Franz Schafheitlin: cast.
Er zijn 27 films gevonden.

Frühling auf Immenhof

1974 | Familiefilm, Drama

Duitsland 1974. Familiefilm van Wolfgang Schleif. Met o.a. Heidi Brühl, Horst Janson, Olga Tschechowa, Birgit Westhausen en Bettina Westhausen.

Vijfde film over de gebeurtenissen op de Immenhof en zijn geliefde bewoners. Ditmaal een tedere romance tussen de eigenaresse (Brühl) en de beheerder, die elkaar pas na veel problemen vinden. Onschuldige amusementsfilm waarvan de inhoud beter had gepast in de jaren 1950-1960.

Die Zwillinge vom Immenhof

1973 | Familiefilm, Drama

Duitsland 1973. Familiefilm van Wolfgang Schleif. Met o.a. Heidi Brühl, Horst Janson, Olga Tschechowa, Franz Schafheitlin en Jutta Speidel.

Na bijna twintig jaar keert Brigitte Voss; bijgenaamd Dalli; terug op stoeterij Immenhof; waar ze als kind vele gelukkige uren doorbracht. Iedereen is meteen op haar gesteld; behalve pachter Alexander; die haar verantwoordelijk acht voor de financiële wantoestanden op de stoeterij. Er ontstaan misverstanden als er een rijke manager opduikt die zich tegenover Alexander als Brigittes aanstaande man uitgeeft.

Die Autonummer - Sex auf Rädern

1972 | Erotiek

Duitsland 1972. Erotiek van Gabriel Axel en Richard R. Rimmel. Met o.a. Ula Kopa, Christian Fredersdorf, Franz Schafheitlin, Walter Feuchtenberg en Mogens von Gadow.

Ze 'doen' het werkelijk overal: in trein, tram, metro, auto, ja zelfs op de fiets en de motor. Het heeft geen wielen of hup! Zeldzaam deprimerend, deze film.

Nachtschwester Ingeborg

1958 |

Duitsland 1958. Géza von Cziffra. Met o.a. Ewald Balser, Claus Biederstaedt, Edith Nordberg, Camilla Spira en Ilse Steppat.

De liefde tussen een verpleegster en een jonge arts brengt de vader van de jongen in een gewetensconflict, omdat hij zijn vriend, de vader van het meisje, beloofd heeft zich over haar te ontfermen. Een romantisch verhaal dat, uiteraard, goed afloopt en dus niets verrassends biedt. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Friedl Behn-Grund en Georg Bruckbauer.

Es wird alles wieder gut

1957 | Komedie

Duitsland 1957. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Johanna Matz, Paul Hartmann, Trude Hesterberg, Franz Schafheitlin en Bernard Wicki.

Als de vader van Beate Horstmann komt te overlijden, stort haar wereldje ineen. Ze kan haar school niet meer afmaken, maar ze krijgt een baantje bij de tv (die net in opkomst is) als secretaresse. Haar baas is de sympathieke, maar verlegen Dr. Johann Krapp (Wicki). Toch blijkt onze Beate onder een gelukkig gesternte geboren te zijn: ze heeft zangtalent en met behulp van de handige Peter Link (Biederstaedt) stijgt ze snel naar de top. Dan moet Beate kiezen tussen Peter en Johann. Onrealistisch, lichthartig gedroom uit het tijdperk van het Wirtschaftwunder, niet oncharmant gebracht en gespeeld, maar op den duur verslagen door Vadertje Tijd. Het scenario werd geschreven door Robert A. Stemmle (zelf een regisseur die dergelijke onzinfilms ook draaide) en Manfred Barthel. Het camerawerk is van Willi Sohm.

Ingrid - Die Geschichte eines Fotomodelles

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Géza von Radványi. Met o.a. Hannerl Matz, Paul Hubschmid, Paul Edwin Roth, Erni Mangold en Louis de Funès.

