Paul Beeson (1921-2001): camera en montage.
Er zijn 21 films gevonden.

The Lost World

1992 | Avonturenfilm, Fantasy, Horror

Verenigde Staten 1992. Avonturenfilm van Timothy Bond. Met o.a. John Rhys-Davies, David Warner, Eric McCormack, Nathania Stanford en Darren Peter Mercer.

Derde, weinig opwindende verfilming (1925 en 1960 gingen eraan vooraf) van het verhaal van Sir Arthur Conan Doyle over twee Britse rivaliserende wetenschappers (de excentrieke, maar sympathieke Rhys-Davies en de sceptische Warner), die de gevaren van de Afrikaanse jungle trotseren op zoek naar een hoger gelegen plateau bevolkt met een nog niet uitgestorven aantal dinosaurussen. McGormick is de verslaggever en Gorski zijn oogverblindende vriendin. In het kader van Dinomania, dat zijn hoogtepunt beleefde met JURASSIC PARK.

Return to the Lost World

1992 | Avonturenfilm, Horror, Fantasy

Verenigde Staten 1992. Avonturenfilm van Timothy Bond. Met o.a. John Rhys-Davies, David Warner, Eric McCormack, Nathania Stanford en Darren Peter Mercer.

Het vervolg op THE LOST WORLD dat vrijwel gelijktijdig gedraaid werd over de excentrieke Engelse prof Rhys-Davies en de sceptische geleerde Warner, die het verloren rijk der vliegende dinosaurussen ontdekten. In deze film neemt journalist McCormack de wetenschappers mee om een noodkreet die afkomstig moet zijn uit het bewuste plateau te onderzoeken. Herkouwen die hap. Het scenario is van Peter Welbeck.

An African Dream

1988 | Drama, Romantiek

Zuid-Afrika 1988. Drama van John Smallcombe. Met o.a. Kitty Aldridge, John Kani, Dominic Jephcott, John Carson en Joy Stewart-Spence.

Een waardige film over de Engelse schooljuffrouw Katherine Hastings (Aldridge) die in Zuid-Afrika (toen nog een Britse kolonie) omstreeks 1920 vriendschap sluit met Khatana (Kani), een zwarte man. Een goed beeld over apartheid dat gelukkig in 1991 werd afgeschaft. Het scenario is van Nodi Murphy en regisseur Smallcombe, die tevens de film produceerden. Het camerawerk is van Paul Beeson.

The Spaceman and King Arthur

1980 | Komedie, Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1980. Komedie van Russ Mayberry. Met o.a. Dennis Dugan, Jim Dale, Ron Moody, Kenneth Moore en John LeMesurier.

Onderhoudende, zij het nogal tamme, komisch bedoelde avonturenfilm met Dugan als een Amerikaanse astronaut die samen met een robot per ongeluk in de tijd wordt teruggeflitst en belandt in het Engeland van Koning Arthur waar hij uiteraard voor de nodige ophef zorgt. De meeste grappen zijn voorspelbaar, maar worden met aanstekelijk enthousiasme gebracht. Scenario van Don Tait naar de roman A Connecticut Yankee in King Arthur's Court. Camerawerk van Paul Beeson.

Hawk the Slayer

1980 | Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy, Animatie

Verenigd Koninkrijk 1980. Familiefilm van Terry Marcel. Met o.a. Jack Palance, John Terry, Bernard Bresslaw, Ray Charleson en Peter O'Farrell.

De twee broers Palance en Terry vechten in deze kostuumfilm om een magisch familiezwaard. Geforceerd en kunstmatig geregisseerd.

Unidentified Flying Oddball

1979 | Familiefilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1979. Familiefilm van Russ Mayberry. Met o.a. Dennis Dugan, Jim Dale, Ron Moody, Kenneth More en John Le Mesurier.

De invasie van de ruimte is niet meer te stoppen. NASA heeft Dugan de opdracht gegeven een robot te ontwikkelen die reageert als een mens, om deze de melkweg in te kunnen sturen voor exploratie. Wanneer het schip vertrekt gaat Dugan per vergissing mee de ruimte in. Bij landing stelt hij vast dat ze in het Engeland van koning Arthur zijn terechtgekomen. Flauwe, voorspelbare komedie, vrij geïnspireerd door Mark Twains A Connecticut Yankee in King Arthur's Court, in scenariovorm gegoten door Don Tait. Special effects zijn te verwaarlozen. More probeert uit zijn Arthur-rol te halen wat erin zit, maar voor de rest is het acteerpeil haast amateuristisch. Fotografie van Paul Beeson, muziek van Ron Goodwin. Ook bekend als A SPACEMAN IN KING ARTHUR'S COURT.

