Robbie Ryan: camera.
Er zijn 23 films gevonden.

Poor Things

2023 | Drama, Komedie, Sciencefiction, Romantiek

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2023. Drama van Yorgos Lanthimos. Met o.a. Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo, Ramy Youssef en Hanna Schygulla.

Londen, ergens eind 19de eeuw. Bella (Stone, in haar beste rol tot dusver) is de aangenomen dochter van de Frankenstein-achtige chirurg Godwin Baxter (Dafoe), die door Bella kortweg God genoemd wordt. Bella is Gods meest geslaagde experiment. Ze lijkt aanvankelijk niet helemaal goed bij haar hoofd, totdat duidelijk wordt dat Bella’s brein ver achterloopt bij haar lichaam, en dat ze dat in sneltreinvaart aan het inhalen is. Overweldigende nieuwe film van Lanthimos en Stone – die ook al samenwerkten voor The Favourite – is vaak hilarische, maar ook aangrijpende en intrigerende bewerking van de gelijknamige roman van de Schot Alasdair Gray. Genomineerd voor elf Oscars.

The Old Oak

2023 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2023. Drama van Ken Loach. Met o.a. Claire Rodgerson, Trevor Fox, Chris McGlade, Col Tait en Jordan Louis.

Sinds de mijnen gesloten werden is er armoede en leegstand in Noord-Engeland. En al die lege huizen maken de regio ideaal om Syrische vluchtelingen te dumpen. Zo ook in County Durham, waar de jonge fotografe Yara terechtkomt. Daar krijgt ze te maken met veel anti-vluchtelingensentiment van de bewoners, maar sluit ze ook vriendschap met kroegbaas TJ. Samen besluiten ze in TJ’s kroeg The Old Oak gratis eten te serveren. Want TJ’s moeder wist al: ‘When you eat together, you stick together.’ Zoals in de meeste van Loach’s films (en zeker die geschreven door Paul Laverty) is meteen duidelijk bij wie je sympathie moet liggen. De kunst van vertellen en het oog voor detail zijn bij de oude meester echter zo groot, dat bij de kijker ieder cynisme al snel verdwijnt.

Medusa Deluxe

2022 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 2022. Thriller van Thomas Hardiman. Met o.a. Clare Perkins, Luke Pasqualino, Harriet Webb, Darrell D’Silva en Anita-Joy Uwajeh.

Uiterst origineel uitgangspunt voor een komisch (en campy) moordmysterie: tijdens een regionale kapperswedstrijd in Engeland blijkt een van de deelnemers op gruwelijke wijze om het leven gebracht te zijn. Is hij vermoord uit jaloezie, omdat hij de competitie al jaren domineert? Of speelt er iets anders? Meepuzzelen is geen vereiste, want Medusa Deluxe moet het vooral hebben van de fantastische dialogen, de kleurrijke personages en de ogenschijnlijk in één take opgenomen beelden van de Ierse cameraman Robbie Ryan (The Favourite). Debuterend regisseur Thomas Hardiman neemt de kijker bij de hand en laat de camera een kleine twee uur lang door de gangen van het complex dwalen, langs bekvechtende kappers en geschrokken modellen met enorme coiffures.

This Much I Know to Be True

2021 | Documentaire, Muziek

Verenigd Koninkrijk 2021. Documentaire van Andrew Dominik.

Hoewel de meeste songs van Nick Cave’s twee laatste albums – Ghosteen en Carnage – voorbijkomen, is dit veel meer dan zomaar een muziekfilm. Het is een inkijkje in het samenwerkingsproces tussen Cave en diens geniale muzikale partner Warren Ellis, voor het eerst dat het duo nummers van het zojuist opgenomen Carnage live speelt, en bovenal een vervolg op Dominiks vorige documentaire One More Time with Feeling uit 2016. In die film volgen we Cave in de eerste maanden nadat zijn 15-jarige zoon Arthur van een klif viel en overleed. Dat werd een aangrijpende film over verlies en (vergeefse pogingen tot) verwerking; in deze film zien we dat het beter gaat met Cave en hij de tragedie heeft kunnen integreren in zijn leven.

C'mon C'mon

2021 | Drama

Verenigde Staten 2021. Drama van Mike Mills. Met o.a. Joaquin Phoenix, Woody Norman, Gaby Hoffmann en Scoot McNairy.

