Maria Vinogradova

Acteur

Maria Vinogradova is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Un tramway à Moscou

1995 | Drama

Rusland/Verenigde Staten/Frankrijk 1995. Drama van Jean-Luc Léon. Met o.a. Ludmilla Gavrilova, Nicolai Pastoukhov, Mickail Glousky, Maria Vinogradova en Maria Skvortsova.

Voor de laatste maal leidt Gavrilova haar tramtoestel door de straten van Moskou. Daarna wordt Lijn A definitief opgedoekt. Nog een laatste keer stapt een uiteenlopende groep passagiers op, wisselt even van gedachten met een toevallige medereiziger en verdwijnt dan weer. Een oude man, Pastoukhov, die dagelijks meereed voelt zich triest en melancholisch. Een onderhoudend beeld van het Rusland na de val van het communisme aan de hand van een mozaïek van mensen uit elke laag van de bevolking die praten over dagelijkse dingen zoals de angst voor privatisering, racisme, alcohol, politiek, de glasnost, de maffia, de oorlog, eenzaamheid, enz. Een gevoelige, poëtische film die zijn greep op de realiteit echter geen ogenblik verliest. De regisseur, die samen met Emile Braguinski het scenario schreef, draaide reeds in 1982 een documentaire in de Soviet Republiek zonder dat hij hiervoor toelating had. Fotografie van Léon, Valentin Piganov, Youri Lioubchine en Victor Andrievski. De muziek is hoofdzakelijk een bewerking van thema's uit Peter en de Wolf van Prokofiev en La Traviata van Verdi. Oorspronkelijk in het Russisch opgenomen.

Zivot a neobycejna dobrodruzstvi vojaka Ivana Conkina

1994 | Komedie, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Tsjechië 1994. Komedie van Jirí Menzel. Met o.a. Gennady Nzarov, Zoya Buryak, Vladimir Ilyin, Valeriy Zolotukhin en Zinovi Gerdt.

In 1941 is brave soldaat Ivan Chonkin (Nazarov) het mikpunt van de spot van zijn kameraden: `Kameraad officier: is het waar dat Stalin twee echtgenotes heeft?` en `Werkkampen: die zijn nuttig, want men ontmoet er gecultiveerde mensen, artiesten en intellectuelen`. De legerleiding geeft Ivan een belangrijke missie: het bewaken van een neergestort tweedekkertje (type WO I) in een verlaten Russisch dorpje (vertaald heet het `Rood`) vlak bij een collectieve boerderij waarvan de leiding leugenachtig en corrupt is en de arbeiders lui en aan de drank zijn. Als WO II uitbreekt is men Ivan en zijn onbelangrijke militaire post vergeten. Ivan is inmiddels verliefd op de jonge `directrice` van het postkantoor, een lekkere breedgebekte meid met vlechten. Ze zijn heel gelukkig, maar wekken de jaloezie van de dorpsgenoten die een anonieme brief aan de autoriteiten in Moskou sturen, waaruit zou moeten blijken dat Ivan een spion zou zijn. Er komt een team van de inlichtingendienst, de NKVD, om het geval te onderzoeken. Ivan - een beetje in de trant van soldaat Schweyk - weigert zich te laten arresteren, alleen zijn generaal heeft gezag over hem. De film is een perfecte satire op het idiote communistische bewind dat meer dan zeventig jaar de inwoners van Rusland in zijn greep hield, maar het onderwerp is achterhaald. Goed gespeeld, goed geregisseerd en mooi gefotografeerd door Jaromir Sofr naar de roman van Vladimir Voinovic uit 1969 (die prompt verboden werd) en leidde tot diens verbanning in 1976. Ook regisseur Menzel onderging enige tijd een beroepsverbod in zijn land. Het scenario is van Zdenek Sverak.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Maria Vinogradova op televisie komt.

Reageer