Candleshoe

1977 | Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1977. Komedie van Norman Tokar. Met o.a. David Niven, Jodie Foster, Helen Hayes, Leo McKern en Veronica Quilligan.

Schurk Harry Bundage (McKern) haalt de jonge Casey (Foster) over om zich uit te geven als de verdwenen kleindochter van de schatrijke lady St. Edmund (Hayes), heerseres over landgoed Candleshoe. Ze moet de schat zien te vinden, verborgen door de overleden echtgenoot van lady St. Edmund. Maar butler Priory (Niven) is ook niet zuiver op de graad. Sympathieke familiekomedie volgens aloud Disney-recept, met veel humor en een tikkeltje niet te serieuze spanning. Het scenario van David Swift en Rosemary Anne Sisson, naar de roman Christmas At Candleshoe van Michael Innes is geschikt voor elke leeftijd. Foster is ontwapenend, goed bijgestaan door een knappe cast van Britse topacteurs. Fotografie van Paul Beeson en een leuke score van Ron Goodwin.

One of Our Dinosaurs Is Missing

1975 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1975. Komedie van Robert Stevenson. Met o.a. Peter Ustinov, Helen Hayes, Clive Revill, Derek Nimmo en Joan Sims.

Hét middel van de Disney-Studio's tegen slapeloosheid is een vervelende film over een spion met een geheime formule die verborgen is in een dinosaurus-bot en een groep kinderjuffen die vastbesloten is het gestolen skelet terug te vinden. Opgenomen in Engeland. Scenario van Bill Walsh naar een roman van David Forrest. Camerawerk van Paul Beeson.

A Warm December

1973 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Drama van Sidney Poitier. Met o.a. Sidney Poitier, Esther Anderson, Yvette Curtis, George Baker en Earl Cameron.

Weduwnaar Poitier reist van Washington naar Londen om zijn dochtertje een stukje van de wereld te tonen. Hier ontmoet hij de geheimzinnige Anderson, die steeds gevolgd wordt. Het blijkt dat zij het nichtje is van de ambassadeur van Torunda. Ze worden verliefd, maar dan ontdekt Poitier dat het meisje aan een ongeneeslijk type van bloedarmoede lijdt. Een 'zwarte' LOVE STORY, die echter zowat al het slechtste uit die succesprent aan elkaar rijgt. Een waar tranendal dat naar het ziekelijke neigt. Lawrence Roman is de auteur die erin is geslaagd om zowat elke scène op een huilbui van de toeschouwer te laten eindigen. Paul Beeson bracht het allemaal mooi in beeld.

Kidnapped

1971 | Avonturenfilm, Familiefilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1971. Avonturenfilm van Delbert Mann. Met o.a. Michael Caine, Trevor Howard, Jack Hawkins, Donald Pleasence en Gordon Jackson.

Zoveelste remake van de avonturenklassieker van Robert Louis Stevenson, aangevuld met elementen uit David Balfour. De jonge Douglas beseft niet dat zijn oom Pleasence hem zijn erfenis ontfutselt. Hij zorgt ervoor dat de jongen aan boord belandt van een schip, waarvan hij de kapitein opdracht geeft hem op een afgelegen eiland te 'vergeten'. Aan boord sluit Douglas vriendschap met Caine, een rebel die het land ontvlucht. Minder gelukte versie, die, ook al zit hij vol bekende gezichten, heel wat actie mist. Vooral Caine's speelse benadering van zijn rol zorgt ervoor dat de film niet helemaal in de afgrond valt. Het scenario is deze keer van de hand van Jack Pulman en voor de fotografie tekende Paul Beeson. Roy Budd componeerde een zwierige score. Gedraaid in Panavision.

Jane Eyre

1970 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Delbert Mann. Met o.a. George C. Scott, Susannah York, Ian Bannen, Jack Hawkins en Rachel Kempson.

De prachtige, mysterieuze decors en Scotts geweldige vertolking verhogen het plezier van deze toch wel erg ongeïnspireerde hervertelling van het klassieke Brontëverhaal.

