Claude Loursais is regisseur.
Er zijn 21 films gevonden.

Techniques douces

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, André Valmy, Vania Vilers en Laurence Imbert.

Commissaris Cabrol begeeft zich deze keer voor onderzoek naar een hippiegemeenschap op het platteland. Een knap in elkaar zittend plot, een aanvaardbare regie maar meer ook niet. Schitterende rollen.

Nous entrerons dans la carrière

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Michel Brulé en Marc Chapiteau.

Een klassieke misdaadfilm. Een gezochte gangster, die ook souteneur was, is vermoord. Met een camera doorkruiste hij de streek Joigny van noord naar zuid en west naar oost om de niet meer in gebruik zijnde steengroeves te filmen, waar hij dan champignons kan kweken (sic). De populaire televisiefiguur commissaris Cabrol ontdekt dat het om hele andere zaken gaat. Een redelijke, weinig persoonlijke regie maar goed spel.

La mémoire longue

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Jean Topart, René Lefebvre en Georgette Anys.

Een verhaal over de concurrentiestrijd tussen Parijse antiekhandelaren in het XVIe arrondissement, gepaard gaande met een misdrijf. Een klassiek onderzoek van commissaris Cabrol (Debary). Pure, pretentieloze ontspanning.

La guinguette à deux sous

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jean Richard, Robert Rondo, François Cadet, Jean-François Devaux en Philippe Mercier.

Een zoveelste bewerking naar Georges Simenon met commissaris Maigret in de hoofdrol. Trouw naar de letter maar een beetje aan de lange kant. Deze film speelt zich af in het criminele milieu van de grote Parijse voorsteden. Best aardig om naar te kijken.

La boule perdue

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Nadine Alari, Hubert Gignoux en Vania Vilers.

Drie zieken, opgenomen in een Parijs ziekenhuis, sterven gelijktijdig, nadat de schuiven van de zuurstofapparatuur die hen in leven hield 's nachts afgesloten zijn geweest. Commissaris Cabrol komt erachter dat het om een drievoudige moord gaat. Maar wie heeft er belang bij het uit de weg ruimen van een oud muzikantenechtpaar en een jonge onderwijzeres die nog wel na een zelfmoordpoging in het ziekenhuis belandde? Jean Cosmos, iemand die thuis is in het genre, nam het scenario, de bewerking en de dialogen. Een gelijkmatige regie maar vanwege het ingenieuze plot blijft het een interessante film.

L'impasse des brouillards

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud en Gérard Laureau.

De eigenaresse van een bar sterft aan de gevolgen van wat ogenschijnlijk een ongeluk is. Maar er zijn twee personen die haar vermoord zouden kunnen hebben. Ten eerste een jongere vriendin die mede-exploitante van de bar is, en deze zou erven, terwijl zij een geliefde van haar eigen leeftijd heeft, en ten tweede een bizarre musicus die in de hele wijk brieven heeft rondgestuurd, waarin hij uitlegt dat de eigenaresse tijdens de Duitse bezetting joodse families heeft aangegeven, waaronder haar eigen ouders. Ziedaar een aardig raadsel dat commissaris Cabrol (Debary), vergezeld van zijn trouwe inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud), niet zonder meer kan oplossen. Een gelijkvormige regie zoals gewoonlijk bij deze tv-maker, maar scenarioschrijver Christian Baillemont is een knap suspense-maker.

L'Ecluse du temple

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Véronique Silver en Marc Chapiteau.

'L'Ecluse du temple' is een bar-restaurant, gevestigd langs het Saint-Martin kanaal in Parijs. Wanneer de zoon des huizes wordt opgedregd uit het kanaal start het onderzoek. Een traditioneel en niet erg origineel verhaaltje, gelukkig gedeeltelijk gered door de sfeer en de aantrekkelijke locatie, dezelfde als die in HOTEL DU NORD...

Du côté du Bois de Boulogne

1990 | Misdaad

Frankrijk 1990. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Jean-Roger Caussimon, Pierre Chaussat en Gérard Dournel.

