Barry Alexander Brown: regie, camera en montage.
Er zijn 14 films gevonden.

BlacKkKlansman

2018 | Biografie, Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 2018. Biografie van Spike Lee. Met o.a. John David Washington, Adam Driver, Topher Grace, Alec Baldwin en Isiah Whitlock jr.

Verfilming van het ongelooflijke, maar waargebeurde verhaal over de zwarte politieman Ron Stallworth (Denzel Washingtons zoon John David), die begin jaren zeventig undercover gaat bij de Ku Klux Klan. Niet zelf natuurlijk, maar Ron onderhoudt het telefonische contact, zijn (witte) Joodse collega Flip Zimmerman (Driver) ontmoet de leden van de Klan. Even bijtende als grappige film van Lee, waarin hij moeiteloos de raciale spanningen uit heden en verleden aan elkaar knoopt en ook nog de Amerikaanse filmgeschiedenis (Birth of a Nation en Gone with the Wind) op de korrel neemt. Winnaar van de Juryprijs in Cannes. En Lee won met de film eindelijk z'n eerste Oscar, voor het scenario.

Queen of Katwe

2016 | Biografie, Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 2016. Biografie van Mira Nair. Met o.a. Madina Nalwanga, Lupita Nyong'o, David Oyelowo, Martin Kabanza en Taryn Kyaze.

Phiona groeide op in een sloppenwijk in Oeganda, ging nooit naar school en toch schopte ze het tot schaakkampioen van haar land. ESPN-journalist Tim Crothers schreef haar indrukwekkende levensverhaal op in een bestseller, waar Disney samen met de Indiaas-Amerikaanse regisseur Mira Nair (Monsoon Wedding) vervolgens deze kleurrijke en vrolijke feelgoodfilm van bakte. Dat Phiona’s schaaktalent enigszins wordt overdreven is jammer, maar niet onoverkomelijk: Queen of Katwe heeft het hart op de juiste plaats en de internationale cast (met Lupita Nyong'o als Phiona’s moeder) is uitmuntend.

Oldboy

2013 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 2013. Thriller van Spike Lee. Met o.a. Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Samuel L. Jackson, Michael Imperioli en Pom Klementieff.

Remake van de gelijknamige Koreaanse film van Park Chan-wook uit 2003, dat in niets lijkt op het eerdere, bevlogen werk van Spike Lee. Joe Doucett (Brolin) wordt ontvoerd, gevangen gehouden en na twintig jaar weer vrijgelaten. Wat volgt is een obsessieve zoektocht naar de reden achter dit alles. Het intrigerende mysterie van Joe's gevangenschap wordt langzaam ontrafeld, terwijl op de juiste momenten de broeierige spanning gebroken wordt door brute actiescènes. Een vermakelijke thriller met helaas een wat onbevredigend einde.

Detachment

2011 | Drama

Verenigde Staten 2011. Drama van Tony Kaye. Met o.a. Adrien Brody, Marcia Gay Harden, James Caan, Christina Hendricks en Lucy Liu.

De gefrustreerde docenten in Dangerous Minds, Half Nelson en Entre les murs hadden het nog makkelijk in vergelijking met invalleraar Adrien Brody in Detachment. Regisseur Tony Kaye presenteert diens worstelingen op een probleemschool in de grote stad, en die van zijn al even onfortuinlijke collega’s, in de stijl die hij eerder hanteerde in American History X: rauw, melodramatisch en met veel visuele toeters en bellen. Het resultaat zit vol indrukwekkend acteerwerk en is beslist beklemmend, maar ook pretentieus en sensationeel.

Somewhere Tonight

2011 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Nederland 2011. Komedie van Michael Di Jiacomo. Met o.a. John Turturro, Max Casella, Elizabeth Marvel, Lynn Cohen en Katherine Borowitz.