Mosquito Squadron

1969 | Oorlogsfilm, Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1969. Oorlogsfilm van Boris Sagal. Met o.a. David McCallum, Suzanne Neve, Charles Gray, David Buck en David Dundas.

Goedkope oorlogsfilm ter meerdere eer en glorie van de Britse luchtmacht. Acteur McCallum (The Man from U.N.C.L.E.) speelt een jachtvlieger die tijdens WO II probeert Duitse raketten te bombarderen zonder de naburige krijgsgevangenen - onder wie de man van zijn geliefde - te raken. Mosquito Squadron gebruikte het verhaal en de actiebeelden van de superieure film 633 Squadron (1964), aangevuld met beelden van modelvliegtuigen die aan opzichtige draden door het beeld bungelen. Gebrekkige materie, maar de kloeke toon prikkelt de verbeelding. Een adequaat jongensavontuur.

Attack on the Iron Coast

1968 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1968. Oorlogsfilm van Paul Wendkos. Met o.a. Lloyd Bridges, Andrew Keir, Sue Lloyd, Mark Eden en Maurice Denham.

Voordat zijn komische talent aangeboord werd in Airplane!, speelde Lloyd Bridges veelal in matige films als Attack on the Iron Coast. Hij is majoor Wilson, die na een mislukte operatie de kans krijgt zich te herstellen. Hij zal een Duits hersteldok op Normandië moeten vernietigen. Kapitein Franklin (Keir) vindt het een plan van niks, maar helaas heeft majoor Wilson hem wel nodig voor het mijnenvegen. Pas de laatste twintig minuten komt de oorlogsactie los, en die is deels erg knullig. Maar Bridges en de actieve cameraman Paul Beeson (Raiders of the Lost Ark) houden het interessant.

The Three Lives of Thomasina

1964 | Mysterie, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1964. Mysterie van Don Chaffey en Patrick McGoohan. Met o.a. Patrick McGoohan, Susan Hampshire, Karen Dotrice, Vincent Winter en Denis Gilmore.

Thomasina is een oranje kat, zeer bemind door Mary, een klein meisje dat met haar vader in een Schots dorpje woont. Mary's vader is dierenarts, maar hij blijkt de poes niet te kunnen redden wanneer die een keer gewond raakt. Mary, wanhopig, klopt aan bij een eenzame vrouw die iedereen in het dorp voor een heks aanziet, maar iets bijzonders met dieren heeft. Goedaardig familiedrama is een Disney-bewerking van het boek Thomasina van Paul Gallico en speelt zich af aan het begin van de vorige eeuw: meisjes met rieten hoeden met linten, jongens met wollen petten.

The Horse Without a Head

1963 | Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1963. Familiefilm van Don Chaffey. Met o.a. Leo McKern, Jean-Pierre Aumont, Herbert Lom, Pamela Franklin en Vincent Winter.

Een uitstekende rolbezetting in deze onderhoudende Engelse Disney-film (aanvankelijk in twee delen vertoond in de Disney TV show) over kinderen die het aan de stok krijgen met boeven die achter de buit van een inbraak aanzitten, verstopt in een afgedankt speelgoedpaard. Een eersteklas film voor jong en oud.

In Search of the Castaways

1962 | Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1962. Avonturenfilm van Robert Stevenson. Met o.a. Maurice Chevalier, Hayley Mills, George Sanders, Wilfrid Hyde-White en Michael Anderson jr.

Op een dag vindt de excentrieke Franse professor Paganel (Chevalier) een briefje in een fles. Het is afkomstig van Captain Grant, een al twee jaar vermiste zeeman. Samen met de kinderen van Grant gaat hij naar hem op zoek. Een lange en gevaarlijke zoektocht wordt het, eerst naar de toppen van de Andes, later naar Australië en Nieuw-Zeeland. Onderweg liggen gevaren op de loer: een aardbeving, een tsunami, een vraatzuchtige condor en onbetrouwbare sujetten. Aardig, ouderwets vermaak, dus, in dit door Disney verfilmde verhaal van Jules Verne.

Happy Thieves

1962 | Komedie, Misdaad

Duitsland​/​​Spanje 1962. Komedie van George Marshall. Met o.a. Rex Harrison, Rita Hayworth, Joseph Wiseman, Grégoire Aslan en Alida Valli.

