Catherine ten Bruggencate (1955): cast.
Er zijn 15 films gevonden.

Koning van Katoren

2012 | Avonturenfilm, Familiefilm

Nederland 2012. Avonturenfilm van Ben Sombogaart. Met o.a. Mingus Dagelet, Abbey Hoes, Frits Lambrechts, Catherine ten Bruggencate en Sabri Saad El Hamus.

Verfilming van het gelijknamige jeugdboek van Jan Terlouw, dat bij verschijning in de jaren zeventig werd beschouwd als pamflet voor diens partij D66. De zeventienjarige Stach moet in het fictieve land Katoren vijf gevaarlijke opdrachten uitvoeren om de nieuwe koning te worden. Anno 2012 heeft hij daarbij hulp van mobieltjes en internet. Mede in Italië gedraaide film kwam moeizaam tot stand, wat visueel niet direct opvalt, maar wel in het warrige scenario. Ondanks de hyperactieve montage een lange zit.

Happy End

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Gaite Jansen, Pierre Bokma, Edwin de Vries, Kitty Courbois en Annet Nieuwenhuijzen.

Laatste deel van een trilogie, samen met Leedvermaak (1989) en Qui vive (2001), over een Joodse familie die nog steeds worstelt met het Holocaust-verleden. Bijzonder is dat de cast twintig jaar lang onveranderd bleef, en daarom is het ook zo zonde dat Weisz de behoefte voelde om in Happy End alles nog eens te herhalen en te verduidelijken. Het maakt de film ook zonder voorkennis kijkbaar, maar voor wie het drieluik in zijn geheel wil zien wordt het allemaal erg vermoeiend.

Wolfsbergen

2007 | Drama

België​/​​Nederland 2007. Drama van Nanouk Leopold. Met o.a. Fedja van Huêt, Tamar van den Dop, Karina Smulders, Jan Decleir en Catherine ten Bruggencate.

De nazaten van de 83-jarige Koenraad leiden een rommelig leven, om het zachtjes uit te drukken. Dat komt vooral tot uiting als hij ze een brief stuurt om zijn wens kenbaar te maken om een eind aan z'n leven te maken. Zijn dochter is het er niet mee eens, zijn ene kleindochter is in therapie, zijn andere kleindochter heeft een slecht huwelijk. Regisseur Leopold wilde een werkelijkheid scheppen waarachter altijd weer een andere werkelijkheid ligt, die door de bioscoopbezoeker zelf gevonden dient te worden. Dat deed ze uitstekend in Îles Flottantes en Guernsey, maar in Wolfsbergen lukt het slechts zo af en toe.

Ik omhels je met duizend armen

2006 | Drama, Romantiek

Nederland 2006. Drama van Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Tijn Docter, Carice van Houten, Catherine ten Bruggencate, Karina Smulders en Halina Reijn.

Letterlijk tot op zijn sterfbed werkte Van de Sande Bakhuyzen aan deze verfilming van de succesvolle roman van Ronald Giphart, waarin diens alter ego Giph (Docter) worstelt met de zelfverkozen dood van zijn moeder, het schrijversschap, zijn relatie met een fotomodel (Van Houten) en de oppervlakkigheid van zijn vrienden. Helaas gaan de verschillende verhaallijnen nooit een coherent geheel vormen en wordt alles in de dialogen tot vervelens toe benoemd en uitgelegd. Hierdoor blijft Ik omhels je met duizend armen een halfslachtige symbiose van drama en komedie, die alleen op de been wordt gehouden door de acteurs, Carice van Houten en Catherine ten Bruggencate voorop.

Qui vive

2001 | Drama, Oorlogsfilm

Nederland 2001. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Kitty Courbois, Peter Oosthoek, Catherine ten Bruggencate, Pierre Bokma en Rijk de Gooyer.

Vervolg op Leedvermaak (1989), ook weer gebaseerd op een stuk van Judith Herzberg. Als een uitgebreide Joodse familie bij elkaar komt ter gelegenheid van het veertigjarig huwelijk van de pater familias komt veel oud zeer naar boven. Over de oorlog, toen kinderen uit de familie werden ondergebracht bij protestantse boeren, over kinderwensen, midlifecrises en nog veel meer. Misschien iets te veel, in de volle film die voor het goede begrip nog het best na Leedvermaak kan worden bekeken. Goed spel van de uitstekende cast maakt de film toch de moeite waard.

