János Rózsa

Regisseur, Producer

János Rózsa is regisseur en producer.
Er zijn 3 films gevonden.

A Vád

1997 | Drama, Oorlogsfilm

Hongarije 1997. Drama van Sándor Sára. Met o.a. Kati Lázár, Sandor Szakácsi, Zoltán Varga, Zsolt Anger en Júlia Fazakas.

Het Hongaarse boerengezin P[KA1]astorn[KA1]e bereidt in 1944 het kerstfeest voor, terwijl de oorlog nog steeds als een dreigende schaduw over het land hangt. De P[KA1]astorn[KA1]e`s zijn bang, omdat zoon Peter (Anger) is gedeserteerd en thuis is ondergedoken. Bij de komst van de Russische voorhoede lijkt de oorlog voorbij, maar de Russen beginnen boerderijen te plunderen en jonge vrouwen te verkrachten. Als Peter zijn zus wil beschermen schiet, hij een Rus neer en wordt hij gearresteerd door de 'bevrijders'. Hard oorlogsdrama over de verbittering van de Hongaren na de bevrijding van hun land. De woede van regisseur Sára is in elk beeld, soms overdreven voelbaar. Knap spel. Lázár als stoïcijnse echtgenote kreeg onderscheiding als Beste Actrice op 28ste Hongaarse Filmweek in 1997. Het scenario is van Nándor Gion en regisseur Sára. Het camerawerk is van Bal[KA1]zs Sára.

Csók, anyu

1986 | Drama

Hongarije 1986. Drama van János Rózsa. Met o.a. Dorottya Udvaros, Róbert Koltai, Kati Lajtai, Simon G. Gévai en Sándor Gáspaár.

Het portret van een op het oog goed georganiseerde, streberige burgermansfamilie, die in werkelijkheid langs elkaar heen leeft. Dit alles, w.o. weinig fraaie zaken zoals een buitenechtelijk zijsprongetje en de diepe malaise van tienerdochter Lajtai, wordt waargenomen met de ogen van spijbelend zoontjelief Gévai, die iedereen door een zelfgemaakte periscoop vanuit een kast beloert. Het gezin komt even tot bezinning door de dood van oma, maar daarna gaat alles weer zijn gangetje. Hoewel een dergelijk familiebeeld door de omwenteling in Hongarije allang is achterhaald, is de film door zijn rake typeringen toch de moeite van het bekijken waard. Scenario van Miklós Vamos en camerawerk van Elemér Ragályi.

Kabala

1981 | Familiefilm

Hongarije 1981. Familiefilm van János Rózsa. Met o.a. Julianna Nyako, Zoltán Jakab, Dezs[KA11]o Garas, Cecília Esztergályos en Róbert Koltai.

Het drama van een broer en zus, die nadat hun ouders zijn gescheiden uit elkaar worden gehaald. De broer komt door zijn opstandige gedrag in aanraking met de justitie, maar de zus weet hem telkens weer te bevrijden. Samen geraken ze aan de zelfkant van de maatschappij. Door zijn oppervlakkigheid, de te fragmentarische benadering, het teveel aan items en de te sterke overdrijving is de film niet geloofwaardig, ondanks de ongetwijfeld goede bedoeling.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer János Rózsa op televisie komt.

Reageer