Sympathieke familiefilm over de alleenstaande radiojournalist Johnny, die op zijn negenjarige neefje Jesse moet passen wanneer z’n zus haar handen vol heeft aan haar overspannen ex. Johnny neemt de vroegwijze Jesse uiteindelijk mee naar zijn werk, wat hen oa in Detroit, New York en New Orleans brengt. Daar praat Johnny voor radioproject met diverse jongeren, die hij vraagt naar hun toekomstverwachtingen. In zwart-wit geschoten en soms wel erg melancholiek, maar met een fantastische chemie tussen Phoenix (Johnny) en de kleine Norman (Jesse). De film is opgedragen aan de negenjarige Devante ‘D-Man’ Bryant, een van de kinderen met wie Johnny in New Orleans sprak, die later bij vuurgevecht om het leven kwam.

Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace

2020 | Muziek

Verenigd Koninkrijk 2020. Muziek van Nick Cave.

Omdat de Europese en Amerikaanse tour naar aanleiding van zijn nieuwe album Ghosteen (de zeventiende met begeleidingsband The Bad Seeds) moesten worden afgelast vanwege corona, gaf crooner/rockster Nick Cave op 23 juli een eenmalig optreden in Londen, getiteld Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Palace. Met Cave achter de piano, waarbij hij een twintigtal nummers uit zijn rijke oeuvre speelde. Dat optreden werd live gestreamd en was een groot succes. Zo groot, dat er nu een film van is en vanaf 20 november ook een livealbum. De film duurt een klein half uur langer dan de livestream en heeft onder meer een prachtige uitvoering van ‘Papa won’t leave you, Henry’ als extra. Het fraaie camerawerk is van Robbie Ryan.

Marriage Story

2019 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2019. Drama van Noah Baumbach. Met o.a. Scarlett Johansson, Adam Driver, Merritt Wever, Laura Dern en Azhy Robertson.

Kan een film over een echtscheiding grappig, liefdevol, ontroerend én romantisch zijn? Ja, bewijst regisseur/scenarioschrijver Baumbach (While We're Young) met Marriage Story, dat hij deels baseerde op zijn eigen scheiding. Driver en Johansson zijn weergaloos als theaterregisseur Charlie en actrice Nicole, die na jaren huwelijk besluiten uit elkaar te gaan. Aanvankelijk verloopt dat nog redelijk amicaal – ze hebben samen een achtjarige zoon – maar zodra de advocaten erbij worden gehaald gaat het mis. Een bitterzoet meesterwerk. Dern reeg een Oscar voor haar bijrol.

Sorry We Missed You

2019 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​België 2019. Drama van Ken Loach. Met o.a. Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Nikki Marshall, Rhys Stone en Harriet Ghost.

Als geen ander kan Ken Loach (geholpen door vaste scenarioschrijver Paul Laverty) indringende en urgente verhalen vertellen over gewone mensen. In I, Daniel Blake ging dat over een werkloze weduwnaar die vastloopt in het systeem, deze keer gaat het over een heel gezin. Beide ouders werken zich het schompes (hij als pakjesbezorger, zij als zorgverlener), en toch kunnen ze zich financieel nauwelijks redden. En ondertussen hebben ze geen tijd meer voor elkaar, of voor hun twee kinderen. Aangrijpend, levensecht en vlekkeloos geacteerd en geregisseerd.

The Favourite

2019 | Drama, Komedie, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland 2019. Drama van Yorgos Lanthimos. Met o.a. Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone, Nicholas Hoult en Mark Gatiss.

Vilein-komisch kostuumdrama over de wispelturige, zeventiende-eeuwse Britse koningin Anne (Colman), en twee hofdames (Weisz en Stone) die met alle mogelijke middelen strijden om haar (seksuele) gunsten. Alles in deze film klopt. Van de messcherpe dialogen (gesproken in modern Engels), tot de ongewone camerahoeken en de voor zijn doen uitbundige regie van de Griekse grootmeester Lanthimos (Dogtooth, The Lobster). Lanthimos rekt de oude wetten van het kostuumdrama in deze film zo op, dat hij bijkans een nieuw genre creëert. Colman kreeg onder andere een Oscar voor haar rol.

The Meyerowitz Stories (New and Selected)

2017 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2017. Komedie van Noah Baumbach. Met o.a. Adam Driver, Adam Sandler, Dustin Hoffman, Ben Stiller en Emma Thompson.

