

Offenbachs Geheimnis

1996 | Muziek

Hongarije​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1996. Muziek van István Szabó. Met o.a. Graham Clark, Laurence Dale, Tamás Jordán, János J. Kulka en Marcella Kertész.

Toneelregisseur McAnuff presenteert Balzac's grote roman op moderne wijze. De kostuums en setting (rond Bordeaux) ogen authentiek, maar de dialogen en het camerawerk van Andrzej Sekula (Pulp Fiction) zijn eigentijds vlot. Ze maken Cousin Bette tot een gezond exemplaar in het historische anti-hebzucht genre. Lange (Tootsie) is in hele goeie vorm in de rol van Bette, een zwaar manipulatieve ouwe vrijster. Als onderdeel en tegelijk beul van de decadente elite (rond revolutiejaar 1848) zint zij voortdurend op wraak. Vooral op baron Hulot (Laurie), die haar te veel negeerde, en op zijn maîtresse (Shue), een showbiz-ster.

Je t'aime quand même

1994 | Komedie

Frankrijk 1994. Komedie van Nina Companéez. Met o.a. Roland Giraud, Pierre Palmade, Danièle Lebrun, Gérard Hernandez en Delphine Rich.

Rokkenjager en operettezanger Ramon Nogrette (Giraud) keert na een lange afwezigheid terug naar Toulouse, naar zijn vrouw Betty (Lebrun) en zijn volwassen zoon Vincent (Palmade), die een baantje als ambtenaar probeert te krijgen. Ramon denkt dat hij zijn vrouw net zo moet inpalmen als de talloze reeks van vriendinnen. Dit tot zeer grote ergernis van Vincent, die hij in de armen van de kittige Pauline (Varela) probeert te duwen. Dat laatste lukt niet. Vader en zoon worden elkaars rivalen als Vincent belangstelling blijkt te hebben voor Douce (Rich), de masseuse en maîtresse van Ramon. Platte boulevardklucht der verwisselingen in filmvorm, die nauwelijks in de zalen kwam. Het scenario is van regisseuse Companeez en de plaatjes zijn van Claude Robin. Geproduceerd met geld van o.a. France 2, de officiële publieke omroep van Frankrijk, zodat de film tot vervelends toe aan kijkgeldbetalers vertoond wordt.

Le pont des soupirs

1991 | Komedie, Muziek

Frankrijk 1991. Komedie van Jean-Michel Ribes. Met o.a. Pierre Catala en Valérie Chevalier.

Verfilming van een komische opera in vier bedrijven van Offenbach. Het verhaal speelt zich natuurlijk af rond de beroemde brug van Veneti[KA3]e. In 1321 keert de doge als bedelaar vermomd terug van een grote zeeslag, omdat hij denkt dat zijn vloot vernietigd is en zich daarom vernederd voelt. Hij gaat echter naar zijn paleis en ziet daar hoe zijn vrouw een serenade aangeboden krijgt door de page van wie ze houdt en de neef en rivaal van de doge, die tot alles in staat is om aan de macht te komen. Als we hier geen enkele historisch waarheid in proberen te ontdekken wordt wat een tragedie van Shakespeare had kunnen zijn een leuke of zelfs fantastische komedie. Met zijn soepele en luchtige regie stoft de voormalige bioscoopfilmregisseur (slechts één film tot nu toe) een aantal verouderde aspecten van het origineel af. De muziek is natuurlijk meeslepend.

Les brigands

1990 | Muziek

Frankrijk 1990. Muziek van Louis Erlo en Alain Maratrat. Met o.a. Michel Trempont, Ghylaine Raphanel, Colette Alliot Lugaz, Bernard Pisani en Christian Asse.

De naam van de maker doet een simpele verfilming van een operette vermoeden en dientengevolge een cinematografisch zeer laag peil. Niettemin gaat het hier om een aardig idee want in tegenstelling tot LA BELLE HÉLÈNE en LA VIE PARIESSENNE wordt dit werk praktisch nooit op de bühne gebracht.

La périchole

1990 | Muziek, Komedie

Frankrijk 1990. Muziek van Jean Piat. Met o.a. Alexis Yerna, Palmina Grottola, Yvette Weris, Anna-Maria Castronovo en Frédéric Plantak.

Bewerking van het stuk [KL]Le carrosse du Saint- Sacrement[KLE] van Prosper M[KA1]erim[KA1]ee in de vorm van een komische opera in vier taferelen. Dit stuk inspireerde eerder al Jean Renoir tot een meesterwerk (LE CAROSSE D'OR uit 1952). Hier hebben we recht op een opera die rechttoe rechtaan verfilmd werd tegen een achtergrond van interessante decors. De internationale rolbezetting is echter schitterend en de muziek wordt meesterlijk uitgevoerd door het orkest onder leiding van Roger Rossel.

L'île de tulipatan

1990 | Muziek, Komedie

Frankrijk 1990. Muziek van Maurice Jacquemont. Met o.a. Pierre Jacquemont, Nelly Anne Rabas, Eric Wolfer en Pierre Tarbouriech.

Een operette die zich in een niet-bestaand land afspeelt met als hoofdpersoon niemand minder dan koning Kaketoe XXII. De zoveelste keer dat een van de vergeten werken van Jacques Offenbach is opgediept en deze - erg korte voor een opera - voegt beslist niets toe aan wat al van hem bekend is. Amusant maar oubollig vermaak. Wat uiteraard overeind blijft is de muziek.

