Joseph LaShelle (1900-1989): camera.
Er zijn 25 films gevonden.

Sieben Frauen

1989 | Romantiek, Misdaad

Duitsland 1989. Romantiek van Rudolf Thome. Met o.a. Johannes Herrschmann, Adriana Altaras, Elisabeth Zündel, Alexandra Schnaubelt en Margarete Raspé.

Hans, de wereldreiziger, komt terug naar huis om zijn erfenis in ontvangst te nemen. Maar hij kan pas aan het geld van zijn vader komen als hij een raadsel oplost. Met behulp van zijn zeven bekoorlijke buurvrouwen lukt het Hans niet alleen de oplossing, maar ook zijn droomvrouw te vinden. Een leuk modern sprookje. Scenario van Janet Green en John McCormick naar een verhaal van Norah Lofts. Camerawerk van Joseph LaShelle.

U.M.C.

1969 |

Verenigde Staten 1969. Boris Sagal. Met o.a. James Daly, Richard Bradford, Maurice Evans, Kevin McCarthy en Shelley Fabares.

Een uitmuntende bezetting in een redelijk geslaagde kijk achter de schermen van een universiteitsziekenhuis. Het scenario en alle terloopse verhalen zijn niet meer dan doorsnee. Pilot voor de tv-serie MEDICAL CENTER. Nieuwe titel: OPERATION HEARTBEAT. Scenario van Al C. Ward. Camerawerk van Joseph Lashelle.

Barefoot in the Park

1967 | Komedie, Romantiek, Experimenteel

Verenigde Staten 1967. Komedie van Gene Saks. Met o.a. Robert Redford, Jane Fonda, Charles Boyer, Mildred Natwick en Herb Edelman.

Paul (Redford) en Corie (Fonda) installeren zich na een luxueuze wittebroodsweek in een armzalig appartementje in Greenwich Village. Hun buurman, gespeeld door de eeuwig charmante Boyer, wint de sympathie van Corie, wat hem dan weer de jaloezie van Paul oplevert. Plezierig scenario van Neil Simon, die zelf zijn toneelstuk voor de film bewerkte. Het is vooral het frisse, ongedwongen spel van de twee hoofdrollen dat de aandacht de hele film door vasthoudt. Redford speelde de rol al eerder op de planken van Broadway. De tv-serie met een zwarte cast, geproduceerd in 1970, werd na twaalf afleveringen stopgezet.

The Chase

1966 | Drama, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1966. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Marlon Brando, Jane Fonda, Robert Redford, Angie Dickinson en Janice Rule.

Intrigerend drama over de ontsnapping van een jongen (Robert Redford) uit de gevangenis in een zeer onbeduidend stadje in Texas en de gevolgen die dat heeft voor de sheriff (Marlon Brando). De film is berucht om de conflicten die achter de coulissen uitbraken tijdens de opnamen tussen regisseur Penn, scenarioschrijfster Lillian Hellman en producent Sam Spiegel. Het is daarom nauwelijks verbazingwekkend dat het eindproduct zijn doel voorbij schiet, maar de sterrencast met o.a. Redford, Brando, Jane Fonda én nieuwkomer Robert Duvall is fantastisch.

7 Women

1965 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1965. Drama van John Ford. Met o.a. Anne Bancroft, Sue Lyon, Margaret Leighton, Flora Robson en Mildred Dunnock.

Ford's laatste film is een avontuurlijk damesdrama dat gaat over het overleven tegen binnenvallende Mongoolse horden op een Amerikaanse missiepost aan de grens tussen China en Mongolië tijdens de Chinese Revolutie van 1935. Het verbitterde, autoritaire hoofd van de post komt in conflict met een nieuwe, wereldse vrouw, een jonge arts die naar de missie gestuurd is. Ondanks de ingrediënten en de goede rollen geen supersterke film, maar wel een, die de aandacht constant weet vast te houden. Janet Green en John McCormick bewerkten het verhaal Chinese Finale van Norah Lofts tot scenario. Camerawerk van Joseph La Shelle. Gefilmd in Panavision.