Harrison steelt een beroemd schilderij van Velazquez, en vervangt het met een vervalsing. Dan wordt hij gedwongen het onmogelijke te doen: uit het stedelijke museum te Madrid een beroemde Goya te verwisselen. Met behulp van zijn vriendin Hayworth en vriend Wiseman lukt het hem. Ongelukkig samenbrengen van een sterduo; niet op hun plaats in een diefstalfilm. Scenario van John Gay naar een roman van Richard Condon. Camerawerk van Paul Beeson.

Nearly a Nasty Accident

1961 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1961. Komedie van Don Chaffey. Met o.a. Jimmy Edwards, Kenneth Connor, Shirley Eaton, Richard Wattis en Ronnie Stevens.

RAF-kapitein Edwards zit met de handen in het haar. Juist op het ogenblik dat hij voor een belangrijke promotie staat wordt uitgerekend zijn regiment versterkt met Connor, de grootste sukkel van het Britse leger. Na amper een dag heeft hij de auto van de kapitein al in de prak gereden, een puinhoop gemaakt van diens bureau en voor vijf miljoen pond aan vliegtuigen vernield, en dat is nog maar het begin. Drukke, stupide komedie, gemaakt voor weinig veeleisende toeschouwers. Scenarioschrijvers Jack Davies en Hugh Woodhouse haalden hun inspiratie uit het toneelstuk Touch Wood van David Stringer en David Carr, maar ze blijven zo oppervlakkig dat de Carry On-reeks een meesterwerk van humor lijkt. Verschrikkelijke overacting maakt de zaken nog erger. Fotografie van Paul Beeson.

Greyfriars Bobby: The True Story of a Dog

1961 | Drama, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Don Chaffey. Met o.a. Alex Mackenzie, Laurence Naismith, Donald Crisp, Duncan Macrae en Kay Walsh.

Deze familiefilm is gebaseerd op het aandoenlijke, ware verhaal van een opmerkelijk trouwe hond. In 1865 trekt een herder met zijn hond Bobby naar Edinburgh. De man sterft en de eenzame viervoeter weigert vervolgens te wijken van het graf van zijn verloren baasje. Diverse mensen willen het dier adopteren, maar Bobby wil daar niets van weten. In Edinburgh staat een beeldje van de hond, vlakbij de begraafplaats waar hij naar verluidt veertien jaar lang iedere nacht sliep. Charmante Disneyfilm van Britse makelij, met prima acteerwerk. Enige minpunt is het hier en daar wat trage verhaaltempo.

The Scapegoat

1959 | Thriller, Drama, Horror, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1959. Thriller van Robert Hamer. Met o.a. Alec Guinness, Bette Davis, Nicole Maurey, Irene Worth en Peter Bull.

Tijdens een reisje in Frankrijk wordt de Britse toerist Guinness benaderd door een aristocraat die als twee druppels water op hem lijkt (inderdaad eveneens een rol van Guinness). Deze stelt hem voor van identiteit te verwisselen, waarin de naïeve Brit stapt, niet vermoedend dat zijn dubbelganger van plan is een moord te plegen. Middelmatige bewerking door Gore Vidal en regisseur Hamer van de uitstekende roman van Daphne du Maurier. Het is gewoonweg ondenkbaar dat Guinness kan doorgaan voor een Franse edelman en nog erger is het gesteld met Davis als diens moeder, een Franse gravin. De film heeft duidelijk ook veel te lijden van diverse hermontages. Fotografie is van Paul Beeson.

Dunkirk

1958 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1958. Oorlogsfilm van Leslie Norman. Met o.a. John Mills, Robert Urquhart, Ray Jackson, Meredith Edwards en Bernard Lee.

Epische oorlogsfilm over de evacuatie van geallieerde troepen bij Dunkerque in 1940, wordt wel beschouwd als de voorloper van Zanucks The Longest Day (1962). Met de historische reconstructie van de gebeurtenissen bij Dunkerque is niets mis (regisseur Norman deed veel bronnenonderzoek) maar de lotgevallen van individuele militairen zijn wat voorspelbaar: een officier offert zich op voor zijn manschappen, een gewonde soldaat wordt achtergelaten door kameraden. Prima cast met veteranen uit Britse oorlogsfilms, waaronder Bernard Lee en Richard Attenborough.