Friedrich Kayßler: cast.
Er zijn 8 films gevonden.

Angelika

1940 | Drama, Misdaad

Duitsland 1940. Drama van Jürgen von Alten. Met o.a. Olga Tschechowa, Albrecht Schoenhals, Marina von Ditmar, Jaspar von Oertzen en Otto Graf.

Weduwe Angelika (Tschechowa) moet voor de rechtbank verschijnen, omdat ze kunsthandelaar Immerzeel (Schafheitlin) heeft neergeschoten. Ze niets wil loslaten over de motieven voor haar wandaad en ze wordt veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Bovendien wordt ze door haar schoonfamilie verstoten. Uiteindelijk weet advocaat dr. Westphal (Schoenhals) licht de zaak op te werpen. Immerzeel had, zo blijkt, Angelika`s man (Graf) jarenlang gedwongen schilderijen te vervalsen. Na diens dood bleef hij Angelika hiermee chanteren. Dankzij dr. Westphal's opheldering van de zaak wordt Angelika na haar ontslag uit de gevangenis met open armen door haar familie ontvangen. Een melodrama dat niet boven de middelmaat uitkomt. Dit ligt vooral aan hoofdrolspeelster Tschechowa, die boven haar kunnen moet spelen.

Der Hund von Baskerville

1936 | Horror, Misdaad

Duitsland 1936. Horror van Carl Lamac. Met o.a. Peter Voß, Friedrich Kayßler, Bruno Güttner, Fritz Odemar en Alice Brandt.

De veelgelezen griezelroman van Arthur Conan Doyle heeft talloze filmers geïnspireerd. Dit is de derde Duitse, en wereldwijd gezien, de zesde filmversie. Het verhaal over de enorme bloedhond die het vervloekte geslacht van de Baskervilles achtervolgt, mag bekend verondersteld worden. De atmosfeer is hier uitstekend getroffen, met prachtig camerawerk, vooral in het nachtelijk moeras. Erich Ponto is een geweldige Stapleton, de onbekende Bruno Güttner als Holmes daarentegen is helemaal verkeerd gekozen. Hij is waarschijnlijk gekozen om zijn uiterlijk, maar hij is zo slecht dat hij door de toneelspeler Siegfried Schürenberg) nagesynchroniseerd moest worden. Toch is de film als geheel zeker het aanzien waard.

Friesennot

1935 |

Duitsland 1935. Peter Hagen. Met o.a. Friedrich Kayßler, Helene Fehdmer, Valéry Inkijinoff, Jessie Vihrog en Hermann Schomberg.

In een Russisch dorp wonen al honderden jaren Duitse immigranten uit Friesland. Een bende soldaten van het Rode leger overvalt het dorp en ze moorden, plunderen en verkrachten er op los. Het duurt even voordat men de burgemeester, die in iedere autoriteit een van God gegeven macht ziet, tot tegenactie kan bewegen. De soldaten worden tijdens een drinkgelag, door de burgers gedood. De burgers vertrekken - naar een ander land, naar een betere toekomst. Een bijzonder smerige propagandafilm, die zelfs door de nazi's in 1939 werd verboden, vanwege het niet- aanvalsverdrag met Stalin en pas in 1941 weer werd vrijgegeven. Toch weet de Russische acteur Inkijinoff de aanvoerder van de soldatenbende nog iets menselijks te geven. In Duitsland mag deze film nog steeds niet vertoond worden. Ook bekend als DORF IM ROTEN STURM.

Der höhere Befehl

1935 | Historische film

Duitsland 1935. Historische film van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Karl Ludwig Diehl, Lil Dagover, Heli Finkenzeller, Friedrich Kayßler en Eduard von Winterstein.

Spionagefilm uit de tijd van de Europese vrijheidsstrijd tegen Napoleon. De Pruisische ritmeester Droste (Diehl) helpt een Engelse gezant (Sch[KA3]urenberg) de grens met Oostenrijk over, opdat de alliantie tussen Engeland, Pruisen en Oostenrijk tot stand kan komen. Hij handelt tegen zijn bevelen in en door zijn contact met een Franse agente (Dagover) wordt hij verdacht van verraad. Tenslotte moet hij zijn geliefde (Finkenzeller) en zijn vaderland verlaten. Patriottische, nationalistische film, waarin de tegenstander eerlijk wordt benaderd. Indertijd een groot publiek succes. Dit verhaal, spannend verteld en uitstekend gespeeld, is ook nu nog het aanzien waard. De geallieerden hebben de film in 1945 verboden, maar in het kader van de `vrijwillige zelfcontrole` (FSK) is hij onlangs vrijgegeven.