In een circus doen zich allerlei dramatische gebeurtenissen voor. Een moordpoging op de koorddanser, een vergiftigde merrie en de onverklaarbare dodelijke val van een jonge leerling tijdens zijn nummer trapezewerk op het slappe koord. Zo kan het niet langer en commissaris Cabrol gaat op onderzoek uit. Een scenario met suspense-elementen en ingenieuze wendingen, een nauwgezet gereconstrueerde circussfeer en overtuigend spel. Met de medewerking van de familie Gruss en leerlingen van de ruiterschool.

Mort au bout du monde

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Christiane Millet, Marc Chapiteau en Jean de Conninck.

De onderwijzer van Combes is dood aangetroffen in het ravijn van H[KA1]eric. Men gelooft dat het een ongeluk is want de plek heeft de naam gevaarlijk te zijn. Maar autopsie wijst uit, dat de gedachte aan moord eerder op zijn plaats is. Vanaf dat moment gaan commissaris Cabrol (Debary) en zijn onafscheidelijke inspecteur M[KA1]enardeau (Eyraud) deze vreemde moord 'aan het einde van de wereld' onderzoeken. De regie is ondergeschikt aan het vindingrijke scenario, de bewerking en de dialogen van Sylvain Joubert. Daarnaast zijn er geslaagde opnamen van weinig bekende plaatsen.

Les cinq dernières minutes

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud en Anne-Marie Descott.

De sfeer op de boerderij van Princ[KA1]e is gespannen want de paarden zijn ontsnapt uit hun afrastering. Ze worden allemaal weer gevangen genomen, met uitzondering van juist het duurste fokpaard. Commissaris Cabrol (Debary) gaat op onderzoek uit. Weinig opzienbarend, zonder verrassingen in scenario en regie. Zonder meer een fatsoenlijke vertolking. Het bekijken waard.

Le lièvre blanc aux oreilles noires

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Elisabeth Alain, Michel Vitold, Bernard Rousselet en Henri Marteau.

Nabij een vakantieplaats in de bergen heeft een rijke vreemdeling een huis gekocht en hij zou het hele gehucht wel willen kopen, omdat zij daar woont. Dat maakt hem vanzelfsprekend een gehate figuur maar wie vermoordde hem? Een klassieke detective, met mooie landschappen en een vrij precieze beschrijving van de dorpse mentaliteit en gedragingen als reactie op de veels te opdringerige 'vreemdeling'.

A bout de courses

1988 | Misdaad

Frankrijk 1988. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary en Marc Eyraud.

Aan het einde van een voor hem dramatisch verlopen wedstrijd, komt zijn paard door zijn toedoen om. Hij wordt onmiddellijk daarna vermoord en commissaris Cabrol (Debary), bijgestaan door zijn trouwe inspecteur Menardeau (Eyraud) gaat op onderzoek uit. Ze ontdekken dat het om een nepwedstrijd ging. Heeft men de jockey betaald voor zijn medeplichtigheid? Of is zijn rechterhand soms de dader van de misdaad? Alles spreekt tegen hem maar de onderzoekers wantrouwen deze veels te ideale schuldige, die zichzelf niet eens verdedigt. Knap gedaan en behalve de misdaad wordt de kijker een blik in een nauwelijks bekend en vrij eigenaardig wereldje gegund.

Les pièges

1987 | Misdaad

Frankrijk 1987. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Jacques Debary, Marc Eyraud, Jean-Marie Richier, Thierry Gimenez en Victor Garrivier.

Een heuse in commando`s verdeelde militie voert `s nachts manoeuvres uit in de straten van een dorp waarvan de geterroriseerde bewoners hun huizen niet durven te verlaten. Ze hebben alles: verzwaarde gummieknuppels, portofoons en de rest van het paramilitaire arsenaal. Maar wie is er nu de baas en wat zoeken ze? Commissaris Cabrol (Debary) en zijn inspecteur Menardeau (Eyraud) zoeken naar antwoorden. Een alledaags script, zoals dat in deze serie de gewoonte is, een gegarandeerd dreigende nachtelijke sfeer en een slimme spanningsopbouw. Pretentieloos amusement.

Les mailles du filet

1970 | Misdaad

Frankrijk 1970. Misdaad van Claude Loursais.