Ingrid (Matz), een jonge vrouw, wordt na het winnen van de Miss-verkiezingen een gevierd fotomodel. Ze ziet haar carri[KA2]ere in duigen vallen als ze in verwachting raakt van charmante journalist Robert (Hubschmid), die haar in de steek laat. Na de geboorte van het kind maakt ze haar 'come back' als mannequin en herovert ze de weg naar de top. De Funès is opmerkelijk als modekoning D'Arrigio in dit weinig opzienbarende sentimentele damesdrama, dat een humoristische kijk op het zelfbewustzijn van de Duitse vrouw van toen moet weergeven. Het scenario van Gerda Corbett, Joachim Wedekind en regisseur Von Radványi. Het camerawerk is van Richard Angst. Mono.

Geständnis unter vier Augen

1954 | Mysterie, Drama

Duitsland 1954. Mysterie van André Michel. Met o.a. Hildegard Knef, Carl Raddatz, Ivan Desny, Werner Hinz en Franz Schafheitlin.

Een journaliste onderzoekt een misdaad. Zij raakt bij het gebeuren betrokken en het blijkt dat de hele geschiedenis te maken heeft met haar eigen verleden. Ze komt een moordenaar op het spoor, maar die blijkt geen onbekende te zijn... Uit de stuiversroman van H.M. Kritz heeft regisseur Michel een goede en spannende misdaadfilm gebakken, met een uitstekende rolbezetting.

Alles für Papa

1953 | Komedie, Drama

Duitsland 1953. Komedie van Karl Hartl. Met o.a. Johanna Matz, Curd Jürgens, Olga Tschechowa, Peer Schmidt en Ina Malfatti.

Uitgever van een boulevardblad en weduwnaar Clemens Haberland (Jürgens) krijgt zijn inmiddels volwassen geworden dochter in huis, nadat zij een finishing-school in Zwitserland met goed gevolg doorlopen had. Daar is hij helemaal niet blij mee, want het is afgelopen met zijn vrijbuitersleventje van pokeren en zuipen.

Die Große Versuchung

1952 | Drama

Duitsland 1952. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Dieter Borsche, Ruth Leuwerik, Erich Ponto, Renate Mannhardt en Paul Bildt.

Hospik Gerbrand geeft zich na de oorlog uit voor chirurg. Met succes. Totdat zijn geweten begint te spreken. Een grandioos kitscherig melodrama dat als parodie op het genre te genieten valt, al was dat niet de bedoeling. Scenario van Kurt Heuser naar het tijdschriftartikel Der Erfolgreiche van Hans Kades. Camerawerk van Friedl Behn-Grund en Franz Weihmayr.

Die Csárdásfürstin

1951 | Muziek

Duitsland 1951. Muziek van Georg Jacoby. Met o.a. Marika Rökk, Johannes Heesters, Walter Müller, Hubert Marischka en Franz Schafheitlin.

Verfilming van de operette van K[KA1]alm[KA1]an. Temperamentvolle zangeres Sylvia (Rökk) jaagt alle mannen het hoofd op hol. Ritmeester Weylersheim laat zelfs zijn bruid Stasi in de steek om de 'koningin van de csárdás' achterna te reizen, maar hij vindt haar terug in de armen van een andere man. Alles komt in orde zoals dat in een operette betaamt.

Melodie des Schicksals

1950 | Drama, Muziek, Mysterie

Duitsland 1950. Drama van Hans Schweikart. Met o.a. Brigitte Horney, Viktor de Kowa, Mathias Wieman, Franz Schafheitlin en Fita Benkhoff.

Een door en door eerlijke komponist, die echter geen succes heeft, schiet zijn vriend, een beroemde dirigent, neer, omdat deze zijn echtgenote gewetenloos heeft ingepikt. In de gevangenis komt hij weer tot zichzelf en componeert een belangrijk pianoconcert. Een platvloers melodrama met het niveau van een goedkope driestuiverroman.

Opfergang

1944 | Drama

Duitsland 1944. Drama van Veit Harlan. Met o.a. Kristina Söderbaum, Irene von Meyendorff, Carl Raddatz, Franz Schafheitlin en Charlotte Schultz.

Een vrouw (Von Meyendorff) toont zich opofferingsgezind ten aanzien van de vriendin (S[KA3]oderbaum) van haar man, een Hamburgse reder (Raddatz). Na de dood van de vriendin komen man en vrouw dichter tot elkaar. Een nogal melodramatische film met een propagandistische ondertoon, maar goed geregisseerd en uitstekend geacteerd. Söderbaum die toen op het hoogtepunt van haar carrière was, is in werkelijkheid de echtgenote van regisseur Harlan.