Derde film in de Theo van Gogh remake-trilogie, ditmaal gebaseerd op diens erotische tragikomedie 06 (1994). Aan de plot van het origineel werd aardig gesleuteld: gebleven is de veertigjarige man die een sekslijn belt en verliefd wordt op de eenzame vrouw aan de andere kant van de lijn, maar de sensualiteit en de spannende twist aan het slot zijn vervangen door preutsheid en romantiek. Echt boeiend wil het dan ook niet worden, ondanks het schitterende spel van Turturro en zijn vrouw Borowitz.

Bad 25

2012 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 2012. Documentaire van Spike Lee.

'Ik bedoel met bad niet dat ik crimineel ben,' vertelde Michael Jackson bedeesd in 1987, 'het is een manier om te zeggen dat je cool bent, dat je oké bent, en stoer.' De titel van zijn hitalbum Bad behoefde geen uitleg, maar Michael was nooit te beroerd om zijn werk toe te lichten. In Spike Lee's lofzang Bad 25 komen de spelers van toen, inclusief MJ zelf, uitgebreid aan het woord over de totstandkoming van het legendarische album. Oftewel, een optocht van pratende hoofden, waarvan de meesten nog steeds bedwelmd lijken door de Popkoning.

Inside Man

2006 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 2006. Misdaad van Spike Lee. Met o.a. Denzel Washington, Jodie Foster, Clive Owen, Christopher Plummer en Willem Dafoe.

Niets is wat het lijkt in deze bankovervalfilm. Op een drukke dag wordt midden in New York een bank beroofd. De leider van de overvallers (Owen) zorgt ervoor dat gijzelaars en bankrovers niet van elkaar te onderscheiden zijn en eist een vrije aftocht in een vliegtuig. Politieonderhandelaar Keith Frazier (Washington) moet proberen de situatie tot een goed einde te brengen, maar krijgt de mysterieuze Madeleine White (Foster) op zijn dak, die eist dat hij een zaakje voor haar regelt. Sterke heist-film-met-iets-extra's van Lee, die de kijker lang op het verkeerde been houdt. Goed spel, opwindend camerawerk.

25th Hour

2002 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2002. Misdaad van Spike Lee. Met o.a. Edward Norton, Philip Seymour Hoffman, Barry Pepper, Brian Cox en Rosario Dawson.

Er zit een sequentie in deze film, met steelse blikken en een slow motion in een nachtclub, die hoort bij de top van het misdaaddramagenre. Het is cineast Spike Lee op zijn best, werkend met de bestseller van David Benioff, en even niet belast met zijn strijd tegen racisme. Edward Norton speelt de vlotte drugshandelaar Monty Brogan - zoals vaker in zijn carrière een personage dat tegelijk goed en slecht is - en doet dat uitstekend. Monty wordt veroordeeld tot zeven jaar cel en heeft nog 24 uur om degene te vinden die hem verlinkt heeft, en om afscheid te nemen van zijn weinige dierbaren: vriendin (Dawson), jeugdvrienden (Pepper en Seymour Hoffman) en vader (Cox).

The Original Kings of Comedy

2000 | Documentaire

Verenigde Staten 2000. Documentaire van Spike Lee. Met o.a. Steve Harvey, D.L. Hughley, Bernie Mac en Cedric the Entertainer.

Toen in 2000 vier populaire Afro-Amerikaanse komieken door de VS tourden, was regisseur Spike Lee er twee avonden bij om de boel op video te registreren. Het resultaat is effectief, zonder overbodige toeters en bellen, op wat obligate backstage-beelden na. De humor is geënt op die van zwarte stand-up-godfathers als Richard Pryor en Eddie Murphy: grof en over-the-top, met veel blank versus zwart-grappen. Het best op dreef is presentator Steve Harvey, met onder meer een aanstekelijke monoloog over de verschillen tussen hiphop en old-school soul.

Malcolm X

1992 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1992. Biografie van Spike Lee. Met o.a. Denzel Washington, Angela Bassett, Albert Hall, Al Freeman jr en Theresa Randle.