Le maître de musique

1987 | Muziek, Drama

België 1987. Muziek van Gérard Corbiau. Met o.a. José Van Dam, Anne Roussel, Philippe Volter, Sylvie Fennec en Patrick Bauchau.

Begin 1900. Een gevierd zanger verklaart plotseling tot ontsteltenis van zijn publiek, dat hij de scène verlaat. Hij trekt zich terug in zijn kasteel en wil zich wijden aan de opleiding van een jong talent. Ook bekend als THE MUSIC TEACHER.

Reise auf den Mond

1982 | Muziek, Fantasy

Oost Duitsland 1982. Muziek van Georg F. Mielke. Met o.a. Rudolf Asmus, Günter Neumann, Mariana Slavova en Werner Enders.

Een bewerking voor de tv van [KL]Op[KA1]era-F[KA1]eerie[KLE] van Jacques Offenbach over koning Vlan (Asmus) en zijn zoon kroonprins Caprice (Neumann) die naar de maan reizen en daar aangeland tot dwangarbeid worden veroordeeld. Gelukkig weet maan- prinses Fantasia (Slavova) gratie voor hen te verkrijgen. In scène gezet door de Franse top-regisseur Jérome Savary, zodat het toch nog wat geworden is op het kleine scherm.

La Vie Parisienne

1977 | Muziek

Frankrijk 1977. Muziek van Christian-Jaque. Met o.a. Bernard Alane, Evelyne Buyle, Martine Sarcey, Dany Saval en Jean-Pierre Darras.

La Belle Epogue in Parijs. Terwijl het uitgaansleven in het teken staat van de Cancan besluit een door een prostitueé bedrogen jongeman een rijke dame het hof te gaan maken. De beroemde operette kreeg van de hoogbejaarde regisseur een weinig bruisende vormgeving, die echter nog altijd gunstig afsteekt bij een gemiddelde tv-registratie zodat het effect op de beeldbuis beter zal zijn dan in de bioscoop.

La belle Hélène

1976 | Komedie, Biografie

Frankrijk 1976. Komedie van Michel Boisrond. Met o.a. Michel Serrault, Catherine Samié, Claudia Morin, Marco Perrin en Michèle Sand.

Het leven van Offenbach gedurende de totstandkoming van De inname van Troye, hier La Belle Hélène geheten. Meilhac en Halévy zijn de tekst aan het schrijven en hun gekrakeel met Hortense Schneider ontbreekt niet. Het is moeilijk in dit spektakelstuk historische realiteit en fantasie te onderscheiden. André Roussin schreef het scenario. Opgenomen door een weinig ambitieuze Michel Boisrond. De film biedt desondanks enig aangenaam vertier. Ook bekend onder de titel LES FOLIES OFFENBACH.

The Great Waltz

1972 | Biografie

Verenigde Staten 1972. Biografie van Andrew L. Stone. Met o.a. Horst Buchholz, Mary Costa, Rossano Brazzi, Nigel Patrick en Yvonne Mitchell.

Deze verfilmde biografie van Johann Strauss is oppervlakkig en onbedoeld grappig. Typisch Hollywood-werk, mooie kleuren, prachtige locatie-opnames, maar ongelooflijk onecht, inclusief de bewerkte muziek van meesters Strauss sr & jr, alsmede Jacques Offenbach. Ruim twee uur is behoorlijk lang. Camerawerk van David Boulton. Scenario van regisseur Stone. Gedraaid op locatie in Oostenrijk en in Panavision-formaat.

Tales of Hoffman

1951 | Muziek, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1951. Muziek van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Moira Shearer, Robert Rounseville, Robert Helpmann, Pamela Brown en Frederick Ashton.

Jacques Offenbachs sprookjesachtige opera over een student en zijn buitenissige dromen werd opvallend en ongewoon verfilmd. De VS-versie werd tot 118m gecoupeerd. Het scenario is van beide regisseurs Powell en Pressburger. Het camerawerk is van Christopher Challis.

La Valse de Paris

1949 | Biografie

Frankrijk 1949. Biografie van Marcel Achard. Met o.a. Pierre Fresnay, Yvonne Printemps, Noëlle Norman, Denise Provence en Jacques Charon.

De operette-componist Offenbach brengt een jonge zangeres tot roem en helpt haar over haar wantrouwen jegens mannen heen - gemotiveerd door eerder liefdesverdriet. Het resultaat is dat ze hem bedriegt met haar talrijke bewonderaars, zodat hij voor haar 'La belle Hélène' componeert als een spottend portret. Deze ironische muzikale biografie is zowel in regie als door het acteren nogal toneelmatig gebleven, waardoor de geluidsband meer bezieling heeft dan het beeld. Scenario van Marcel Achard. Camerawerk van Christian Matras.

La Vie Parisienne

1935 | Muziek

Frankrijk 1935. Muziek van Robert Siodmak. Met o.a. Conchita Montenegro, Max Dearly, Georges Rigaud, Marcelle Praince en Christian Gérard.

Een puriteinse Braziliaanse zakenman verzet zich tegen het huwelijk van zijn dochter met een vlotte Parijzenaar. Zijn vader en een operette-diva die rond de eeuwwisseling een romance hebben gehad doen hun best hem te bekeren tot het frivole Parijse leven. De operette van Offenbach levert muziek en referentie voor een nieuw filmverhaal dat alleen een exportbeeld van Parijs tussen 1930 en 1935 geeft. Een zekere nostalgische charme, maar nauwelijks andere kwaliteiten. (Een getrouwe verfilming van de operette werd gemaakt in 1977.)