Shintarô Katsu

1931 -1997 Regisseur, Acteur, Scenarist, Producer

Shintarô Katsu (1931-1997) is regisseur, acteur, scenarist en producer.
Er zijn 24 films gevonden.

Skinless Night

1991 | Erotiek

Japan 1991. Erotiek van Rokuro Mochizuki. Met o.a. Kin Ishikawa, Yasuko Yagami, Aya Katsuragi, Masahiro Sato en Sabu Kawahara.

Bij gebrek aan een echt scenario hebben de makers het platgetreden pad van de `alternatieve porno-film` willen bewandelen: een regisseur van dergelijk werk probeert tussen de vlezige plaatjes en de hijg-sc[KA2]enes een love-story te filmen, maar krijgt daarover ruzie met zijn financiers. Dit pseudo sekswerkje is slechts geschikt voor videorecorderbezitters, die in vlot tempo de erotische stukjes (v.n.l. leer- en lingerie fetisjisme) willen opzuigen. En dat was nu precies de bedoeling van de producenten. De titel staat in het land van oorsprong ook bekend als een bekend condoom-merk. Nobuyuki Saito flanste samen met de regisseur het script inelkaar en Mashai Endo gluurde door de lens van de camera.

Shin Zatôichi monogatari: Kasama no chimatsuri

1973 | Actiefilm, Drama

Japan 1973. Actiefilm van Kimiyoshi Yasuda. Met o.a. Eiji Okada, Yukiyo Toake, Shintarô Katsu en Eri Yokoyama.

Zatôichi (Katsu) is oud, geduldig en momenteel sentimenteel omdat hij zijn geboortedorp na 23 jaar weer eens aandoet. Het duurt dan ook een klein uur filmtijd voordat de blinde zwaardvechter bloed doet vloeien. De meeste moeite heeft Zatôichi met Shinbei (Okada), een oude jeugdvriend die ook terug is en de dorpelingen hun lokale steengroeve afpakt. Shin Zatôichi monogatari is stijlvol opgebouwd in een spel van licht en schaduw. Rijst blijkt een goed rekwisiet: het kan rijst regenen, rijst kan een man verstoppen en het kan smakelijk mengen met bloed. Het personage Zatôichi, ster van een stoet in Japan populaire films, was de basis van Blind fury met Rutger Hauer.

Zatôichi goyô-tabi

1972 | Actiefilm

Japan 1972. Actiefilm van Kazuo Mori. Met o.a. Rentaro Mikuni, Hisaya Morishige, Etsushi Takahashi en Shintarô Katsu.

Met zijn internationale succes Zatôichi voegde Kateshi Kitano in 2004 een avontuur van de blinde masseur/zwaardvechter toe aan de 26 films die er al over deze figuur in feodaal Japan waren gemaakt. Shintarô Katsu (1931-1997) is de acteur die dit personage vanaf 1962 alle keren speelde. In deze film, vol kunstige vechtscènes, helpt Zatôichi een gewonde vrouw met haar bevalling en gaat, nadat zij is overleden, met de baby op zoek naar de vader van het kind. Ondertussen wordt hij zelf aangezien voor moordenaar, wat zijn opdracht er nog zwaarder op maakt.

Zatoichi in Desperation

1972 | Actiefilm, Avonturenfilm, Drama

Japan 1972. Actiefilm van Shintarô Katsu. Met o.a. Shintarô Katsu, Kiwako Taichi, Kyoko Yoshizawa en Yasuhiro Koume.

Shintarô Katsu speelde in tientallen films en televisieseries Zatôichi, de blinde, zwervende krijger-tevens-masseur die met het zwaard het kwaad bestrijdt. Deze 24ste Zatôichi-film regisseerde hij ook. Zatôichi veroorzaakt tijdens een reis per ongeluk de dood van een vrouw en gaat op zoek naar haar dochter. Die blijkt als geisha in de greep te zijn van een wrede gangster. Zatôichi, gedreven door schuldgevoel, besluit haar koste wat kost vrij te kopen, maar verliest daarbij uit het oog dat er nog meer kwetsbaren zijn die zijn hulp nodig hebben. Knap geënsceneerde vechtscènes in een, zoals de titel al suggereert, duistere actiefilm.

Lone Wolf and Cub: Baby Cart at the River Styx

1972 | Actiefilm

Japan 1972. Actiefilm van Kenji Misumi. Met o.a. Tomisaburo Wakayama, Minoru Oki, Akiji Kobayashi en Kayo Matsuo.

