Meryl Streep (1949): cast en productie.
Er zijn 65 films en 3 series gevonden.

Extrapolations

2023 | Drama, Mysterie

Verenigde Staten 2023. Drama van Scott Z. Burns. Met o.a. Marion Cotillard, Forest Whitaker, Diane Lane, Eiza González en Tobey Maguire.

Ambitieuze anthologieserie van Apple TV+, waarvoor een enorm blik aan sterren als Meryl Streep en Edward Norton werd opengetrokken. De serie opent in 2037, om in elke aflevering een nieuw verhaal te vertellen dat raakt aan de steeds ingrijpender gevolgen van klimaatverandering in het dagelijks leven (watertekorten, bosbranden, gesmolten ijskappen en hongersnoden). Daarbij springt de serie in elk deel vooruit in de tijd, om uiteindelijk te eindigen in een dystopisch 2070. Fraai en subtiel is het potentiële toekomstbeeld niet, reëel en effectief wel.

Don't Look Up

2021 | Komedie, Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 2021. Komedie van Adam McKay. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Timothée Chalamet, Meryl Streep en Melanie Lynskey.

Onderzoeker in opleiding (Lawrence) en haar professor (DiCaprio) spotten enorme komeet en rekenen uit dat ie over zes maanden zal inslaan op de aarde. Met de kracht van een miljard atoombommen. Maar niemand die hen serieus neemt. Regisseur McKay, die eerder in The Big Short de financiële crisis van 2008 al op de korrel had genomen, geeft met Don’t Look Up een snijdend commentaar op de klimaatcrisis en de gepolariseerde en opportunistische wereld waarin we nu leven. Deze vileine komedie over het einde van de wereld wordt af en toe wel een klucht, maar altijd een die bijt en serieus genomen wil worden.

The Prom

2020 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 2020. Musical van Ryan Murphy. Met o.a. Meryl Streep, James Corden, Jo Ellen Pellman, Nicole Kidman en Keegan-Michael Key.

Ryan Murphy sloot in 2018 een miljoenendeal met Netflix, maar de series die hij sindsdien voor de streamingdienst produceerde (o.a. Hollywood en Ratched) waren geen onverdeeld succes. Deze verfilming van de gelijknamige musical is gelukkig een stuk beter. Meryl Streep en James Corden spelen twee narcistische Broadway-sterren die na een geflopt project besluiten een goed doel te steunen voor wat positieve publiciteit. En dat goede doel is tiener Emma, die niet naar het schoolgala mag omdat ze lesbisch is. De casting van Corden als flamboyante acteur is wat misplaatst – in de Amerikaanse pers werd hij zelfs van ‘gayface’ beschuldigd – maar de liedjes over zelfliefde en acceptatie zijn aanstekelijk en nieuwkomer Jo Ellen Pellman is fantastisch als de moedige Emma.

Little Women

2019 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2019. Drama van Greta Gerwig. Met o.a. Saoirse Ronan, Florence Pugh, Timothée Chalamet, Emma Watson en Eliza Scanlen.

Zoveelste verfilming van het wereldberoemde boek van Louise May Alcott weet desondanks een geheel eigen draai te geven aan het bekende verhaal over een verarmd bourgeois-gezin ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Aspirant-schrijver Jo (Ronan), een van de vier zussen in het gezin, staat nog steeds centraal, maar regisseur Gerwig (die ook het scenario schreef) toont opvallend veel begrip voor de ambitieuze Amy (Pugh), die in vorige versies steevast de ‘foute zus’ was. Genomineerd voor zes Oscars, waaronder – zeer terecht – voor beste hoofdrol (Ronan) en beste bijrol (Pugh).

The Laundromat

2019 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2019. Drama van Steven Soderbergh. Met o.a. Gary Oldman, Antonio Banderas, Meryl Streep, Sharon Stone en Cristela Alonzo.

In 2015 wordt dankzij de Panama Papers – ruim 11 miljoen naar de pers gelekte documenten – duidelijk dat vermogende klanten uit de hele wereld via schimmige constructies voor miljarden aan belasting hebben weten te omzeilen. Met dank aan het op Panama gevestigde kantoor Mossack Fonseca. In The Laundromat brengen Soderbergh en scenarioschrijver Scott Z. Burns deze voor de leek onbegrijpelijke constructies terug tot menselijke verhalen. Verteld door de heren Mossack (Oldman) en Fonseca (Banderas) zelf. Waardoor de film eerder geamuseerd dan verontwaardigd is geworden (op het fantastisch opruiende einde na).

Mary Poppins Returns

2018 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 2018. Familiefilm van Rob Marshall en Alan Stewart. Met o.a. Emily Blunt, Dick Van Dyke, Meryl Streep, Angela Lansbury en Colin Firth.

Mary Poppins zong in de gelijknamige Disneyklassieker uit 1964 over een ‘spoonful of sugar’, maar in dit rijkelijk late vervolg is de hele suikerpot verwerkt. Het jongetje uit het origineel heeft inmiddels zelf kinderen, die hij na het overlijden van zijn vrouw alleen moet opvoeden. Gelukkig komt de magische nanny nog eens aanzweven met hulp en liedjes. De immer stralende Blunt is een prima vervanger van Julie Andrews, en de musicalnummers zijn weer vakkundig uitgevoerd, maar de oude formule wordt zo strikt gekopieerd dat het geheel naar moderne maatstaven wel erg truttig aandoet.

Mamma Mia! Here We Go Again

2018 | Musical, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2018. Musical van Ol Parker. Met o.a. Lily James, Amanda Seyfried, Meryl Streep, Dominic Cooper en Cher.

Na de ladies night-hit Mamma Mia! (2008) waren er nog genoeg ABBA-liedjes over voor een vervolg, dus vooruit, daar gaan we weer. In uitgebreide flashbacks ontdekken we ditmaal hoe het personage van Meryl Streep (als twintiger gespeeld door Lily James) anno 1979 de drie potentiële vaders van haar dochter ontmoette. Maar de plot is natuurlijk bijzaak. Dit schaamteloze kitschfestijn (nu compleet met bijrol van Cher) draait puur om de aanstekelijk uitgevoerde zang- en dansnummers, waarin vooral James de ruimte krijgt – en terecht, ze is hartstikke leuk. De fans zullen tevreden zijn. En ABBA-haters zijn gewaarschuwd.

The Post

2017 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigde Staten 2017. Biografie van Steven Spielberg. Met o.a. Meryl Streep, Tom Hanks, Sarah Paulson en Bob Odenkirk.

Spannend drama over onderzoeksjournalistiek dat als prequel naadloos zou passen bij Watergate-klassieker All the President’s Men (1976), die zich ook bij The Washington Post afspeelde. Hier draait het om de beslissing om, ­ondanks een rechterlijk verbod, toch te publiceren uit geheime overheids­documenten over de Vietnamoorlog. Een knoop die Katharina Graham (Streep), de eerste vrouwelijke krantenuitgever van de VS, uiteindelijk moet doorhakken. Hoewel het verhaal zich volgens vertrouwde lijnen ontvouwt, is het pakkende, actuele materie met een nadrukkelijk feministische toon. Oscarnominatie voor beste film en voor Streep.

Five Came Back

2017 | Documentaire

Verenigde Staten 2017. Documentaire van Laurent Bouzereau.