Kiss Me, Stupid

1964 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1964. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Dean Martin, Kim Novak, Ray Walston, Felicia Farr en Cliff Osmond.

Wilder en de excentrieke komedie van I.A.L. Diamond werd in 1964 als obsceen beschouwd en is sindsdien niet veel beter geworden; amateurliedjesschrijver Orville J. Spooner (Walston, die de rol van Sellers na een hartaanval overnam) probeert zijn materiaal aan Dino Latina (Martin) te verkopen, maar is bezorgd dat de entertainer erop uit is zijn mooie vrouw te verleiden. Camerawerk van Joseph LaShelle.

Irma la Douce

1963 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1963. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Shirley MacLaine, Jack Lemmon, Lou Jacobi, Bruce Yarnell en Herschel Bernardi.

Na het succes van The Apartment (1960) is het gouden trio Wilder-Lemmon-MacLaine wederom op volle sterkte in deze romantische klassieker. Lemmon speelt Nestor, een voormalige politieman die verliefd wordt op de prostituee Irma (geweldige rol van MacLaine). Hij kan het niet verdragen dat ze met iedereen het bed deelt en verzint een geniaal plan om haar voor zichzelf te houden. Lemmon is in topvorm als de charmante en grappige verleider die alles in het werk stelt om zijn liefde te behouden maar ongewild zijn eigen graf graaft. Oscar voor de muziek, Golden Globe voor MacLaine.

A Child Is Waiting

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van John Cassavetes. Met o.a. Burt Lancaster, Judy Garland, Gena Rowlands, Steven Hill en Bruce Ritchey.

John Cassavetes was zelf niet zo blij met A Child Is Waiting (1963). Objectief gezien is het een goede film geworden, over de problemen die een lerares op een kliniek voor zwakbegaafden krijgt als ze nieuwe behandelproblemen probeert. Met bovendien een topcast: Burt Lancaster, Judy Garland en Gena Rowlands. Maar A Child Is Waiting was niet een eigen project van Cassavetes. Met het geld dat hij als acteur verdiende, financierde Cassavetes in 1960 zijn regisseursdebuut Shadows. De film werd een groot succes, en als 'beloning´ mocht Cassavetes twee films regisseren: Too Late Blues (1962) en A Child Is Waiting dus.

How the West Was Won

1962 | Western, Historische film, Romantiek

Verenigde Staten 1962. Western van John Ford, Henry Hathaway, George Marshall, Richard Thorpe en Kevin Ford. Met o.a. James Stewart, John Wayne, Gregory Peck, Carroll Baker en Lee J. Cobb.

Epische, maar niet zo vreselijk spannende western vertelt de geschiedenis van het Wilde Westen. Het verhaal is verdeeld over enkele episodes, zoals de Burgeroorlog, de Gold Rush en de aanleg van het spoorwegnet. Prima rollen van Stewart als pelsjager en van Wayne als ijzervreter. De wat gezwollen voice-over is van Spencer Tracy: 'De plaatsen in dit land hebben de namen gekregen die nu op kaarten staan. Maar die plaatsen moesten allemaal veroverd worden, veroverd op de natuur en op de primitieve mens.' Scenarioschrijver James R. Webb kreeg een Oscar voor zijn script.

The Outsider

1961 | Oorlogsfilm, Biografie

Verenigde Staten 1961. Oorlogsfilm van Delbert Mann. Met o.a. Tony Curtis, James Franciscus, Bruce Bennett, Gregory Walcott en Vivian Nathan.

Diepzinnige biografische film, waarin Curtis een van zijn beste rollen neerzet als een schoorvoetende Amerikaanse held. Hij speelt hier Ira Hamilton Hayes, de Pima-indiaan die bij de mariniers hoorde die de Amerikaanse vlag op Iwo Jima plantten. Scenario van Stewart Stern naar het verhaal The Hero of Iwo Jima van William Bradford Huie. Camerawerk van Joseph LaShelle.

