Sylvain Joubert: regie, cast en scenario.
Er zijn 13 films gevonden.

La route à l'envers

1999 | Romantiek

Frankrijk 1999. Romantiek van Chantal Picault. Met o.a. Ludmila Mikaël, Sylvain Joubert, Élodie Navarre, Roger Van Hool en Loïc Corbery.

Un crime de guerre

1994 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1994. Oorlogsfilm van Michel Wyn. Met o.a. Guy Tréjean, Sylvain Joubert, Gérard Lartigau, Mathias Jung en Alain Floret.

Voor de militaire rechtbank van Bordeaux begint op 12 januari 1953 het proces 'Oradour-sur-Glane'. Rechter Tréjean herinnert bij de aanvang aan de gruwelijke taferelen die zich in dat dorpje afspeelden op 10 juni 1944. De 'S.S. Panzerdivision Das Reich' slachtte toen 642 mensen af, waaronder bijna vijfhonderd vrouwen en kinderen. De rechter betreurt het dat niet de hoofdschuldigen in de beklaagdenbank zitten. Hij moet zich tevreden stellen met de berechting van ondergeschikten, acht Duitsers en twaalf Elzassers. Een aangrijpende reconstructie van een oorlogsmisdaad, die om vergelding vraagt. Daarbij is het een wrange gedachte dat de hoofdschuldigen, zoals in de meeste gevallen, de dans ontspringen. Een sterk scenario geschreven door Sylvain Joubert, die zelf de rol van advocaat van een van de beschuldigden speelt. Sober in beeld gebracht door André Neaud.

Les feux de la Saint-Jean

1993 | Drama

Frankrijk 1993. Drama van François Luciani. Met o.a. Virgile Bayle, Anne Coesens, Vanessa Guedj, Jean-Pierre Bagot en Roland Blanche.

Twee Franse boeren, keuterboer Fernand (Blanche) en grootgrondbezitter Anselme (Bagot), die in 1939 al een tijdje in onmin leven, besluiten vrede te sluiten. Als kroon op de verzoening zullen hun resp. kinderen, de zoon van Anselme, Fran[KA10]cois (Bayle) en de dochter van Blanche, Claire (Guedj) met elkaar trouwen. Fran[KA10]cois is echter verliefd op Marie (Co[KA3]esens), de oudere zus van Claire. Komt daar nog bij dat Marie een onecht kind blijkt te zijn; ze werd in 1917 geboren uit een gepassioneerde verhouding tussen een Duitse krijgsgevangene en Fernand`s vrouw Yvonne (Arditi). Juist aan de vooravond van WO II, meldt de echte vader van Marie, Friedrich (Leysen) zich aan. Melodramatische toestanden stapelen zich op in een lange tv-film (in twee delen), geschreven door Sylvain Joubert (die ook voor de dialogen tekende) en Pierre Lary, naar een 'ideetje' van Roland Gritti. De Vlaamse acteur Leysen is wel overtuigend als de Duitse biologische vader, die nazi-Duitsland ontvlucht. Jean-Pierre Gallo produceerde het geheel.

L'alerte rouge

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Gilles Katz. Met o.a. Bernard-Pierre Donnadieu, Sylvain Joubert, Philippe Pouchain, Jean-Gilles Barbier en Françoise Michaud.

Een verklede documentaire over de brandweer, want in de hoofdrollen zien we beroepsacteurs. De film laat twee moeizame en spectaculaire reddingsacties zien: van de passagiers van een touringcar die in de winter in een ravijn is gestort, en van een zomerwerkkamp voor buitenlanders in de Cevennen, dat door een brand wordt ingesloten en bedreigd. In beide gevallen wordt er een heuse strijd geleverd om mensenlevens te redden. Documentaire-regisseur Katz beschikte over behoorlijke middelen en heeft veel meer in de stijl van het witte doek dan in tv-stijl gefilmd, wat een grotere impact oplevert. De acteurs komen in hun rollen heel natuurlijk over.

Le dernier grand prix

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Nicole M. André. Met o.a. Jacques Debary, Cécile Magnet, Sylvain Joubert, Marc Eyraud en Jean-Gilles Barbier.

Commissaris Cabrol (Debary) onderzoekt deze keer het geval van een vuurwapenschot, met als gevolg dat de achterband van een van de favorieten van de Grand Prix voor motorrijders van Frankrijk, op het circuit van Lemans, knalt. Het aanzien waard voor wie houdt van de decibellen, hoewel deze met weinig geld snel in elkaar gedraaide tv-produkties uiteindelijk allemaal als twee druppels water op elkaar lijken.

Non récupérables

1989 | Drama

Frankrijk 1989. Drama van Franck Apprédéris. Met o.a. Sylvain Joubert, Bernard Fresson en Anne-Marie Besse.

Het dagelijkse, bepaald niet eenvoudige bestaan van een vijftiental adolescenten, die met allerlei problemen kampen en zodoende in een instelling in Zuid-Frankrijk verblijven. Een beroerd scenario dat slecht in elkaar zit. Om zoveel 'sociale gevallen' in zo weinig tijd neer te zetten, ontbreekt het de regisseur aan afstand en zijn, kijk op de zaken doet oppervlakkig aan. Na een enkele lange speelfilm heeft Apprederis zijn toevlucht genomen tot de tv en hij levert nog steeds hetzelfde middelmatige werk af. Het goede spel maakt tenminste nog iets goed van dit schoolwerkstuk.