Vijf beroemde filmmakers – John Ford, William Wyler, John Huston, Frank Capra en George Stevens – werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Amerikaanse leger richting het front gestuurd om propagandafilms voor het thuispubliek te draaien. Zo was Ford onder meer getuige van de Slag bij Midway, maakte Capra talloze aflevering van de Why We Fight-reeks en filmde Stevens de bevrijding van het concentratiekamp Dachau. In deze fascinerende, driedelige documentaireserie wordt hun verhaal verteld door vijf hedendaagse collega's (Francis Ford Coppola, Guillermo del Toro, Paul Greengrass, Lawrence Kasdan en Steven Spielberg).

Big Little Lies

2017 | Drama, Misdaad, Mysterie

2017. Drama van David E. Kelley. Met o.a. Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård en Adam Scott.

Zevendelige miniserie over een groep vrouwen in een rustig kuststadje in Californië. Ogenschijnlijk leven ze allen een rijk en onbezorgd leven, maar achter de keurige façades gaan een hoop geheimen schuilen. Winnaar van talloze prijzen, vooral voor de indrukwekkende cast: niet eerder waren er zo veel slimme, gelaagde en interessante vrouwelijke personages tegelijkertijd op één klein scherm te zien. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Liane Moriarty.

Florence Foster Jenkins

2016 | Drama, Komedie, Biografie

Verenigd Koninkrijk 2016. Drama van Stephen Frears. Met o.a. Josh O'Connor, Meryl Streep, Hugh Grant, Simon Helberg en Rebecca Ferguson.

Op ware gebeurtenissen gebaseerd drama over de puissant rijke New Yorkse erfgename Florence Foster Jenkins (Streep), die halverwege de vorige eeuw belangrijke mecenas was in de wereld van de opera. Ze zingt zelf ook. Heel vals, maar dat weet ze niet omdat ze toondoof is geworden na een ernstige ziekte. En omdat haar echtgenoot (Grant) iedereen omkoopt die wat onaardigs over haar wil zeggen. Problemen ontstaan wanneer ze per se wil optreden in Carnegie Hall. Komisch drama is meer komisch dan dramatisch, en is het sterkst in de bijrollen: Grant als redderende eega en Helberg (The Big Bang Theory) als zangleraar Cosmé McMoon.

Suffragette

2015 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 2015. Drama van Sarah Gavron. Met o.a. Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Brendan Gleeson, Anne-Marie Duff en Ben Whishaw.

In de meeste westerse landen hebben vrouwen nog geen eeuw stemrecht. Daar is decennialang hard voor gevochten terwijl de gevestigde orde de strijdende Suffragettes brandmerkte als terroristen. De keuze om die complexe en cruciale geschiedenis terug te brengen tot de persoonlijke offers van één vrouw - Carey Mulligan als Maud, zonder aureool maar vastberaden - is begrijpelijk, maar het doet vooral verlangen naar een film die het grootser aanpakt. Meryl Streep, wel met aureool, doet nog even een balkonscène als boegbeeld Emmeline Pankhurst.

Ricki and the Flash

2015 | Drama, Komedie, Muziek

Verenigde Staten 2015. Drama van Jonathan Demme. Met o.a. Meryl Streep, Mamie Gummer, Kevin Kline, Rick Springfield en Audra McDonald.

Ricki (Meryl Streep) is een Amerikaanse vrouw van rond de zestig, die overdag achter de kassa zit en ’s avonds zingt in een coverband. Vanaf het podium in haar stamkroeg roept ze dat Amerika het beste land ter wereld is en bekritiseert ze president Obama. Inderdaad: zo’n hoofdpersoon zie je zelden in een Hollywoodfilm, dat alleen al maakt Ricki and the Flash bijzonder. Deze tragikomedie van de maker van het enigszins vergelijkbare Rachel Getting Married kabbelt zonder grote verrassingen voort, maar het script van Diablo Cody (Juno) combineert scherp venijn met prettig feelgooddrama, en Streep is overtuigend als altijd.

Into the Woods

2014 | Fantasy

Verenigde Staten 2014. Fantasy van Rob Marshall. Met o.a. Meryl Streep, Anna Kendrick, Johnny Depp, Chris Pine en Emily Blunt.

Een bakker en zijn vrouw kunnen geen kinderen krijgen. Om dat te verhelpen moeten ze voor een heks vier items bemachtigen: een witte koe, een rode cape, een gouden schoentje en een blonde haarlok. Dit originele gegeven wordt gekoppeld aan vier sprookjes van de gebroeders Grimm (Roodkapje, Assepoester, Jaap en de bonenstaak, Rapunzel), net als in de gelijknamige musical uit 1986 van musical-grootheid Stephen Sondheim. Meryl Streep steelt als heks de show in een kolderieke, postmoderne potpourri van personages, verwikkelingen en stijlen. De film is af en toe wat stroef, maar Streep, de kostuums en het production design werden genomineerd voor een Oscar.

Everything Is Copy

2015 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2015. Biografie van Nick Hooker en Jacob Bernstein. Met o.a. Meryl Streep, Tom Hanks en Steven Spielberg.

Liefdevol biografisch drama over journalist, schrijver en filmmaker Nora Ephron (1941-2012), de gevierde taalkunstenaar die bekend werd met films als Sleepless in Seattle, When Harry Met Sally en You've Got Mail. De biopic werd gemaakt door haar toegenegen zoon Jacob Bernstein, die voor zijn project sprak met bevriende Hollywoodsterren (onder wie Meryl Streep, Tom Hanks en Steven Spielberg), familieleden en vrienden. 'Geen zelfmedelijden', was de boodschap die hij van moeder meekreeg. 'Alles is kopij' - de filmtitel - was de boodschap die Ephron van haar moeder meekreeg. Volgens Ephron een kil surrogaat voor empathie, maar eveneens het recept voor succes.

The Homesman

2014 | Western

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2014. Western van Tommy Lee Jones. Met o.a. Tommy Lee Jones, Hilary Swank, Miranda Otto, John Lithgow en Sonja Richter.

Omdat hun echtgenoten te laf en egoïstisch zijn, werpt de alleenstaande pioniersvrouw Mary Bee Cuddy (Swank) zich maar op om drie dolgedraaide vrouwen naar de beschaafde wereld te brengen, waar ze beter verzorgd kunnen worden. Ze wordt daarbij geholpen door de opportunistische uitvreter George Briggs (Jones). The Homesman is een ongewone western die regelmatig van toon wisselt - van sentimenteel naar burlesk naar ronduit griezelig - maar altijd blijft boeien en gaandeweg zelfs gaat ontroeren. De tweede regieklus voor Jones, na The Three Burials of Melquiades Estrada. Hij kreeg er in Cannes een Gouden Palm-nominatie voor.

August: Osage County

2013 | Drama

Verenigde Staten 2013. Drama van John Wells. Met o.a. Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor, Benedict Cumberbatch en Chris Cooper.

Nadat hun vader zelfmoord heeft gepleegd, komen de drie volwassen dochters - inclusief aanhang - eindelijk weer samen in het immense ouderlijk huis in Osage County, Oklahoma. Om de laatste eer te bewijzen aan hun vader en hun moeder bij te staan. Vanwege die moeder, een vilein, pillenslikkend monster (met alle remmen los gespeeld door Streep) wordt het een weekend vol jeugdtrauma's, familiegeheimen en openstaande rekeningen. Verfilming van Tracy Letts' Pulitzerprijs winnende toneelstuk kan bogen op indrukwekkende lijst acteurs (Oscarnominaties voor Streep en Roberts), maar regisseur Wells slaagt er niet altijd in drama, humor en momenten van bezinning op elkaar af te stemmen.