The Honeymoon Machine

1961 | Komedie

Verenigde Staten 1961. Komedie van Richard Thorpe. Met o.a. Steve McQueen, Jim Hutton, Paula Prentiss, Brigid Bazlen en Dean Jagger.

Met behulp van de boordcomputer 'Max', hopen McQueen en zijn collega's de bank van een casino te laten springen. Ze halen zich echter alleen maar moeilijkheden op de hals, maar beleven ook de nodige romantische avontuurtjes. Big-budget komedie waarbij weinig te lachen valt. McQueen is nooit een groot komisch acteur geweest en in deze film bewijst hij duidelijk waarom. Gelukkig zijn Hutton en Prentiss er nog om voor enkele geslaagde gags te zorgen. Lichte kost die onmiddellijk vergeten is, naar het scenario van George Wells, gebaseerd op het toneelstuk The Golden Fleecing van Lorenzo Semple Jr. Fotografie van Joseph La Shelle. Gedraaid in CinemaScope.

All in a Night's Work

1961 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1961. Komedie van Joseph Anthony. Met o.a. Dean Martin, Shirley MacLaine, Charles Ruggles, Cliff Robertson en Norma Crane.

Gebaseerd op een toneelstuk van Owen Elford naar het gelijknamige boek van Margit Veszi. De welgestelde eigenaar van een uitgeverij wordt dood gevonden met een lach op zijn gezicht. Zijn neef Tony (Martin) erft de zaak maar hij vreest dat Katie (MacLaine), die ook een aardige som ontvangt, de boel wil chanteren om haar 'omgang' met de miljonair te verbergen. Zij is namelijk als laatste gezien met de uitgever en Tony vermoedt dat ze verantwoordelijk is voor de laatste grijns van zijn oom. Ondanks zijn vermoedens valt hij voor de bevallige Katie die ten stelligste ontkent iets met de dood van zijn oom te maken te hebben. De luchtige komedie komt uit de pen van maar liefst zes schrijvers, drie voor de film en drie voor het toneelstuk en het boek. Joseph Anthony, zelf Broadwayregisseur en -schrijver, dirigeerde de klucht vlot en met gevoel voor dosering met Martin en MacLaine in een perfecte combinatie van humor en romantiek. (VM/VPRO Gids)

The Apartment

1960 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1960. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Ray Walston en Jack Kruschen.

Klerk C.C. Baxter (Lemmon) leent voortdurend zijn appartement aan zijn bazen van het kantoor uit, die daar hun overspelige activiteiten ontplooien. Daarmee zette Wilder het klassieke patroon op zijn kop; hij volgt in de vijfvoudige Oscarwinnaar niet de tortelduiven, maar de sukkelige, angstige man die 's avonds alleen terugkeert naar zijn huis, waarin anderen wilde avonturen beleefden toen hij zijn tijd doodde op straat. Toch vindt ook Baxter de nooduitgang richting het echte leven: wanneer hij het liftmeisje (MacLaine) bewusteloos aantreft, beseft hij in deze vlijmscherpe tragikomedie dat er meer is dan carrière maken en ja knikken.

The Naked and the Dead

1958 | Oorlogsfilm, Western

Verenigde Staten 1958. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Lili St.Cyr, Cliff Robertson, Barbara Nichols, Aldo Ray en William Campbell.

Norman Mailers' indringende roman over de discipline van soldaten in actie en het gezag van officieren over hun manschappen tijdens WO II, krijgt hier een oppervlakkige maar robuuste behandeling. Een zwak scenario, matige regie, niet al te best gespeeld, waardoor het meer een parodie op oorlogsfilms wordt dan een aanklacht tegen het leger en de oorlog.

The Long, Hot Summer

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Orson Welles, Paul Newman, Lee Remick, Joanne Woodward en Anthony Franciosa.