Herr Sanders lebt gefährlich

1943 | Mysterie, Misdaad

Duitsland 1943. Mysterie van Robert A. Stemmle. Met o.a. Else von Möllendorf, Greti Schörg, Harald Paulsen, Paul Henckels en Aribert Wäscher.

Verhoeven is een successchrijver van detectiveromannetjes, die de schijn ophoudt als meesterspeurder, terwijl zijn inspiratie hem allang verlaten heeft. Hij wordt dan ook nog onder druk gezet door een een crimineel omdat hij ooit een boek gebaseerd heeft op diens bekend geworden misdaad. Na hem een som geld betaald te hebben, biedt de boef de uitgebluste auteur zijn diensten bij een eventuele volgende zaak en dat is hard nodig, want de schrijver-speurder wil een revuedanseresje helpen die verstrikt zit in een zendelzaak. Een dagdagelijkse krimi, die niet overhoudt.

Die lustigen Vagabunden

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Jürgen von Alten. Met o.a. Johannes Heesters, Rudi Godden, Mady Rahl, Carola Höhn en Carsta Löck.

Als gevolg van een weddenschap gaan schilder Berthold (Heesters) en toneelspeler Werner (Godden), die goed bevriend zijn, een paar weken zonder geld en verkleed als vagebond op pad. Wanneer twee [KA1]echte zwervers (Platte en Carl) hun papieren stelen, worden ze wegens landloperij aangehouden. Ze worden beschuldigd van diefstal en belanden in de gevangenis waar toevallig ook de twee landlopers terecht zijn gekomen. Met hulp van hun vriendinnen (Höhn en Rahl) komen de twee kameraden dan toch vrij. Opgewekt, levendig blijspel in de vorm van een film en pittige muziek. Zwanenzang van de te vroeg gestorven, sympathieke Rudi Godden.

Angelika

1940 | Drama, Misdaad

Duitsland 1940. Drama van Jürgen von Alten. Met o.a. Olga Tschechowa, Albrecht Schoenhals, Marina von Ditmar, Jaspar von Oertzen en Otto Graf.

Weduwe Angelika (Tschechowa) moet voor de rechtbank verschijnen, omdat ze kunsthandelaar Immerzeel (Schafheitlin) heeft neergeschoten. Ze niets wil loslaten over de motieven voor haar wandaad en ze wordt veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Bovendien wordt ze door haar schoonfamilie verstoten. Uiteindelijk weet advocaat dr. Westphal (Schoenhals) licht de zaak op te werpen. Immerzeel had, zo blijkt, Angelika`s man (Graf) jarenlang gedwongen schilderijen te vervalsen. Na diens dood bleef hij Angelika hiermee chanteren. Dankzij dr. Westphal's opheldering van de zaak wordt Angelika na haar ontslag uit de gevangenis met open armen door haar familie ontvangen. Een melodrama dat niet boven de middelmaat uitkomt. Dit ligt vooral aan hoofdrolspeelster Tschechowa, die boven haar kunnen moet spelen.

Dein Leben gehört mir

1939 | Misdaad

Duitsland 1939. Misdaad van Johannes Meyer. Met o.a. Karin Hardt, Dorothea Wieck, Karl Martell, Ivan Petrovitch en Rolf Wanka.

Vioolvirtuoos Fabreani (Martell) wordt tijdens een boottocht vergiftigd. In het verdere verloop van de film lost de politie de misdaad op. Iedereen is verdacht. De verhoudingen tussen de personages, liefde, afgunst en jaloezie, zijn zo gecompliceerd, dat ze zelfs de oplettende toeschouwer in verwarring brengen. Minder zou hier meer geweest zijn. Misdaadfilm met een beetje spanning.

Das Lied der Wüste

1939 | Avonturenfilm

Duitsland 1939. Avonturenfilm van Paul Martin. Met o.a. Zarah Leander, Hans Stüwe, Gustav Knuth, Friedrich Domin en Herbert Wilk.