Hope Springs

2012 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2012. Komedie van David Frankel. Met o.a. Meryl Streep, Tommy Lee Jones, Steve Carell en Mimi Rogers.

Hope Springs oogt het eerste half uur nog als een dertien-in-een-dozijn woensdagavondtelevisiefilm. Maar zodra relatietherapeut Dr. Feld (opvallend beheerst gespeeld door komiek Carell), die de zachtmoedige Kay (Streep) en gierige brompot Arnold (Jones) in hun huwelijkscrisis begeleidt, het onderwerp seks ter sprake brengt, ontstaat een eerlijk en pijnlijk komisch portret van een man en een vrouw die vergeten zijn hoe ze elkaar moeten liefhebben. Met verfrissend speelse scènes, zoals die waarin de onhandige Kay haar man oraal probeert te bevredigen in een bioscoop.

The Iron Lady

2011 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk 2011. Biografie van Phyllida Lloyd. Met o.a. Meryl Streep, Jim Broadbent, Iain Glen, Anthony Head en Richard E. Grant.

Een Oscarwaardige rol van Meryl Streep, het wordt een beetje voorspelbaar. Maar eerlijk is eerlijk: ze is verbluffend als Britse ijzervreetster Margaret Thatcher. Veel beter dan de film zelf, een conventionele biopic, bekwaam gemaakt, maar ook braaf en kleurloos. We ontmoeten de voormalige premier als bejaarde vrouw, kampend met beginnende dementie en het gemis van haar overleden echtgenoot Denis (Broadbent). In flashbacks trekken haar carrière en gezinsleven voorbij. De filmmakers focussen vooral op de mens Thatcher, standvastig en charmant, maar ook koppig en onuitstaanbaar.

Julie & Julia

2009 | Komedie, Romantiek, Drama, Biografie

Verenigde Staten 2009. Komedie van Nora Ephron. Met o.a. Meryl Streep, Amy Adams, Stanley Tucci, Chris Messina en Helen Carey.

Om haar succesvolle vriendinnen te imponeren besluit callcenter-medewerkster Julie Powell (Adams) een ambitieus project uit te voeren: ze wil in een jaar alle 524 recepten bereiden uit het beroemde kookboek van Julia Childs, en haar ervaringen publiceren op een blog. Een enorme klus, maar niet zo enorm als de opdracht die Childs (Streep) zich stelde: leren koken als een Franse chef. Van de twee verhalen die in de film worden verteld is dat van Julia het leukst, Streep speelt haar als een innemende kookheldin, en kreeg er een Oscarnominatie voor. Op ware gebeurtenissen gebaseerd.

It’s Complicated

2009 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2009. Komedie van Nancy Meyers. Met o.a. Meryl Streep, Steve Martin, Alec Baldwin, John Krasinski en Rita Wilson.

Jane (Streep) is rijk geworden met muffins, heeft leuke kinderen en een prachtig huis. Jammer dat haar man Jake (Baldwin) haar tien jaar geleden heeft verlaten voor een jongere vrouw. Maar ineens laait het vuur tussen hen weer op. Schrijfster-regisseuse Meyers (Something's Gotta Give, The Holiday) weet, in welke levensfase dan ook, altijd raad met romantische complicaties. Zonnige komedie, misschien wat braaf en soft, maar met acteurs als Streep en Baldwin, en Martin als een architect die ook op Jane valt, kun je je geen buil vallen.

Fantastic Mr. Fox

2009 | Animatie, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 2009. Animatie van Wes Anderson. Met o.a. George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, Jason Schwartzman en Willem Dafoe.

Als titelheld Mr. Fox hoort dat Mrs. Fox zwanger is moet hij haar beloven te stoppen met stelen. Dat houdt hij zowaar even vol, maar na een paar jaar komt het wilde beest in hem weer boven. Mr. Fox kruipt uit zijn hol, gaat bovengronds in een holle boom wonen en brengt nachtelijke bezoekjes aan de voorraadschuren van de gemene boeren Boggis, Bunce en Bean. Fraaie stop motion animatiefilm van regisseur Anderson, die het jeugdboek van Roald Dahl transformeerde tot een droogkomische ode aan de eigenzinnigheid. Ook, juist, geschikt voor volwassenen.

Rendition

2007 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 2007. Drama van Gavin Hood. Met o.a. Jake Gyllenhaal, Reese Witherspoon, Omar Metwally, Meryl Streep en Peter Sarsgaard.

Een van geboorte Egyptische ingenieur (Metwally) wordt, verdacht van contacten met terroristen, ontvoerd door de CIA, naar 'een Noord-Afrikaans' land gebracht en gemarteld. Zijn Amerikaanse vrouw (Witherspoon) heeft geen idee waar hij is. Een betrokken CIA-agent (Gyllenhaal) komt ondertussen in gewetensproblemen. Regisseur Hood (Tsotsi) neemt deze dubieuze praktijk onder de loep in zijn verontwaardigde, goed gemaakte thriller, die linkjes legt tussen uiteenlopende mensen op de wereld, zoals een CIA-topvrouw (een lekker barse Meryl Streep) en een gevangenischef met eigen sores.

Mamma Mia!

2008 | Komedie, Musical, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 2008. Komedie van Phyllida Lloyd. Met o.a. Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård en Amanda Seyfried.

Sophie (Seyfried) gaat trouwen, op het Griekse eiland waar haar moeder Donna (Streep) een toeristenpension bestiert. Sophie wil graag dat haar vader haar op de bruiloft weggeeft, maar ontdekt dat haar moeder ten tijde van de conceptie intieme relaties had met Sam (Brosnan), Bill (Skårsgard) en Harry (Firth). Wie is nu de vader? Gebaseerd op de gelijknamige musical met de liedjes van Zweedse popgroep Abba, die tientallen miljoenen mensen naar het theater trok. Deze pretentieloze, maar aanstekelijke filmversie was vergelijkbaar succesvol.

Doubt

2008 | Drama

Verenigde Staten 2008. Drama van John Patrick Shanley. Met o.a. Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Viola Davis en Alice Drummond.

Zuster Aloysius (Streep) heeft in de jaren zestig de wind er goed onder op een katholieke school in de Bronx, New York. Schoolpastoor Brendan (Hoffman) vindt dat er wel wat aardiger gedaan kan worden tegen de leerlingen. Maar als de jonge, naïeve zuster James (Adams) aan Aloysius vertelt dat Brendan de enige zwarte leerling van de school achter gesloten deuren even apart nam, rijzen er al snel onaangename verdenkingen. Intrigerend psychologisch drama. Het op een Pulitzer-prijswinnend toneelstuk gebaseerde script en het geweldige spel leverden vijf Oscarnominaties op.

Lions for Lambs

2007 | Drama

Verenigde Staten 2007. Drama van Robert Redford. Met o.a. Tom Cruise, Meryl Streep, Robert Redford, Michael Peña en Peter Berg.