In deze William Faulkner-verfilming denkt grootgrondbezitter/pater familias Will Varner (Welles) dat hij iedereen naar zijn hand kan zetten. Ook zijn dochter Clara (Woodward), zij moet van hem trouwen met nieuwkomer en bad boy Ben Quick (Newman), want Will heeft nog geen kleinkinderen. Ondertussen lijdt Warners zoon Jody (Franciosa) onder het gebrek aan liefde van zijn vader én ziet hij hoe zijn eigen vrouw Eula (Remick) ook interesse heeft in Ben - wat niet vreemd is, gezien Bens zwoel smeulende blik en indrukwekkende sixpack. Fijn drama met prima spel, vooral van Welles en Newman.

The Fuzzy Pink Nightgown

1957 | Komedie

Verenigde Staten 1957. Komedie van Norman Taurog. Met o.a. Jane Russell, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, Keenan Wynn en Fred Clark.

Een filmster wordt gekidnapt en iedereen denkt dat het een publiciteitsstunt is. Behalve wanneer Russell in beeld is, is deze satire zonder meer saai. Scenario van Richard Alan Simmons naar de roman van Sylvia Tate. Joseph LaShelle maakte de plaatjes.

I Was a Teenage Werewolf

1957 | Familiefilm, Horror

Verenigde Staten 1957. Familiefilm van Gene Fowler jr. Met o.a. Michael Landon, Yvonne Lime, Whit Bissell, Vladimir Sokoloff en Guy Williams.

De agressieve tiener Landon is steeds verwikkeld in gevechten en ruzies op de campus. Hij wordt naar psychiater Bissell gezonden die hem niet probeert te genezen, maar injecties toedient om hem in een primitieve staat te brengen. Gevolg is dat de jongen in een weerwolf verandert, telkens wanneer hij uitgedaagd wordt. Nadat hij enkele moorden gepleegd heeft, is de hele stad op jacht naar hem. Lekkere camp die vandaag de dag nog steeds heel wat lachsalvo`s zal ontlokken wanneer de film in groepsverband wordt bekeken. Vlug gemaakt na het succes van de tiener-Frankensteinfilm. Een mengeling van rock en na[KA3]ieve horror. Het speelfilmdebuut van Bonanza`s Little Joe. Als assistent van de politie-inspecteur herkennen we Disney`s Guy `Zorro` Williams. Vrolijk verhaal, geschreven door Ralph Thornton en gefilmd door Joseph La Shelle. Hetzelfde scenario diende als basis voor BLOOD OF DRACULA (1957).

Crime of Passion

1957 | Thriller

Verenigde Staten 1957. Thriller van Gerd Oswald. Met o.a. Barbara Stanwyck, Sterling Hayden, Raymond Burr, Fay Wray en Virginia Grey.

De grootste attractie van deze misdaadfilm uit 1957 (regie Gerd Oswald) is actrice Barbara Stanwyck (The Two Mrs. Carrolls en Cry Wolf). De niet overdreven mooie, maar altijd gepassioneerde en vurige Stanwyck (1907-1990) was midden jaren veertig, na rollen in oa The Lady Eve en Double Indemnity op het toppunt van haar roem, en versloeg Bette Davis met een haarlengte als het ging om best betaalde actrice in Hollywood. Ten tijde van Crime of Passion is haar filmcarrière bijna ten einde, maar als ambitieuze huisvrouw die alles doet om haar man hogerop te helpen, weet ze nog steeds te overtuigen.

The Conqueror

1956 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1956. Avonturenfilm van Dick Powell. Met o.a. John Wayne, Susan Hayward, Pedro Armendáriz, Agnes Moorehead en Thomas Gomez.