Naar 'The autobiography of Malcolm X' van Alex Haley. In de hype die ontstond voordat de film in 1992 uitkwam (bijvoorbeeld door merchandising met een grote X op petjes, T-shirts en sweaters) werd de verwachting gewekt dat regisseur Spike Lee een prikkelend en provocerend pamflet zou maken over Malcolm X, de omstreden leider van burgerrechtenbeweging Nation of Islam. Lee maakte echter een evenwichtige, relatief genuanceerde vertelling over Malcolm X's ontwikkeling van straatschoffie, via bajesklant en charismatisch militant tot een verzoeningsgezinde man. De uitstekend spelende Washington werd genomineerd voor een Oscar maar legde het af tegen Al Pacino (Scent of a Woman).

Madonna: Truth or Dare

1991 | Muziek, Documentaire

Verenigde Staten 1991. Muziek van Alek Keshishian en Mark Aldo Miceli.

Muziekdocumentaire over Madonna tijdens haar Blond Ambition Tour van 1990. Zestien top 5 hits, een verkoopteller die eind tachtiger jaren op 75 miljoen platen en CD's stond en rollen in films als Desperately Seeking Susan, Who's That Girl en Dick Tracy waren in 1990 opmaat voor het huzarenstukje Blond Ambition Tour. Vanaf maart dat jaar trok megaster Madonna - fenomeen bij de gratie van de camera - vijf maanden lang met haar 'troupe' over de wereld. Met in haar voetspoor de 26-jarige filmer Alek Keshishian. Madonna: Truth or Dare deed het destijds goed in Cannes, maar blijkt ook nu nog een boeiend, intiem, hilarisch en opwindend portret van een Grote Popster.

Lonely in America

1990 | Komedie

Verenigde Staten 1990. Komedie van Barry Alexander Brown. Met o.a. Ranjit Chowdry, Adelaide Miller, Tirlok Malik, Robert Kessler en Melissa Christopher.

Jonge Indiër arriveert in New York, meent het beloofde land te hebben gevonden maar ervaart al spoedig dat racistische en andere mooie kanten van het leven in de V.S. niet zo leuk zijn. Te lieve debuutfilm van Brown met te brave grapjes voor een vlotte komedie. Niet scherp en kittig genoeg om indruk te maken. Het Amerikaans debuut van Indiase acteur Chowdry. Ook Miller debuteert als het Amerikaanse liefje van Chowdry.

Do the Right Thing

1989 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1989. Drama van Spike Lee. Met o.a. Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee, Giancarlo Esposito en Spike Lee.

Kleurrijke uitvergroting van de multiraciale New Yorkse wijk, Bedford-Stuyvesant in Brooklyn, vol explosieve spanningen. In minder dan een etmaal worden de bewoners, deels door de zomerhitte, deels door onverdraagzaamheid, naar een kookpunt gevoerd. De haat richt zich vooral op de Italiaanse uitbaters van een pizza-tent. Een film vol brutaliteit en dubbele bodems, die de reputatie van Lee als regisseur definitief vestigde zonder dat hij aan commerciële trends of gemakkelijke sensatie toegaf. Sterke rol van Danny Aiello, die er een Oscarnominatie voor kreeg. Lee kreeg een nominatie voor het script en speelt zelf de rol van loopjongen Mookie.

The War at Home

1979 | Documentaire

Verenigde Staten 1979. Documentaire van Glenn Silber en Barry Alexander Brown.

Een fascinerende documentaire over het politieke verzet tegen de Amerikaanse betrokkenheid in de Vietnam-oorlog. Door middel van interviews met betrokkenen en imponerend archiefmateriaal schetsen de makers een boeiend en aangrijpend beeld van het machteloze verzet van een groep sterk gemotiveerde mensen. Brown begon als acteur in films van Andy Warhol, draaide enkele korte films en werd vervolgens samen met Silber full-time documentairemaker.