Regisseur Redford vervlecht drie verhaallijnen in zijn eerste regie na zeven jaar. Een journalist krijgt een scoop van een senator over een nieuwe militaire strategie. Twee soldaten raken verdwaald in het hooggebergte van Afghanistan. En een professor haalt een gemakzuchtige student door de mangel 'want andere mensen stellen voor jouw belangen hun leven in de waagschaal'. De sterke acteurs (waaronder een uitstekende Cruise) maken vooral het politiek-filosofisch gesprek tussen docent en leerling en het kat-en-muisspel tussen journalist en senator bijzonder interessant.

Evening

2007 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2007. Drama van Lajos Koltai. Met o.a. Vanessa Redgrave, Claire Danes, Toni Collette, Natasha Richardson en Patrick Wilson.

Oudere dame Anne (Redgrave) mijmert op haar sterfbed over een avond vijftig jaar geleden waarop ze haar liefde heeft laten schieten. Haar herinneringen, verbeeld door Claire Danes, worden afgewisseld met de existentiële sores van haar twee dochters (Toni Collette en echte dochter Natasha Richardson). De talentsamenklontering wordt compleet met bijrollen van Glenn Close, Meryl Streep en Streeps dochter Mamie Gummer. Voormalig cinematograaf Koltai verslikte zich in de vele tijdslijnen maar de film kan een stootje hebben dankzij fabelachtig soepel samenspel van het unieke ensemble vrouwelijk talent.

The Devil Wears Prada

2006 | Komedie

Verenigde Staten 2006. Komedie van David Frankel. Met o.a. Meryl Streep, Anne Hathaway, Emily Blunt, Stanley Tucci en Adrian Grenier.

De jonge en intelligente journalist Andy (Hathaway) krijgt een baan als assistente van de hoofdredacteur (Streep) van een gerenommeerd modeblad. Ze valt er uit de toon, met haar goedkope kleren en normale postuur, maar weet toch langzaam maar zeker een plaatsje te verwerven. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Lauren Weisberger, die ooit assistente was van Anna Wintour, het invloedrijke, berucht arrogante boegbeeld van de glossy Vogue. Streep is geweldig als tirannieke ijskoningin, Hathaway houdt zich prima staande, maar het leukst is Tucci als stiekeme bondgenoot van Andy.

A Prairie Home Companion

2006 | Drama, Komedie, Muziek

Verenigde Staten 2006. Drama van Robert Altman. Met o.a. Garrison Keillor, Meryl Streep, John C. Reilly, Tommy Lee Jones en Lindsay Lohan.

A Prairie Home Companion volgt de laatste uitzending van het gelijknamige radiovariétéprogramma, dat al dertig jaar wordt uitgezonden op de Amerikaanse publieke omroep. Zo'n laatste show vormt de ideale achtergrond voor een typische Altman-ensemblefilm. Liefdevol en in overvolle shots schetst Altman een groep mensen die elkaar al jaren kennen, en al jaren hetzelfde doen: grappen maken en liedjes zingen. De vergankelijkheid is in de film bijna tastbaar. Maar ondanks, of eigenlijk dankzij, de melancholie bruist de film van leven. A Prairie Home Companion bleek ook Altmans laatste film; de regisseur overleed op 20 november 2006.

Prime

2005 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2005. Romantische komedie van Ben Younger. Met o.a. Uma Thurman, Meryl Streep, Bryan Greenberg, Jon Abrahams en Zak Orth.

Dat een film soms door een enkele bijrol gedragen kan worden, bewijst Meryl Streep in Prime. In de romantische komedie speelt ze een psychiater wier patiënt, de 37-jarige gescheiden Rafi (Thurman), een relatie heeft met haar 23-jarige zoon (Greenberg). Met geshockeerde blik luistert ze toe op het moment dat Thurman tijdens de wekelijkse sessie haar seksleven beschrijft, en met valse zachtmoedigheid geeft ze daarna wat adviezen. Het is een karikaturale act, maar wel precies wat de film nodig heeft; zodra de rol van Streep is uitgespeeld, glijdt Prime snel af naar zoetsappigheid.

The Manchurian Candidate

2004 | Thriller, Actiefilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 2004. Thriller van Jonathan Demme. Met o.a. Denzel Washington, Meryl Streep, Liev Schreiber, Jeffrey Wright en Kimberly Elise.

Liefdevolle remake van de gelijknamige Koude Oorlog-thriller uit 1962. Washington speelt een officier die jaren na de eerste Golfoorlog wordt geplaagd door nachtmerries en waanideeën. Om zijn gemoedsrust terug te vinden neemt hij contact op met oud-collega Raymond Shaw (Schreiber), inmiddels kandidaat voor het vicepresidentschap, en ontdekt een complot dat spannender en minder satirisch is dan de samenzwering in het origineel. Maar veel bleef ook hetzelfde: zoals Angela Lansbury in het origineel de film droeg met haar schitterende vertolking van Raymonds moeder, is het nu Meryl Streep die in dezelfde rol voor de beste momenten zorgt.

Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events

2004 | Familiefilm, Fantasy, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2004. Familiefilm van Brad Silberling. Met o.a. Jim Carrey, Meryl Streep, Emily Browning, Liam Aiken en Timothy Spall.

Drie weeskinderen komen terecht bij de afschuwelijke graaf Olaf, een kinderhater die de drie alleen maar opneemt omdat hij op hun erfenis uit is. Moeten ze wel eerst dood. Gelukkig zijn de drie kinderen niet bepaald angstig aangelegd, en gezegend met bijzondere talenten. Op hun tochten ontmoeten ze hun vreemde Uncle Monty (Billy Connolly) met zijn slangenverzameling en Aunt Josephine (Meryl Streep), die woont op de rand van een afgrond. Mooi gemaakte fantasy, fraai duister vormgegeven. Carrey is in vorm als de vreselijk slechte graaf. Naar de populaire kinderboeken van Daniel Handler.

Stuck on You

2003 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2003. Komedie van Bobby Farrelly en Peter Farrelly. Met o.a. Matt Damon, Greg Kinnear, Eva Mendes, Pat Crawford Brown en Cher.

Wat te doen met plankenkoorts als je broer - die vergroeid is aan je heup - ambities heeft in de filmindustrie? Dergelijke hindernissen worden op voorzichtig komische wijze voor het voetlicht gebracht door de broertjes Farrelly, het met onvolkomenheden ingenomen regieduo dat eerder vraatzucht behandelde in Shallow Hal, schizofrenie in Me, Myself and Irene en domheid in Dumb & Dumber. De vergroeide tweeling wordt met enthousiasme gespeeld door Matt Damon en Greg Kinnear die de broers presenteren als relatief zorgeloze jongens met een gezonde belangstelling voor sport, seks, toneel en werk. Gastrollen van onder meer Cher en Meryl Streep.

Angels in America

2003 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 2003. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Al Pacino, Meryl Streep, Emma Thompson, Mary-Louise Parker en Jeffrey Wright.

Begin jaren tachtig wordt Amerika potseling geteisterd door een nieuwe, enge en onbekende ziekte, genaamd AIDS. Angels in America volgt een aantal personages, waaronder besmette mannen uit de gay-scene en hun omgeving. Door HBO gemaakte miniserie naar een Pulitzer-prize-winnend toneelstuk uit 1993 werd bekroond met maar liefst elf Emmy's, door het sterke script en het fantastische acteerwerk van onder andere Streep, Thomson, Pacino en Wilson.