Der ewige Traum

1934 | Avonturenfilm, Drama

Duitsland 1934. Avonturenfilm van Arnold Fanck. Met o.a. Sepp Rist, Brigitte Horney, Ernst Nansen, Eduard von Winterstein en Helene Fehdmer.

Een film over de allereerste beklimming van de Mont Blanc in 1786. Een jonge bergbeklimmer (Rist) bereikt, na een aantal mislukte pogingen, de top. 'De droom van zijn leven' is werkelijkheid geworden, al verliest hij daarmee bijna zijn geliefde (Horney). Arnold Fanck, specialist in het filmen van berglandschappen, heeft weer grandioze opnamen gemaakt. Helaas laten spel en dialoog nogal wat te wensen over, zodat de film wat onevenwichtig aandoet. Camerawerk van Richard Angst en Kurt Neubert. Fanck bewerkte een roman van Karl Ziak. Samen met Henri Chaumette maakte Fanck ook een Franse versie, Le roi du Mont Blanc. Ook bekend als Der König vom Mont Blanc.

Strafsache van Geldern

1932 | Misdaad

Duitsland 1932. Misdaad van Willi Wolff. Met o.a. Paul Richter, Elga Brink, Fritz Kampers, Lizzi Waldmüller en Ellen Richter.

Men beweert dat advocaat Van Geldern (Richter) zijn vrouw vermoord heeft. Alle aanwijzingen wijzen in zijn richting. Het is uitgerkend Willi Vogel (Kampers), reeds meerdere malen ontsnapt uit de gevangenis, die probeert de onschuld van Van Geldern te bewijzen. Deze wordt echter tijdens een achtervolging door de politie doodgeschoten. Van Geldern staat er zeer slecht voor bij het proces. Pas als twee kinderen, die als getuigen optreden, de echte dader herkennen (Chmara), komt alles goed. Net als T[KA3]ATER GESUCHT (1931) gaat deze film over het probleem van het bewijs op grond van vermoedens. De film is spannend en onderhoudend. Zijn uitdrukkingskracht maakt hem tot een betere film dan de gemiddelde misdaadfilm uit die tijd. Ook bekend als 5. MAI, 7 UHR ABENDS.

Täter gesucht

1931 | Misdaad

Duitsland 1931. Misdaad van Carl Heinz Wolff. Met o.a. Karl Ludwig Diehl, Gerda Maurus, Paul Henckels, Julius E. Hermann en Fritz Odemar.

Journalist Dr. Gregor (Diehl) is een fervent tegenstander van de doodstraf. Hij gaat om met de dochter (Maurus) van konsul Lychner (Henckels), zeer tegen de zin van haar papa. De beide mannen vinden in de villa van Lychner een onherkenbaar verminkt lijk. Dr. Gregor blijft bij de dode, terwijl Lychner de politie gaat halen. Maar de consul krijgt een ongeluk en belandt in het ziekenhuis. Gregor, die bij het lijk wordt gevonden waarvan men aanneemt dat het 't lichaam is van Lychner, wordt aangeklaagd wegens moord. Pas op het allerlaatste moment duikt Lychner weer op en Gregor wordt vrijgesproken. Een militante film tegen de doodstraf en 'bewijs op grond van verdenkingen', al is het verhaal wel wat érg onwaarschijnlijk.

24 Stunden aus dem Leben einer Frau

1931 | Drama

Duitsland 1931. Drama van Robert Land. Met o.a. Henny Porten, Walter Rilla, Friedrich Kayßler, Margo Lion en Hermine Sterler.

Een eenzame, jonge weduwe (Porten) reist langs de plaatsen waar ze zulke gelukkige tijden heeft doorgebracht met haar man. In het casino van een hotel aan de Rivi[KA2]era ontmoet ze een jongeman (Rilla), een gokverslaafde. Ze voorkomt zijn zelfmoord en samen brengen ze een heerlijke dag door. 's Avonds zit hij weer aan de speeltafel. Zij trekt zich terug, maar hij komt haar toch achterna. Een verfilming van de novelle van Stefan Zweig die nog sterk tegen de zwijgende film aanleunt. Maar het spel is zeker het aanzien waard.