Regisseur Noah Baumbach breidt zijn portfolio van aanmodderende neuroten uit de Amerikaanse Oostkust-middenklasse uit met deze geestige en ontroerende Netflix-productie. Centraal staat een New Yorkse familie die bijeenkomt rond het ziektebed van pater familias Harold Meyerowitz (Hoffman), een verbitterde kunstenaar wiens drie volwassen kinderen hem het nodige te verwijten hebben: Jean (Marvel) en Danny (Sandler) werden in hun jeugd verwaarloosd terwijl jongste zoon Matthew (Stiller) juist teveel aandacht en adoratie ontving. Tikkeltje navelstaarderig zoals al het werk van Baumbach, maar de dialogen zijn vlijmscherp en het spel van komieken Stiller en Sandler is fantastisch.

American Honey

2016 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2016. Drama van Andrea Arnold. Met o.a. Sasha Lane, Shia LaBeouf, Riley Keough en McCaul Lombardi.

De achttienjarige Star (nieuwkomer Lane) ontvlucht haar disfunctionele gezin door zich aan te sluiten bij een groep jongvolwassen handelsreizigers die feestend van motel naar motel trekt. Onderweg wordt ze verliefd op de onvoorspelbare Jake (LaBeouf), die zo goed als letterlijk de hielen likt van de berekenende groepsleidster Krystal (Keough). Een rauw-realistische roadmovie over liefde, natuur, sociale orde en het vinden van je eigen weg. Vitaal, ongeremd en tjokvol opzwepende muziek. Regisseur Andrea Arnold (Red Road, Fish Tank) bewijst andermaal een van de beste eigentijdse Britse cineasten te zijn: ze won voor de derde keer de juryprijs van Cannes.

I, Daniel Blake

2016 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 2016. Drama van Ken Loach. Met o.a. Dave Johns, Hayley Squires, Colin Coombs en Natalie Ann Jamieson.

De 59-jarige timmerman Daniel (Johns) heeft een zwak hart maar wil toch graag werken. Helaas werken ze hem bij het arbeidsbureau vooral tegen. Daniel wordt gek van het jargon, de computers, en de bevoogdende begeleiders. Simpel en direct sociaal-realistisch drama van het beproefde duo Ken Loach (regie) en Paul Laverty (scenario). Iets te simpel en direct soms, omdat goed en slecht wel heel duidelijk worden afgetekend. Maar de mensen in de film zijn levensecht en de kwestie is urgent. Vond ook de jury in Cannes, die de film in 2016 de Gouden Palm (voor beste film van het festival) gaf.

Slow West

2015 | Western, Romantiek, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Nieuw-Zeeland 2015. Western van John Maclean. Met o.a. Kodi Smit-McPhee, Michael Fassbender, Ben Mendelsohn en Caren Pistorius.

Naïeve aristocraat Jay (Smith-McPhee) trekt in 1870 van de Schotse Hooglanden naar Colorado, op zoek naar zijn geliefde. Hij wordt daarbij begeleid door outlaw Silas (Fassbender), maar die houdt er een verborgen agenda op na: er staat een prijs op het hoofd van Jay's vriendinnetje, en hij is vastbesloten die te innen. Een adembenemend mooie en dromerige, revisionistische western, waarin debuterend regisseur Maclean speelt met de wetten van het genre en strooit met poëtische oneliners. Winnaar Grote Juryprijs in Sundance.

Philomena

2013 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2013. Drama van Stephen Frears. Met o.a. Judi Dench, Steve Coogan, Sophie Kennedy Clark, Mare Winningham en Barbara Jefford.

Na een aantal mindere films was regisseur Frears (Dangerous Liaisons, The Queen) hier terug in topvorm. Het op ware gebeurtenissen gebaseerde Philomena gaat over de zoektocht van een journalist en een oude dame naar haar lang geleden door kwaadaardige nonnen weggenomen zoon. Frears vindt de perfecte ­balans tussen ernst, humor en de ­spanning van het onderzoek. Het sprankelende samenspel van Dench en Coogan levert veel komische momenten op, zonder daarbij aan emotionele diepgang in te boeten. Een vertederende en verbijsterende road trip van een ongewoon stel.