The Hours

2002 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Drama van Stephen Daldry. Met o.a. Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore, Stephen Dillane en Miranda Richardson.

Ode aan Virginia Woolf met drie personages die verbonden zijn met Woolfs roman 'Mrs. Dalloway'. Kidman speelt Woolf zelf, die in de jaren twintig tijdens het schrijven geteisterd wordt door depressie. Moore speelt huisvrouw Laura, die zich in de jaren vijftig gewurgd voelt door het maatschappelijke keurslijf en zich herkent in Woolfs boek. En Streep speelt Clarissa Vaughn; zij is direct geënt op Clarissa Dalloway, die twijfelt aan haar levenskeuzes. De constructies en verwijzingen mogen gecompliceerd lijken, toch brengt The Hours diepe menselijkheid schijnbaar simpel boven.

Adaptation.

2002 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 2002. Komedie van Spike Jonze. Met o.a. Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton en Maggie Gyllenhaal.

Scenarist Charlie Kaufman (Cage) krijgt na alle lof voor zijn werk aan Being John Malkovich de opdracht om het boek The Orchid Thief van Susan Orlean (Streep) tot een origineel script te bewerken, maar het lukt niet erg. En dat terwijl zijn tweelingbroer (ook Cage) lekker de gebaande paden volgt met zijn eigen script. Boeiende film over filmmaken naar een scenario van de echte Charlie Kaufman. Soms duizelingwekkend, soms geestig, soms ontroerend, soms ook een tikje navelstaarderig. Een beetje zoals in het echte leven, dus. Prima spel van de gehele cast. Chris Cooper kreeg een Oscar voor zijn rol als maffe orchideeënkweker.

Music of the Heart

1999 | Biografie, Drama, Muziek, Familiefilm

Verenigde Staten 1999. Biografie van Wes Craven. Met o.a. Meryl Streep, Angela Bassett, Gloria Estefan, Cloris Leachman en Henry Dinhofer.

Wes Craven wilde ook wel eens wat anders maken dan horror, dus hij toog naar de studiobazen met de boodschap dat hij Scream 3 alleen wilde maken als hij ook Music of the Heart mocht regisseren. Het mocht. Het resultaat was niet onmiddellijk een film die je verwacht van Wes Craven, maar daarom niet minder sympathiek: Huisvrouw Roberta (Streep) moet haar leven opnieuw inrichten nadat haar echtgenoot haar met de kinderen laat zitten. Ze krijgt bij toeval een baan als lerares en moet (onwillige) kinderen onderwijzen in het vioolspel.

One True Thing

1998 | Drama

Verenigde Staten 1998. Drama van Carl Franklin. Met o.a. Meryl Streep, Renée Zellweger, William Hurt, Tom Everett Scott en Lauren Graham.

De New Yorkse journaliste Ellen staat op het punt door te breken in haar werk wanneer haar moeder ongeneeslijk ziek blijkt en haar vader een beroep op haar doet. Ellen aarzelt: er is nogal wat oud zeer te verwerken. Deze verfilming van Anna Quindlens roman heeft mooie, subtiele, geloofwaardige, ontroerende scènes, maar ook wat geforceerde momenten. Evengoed zijn Zellweger en Streep prima als de dochter en moeder die met wat moeite nader tot elkaar komen. Streep kreeg haar elfde Oscar-nominatie voor haar rol. Een jaar na One True Thing werd opnieuw een roman, Black and Blue, van de onder meer met een Pulitzer-prijs onderscheiden Anna Quindlen verfilmd.

Dancing At Lughnasa

1998 | Drama, Komedie

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1998. Drama van Pat O'Connor. Met o.a. Meryl Streep, Michael Gambon, Catherine McCormack, Kathy Burke en Sophie Thompson.

Acteerkanon Meryl Streep is de oudste van vijf zussen in dit fotogenieke Ierse `the times, they are a changing´ plattelandsdrama ten tijde van de topzware jaren ´30. Zoals zij in het ware leven heerst over haar vakgenoten heerst ze nu met straffe hand over haar zusters. Totdat twee mannen ten tonele verschijnen. Hun labiele broer Jack (Gambon), net terug van de missie in Afrika, en vervolgens de vrijer (Rhys Ifans) van de losbandige zus Christina (McCormack). Bekwaam uitgevoerde maar weinig enerverende bewerking van het met een Tony Award bekroonde toneelstuk van Brian Friel.

First Do No Harm

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Jim Abrahams. Met o.a. Meryl Streep, Fred Ward, Seth Adkins, Michael Yarmush en Marion Bennett.

Lori is de trotse moeder van drie kinderen, die met haar baan, het huishouden en het werk op haar boerderij echter de handen vol heeft. Dat wordt nog erger als haar vierjarige zoontje Robbie aan een zware vorm van epilepsie blijkt te lijden en er niet genoeg geld is om hem goed te laten behandelen. Robbie moet dus naar een gewoon ziekenhuis, waar zijn situatie uitzichtloos blijft. Dan begint Lori zichzelf in de ziekte van haar zoontje te verdiepen en ontdekt dat er misschien nog hoop is. (IdH/VPRO Gids)

Marvin's Room

1996 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1996. Komedie van Jerry Zaks. Met o.a. Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Diane Keaton, Robert De Niro en Hume Cronyn.

Regisseur Zaks kan bogen op veel toneelervaring, die hij ten volle gebruikt in de toneelverfilming Marvin's Room. Hij gebruikt niet teveel locaties, laat cameraman Zobocinski stijlvol het gemiddelde televisiedramaniveau ontstijgen en laat bovenal zijn prima gekozen cast hun ding doen. Het psychologische familiedrama heeft Bessie als centrum. Zij past al twintig jaar op haar stervende vader Marvin en dreigt nu zelf aan kanker te overlijden. Ze is slechts met een transplantatie te redden en die kan alleen komen van haar zus of een van haar zonen. Tijd voor het openen van oude wonden ter genezing van nieuwe.

Before and After

1996 | Drama, Familiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1996. Drama van Barbet Schroeder. Met o.a. Meryl Streep, Liam Neeson, Edward Furlong, Julia Weldon en Alfred Molina.

Regisseur Schroeder (Single white female) en scriptschrijver Ted Tally (Silence of the lambs) zijn niet de minsten, maar ze konden van Before and after geen logisch verhaal maken. De te energieke Neeson, de te afstandelijke Streep en de te zeurderige Furlong vechten een vergeefse strijd om hun rollen zin te geven. Wanneer Jacob (Furlong) hoofdverdachte wordt in een moordzaak hebben zijn ouders onenigheid over hoe de jongen te helpen. Carolyn (Streep) gaat voor eerlijkheid, Ben (Neeson) voor smoesjes. Alledrie gaan ze zo irrationeel met de situatie om dat je ze hardop raad zou willen geven, net als vroeger bij de poppenkast. (IdH/VPRO Gids)

The Bridges of Madison County

1995 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1995. Romantisch drama van Clint Eastwood. Met o.a. Clint Eastwood, Meryl Streep, Annie Corley, Victor Slezak en Jim Haynie.