Een Zweedse ingenieur tracht te verhinderen dat de Engelsen in Noord-Afrika zich ten koste van de Bedoeïenen verrijken. Als het uitsluitend van deze 'nonsens in de Sahara' had moeten afhangen, was Leander nooit als 'ster' de geschiedenis ingegaan! Gelukkig zingt ze ook nog een aantal liederen van Dostal, waaronder 'Heut' abend lad' ich mir die Liebe ein'.

Nanu, Sie kennen Korff noch nicht?

1938 | Mysterie, Komedie

Duitsland 1938. Mysterie van Fritz Holl. Met o.a. Heinz Rühmann, Viktor Janson, Franz Schafheitlin, Fritz Rasp en Agnes Straub.

De fluitist Niels Korff (Rühmann) wordt door twee gangsters voor een auteur van detectiveboeken gehouden en raakt op deze manier in allerlei avonturen verwikkeld. De rol van held- tegen-wil-en-dank is geknipt voor Rühmann in dit naar een thriller-parodie neigende blijspel. Scenario van Jakob Geis en Peter Francke. Camerawerk van Georg Bruckbauer.

Kennen Sie Korff Noch Nicht Nanu

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Fritz Holl. Met o.a. Franz Schafheitlin, Viktor Janson en Heinz Rühmann.

De fluitist Niels Korff (Rühmann) wordt door twee gangsters voor een auteur van detectiveboeken gehouden en raakt op deze manier in allerlei avonturen verwikkeld. De rol van held- tegen-wil-en-dank is geknipt voor Rühmann in dit naar een thriller-parodie neigende blijspel. Scenario van Jakob Geis en Peter Francke. Camerawerk van Georg Bruckbauer.

Heimat

1938 | Musical, Drama

Duitsland 1938. Musical van Carl Froelich. Met o.a. Zarah Leander, Heinrich George, Lina Carstens, Leo Slezak en Ruth Hellberg.

Omstreeks 1900 keert een beroemd geworden zangeres in haar vaderland terug en verzoent zich met haar vader. Liedjes 'Drei Sterne sah ich scheinen' en 'Eine Frau wird erst schön durch die Liebe'. Nou, dan weet je het wel. De film kwam zo goed in de fascistische kraam van pas dat de Italianen zowel als de Duitsers er verschillende prijzen aan gaven. Door de lens keek Franz Weihmayr. Naar een toneelstuk van Hermann Sudermann, bewerkt door Harald Braun.

Andere Welt

1937 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 1937. Drama van Marc Allégret en Alfred Stöger. Met o.a. Käthe Gold, Karl Ludwig Diehl, Franz Schafheitlin, Leopoldine Konstantin en Herbert Hübner.

De jonge Engelse lerares Audrey (Gold) leidt een triest bestaan. Ze gaat een huwelijk zonder liefde aan met haar jeugdvriend Dr. Carter (Schafheitlin) en gaat met hem mee, wanneer hij voor een koloniale functie naar Malakka moet. Daar stuit zij echter op hetzelfde verwaande gezelschap, dat zij probeerde te ontvluchten. Geleidelijk aan neemt Audrey afstand van haar man, en richt zij zich tot een Maleise prins (Diehl), die van haar houdt. Wanneer zij malaria oploopt, zorgt niet haar man maar alleen de prins voor haar. Ondanks het geroddel laat Audrey zich na haar genezing van haar man scheiden en trouwt met de prins. Een verbazingwekkend moderne film rond de emancipatie van een jonge vrouw en klasse- en rassenvooroordelen. Käthe Gold schittert in de vrouwelijke hoofdrol in de Duitse versie. Allégret maakte gelijktijdig een Franse versie, LA DAME DE MALACCA.

Singende Jugend

1936 | Romantiek

Oostenrijk 1936. Romantiek van Max Neufeld. Met o.a. Hans Olden, Ferdinand Mayerhofer, Otto Hartmann en Franz Schafheitlin.

Een weesjongen, die lid is geworden van de Wiener Sängerknaben, wordt ten onrechte van diefstal verdacht. In de film gaat het natuurlijk voornamelijk om het befaamde koor, maar de jongens acteren heel natuurlijk en de zang is, evenals het landschap, aardig in het geheel verwerkt.

Fiakerlied

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van E.W. Emo. Met o.a. Paul Hörbiger, Gusti Huber, Franz Schafheitlin, Josefine Dora en Erika Dannhoff.