Aletta Jacobs; Het Hoogste Streven

1995 | Documentaire, Biografie

Nederland 1995. Documentaire van Nouchka van Brakel. Met o.a. Henny de Swaan, Edwin de Vries, Truus te Selle, Catherine ten Bruggencate en Max Adrian.

Vervolg op Leedvermaak (1989), ook weer gebaseerd op een stuk van Judith Herzberg. Als een uitgebreide Joodse familie bij elkaar komt ter gelegenheid van het veertigjarig huwelijk van de pater familias komt veel oud zeer naar boven. Over de oorlog, toen kinderen uit de familie werden ondergebracht bij protestantse boeren, over kinderwensen, midlifecrises en nog veel meer. Misschien iets te veel, in de volle film die voor het goede begrip nog het best na Leedvermaak kan worden bekeken. Goed spel van de uitstekende cast maakt de film toch de moeite waard.

Aletta Jacobs - Het hoogste streven

1995 | Drama, Biografie

Nederland 1995. Drama van Nouchka van Brakel. Met o.a. Luutgard Willems, Hans Kesting, Henny de Swaan, Max Arian en Sacha Bulthuis.

Bescheiden maar interessante biografische speelfilm over Aletta Jacobs (1854-1929), de eerste vrouwelijke studente in Nederland, de eerste vrouwelijke arts, politica (mede-oprichtster van de radicaal-liberale Vrijzinnig Democratische Bond), pacifiste en voorvechtster van vrouwenrechten (door de 'Wet Jacobs' kregen Nederlandse vrouwen in 1919 algemeen kiesrecht). In 1881 pleitte zij al voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen en zij stond ook op de barricades voor geneeskunde voor arbeidersvrouwen en prostituées. Eerste speelfilm sinds 1987 van van Brakel, opgebouwd als een gefilmd interview met personen uit Aletta Jacobs' omgeving, vijanden èn vrienden. Interessant filmdebuut van Willems als Aletta, volgens sommigen net niet nors genoeg. De oude Aletta wordt gespeeld door de 83- jarige de Swaan, kort voor haar dood. Een erg persoonlijke film, vaak boeiend, meestal aangrijpend, erg sober maar met een reconstructie van het Nederland van rond 1900 lijdend onder een te laag budget. Knap camerawerk van Nils Post.

Oude Tongen

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Gerardjan Rijnders. Met o.a. Catherine ten Bruggencate, Mark Rietman, Fred Goessens, Lieneke le Roux en Pierre Bokma.

Gebaseerd op een schandaal, anno 1987 in Oude Pekela, waarbij tientallen kinderen betrokken waren bij een grootschalige pornozaak. Nooit is bewezen of er sprake was van massa-hysterie, of de kinderen een gemeenschappelijke fantasie-aanval hadden en of er echte kinderlokkers rondliepen die zich als clowns uitdosten om vieze spelletjes met de peuters en tieners uit te halen. Regisseur Rijnders recruteerde zijn acteurs bij het eigen gezelschap Toneelgroep Amsterdam. Hij liet hen hun mening opdissen via de mensen die ze spelen: betrokkenen, ouders, politiefunctionarissen en journalisten, met Heebink als onderwijzeres en Admiraal als oude, stervende burgemeester. Satirisch, maar chaotisch en onrealistisch. Sommigen amuseren er zich kostelijk mee, anderen vinden de film een irritante mislukking, die niet past in de Nederlandse filmtraditie (?). Later als drie-delige tv-serie.

Boven de bergen

1992 | Drama

Nederland 1992. Drama van Digna Sinke. Met o.a. Roos Blaauboer, Catherine ten Bruggencate, Eric Corton, Renée Fokker en Esgo Heil.

De levensreis als wandeltocht - een niet geheel bevredigend uitgewerkte metafoor. Rina (Ten Bruggencate), een zangeres, is blijven steken in haar vertolking van Dido en Aeneas en moet, even gekweld als Dido, ter loutering een voetreis ondernemen. Zij krijgt gezelschap van een aantal zeer herkenbare personages. Veertigers die het navelstaren niet kunnen laten en die ieder een eigen reden hebben voor de mentaal en fysiek moeilijke tocht. Goede dialogen en uitstekend spel in deze sympathieke, kleine film. Contrastrijk zwart/wit wordt afgewisseld met kleur, voor de herinneringen die Rina kwellen en voor het wat zwaar aangezete slot.