Hoofdrolspelers Streep en Eastwood kregen veel lof voor hun rollen in deze uitstekend gemaakte tearjerker over twee mensen die een veel te korte romance beleven. Een National Geographic-fotograaf ontmoet halverwege jaren zestig een huisvrouw in Iowa, wier man en kinderen een paar dagen van huis zijn. Zij wijst hem de meest fotogenieke lokale overdekte bruggen. Streep is mooi als de wat verlegen Italiaanse immigrante, Eastwood betoont zich gevoelig als haar gast (en achter de camera). 'Francesca's Huis' was enige tijd een toeristische trekpleister voordat het in 2003 afbrandde.

The River Wild

1994 | Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Avonturenfilm van Curtis Hanson. Met o.a. Meryl Streep, Kevin Bacon, David Strathairn, Joseph Mazzello en John C. Reilly.

Jaren geleden was Gail (Streep) gids voor mensen die op een vlot een lokale, woest kolkende rivier willen afvaren. En ze herinnert zich nog dat je ‘The Gauntlet’, een levensgevaarlijk deel van die rivier, moet ­mijden als de pest. Inmiddels is ze een brave geschiedenislerares, die met haar werkverslaafde man en tienerzoon nog een keertje de rivier af wil varen. Ze ­krijgen gezelschap van drie ruwe kerels op een ander vlot. Tikje wisselvallig: soms ongeloofwaardig of voorspelbaar, dan weer spannend en spectaculair. Maar Streep doet het prima, net als Bacon, de leider van de rabauwen.

The Living Sea

1994 | Documentaire

Canada 1994. Documentaire van Greg MacGillivray.

's Werelds zeeën vormen in feite één grote zee die veel kwetsbaarder is dan tot halverwege de jaren negentig werd vermoed. Alle pracht die de zee te bieden heeft, wordt op een fraaie manier gepresenteerd in The Living Sea.

A Century of Women

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Sylvia Morales, Judy Korin en Christen Harty Schaefer. Met o.a. Maya Angelon, Justine Bateman, Candice Bergen, Hillary Rodham Clinton en Glenn Close.

Een indrukwekkende documentaire over de heroïsche strijd voor gelijke rechten voor vrouwen. De geschiedenis van de Amerikaanse vrouw wordt neergezet in een driedelige serie waarin documentatiemateriaal wordt verweven met het fictieve verhaal van een familie waarvan onder anderen de actrices Teresa Wright, Olympia Dukakis, Talia Shire, Brooke Smith en Bateman deel uitmaken. Ze treffen elkaar voor een reünie, waar ook de Afro-Amerikaanse vriendinnen Madge Sinclair en Jasmine Guy bij aanwezig zijn. De vijf generaties vrouwen praten over werk, liefde en gezin. Tussendoor wordt via documentaire flash-backs duidelijk gemaakt hoe de vrouwen tot hun huidige status zijn gekomen. De vertelstem in de serie is van Jane Fonda. Ook de levens van beroemde vrouwen komen aan bod, zoals dat van Pauline Newman, die, nadat ze de brand in de Triangle Shirtwaist Factory in 1911 had overleefd, ten strijde trok tegen kinderarbeid en de onmenselijke werkomstandigheden voor vrouwen; en van Fannie Lou Hamer, keuterboer en uiteindelijk machtige woordvoerdster voor de mensenrechtenbeweging; en van vele anderen, waaronder Margaret Sanger, die geboortebeperking predikte lang voordat dat gangbaar was. Er zijn bijdragen van Hillary Clinton, schrijfster Betty Friedman, feministe Gloria Steinem, opperechter Ruth Bader Ginsburg, actrices Candice Bergen en Cicely Tyson en nog velen meer. De drie regisseurs leveren een redelijke prestatie, maar het fictieve verhaal naar een scenario van Lynn Roth steekt nogal zwak af tegen de rest van de documentaire.

The House of the Spirits

1993 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Portugal​/​​Duitsland​/​​Denemarken 1993. Drama van Bille August. Met o.a. Jeremy Irons, Meryl Streep, Winona Ryder, Antonio Banderas en Glenn Close.

Het boek is meestal beter dan de film, maar ook degenen die The House of the Spirits van Isabel Allende niet gelezen hebben vinden de verfilming wonderlijk mislukt. De beelden van exotische landschappen en huizen zijn magnifiek, het verhaal - selfmade man Esteban (Irons) raakt verbitterd en komt lijnrecht tegenover de geliefde van zijn dochter (Ryder) te staan - is interessant en episch, en de acteurs geven zich volledig. En toch. De Zuid-Amerikaanse passie ontbreekt. De schuld daarvan wordt meestal gelegd bij de Deense scriptschrijver en regisseur August, die te koudbloedig zou zijn om Allende te doorgronden.

Death Becomes Her

1992 | Komedie, Fantasy

Verenigde Staten 1992. Komedie van Robert Zemeckis. Met o.a. Meryl Streep, Goldie Hawn, Bruce Willis, Isabella Rossellini en Ian Ogilvy.

Actrice Madeline Ashton (Streep) heeft betere tijden gekend. Wanneer haar oude vriendin Helen Sharp haar verloofde Ernest Menville (Willis) voorstelt aarzelt ze geen moment om hem in te pikken, want Ernest kan als getalenteerd plastisch chirurg mooi haar uiterlijk opkalefateren. Jaren later krijgt Helen van heks Lisle von Rhoman (Rosselini) de gelegenheid om uit de bron van de eeuwige jeugd te drinken, wat de concurrentiestrijd tussen de dames weer opnieuw aanwakkert. Leuke komedie van Zemeckis (Back to the Future, Cast Away) met een prima rol van Willis als watje.

Defending Your Life

1991 | Komedie, Fantasy, Romantiek

Verenigde Staten 1991. Komedie van Albert Brooks. Met o.a. Albert Brooks, Meryl Streep, Rip Torn, Lee Grant en Buck Henry.

Brooks schreef, regisseerde en speelt de hoofdrol in deze bizarre tragikomedie waarin hij meteen met zijn showroomfrisse BMW in een autobus terecht komt en sterft. Hij belandt na zijn dood (met de tram!) in een soort Laatste Oordeel Stad waar zal beslist worden over zijn verdere toekomst in het hiernamaals. Grant is zijn openbare aanklager, Torn zijn verdediger. Maar nog belangrijker voor hem is Streep, zijn droomvrouw, de liefde van zijn leven, maar zij zijn beiden dood... De humor is te sporadisch voor een meesterwerk.

Postcards from the Edge

1990 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1990. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Meryl Streep, Shirley MacLaine, Dennis Quaid, Gene Hackman en Richard Dreyfuss.

Nadat de aan de cocaïne verslaafde actrice Suzanne (Streep) zichzelf onmogelijk heeft gemaakt op een filmset komt ze niet meer aan de bak. Bij haar vriend Jack (Quaid) vindt ze geen steun meer, uiteindelijk gaat ze naar haar moeder, de aan de drank geraakte ex-ster Doris (MacLaine). En ze had net zo'n moeite gedaan om zich aan de knellende ouderlijke banden te ontworstelen. Carrie Fisher (Star Wars) bewerkte haar eigen roman, Streep en MacLaine vullen de hoofdrollen uitstekend in. Het einde had iets minder zoetsappig gekund.

She-Devil

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Susan Seidelman. Met o.a. Meryl Streep, Roseanna Barr, Ed Begley jr, Linda Hunt en Sylvia Miles.