Les supporters

1989 | Sportfilm

Frankrijk 1989. Sportfilm van Sylvain Joubert. Met o.a. Claude Brosset, Jacques Richard, Marie Bess, Luc Florian en Cerise.

Een onbeduidend en alledaags verhaal over de supporters van een voetbalploeg die door een diep dal gaat, tegen de achtergrond van een industriestad in de provincie. Er wordt ongelofelijk veel over sport geouwehoerd, zeker tijdens de wedstrijden maar vooral in het café. Hoewel de acteurs de indruk wekken zich te vermaken, worden de kijkers duidelijk buitengesloten. Een film die een goed beeld schept van wat leegte is.

La vitesse du vent

1988 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Frankrijk 1988. Avonturenfilm van Patrick Jamain. Met o.a. Sylvain Joubert, Anne Deleuze, Michel Constantin, Philippe Pouchain en Georges Beller.

Het bekende verhaal over terroristen, gijzelaars en een omsingeling door de politie. Redelijk gemaakt, maar vol cliché's. De acteurs maken zich er makkelijk van af.

Félicien Grevèche

1988 | Avonturenfilm, Komedie, Historische film

Frankrijk 1988. Avonturenfilm van Michel Wyn. Met o.a. Sylvain Joubert, Jenny Clève, Gérard Darrieu, Anne-Marie Besse en Maurice Chevit.

Félicien is met zijn vriend Paillot in 1871 gevlucht voor de onderdrukking van de Commune in Parijs en woont al 10 jaar in de Languedoc. Daar oefent hij de geneeskunde uit temidden van kwakzalvers en medicijnmannen. Dan verschijnt Gaëton Vignon, die de beide mannen aan hun verleden herinnert. Deze mini-serie riekt naar amateurisme en de banale regie maakt dit werk nog onbenulliger.

Ne pleure pas

1978 | Drama

Frankrijk 1978. Drama van Jacques Ertaud. Met o.a. Sylvain Joubert, Charles Vanel, Xavier Labouze, Christine Laurent en Charles Gérard.

Een jongen verjaagt tijdens de vakantie op de boerderij van zijn grootvader ongewenste kampeerders. Bij een demonstratie in Parijs herkent een van hen hem en tijdens een vechtpartij komt de jongen onder een politie-auto en zal hij levenslang invalide blijven. In deze pessimistische film over jeugdig idealisme dat in de meest tragische zin stukloopt, wordt opmerkelijk geacteerd en hij kreeg - zeker naar tv-maatstaven - een indringende vormgeving.

L' Esprit de famille

1978 | Komedie

Frankrijk 1978. Komedie van Jean-Pierre Blanc. Met o.a. Michel Serrault, Nicole Courcel, Pascale Rocard, Sylvain Joubert en Laurence de Monaghan.

Het gezin van een arts heeft vier opgroeiende, dwarse dochters, van wie vooral de 17-jarige, met romantische en literaire ambities, voor verwarrende problemen zorgt. Deze brave bourgeois-komedie verspilt het talent van Serrault en Courcel en de frisheid van de jonge actrices in verrassingsloos scenario, terwijl de eerdere kracht van Blanc toch in een cynische en tegendraadse schrijftrant lag. De matte filmische vormgeving biedt evenmin compensatie. Dat de jongste dochter een fan is van de Nederlandse zanger Dave, is aanleiding voor een lang en overbodig muzikaal gastoptreden.

Nous n'irons plus au bois

1970 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1970. Drama van Georges Dumoulin. Met o.a. Marie-France Pisier, Siegfried Rauch, Richard Leduc, Jacques Higelin en Sylvain Joubert.

Een verzetsgroep van Franse jongeren neemt vier Duitse soldaten gevangen die uit het leger gedeserteerd blijken. In hun schuilplaats in de bossen groeit de verbroedering tussen de leeftijdsgenoten totdat een meisje uit groep en een Duitser verliefd op elkaar worden. Jaloezie leidt tot een beschuldiging van verraad. Deze debuutfilm over de invloed van de oorlog op vriendschap overtuigt niet volledig qua strekking, maar de inzet en frisheid van de jonge acteurs (die sindsdien aanzienlijk bekender werden) houden de interesse voor de personages vast.

Alerte rouge

-1 |

. Gilles Katz. Met o.a. Philippe Pouchain, Sylvain Joubert en Bernard-Pierre Donnadieu.

Een verzetsgroep van Franse jongeren neemt vier Duitse soldaten gevangen die uit het leger gedeserteerd blijken. In hun schuilplaats in de bossen groeit de verbroedering tussen de leeftijdsgenoten totdat een meisje uit groep en een Duitser verliefd op elkaar worden. Jaloezie leidt tot een beschuldiging van verraad. Deze debuutfilm over de invloed van de oorlog op vriendschap overtuigt niet volledig qua strekking, maar de inzet en frisheid van de jonge acteurs (die sindsdien aanzienlijk bekender werden) houden de interesse voor de personages vast.