Zwerfsters

1989 | Drama, Fantasy

Nederland 1989. Drama van Marja Kok. Met o.a. Luodi Nijhoff, Catherine Holland, Catherine ten Bruggencate, Helmert Woudenberg en Liesbeth Coops.

Ontroerend filmafscheid van grande dame Nijhoff als oude vrouw in Amsterdam die met twee katten op een etage woont. Door haar vergeetachtigheid moet zij een hele dag door de stad dolen waarbij haar pad voortdurend gekruisd wordt door zwerfster Holland. Speciaal voor Nijhoff door Kok geschreven film: mooi, bescheiden, efficiënt en af en toe vindingrijk.

Ongedaan gedaan

1989 |

1989. Frans van de Staak. Met o.a. Catherine ten Bruggencate, Lineke Rijxman, Chris Jolles en Olga Zuiderhoek.

Ontroerend filmafscheid van grande dame Nijhoff als oude vrouw in Amsterdam die met twee katten op een etage woont. Door haar vergeetachtigheid moet zij een hele dag door de stad dolen waarbij haar pad voortdurend gekruisd wordt door zwerfster Holland. Speciaal voor Nijhoff door Kok geschreven film: mooi, bescheiden, efficiënt en af en toe vindingrijk.

Leedvermaak

1989 | Drama

Nederland 1989. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Kitty Courbois, Peter Oosthoek, Catherine ten Bruggencate, Pierre Bokma en Annet Nieuwenhuijzen.

Bitterzoet relaas van een bruiloft in het begin van de jaren zeventig. Lea (Ten Bruggencate), dochter van het joodse echtpaar Ada (Courbois) en Simon (Oosthoek), die Auschwitz hebben overleefd, gaat trouwen met een succesvolle dokter (Bokma). Het feest wordt overschaduwd door wrokgevoelens, herinneringen aan de holocaust, jaloezie en frustraties. Regisseur Weisz weet in zijn verfilming van Judith Herzbergs gelijknamige toneelstuk met fraaie close-ups en een zwevende camera te vermijden dat Leedvermaak te toneelmatig wordt. De pers was enthousiast en de film won drie Gouden Kalveren.

Afzien

1986 |

Nederland 1986. Gerrard Verhage. Met o.a. Catherine ten Bruggencate, Pierre Bokma en Jentine de Boer.

Bitterzoet relaas van een bruiloft in het begin van de jaren zeventig. Lea (Ten Bruggencate), dochter van het joodse echtpaar Ada (Courbois) en Simon (Oosthoek), die Auschwitz hebben overleefd, gaat trouwen met een succesvolle dokter (Bokma). Het feest wordt overschaduwd door wrokgevoelens, herinneringen aan de holocaust, jaloezie en frustraties. Regisseur Weisz weet in zijn verfilming van Judith Herzbergs gelijknamige toneelstuk met fraaie close-ups en een zwevende camera te vermijden dat Leedvermaak te toneelmatig wordt. De pers was enthousiast en de film won drie Gouden Kalveren.

De deur van het huis

1985 | Komedie, Drama, Experimenteel

Nederland 1985. Komedie van Heddy Honigmann en Angiola Janigro. Met o.a. Titus Muizelaar, Johan Leysen, Anke van 't Hof, Catherine ten Bruggencate en Rop Poncin.

Twee mannen, Leysen en Muizelaar, wonen samen in een stedelijke nieuwbouwflat. Er zijn wat spanningen, problemen met een kat, een bovenbuurvrouw en een georganiseerde reis naar de Noordpool. Lange speelfilmdebuut van het duo Honingmann-Janigro zit volgepropt met symbolen van een 'afhankelijkheidsrelatie', door de Nederlandse pers nogal lovend onthaald met kwalificaties als 'een filosofische slapstick' of 'een post-moderne Laurel en Hardy'. Leysen en Muizelaar zetten knap de twee types neer in een benauwende sfeer, vrijwel alleen met vaste shots opgenomen.

De Hoop van het vaderland

1982 | Documentaire

Nederland 1982. Documentaire van Digna Sinke. Met o.a. Andrea Fiege en Catherine ten Bruggencate.

Een aardige documentaire met een paar geënsceneerde segmenten die beter achterwege hadden kunnen blijven. Sinke onderzoekt waarom mensen die vroeger druk in schoolkranten schreven later vaak geen pen meer op papier kunnen krijgen. De film vindt geen bevredigend antwoord, maar levert wel zinnige gesprekken met onder meer Hannes Meinkema.