Een uiterst capabele huurmoordenaar, de onteerde Japanse staatsbeul Ogami (Wakayama), duwt zijn driejarige zoontje in een handkarretje door zeventiende-eeuws feodaal Japan op weg naar zijn volgende slachtoffer. Weerstand komt van tientallen ninja's met als hoogtepunt het gevecht tegen de 'goden van de dood', drie broers die knokken met ijzeren klauwen, knotsen en vuisten. Deze Lone Wolf is de tweede in de invloedrijke zesdelige stripverfilming van de vroege jaren 70. De serie werd beroemd vanwege de staccato vechtscènes, de bloedfonteinen, de rondvliegende ledematen (en oren en neuzen) en de sfeervolle Sergio Leone-achtige cinematografie.

Shin Zatôichi: Yabure! Tojin-ken

1971 | Actiefilm

Japan/Hongkong SAR van China 1971. Actiefilm van Kimiyoshi Yasuda. Met o.a. Shintarô Katsu, Yu Wang, Watako Hamaki en Michie Terada.

In het 22ste deel van de reeks over de blinde masseur annex zwaardvechter Zatôichi (Katsu) treedt onze zwervende held aan in een politiek beladen duel. Geduchte tegenstrever is de in Japan verzeild geraakte, Chinese éénarmige bokser Wang Kong (Wang). In 1971 was het treffen van deze twee genrehelden uit respectievelijk de Japanse Daiei-studio en de Shaw Brothers-filmfabriek in Hong Kong een lumineus idee voor de pan-Aziatische filmmarkt. Gewiekst entrepreneur en co-producent Sir Run Run Shaw liet voor de Chinese bioscoopversie een alternatief slot draaien: daarin bijt Zatôichi onkarakteristiek in het stof. Dit was de laatste Zatôichi-episode voor Daiei.

Inochi Bonifuro

1971 | Avonturenfilm, Historische film

Japan 1971. Avonturenfilm van Masaki Kobayashi. Met o.a. Tatsuya Nakadai, Komaki Kurihara, Wakako Sokai, Kei Yamamoto en Kei Sato.

Japan in het feodale tijdperk, toen de handel met het buitenland streng verboden was en inbreuken daarop met de dood bestraft werden. De herberg uit de titel is het hoofdkwartier van een bende smokkelaars. In deze afgelegen herberg belandt een jongeman die geld gestolen heeft van zijn meester om zijn geliefde, die gedwongen werd in een huis van lichte zeden te werken, vrij te kopen. Dit personage sluit aan bij de hoofdfiguren uit de meeste films van Kobayashi: de idealist die in opstand komt tegen de onmenselijkheid van de geldende wetten. Een dynamische film met prachtige choreografie van de gevechtsscènes. Geschreven door Tomoe Ryu, naar een verhaal van Shugoro Yamamoto. De film wordt gekenmerkt door een genadeloze aanval op de corruptie in al haar vormen. Boeiend geënsceneerd en sterk vertolkt. Schitterende fotografie van Kozo Okazaki. Gedraaid in Scope.

Zatôichi to Yôjinbô

1970 | Drama, Actiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Japan 1970. Drama van Kihachi Okamoto. Met o.a. Shintarô Katsu, Ayako Wakao, Takizawa Osamu en Yonekura Masakane.

Zatôichi en Yôjinbô zijn de twee bekendste samoeraigangsters van de Japanse cinema met tientallen films op hun conto. In deze klassieker vinden de twee elkaar in de strijd tegen een bende bandieten die een vredig dorpje onveilig maakt. Hun eigenlijke drijfveer is complexer: er is een schat in het spel, er is een competentiestrijd en er staat een vrouw in de coulissen. Dus vechten de twee opportunisten tegen elkaar en met elkaar, zoals het doorgewinterde criminelen betaamt. Regisseur Okamoto haalt het onderste uit de kan met fabuleuze vechtscènes en komische terzijdes. Liefhebbers kunnen zich tegoed doen aan een vijftigtal verwante titels.

Zatôichi abare-himatsuri

1970 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Japan 1970. Avonturenfilm van Kenji Misumi. Met o.a. Reiko Ohara, Tatsuya Nakadai, Shintarô Katsu en Masayuki Mori.