In het wereldje van de vissers en vishandelaren rond de haven van Honfleur wordt een moord gepleegd, waarna het onderzoek begint. De schildering van het stadje en zijn bewoners is trouwens het enige wat interessant is in deze tergend langzame film met een plot zonder enige verrassing. Maar waarom worden zulke films dan twintig jaar later opnieuw uitgebracht? Antwoord: om het budget te sparen.

Finir en beauté

1969 | Misdaad

Frankrijk 1969. Misdaad van Claude Loursais.

Een ironische titel, die betrekking heeft op een vrachtauto vol schoonheidsprodukten die in Parijs tegen een boom te pletter is gereden. De politie probeert er zoals gebruikelijk achter te komen waarom. Een film waar geen tempo in zit en die nooit echt op gang komt. De kijker krijgt sterk de indruk dat hij dit al eens eerder heeft gezien.

Les cinq dernières minutes : L'avoine et l'oseille

1968 | Misdaad

Frankrijk 1968. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Raymond Souplex, Jean Daurand, Roger Dutoit en Blanchette Brunoy.

Inspecteurs Bourrel (Souplex) en Dupuy (Daurand) zijn op onderzoek rondom de (in films altijd verdachte) renbanen van Vincennes en de trainingsstallen van Joinville. Deze keer is het slachtoffer niemand anders dan de crack Nicolo, de hoop van de trainer. Enigszins onderhoudend, hoewel de film verouderd overkomt door de onpersoonlijke regie en Souplex (1901-1972) niet in de schaduw kan staan van Jean Richard uit de Maigret- serie.

Le meurtre par la bande

1968 | Misdaad

Frankrijk 1968. Misdaad van Claude Loursais.

Een onderzoek rond het lijk van een man, die door een kogel werd gedood, ontdekt door een autodief in een afgelegen stad. Een langdradig scenario, banale regie en geen enkele bevlogenheid. Met als hoofdpersoon in dit uit totaal onbeduidende 'opvulling' bestaande duffe geheel een 'has been'.

Le commissaire est sur la piste

1968 | Misdaad

Frankrijk 1968. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Raymond Souplex en Jean Daurand.

Uitgangspunt vormt de sabotage van een van de prototypes, waardoor een coureur op het circuit van Monthléry gewond raakt. De dienstdoende commissaris bevindt zich daadwerkelijk op de piste van de schuldige, zoals de simpele woordspeling in de titel al doet vermoeden. De rest is van hetzelfde laken een pak. Al honderdmaal eerder vertoond knoeiwerk, met op de koop toe 'has beens' als vertolkers.

Traitement de choc

1967 | Misdaad

Frankrijk 1967. Misdaad van Claude Loursais.

Een onderzoek, ingesteld omdat een jonge tuinarchitecte dood is aangetroffen door de boomkweekster, bij wie zij in dienst was. Een scenario vol haperingen, waarin de flauwe, weinig verassende regie geen verbetering brengt, en evenmin de ietwat fletse vertolking van grote onbekenden, aangevoerd (?) door Souplex, zelf niet meer dan een tweederangs filmacteur. Een gedateerde film.

Des fleurs pour l'inspecteur

1967 | Misdaad

Frankrijk 1967. Misdaad van Claude Loursais.

Dit maal voert de dienstdoende commissaris een onderzoek uit in de wereld van de kleine ambachtslieden die het vijfde arrondissement van Parijs bevolken. De schildering van deze microkosmos is uiteindelijk interessanter dan de hele plot. Deze serie, die met een beperkt budget werd gemaakt, is verouderd en vooral overdreven lang.

L'habit fait le moine

1958 | Misdaad

Frankrijk 1958. Misdaad van Claude Loursais. Met o.a. Raymond Souplex, Anne Doat en Colette Deréal.

Terwijl in een schouwburg een stuk wordt opgevoerd, wordt in de coulissen een moord gepleegd. Een van de eerste zaken van commissaris Bourrel, die destijds nog rechtstreeks werden uitgezonden op tv. Enigszins verouderd maar toch nog wel de moeite waard, dankzij het solide scenario van Maurice-Bernard Endrèbe.