Jimmy’s Hall

2014 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Ierland​/​​Frankrijk 2014. Biografie van Ken Loach. Met o.a. Barry Ward, Francis Magee, Simone Kirby, Andrew Scott en Jim Norton.

Charmante biopic over de Ierse communist en vrijdenker Jimmy Gralton, die in 1932 - na tien jaar ballingschap in New York - terugkeert naar zijn geboortedorp in Ierland. Daar komt hij in conflict met de katholieke kerk, die wil dat hij stopt met de gratis lessen in het door hem opgerichte buurthuis, de Pearse-Connolly Community Hall (de 'hall' uit de titel). Hoogtepunten van de film zijn de confrontaties met priester Sheridan (Scott), die als personage interessanter is dan de door Loach en vaste scenarioschrijver Paul Laverty bijna heilig verklaarde Gralton.

The Angels' Share

2012 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​België​/​​Italië 2012. Drama van Ken Loach. Met o.a. Paul Brannigan, John Henshaw, William Ruane, Jasmin Riggins en Gary Maitland.

Deze af en toe hilarische film van Loach en scenarioschrijver Paul Laverty, hun tiende film samen, is twee films voor de prijs van een. De eerste helft is een sociaal-realistisch drama over een kansarme draaideurcrimineel die 300 uur taakstraf krijgt. Deel twee een misdaadkomedie waarin hij samen met drie andere kansarmen exorbitant dure whisky steelt. Beide helften zijn interessant en vermakelijk, maar de toon en het realiteitsgehalte zijn onderling zo verschillend dat ze eigenlijk niet samengaan. Toch kreeg Loach in Cannes de juryprijs voor zijn film.

Ginger & Rosa

2012 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Denemarken​/​​Canada​/​​Kroatië 2012. Drama van Sally Potter. Met o.a. Elle Fanning, Alice Englert, Alessandro Nivola, Christina Hendricks en Timothy Spall.

Hartsvriendinnen Ginger (Fanning) en Rosa (Englert) kwamen in 1945 ter wereld in dezelfde Londense verloskamer. Begin jaren zestig beleven ze alles min of meer tegelijk: de eerste sigaret, zoen, dronkenschap, vrijpartij. Al gauw werpt het tijdperk van nucleair gevaar en vrije liefde echter een schaduw over de vriendschap. Fraai intiem gefilmd coming of age-drama met fijne jazzsoundtrack geeft een aardig tijdsbeeld, maar is ook wat gekunsteld en pretentieus. De destijds dertienjarige Fanning (Somewhere) is een prima actrice, maar te jong om door te gaan voor zeventienjarige.

Wuthering Heights

2011 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 2011. Drama van Andrea Arnold. Met o.a. Kaya Scodelario, James Howson, Solomon Glave, Shannon Beer en Oliver Milburn.

Arnold, maakster van de sociaal-realistische films Red Road en Fish Tank, heeft een heel eigenzinnige kijk op Emily Brontë’s klassieke roman. Haar versie is veel rauwer, realistischer dan alle voorgangers. De bovennatuurlijke elementen uit het boek zijn verdwenen, en het imposante landhuis Wuthering Heights is geen spookhuis, zoals in de meeste eerdere versies, maar een lekkende, modderige bouwval. De film wordt daar inderdaad realistischer van, maar opvallend genoeg ook afstandelijker. De kijker wordt met zijn neus zo op de werkelijkheid gedrukt, dat hij zich daar het liefst vanaf wendt.

Fish Tank

2009 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 2009. Drama van Andrea Arnold. Met o.a. Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing, Harry Treadaway en Charlotte Collins.

De vijftienjarige Mia (Jarvis) leeft in een troosteloze buitenwijk en vult haar dagen met rondhangen op straat, ruziezoeken, alles om te voorkomen dat ze naar huis moet. Het is er een bende, Mia, haar jongere zusje en haar drankzuchtige moeder schelden elkaar uit voor alles wat lelijk is. Connor (Fassbender), de nieuwe vriend van haar moeder, zorgt voor een betere sfeer. En hij is ook opvallend vriendelijk voor Mia. IJzersterk drama met geweldig spel, vooral van de destijds achttienjarige Jarvis. Stijlvol en krachtig gefotografeerd. Fish Tank werd veelvuldig bekroond, onder meer met een BAFTA en de juryprijs in Cannes.