De Mongolen tegen de Tartaren. John Wayne in de belachelijkste rol van zijn carrière, als Dzjenghis Khan. Dure film waarbij Powell als regisseur debuteerde, maar noch hij, noch de eerlijke Wayne konden de absolute idioterie van het hele idee goed maken. Scenario van Oscar Millard. Camerawerk van Joseph LaShelle, Leo Tover, Harry J. Wild en William Snyder.

Run for the Sun

1956 | Thriller, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1956. Thriller van Roy Boulting. Met o.a. Richard Widmark, Jane Greer en Trevor Howard.

Een schrijver en een journaliste worden na een noodlanding in het Mexicaanse oerwoud opgevangen door twee mysterieuze Duitsers, die zich ontpoppen als gezochte nazi-misdadigers.

Storm Fear

1955 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Cornel Wilde. Met o.a. Cornel Wilde, Jean Wallace, Dan Duryea, Lee Grant en David Stollery.

Een goede rolbezetting tilt het verhaal van de gewonde bankrover, die in het huis van zijn broer beschutting zoekt en iedereen intimideert, uit boven de doorsnee. Naar een roman van Clinton Seeley, tot scenario bewerkt door Horton Foote. Joseph LaShelle zette het in beeld.

Marty

1955 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Ernest Borgnine, Betsy Blair, Esther Minciotti, Jerry Paris en Augusta Ciolli.

Marty (Borgnine) is een heel gewone jongeman uit de Bronx. In de dertig, woont nog bij zijn moeder, hoopt op een vrouw, droomt van een eigen slagerij. Dan ontmoet hij de ook al heel gewone Clara (Blair). Scenarist Paddy Chayefsky bewerkte zijn gelijknamige televisiedrama uit 1953 en creëerde een aandoenlijk verhaal over een man die iets van zijn bescheiden leven met een Italiaanse immigrantenfamilie probeert te maken. Vier Oscars, onder meer voor Borgnine en regisseur Mann, en een Gouden Palm gingen naar dit liefdesdrama zonder helden maar des te meer warme menselijkheid.

River of No Return

1954 | Actiefilm, Western, Avonturenfilm, Musical

Verenigde Staten 1954. Actiefilm van Otto Preminger. Met o.a. Robert Mitchum, Marilyn Monroe, Rory Calhoun, Tommy Rettig en Murvyn Vye.

Vooral de moeite waard vanwege de geslaagde combinatie Mitchum en Monroe. Het verhaal begint wanneer de naïeve Monroe en oplichter Calhoun samen op een op hol geslagen vlot zitten en worden gered door boer Mitchum en zijn zoon. Mitchum en Monroe moeten zich tegen de in oorlogstemming verkerende Indianen zien te weren, wanneer Calhoun er met het enige paard op de boerderij vandoor gaat. Opgenomen in de fraaie Canadese Rocky Mountains. Een Oscar voor de kostuums van Anthony Powell.

Where the Sidewalk Ends

1950 | Misdaad, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Otto Preminger. Met o.a. Dana Andrews, Gene Tierney, Gary Merrill, Karl Malden en Ruth Donnelly.

Terwijl hij een moord onderzoekt, doodt agent Andrews per ongeluk een man. Een stemmig misdaaddrama met goede karaktertekeningen.

Laura

1944 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1944. Film noir van Otto Preminger. Met o.a. Gene Tierney, Dana Andrews, Clifton Webb, Vincent Price en Judith Anderson.

Politieman Mark McPherson (Andrews) onderzoekt de moord op Laura Hunt (Tierney), een intelligente en mooie jonge vrouw, met meerdere aanbidders. Een van hen, gevierd columnist Waldo Lydecker (Webb), levert via de voice-over commentaar op het geheel. IJzersterke noir, geschoten in prachtig zwart-wit door Joseph LaShelle, die er een Oscar voor kreeg. Een script met briljante stukjes dialoog en een opmerkelijke plotwending. Uitstekende regie van Preminger, die de oorspronkelijke regisseur Rouben Mamoulian verving (en al het werk van zijn voorganger rücksichtslos in de prullenbak mieterde).