Legendarische actieheld Shintarô Katsu schittert voor de eenentwintigste keer als Zatoichi, de blinde zwaardvechter en reizende masseur die met hypergevoelige zintuigen en een bliksemsnel zwaard vecht voor wat hem uitkomt. In deze aflevering huist hij in een gewelddadig stadje waar hij een blinde yakuzabaas tegen het lijf loopt. De gangster wil hem dood en probeert zijn doel te bereiken met huurmoordenaars, een fraaie vrouw en tenslotte het titelfestival. Fire festival is een feest van actie en komedie met de geniale Shintarô Katsu in topvorm als de onnavolgbare vechter. Deze aflevering is vooral bekend vanwege de badhuisvechtscène waarin de vechters elkaar (naakt) met zwaarden en emmers te lijf gaan.

Zatoichi chikemuri Kaido

1969 | Avonturenfilm

Japan 1969. Avonturenfilm van Kenji Misumi. Met o.a. Shintarô Katsu, Jushiro Konoe, Miwa Takada en Mie Nakao.

De jonge Ryota vergezelt Zato Ichi, die op zoek is naar zijn vader. Het vervolg van de serie over de blinde samoerai Zato Ichi.

ZatoTchi Tekka Tabi

1968 | Avonturenfilm

Japan 1968. Avonturenfilm van Kimiyoshi Yasuda. Met o.a. Shintarô Katsu, Shiho Fujimura, Eijirô Tono en Tatsuo Endo.

Zato Ichi is vastbesloten zijn leven als bestrijder van het onrecht op te geven en zich terug te trekken. Dat lukt niet, want overal om hem heen gebeuren oneerlijke zaken waartegen hij ten strijde moet trekken. Typisch, alledaags vehikel met de blinde schermer en worstelaar Ichi met zijn degen in een bamboestok. Hij was een soort volksheld zeer geliefd bij het publiek.

Nise Keiji

1968 | Misdaad

Japan 1968. Misdaad van Satsuo Yamamoto. Met o.a. Shintarô Katsu, Daisuke Kato, Jitsuko Yoshimura en Michiko Sugata.

De enthousiaste en onbaatzuchtige politieagent Toramatsu, verliest zijn revolver tijdens een actie. Een onbeduidende film met het predikaat thriller, die terecht onbekend is gebleven.

Zato Ichi no Uta ga Kikoeru

1967 | Avonturenfilm

Japan 1967. Avonturenfilm van Tokuzo Tanaka. Met o.a. Shintarô Katsu, Shigeru Amachi, Mayumi Ogawa en Kei Sato.

Een stervende vraagt aan Zato Ichi om zijn geldbuidel naar een zekere Taichi te brengen. Weer een van die schilderachtige avonturenfilms van de blinde samoerai Zato Ichi, die in de jaren 1960-1970 enorm populair waren in Japan.

Zatoichi Nidangiri

1966 | Misdaad, Avonturenfilm

Japan 1966. Misdaad van Akira Inoue. Met o.a. Shintarô Katsu, Mikiko Tsubouchi, Norihei Miki en Takeshi Kato.

Zato-Ichi besluit af te rekenen met de twee misdadigers die zijn meester hebben vermoord en de dochter van laatstgenoemde als prostituée hebben verkocht. Deze tiende film over de blinde masseur en volmaakt krijger Zato-Ichi, is niet beter of slechter dan de anderen.

Zato-Ichi Sakate Giri

1966 | Avonturenfilm, Actiefilm

Japan 1966. Avonturenfilm van Issei Mori. Met o.a. Shintarô Katsu, Kanbi Fujiyama, Eiko Taki en Masako Myojo.

Zato Ichi leert een man kennen die in de gevangenis zit voor een misdrijf dat hij niet heeft begaan en hij besluit hem te helpen. De blinde vechtersbaas Zato Ichi in een nieuw avontuur dat in niets verschilt van zijn vorige avonturen.

Zatoichi Kenkatabi

1965 | Actiefilm, Avonturenfilm

Japan 1965. Actiefilm van Kimiyoshi Yasuda. Met o.a. Shintarô Katsu, Shiho Fujimura, Ryuzo Shimada en Reiko Fujiwara.

Masseur-schermmeester Ichi bemiddelt in een conflict tussen verschillende samoerai-clans. Een van de films uit de serie die gewijd is aan de blinde Ichi, een personage die later werd geplagieerd in de Amerikaanse film BLIND FURY.