Brick Lane

2007 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​India 2007. Drama van Sarah Gavron. Met o.a. Tannishtha Chatterjee, Satish Kaushik, Christopher Simpson en Lalita Ahmed.

Nazneen komt vanuit Bangladesh naar Londen voor een huwelijk dat haar vader heeft gearrangeerd. Haar leven met twee kinderen en haar in zijn ambities gefrustreerde man krijgt een nieuwe wending door de gebeurtenissen van '9/11'. Niet in de laatste plaats doordat ze tegen die tijd een minnaar heeft die radicaliseert. De in 2003 verschenen roman van Monica Ali krijgt van debuterend regisseuse Sarah Gavron een noodzakelijk stevig ingedikte bewerking die neigt naar mooifilmerij en oppervlakkigheid maar mede dankzij de acteurs innemende momenten heeft.

Red Road

2006 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Denemarken 2006. Drama van Andrea Arnold. Met o.a. Kate Dickie, Tony Curran, Nathalie Press, Martin Compston en Paul Higgins.

Jackie (Dickie) heeft een baantje als beveiligingsbeambte. De hele dag tuurt ze naar tientallen monitoren van 'City Eye Control'. Ze is goed in haar werk: als er iets gebeurt in het vuige Glasgow, heeft ze altijd een close-up van de daders. Dan gebeurt er iets dat haar dagelijkse routine doorbreekt: Jackie ziet een jonge, rossige man op een van de monitoren, en raakt in paniek. Waarom is lange tijd een raadsel; Arnold doseert de hints meesterlijk. Met sfeerrijke beelden en dito muziek maakt de jonge Schotse regisseuse een wereld van eenzaamheid en stil verdriet voelbaar. De film kreeg de Juryprijs in Cannes.

This Is Not a Love Song

2002 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 2002. Misdaad van Bille Eltringham. Met o.a. Michael Colgan, Kenny Glenaan, David Bradley, John Henshaw en Keri Arnold.

Moest kennelijk de Britse Deliverance worden. Vluchtelingen Spike en Heaton vormen een onwaarschijnlijk paar. Heaton is effectief en onpeilbaar: iemand waar mensen instinctief bang voor zijn. Spike daarentegen is druk, kinderlijk, niet te stoppen: eerder iemand om wie je je zorgen maakt. Maar wanneer Spike een vreselijke misdaad begaat, helpt Heaton hem wel. Samen proberen ze aan de woedende boeren die hen achtervolgen te ontkomen, dwars door het hen onbekende noorden van Engeland, in de hoop de grote stad te bereiken. Hoewel de goede cast zich van zijn taken kwijt, valt het script van Simon 'The Full Monty' Beaufoy in het water en is het digitale video-werk van beginner Robbie Ryan te druk. De geografische continuïteitsgaten zijn te opvallend, de cameratrucjes te vreemd, maar de bijtende titelmuziek van P.I.L. (Johnny 'Sex Pistol' Rotten) is uitnodigend en de film werd wel genomineerd voor een VPRO Tiger Award in Rotterdam.

Shadowscan

2000 |

Verenigd Koninkrijk 2000. Tinge Krishnan. Met o.a. Tony Broughton, Samantha Hoyle, Carrie Davies, Shobna Gulati en Paul Bazely.

Moest kennelijk de Britse Deliverance worden. Vluchtelingen Spike en Heaton vormen een onwaarschijnlijk paar. Heaton is effectief en onpeilbaar: iemand waar mensen instinctief bang voor zijn. Spike daarentegen is druk, kinderlijk, niet te stoppen: eerder iemand om wie je je zorgen maakt. Maar wanneer Spike een vreselijke misdaad begaat, helpt Heaton hem wel. Samen proberen ze aan de woedende boeren die hen achtervolgen te ontkomen, dwars door het hen onbekende noorden van Engeland, in de hoop de grote stad te bereiken. Hoewel de goede cast zich van zijn taken kwijt, valt het script van Simon 'The Full Monty' Beaufoy in het water en is het digitale video-werk van beginner Robbie Ryan te druk. De geografische continuïteitsgaten zijn te opvallend, de cameratrucjes te vreemd, maar de bijtende titelmuziek van P.I.L. (Johnny 'Sex Pistol' Rotten) is uitnodigend en de film werd wel genomineerd voor een VPRO Tiger Award in Rotterdam.