Het was al na het eerste seizoen van comedyserie Roseanne, dat voormalige serveerster Roseanne Barr het aanbod kreeg om samen met Meryl Streep in een speelfilm op te treden. Ze speelt Ruth Patchett, die aangenaam sadistisch wordt als haar waardeloze man haar dumpt voor de mondaine auteur Mary Fisher (Streep). She-Devil is gebaseerd op een boek van Fay Weldon, maar ware kenners van Barr zien elementen uit haar echte leven. Meryl Streep nam met haar vette humorrol haar eigen wraak, op toenemende aantallen critici in haar echte leven die zeurden over zich herhalend afstandelijk acteerwerk in alleen maar serieuze films.

A Cry in the Dark

1988 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Australië 1988. Drama van Fred Schepisi. Met o.a. Meryl Streep, Sam Neill, Bruce Myles, Charles Tingwell en Nick Tate.

Naar een bijna ongelooflijke maar ware gebeurtenis over een Australische vrouw, Lindy Chamberlain, die terecht moest staan voor de moord op haar baby, ondanks het feit dat ze verklaard had dat de zuigeling geroofd was door een dingo (een wilde hond). Regisseur-schrijver Schepisi heeft zuiver drama gefilmd in documentaire stijl en rekent doeltreffend af met de smerige roddel die Chamberlain en haar man tot het kwaadaardigste echtpaar van Australië gemaakt had en de oorzaak was dat ze een pijnlijke gerechtelijke procedure moesten ondergaan. Streep en Neill spelen hun rol zo goed dat zelfs de meest geharde kijker niet onberoerd blijft.

Ironweed

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Hector Babenco. Met o.a. Jack Nicholson, Meryl Streep, Carroll Baker, Michael O'Keefe en Diane Venora.

Albany, New York tijdens de depressie in 1938. Nicholson verliet zijn gezin, nadat hij per ongeluk de dood veroorzaakte van hun jongste zoontje. 22 jaar lang zwierf hij rond en nu komt hij terug in zijn stad waar hij ooit zijn thuis had en trekt nu op met de zieke, aan lager wal geraakte zangeres Streep en de simpele Waits. Een bezoek aan zijn vrouw Baker wordt een fiasco. Zij wil hem wel terug, maar zijn twee andere kinderen willen niets van hem weten. William Kennedy schreef zelf de bewerking voor de film van zijn bestseller, waarmee hij de Pulitzer-prijs won en het is vooral de sterke vertolking van Nicholson en Streep, spelprestaties in rollen die je niet van ze verwacht zou hebben, die de film dynamisch laten voortbewegen, terwijl Waits een grootse rol weggeeft. De camera van Lauro Escorel registreert alles zonder veel warmte, maar met een groot gevoel voor dramatiek. Amerikaans regiedebuut van Babenco.

Heartburn

1986 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1986. Komedie van Mike Nichols. Met o.a. Meryl Streep, Jack Nicholson, Jeff Daniels, Maureen Stapleton en Stockard Channing.

Een schrijfster, zwanger van haar tweede kind, ontdekt dat haar man een verhouding met een andere vrouw heeft. De pittige, intelligente tragikomedie profiteert van de acteerprestaties van Streep en Nicholson, hoewel nooit echt duidelijk wordt waarom deze twee ooit op elkaar gevallen zijn. Het script is van Nora Ephron, gebaseerd op haar autobiografische roman.

Plenty

1985 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Fred Schepisi. Met o.a. Meryl Streep, Charles Dance, Tracey Ullman, John Gielgud en Sting.

Streep keert terug naar Engeland, na een bewogen tijd bij het Franse verzet en kan haar ervaringen moeilijk vergeten, terwijl het leven in het na-oorlogse Engeland saai is. De middelmatigheid, die zij om zich heen meent te zien, vliegt haar aan, met als gevolg dat zij haar eigen leven en dat van anderen om haar heen ruïneert. Ondanks Streeps goede rol en een uitmuntende bijrol van Gielgud als oudere diplomaat, een saaie film. Naar het toneelstuk van David Hare. De rolprent komt bovendien meer tot zijn recht in de bioscoop of wide-screen tv dan op de klassieke kleine beeldbuis vanwege het CinemaScope- formaat.

Out of Africa

1985 | Romantisch drama, Biografie

Verenigde Staten 1985. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer, Michael Kitchen en Malick Bowens.

Out of Africa is Hollywood op z'n best: groot aangepakt, meeslepend, melodramatisch, met weidse beelden en steracteurs. Redford oogstte niettemin veel kritiek met zijn te Amerikaans gespeelde rol van Britse jager Hatton, met wie Deense schrijfster Karen Blixen (Streep) in Kenia een moeizame buitenechtelijke relatie aangaat. Toch is Out of Africa een bijzonder fraai werkstuk: twee grote sterren klikken perfect in adembenemend mooie kaders, onder leiding van een regisseur die koers weet te houden. Zeven Oscars, waaronder die voor beste film, regie, scenario en camerawerk.

Falling in Love

1984 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1984. Romantiek van Ulu Grosbard. Met o.a. Robert De Niro, Meryl Streep, Harvey Keitel, Jane Kaczmarek en George Martin.

Regisseur Grosbards theaterachtergrond is duidelijk te merken aan lange scènes met veel tekst en een dromerige belichting. De Niro en Streep zijn na The Deer Hunter weer samen te bewonderen, dit keer als twee rusteloze babyboomers die elkaar ontmoeten in een boekwinkel. Na drie maanden komen ze elkaar weer tegen in de trein. Ze zijn allebei getrouwd, maar beginnen tegen beter weten in een verhouding. Scenarist Cristofer verbeeldt treffend de tijd waarin de naoorlogse generatie en masse zijn heil buiten het huwelijk zocht.

Silkwood

1983 | Biografie, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1983. Biografie van Mike Nichols. Met o.a. Meryl Streep, Kurt Russell, Cher, Craig T. Nelson en Diana Scarwid.

Karen Silkwood (Streep) werkt halverwege de jaren zeventig in een kerncentrale in Oklahoma, net als haar huisgenoten Drew (Russell) en Dolly (Cher). Iedereen draait overuren, en zo af en toe worden veiligheidsregels niet nageleefd. ‘Gevaarlijk,’ ontdekt Karen, en ze trekt aan de bel. Het wordt haar niet in dank afgenomen door de directie, en ook niet door collega’s, die bang zijn voor hun baan. Sterk klokkenluidersdrama, gebaseerd op ware gebeurtenissen, met uitstekend spel van Streep en prettig sobere regie van Nichols. Streep, Cher en Nichols werden genomineerd voor een Oscar.

Still of the Night

1982 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1982. Thriller van Robert Benton. Met o.a. Roy Scheider, Meryl Streep, Jessica Tandy, Joe Grifasi en Sara Botsford.

Een thriller à la Hitchcock van de maker van KRAMER VS. KRAMER: psychiater Scheider wordt verliefd op Streep, die verdacht wordt van moord op één van zijn patiënten. Een magnifiek gefotografeerde, kille film; plot- technisch hapert er het nodige aan, maar daar heeft men tijdens het kijken waarschijnlijk geen erg in. Scenario van Benton en David Newman. Fotografie van Nestor Almendros.

Sophie's Choice

1982 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1982. Drama van Alan J. Pakula. Met o.a. Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol, Rita Karin en Stephen D. Newman.