De oude koetsier van een fiaker valt dood van zijn koets. Door een oud krantenknipsel, dat in zijn zakken wordt gevonden, komt men meer te weten over zijn lot. Koetsier Str[KA3]odl (H[KA3]orbiger) is in dienst van de rijke heer Jolander (Schafheitlin) en moet toezien hoe deze een meisje (Dannhoff) ongelukkig maakt. Str[KA3]odl wordt zelf verliefd op de jonge Ludmilla (Huber), hetgeen wederzijds is. Wanneer hij ziet hoe Jolander ook Ludmilla wil verleiden, slaat hij hem in een opwelling dood. Strödl moet de gevangenis in en zijn leven is geruïneerd. Dit drama in een Weense voorstad weet elk cliché te vermijden. Het gaat niet om de rijke lui en hun zoete gelukzaligheid van toen, maar om het Wenen van de eenvoudige mensen. Paul Hörbiger en Gusti Huber, die zichzelf overtreffen, leveren hieraan de belangrijkste bijdrage. Ook bekend als FAHR'N MA, EUERE GNADEN en SERVUS WIEN.

Die Ewige Maske

1936 | Drama

Duitsland​/​​Oostenrijk 1936. Drama van Werner Hochbaum. Met o.a. Peter Petersen, Mathias Wieman, Olga Tschechowa, Franz Schafheitlin en Tom Kraa.

Een verrassende expressionistische film van de doorsnee-regisseur Hochbaum over een geleerde die meent door experimenten met een serum een dode op zijn geweten te hebben. In nachtmerries spoken allerlei personen met vreemde maskers op beschuldigend door zijn verwarde geest. Naar de roman van Leo Lapaire.

Frasquita

1934 | Muziek

Oostenrijk 1934. Muziek van Karel Lamac. Met o.a. Jarmila Novotna, Hans Heinz Bollmann, Max Gülstorff, Charlotte Daudert en Heinz Rühmann.

Een jonge architect raakt onder de bekoring van een vurige zigeunerin. Een matige verfilming van de operette van Franz Lehár. Mooie zang, maar geen opwindend spel van Novotna en Bollmann. Aardige komische bijrollen.

Geld auf der Strasse

1930 | Komedie

Oostenrijk​/​​Duitsland 1930. Komedie van Georg Jacoby. Met o.a. Georg Alexander, Franz Schafheitlin, Leopold Kramer, Rosa Albach-Retty en Hans Moser.

Een arme bankbediende krijgt geld èn een vrouw. Vervelende verfilming van het gelijknamige blijspel van Rudolf Bernauer en Rudolf Österreicher, waarin Hans Moser een van de weinige lichtpuntjes is. Het was diens eerste geluidsfilm.

Die wunderbare Lüge der Nina Petrowna

1929 | Romantiek

Duitsland 1929. Romantiek van Hanns Schwarz. Met o.a. Brigitte Helm, Franz Lederer, Warwick Ward, Lya Jan en Ekkehard Arendt.

Het scenario van Hans Sz[KA1]ekely betreft een eenvoudige liefdesgeschiedenis over Nina Petrowna (Helm), de maintenee van kolonel der Kozakken Teroff (Ward). Ze wordt verliefd op een jonge officier uit het regiment, maar de kolonel gebiedt haar terug te komen of hij zal de loopbaan van Michel Silieff (Lederer) breken. Men meende lange tijd dat deze laatste zwijgende film van Schwarz die in dat jaar ook zijn eerste geluidsfilm draaide, verloren was gegaan. In de archieven van het Britse National Film Archive in Londen bevond zich echter een incomplete kopie. Later legde de Friedrich-Wilhelm-Murnau Stiftung de hand op een tweetal negatieven, die in samenwerking met de Frans-Duitse cultuurzender ARTE de Engelse kopie restaureerde. De door Maurice Jaubert geschreven muziek voor de explicateur werd op het geluidsspoor toegevoegd en begeleidt tegenwoordig de film in stereo. De rolprent is vooral interessant vanwege de decors van Robert Herlth en Walter Röhrig en de uitzonderlijke fotografie van Carl Hoffmann, die het uiterste uit Helm, de heldin van METROPOLIS, haalt. Voor cinefielen een niet te missen gebeurtenis.