Zatoichi Kyojotabi

1964 | Avonturenfilm

Japan 1964. Avonturenfilm van Tokuzo Tanaka. Met o.a. Shintarô Katsu, Miwa Takada, Masayo Banri en Jun-Ichiro Narita.

De blinde masseur Ichi wordt vervolgd door de mannen van Tokuro, de leider van de beroepsgokkers van Yagiri. Een schilderachtige avonturenfilm, met een dosis humor en goed gekozen natuurlijke locaties.

Zato-Ichi Senryo-kubi

1964 | Avonturenfilm, Actiefilm

Japan 1964. Avonturenfilm van Kazuo Ikehiro. Met o.a. Shintarô Katsu, Mikiko Tsubouchi, Machiko Hasegawa en Kenzaburo Joh.

In de plaats Itakura strijdt een blinde vechtersbaas tegen de tirannie van de slechte Kunisada. Avonturen en martialarts-film, Zato Ichi-serie.

Zato-Ichi Abaredako

1964 | Avonturenfilm, Actiefilm

Japan 1964. Avonturenfilm van Kazuo Ikehiro. Met o.a. Shintarô Katsu, Naoko Kubo, Mayumi Nagisa en Koh Sugita.

Zato Ichi wordt door de politie achtervolgd voor de doodslag op een moordenaar. Een typische Zato Ichi-film, mateloos populair in de jaren 1960-1970.

Zohyo Monogatari

1963 | Avonturenfilm, Komedie

Japan 1963. Avonturenfilm van Kazuo Ikehiro. Met o.a. Shintarô Katsu, Eiji Funakoshi, Shiho Fujimura en Katsuhiko Kobayashi.

De hoge pieten uit het leger trekken door de bossen om soldaten te recruteren onder boerenzonen. Redelijk goede avonturenfilm met komische trekjes.

Yukinojo Henge

1963 | Experimenteel

Japan 1963. Experimenteel van Kon Ichikawa. Met o.a. Kazuo Hasegawa, Ayako Wakao, Ganjiro Nakamura, Raizo Ichikawa en Shintarô Katsu.

Een avant-gardistisch experiment opgezet naar aanleiding van het 400ste filmoptreden van de populaire acteur Hasegawa. Het vrij triviale gegeven, waarin Hasegawa de dubbelrol speelt van een Kabuki-acteur en een kruimeldief, is ontleend aan een film van Kinugasa uit 1935 en is een alibi voor Ichikawa om bijna twee uur lang met kleuren en composities te spelen. Het geheel is mooi, maar vermoeiend. Ook bekend als AN ACTOR'S REVENGE.

Shin no shikotei

1963 | Avonturenfilm, Biografie, Historische film

Japan 1963. Avonturenfilm van Shigeo Tanaka. Met o.a. Shintarô Katsu, Kazuo Hasegawa, Fujiko Yamamoto en Machiko Kyo.

Het verhaal van de Chinese keizer Shin Huang Ti, die verantwoordelijk is voor het bouwen van de Grote Muur. Een ware Japanse superproduktie voor die tijd (evenals SHAKA), waarvan de spectaculaire opzet en de prachtige kleuren heel bijzonder zijn.

Shaka

1963 | Historische film, Biografie

Japan 1963. Historische film van Kenji Misumi. Met o.a. Kojiro Hongo, Charito Solís, Shintarô Katsu, Machiko Kyo en Raizo Ichikawa.

Het verhaal van prins Siddharta, de toekomstige Boeddha. Voor de Japanse film uit die tijd een superproduktie (zeer lang, in stereo, een aanzienlijke hoeveelheid decors, 70mm en duizenden extra's). Een film die ermee door kan, maar te oppervlakkig is. Is in de hele wereld te zien geweest.

Kujiragami

1963 | Avonturenfilm

Japan 1963. Avonturenfilm van Tokuzo Tanaka. Met o.a. Kojiro Hongo, Shintarô Katsu, Shiho Fujimura en Kyoko Enami.

In het zuiden van Japan, gaat eens per jaar de gemeenschap van walvisjagers van Wadaura op jacht naar een uniek exemplaar, bijna een monster. Deze keer staan Shaki (wiens familie gedood is door de reuzenwalvis) en Kishu, die Shaki's verloofde heeft verkracht tegenover elkaar. Een goede avonturenfilm, die zich afspeelt in een ongeciviliseerde samenleving. Het verhaal is bewerkt door de beroemde regisseur Kaneto Shindo.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Shintarô Katsu op televisie komt.

Reageer