De jonge Amerikaan Stingo (­MacNicol) wil schrijver worden en komt in Brooklyn op het spoor van een goed verhaal als hij kennismaakt met zijn bovenburen, Nathan en Sophie. Het zijn leuke, excentrieke, verliefde mensen, maar Sophie lijkt een groot geheim uit WO II met zich mee te torsen. Mooi opgebouwd, meeslepend en aangrijpend drama, waarin Streep alle registers opentrekt. Er klonk enige ­kritiek op haar, inderdaad nogal vet aangezette, Poolse accent, maar gerenommeerd filmcriticus Roger Ebert wilde dat accent juist ‘omhelzen’ en Streep kreeg, zeker niet onverdiend, een Oscar voor haar rol.

The French Lieutenant's Woman

1981 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van Karel Reisz. Met o.a. Meryl Streep, Jeremy Irons, Hilton McRae, Emily Morgan en Charlotte Mitchell.

John Fowles' onverfilmbare gelijknamige roman werd door Harold Pinter op vindingrijke wijze bewerkt tot een scenario, waarin twee parallelle verhalen worden verteld. In het ene, spelend in het Victoriaanse Engeland van de 19e eeuw, wordt bioloog Irons verliefd op de door de maatschappij verstotene Streep; in het andere, spelend anno 1981, zijn dezelfde personages acteurs in de verfilming van dit verhaal. Sterke vertolkingen van Streep en Irons in dit boeiende contrast tussen twee tijdperken. Camerawerk van Freddie Francis.

The Seduction of Joe Tynan

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Jerry Schatzberg. Met o.a. Alan Alda, Barbara Harris, Meryl Streep, Rip Torn en Charles Kimbrough.

Alan Alda betreedt als scenarist en acteur met succes hetzelfde pad als de makers van The best man, The candidate en latere films, door zich te richten op de macht, de spelletjes en de ethiek van de Amerikaanse politiek. Senator Joe Tynan (Alda) wordt niet alleen verleid door de macht, maar ook door de charmante Karen. Meryl Streep eiste met haar rol van Karen de meeste aandacht op en won enkele prijzen, maar het spel van Alda, en vooral Harris als Tynan´s echtgenote is ook niet mis. (IdH/VPRO Gids)

Manhattan

1979 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1979. Drama van Woody Allen. Met o.a. Woody Allen, Diane Keaton, Mariel Hemingway, Michael Murphy en Meryl Streep.

Na zijn scheiding heeft de 42-jarige tv-komedieschrijver Isaac (Allen) een relatie met de zeventienjarige Tracy (Hemingway), maar eigenlijk voelt hij zich aangetrokken tot de vriendin (Keaton) van zijn beste vriend Yale (Murphy). Bovendien vindt hij z'n werk triviaal, wil hij eigenlijk De Grote Roman Over New York schrijven en publiceert zijn ex-vrouw (Streep) een autobiografie waarin weinig vleiend over Isaac wordt geschreven. In sfeervol zwart-wit geschoten komedie is een hoogtepunt uit het oeuvre van Allen. Geestig, sprankelend en ontroerend.

Kramer vs. Kramer

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Robert Benton. Met o.a. Dustin Hoffman, Meryl Streep, Jane Alexander, Justin Henry en Howard Duff.

Wat heel makkelijk een smartlap had kunnen worden werd in de handen van regisseur Benton (Places in the Heart, co-scenarist van Bonny and Clyde) een intrigerend melodrama. De ambitieuze Ted Kramer (Hoffman) leert het vaderschap kennen nadat zijn vrouw Joanna (Streep) - die haar leven lang 'iemands dochter of iemands vrouw is geweest' - hem heeft verlaten. En als hij zijn zorgtaken dan eindelijk in de vingers heeft komt zijn vrouw weer op de proppen. Een pijnlijke rechtszaak over de voogdij volgt. Film werd wereldwijd een commercieel succes. Van de negen Oscarnominaties werden er vijf verzilverd.

The Deer Hunter

1978 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Oorlogsfilm van Michael Cimino. Met o.a. Robert De Niro, John Savage, Meryl Streep, Christopher Walken en John Cazale.

Jeugdvrienden Michael (De Niro), Steven (Savage) en Nick (Walken) zijn jonge staalarbeiders. In het weekend zitten ze in de kroeg of gaan ze jagen. Alles verandert wanneer ze worden opgeroepen voor de oorlog in Vietnam. The Deer Hunter is een bewonderenswaardige film die de effecten van oorlog aan het front én thuis, in kaart brengt. In gevangenschap wordt het drietal gedwongen Russische roulette te spelen. Historisch incorrect, volgens sommigen. Geschikte symboliek voor de willekeur waaraan mensenlevens door oorlog worden onderworpen, volgens regisseur Cimino. Vijf Oscars kreeg zijn film.

Holocaust

1978 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1978. Drama van Marvin J. Chomsky. Met o.a. Fritz Weaver, Rosemary Harris, Joseph Bottoms, James Woods en Sam Wanamaker.

Mini-serie in vier delen. Berlijn, midden jaren dertig. We volgen de joodse familie Weiss en de familie van Erik Dorf. De eerste valt uit elkaar, belandt deels in een concentratiekamp of bij de Poolse verzetsbeweging, de tweede wordt een vooraanstaand SS-gezin en maakt jacht op joden. De mini-serie zou de wereld herinneren aan de vreselijke gevolgen van de jodenvervolging door de nazi's. In Duitsland werd de jeugd volkomen geshockeerd: er moesten discussies en opvangprogramma's georganiseerd worden. De TROS in Nederland en de BRT in België deden hetzelfde. De serie versloeg alle kijkdichtheidscijfers en bleef ongeslagen. Vaak herhaald en de eerste mini-serie van deze lengte die op video verscheen. Terecht kreeg de serie de Emmy Award als beste dramaserie van het seizoen 1977/78 naast diverse Emmy's voor acteurs: Moriarty - perfect als de nazi-man, Streep en Baker en natuurlijk Chomsky zelf voor zijn regie. In ons land werd de serie met Duitse nasynchronisatie vertoond om daarmee de authenticiteit nog te vergroten. Het scenario is van Gerald Green.

The Deadliest Season

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Robert Markowitz. Met o.a. Michael Moriarty, Kevin Conway, Meryl Streep, Sullv Boyar en Jill Eikenberry.

Hard aankomend drama over een professionele hockeyspeler wiens agressiviteit als verdediger hem bemind maakt bij de fans en zijn bazen totdat hij een andere speler dodelijk verwond en voor doodslag wordt aangeklaagd. Goed doordacht, provocerend, maar ook gewelddadig scenario van Ernest Kinoy, ontsierd door de vreemde gemaniëreerde manier van acteren van Moriarty.

Julia

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Jane Fonda, Vanessa Redgrave, Jason Robards, Maximilian Schell en Hal Holbrook.

Fonda speelt de schrijfster Lillian Hellman in de bewerking van haar verhaal Pentimento over haar geestdriftige, ongewone vriendin Julia en hoe deze Hellman betrok in de Europese verzetsbeweging in de jaren dertig. Een mooie verhaaltrant in een schitterend gemaakte film. Robards, scenario-schrijver Alvin Sargent en Redgrave wonnen Oscars. Debuut van Streep.