Arik Kaplun

Regisseur

Arik Kaplun is regisseur.
Er zijn 3 films gevonden.

Yana's vrienden

1999 |

1999. Arik Kaplun. Met o.a. Nir Levi, Dalla Frieland, Shmill Ben-Ari, Moscu Alcalay en Evelyn Kaplun.

Relatiekomedie die zich afspeelt in Israël tijdens de Golfoorlog. Yana is een jonge Russische vrouw die haar man is gevolgd naar Israël. Ze komt in Tel Aviv terecht. Daar deelt ze een flat met Eli, een Israëliër die zijn geld verdient met het fotograferen van bruiloften. Daarnaast maakt Eli op voyeuristische wijze gebruik van zijn videocamera en legt privé-momenten uit het leven van mensen vast. Yana's man gaat er echter al snel van door en laat Yana zwanger en met veel geldschulden achter. Terwijl de gehele bevolking zichzelf probeert te beschermen tegen de overvliegende scud-raketten kampen Yana en haar vrienden met hele andere problemen; hoe leer je een nieuwe taal, waar vind je werk en hoe kom je aan geld? Dan is er nog een bijkomend probleem: waar vind je iemand die van je houdt? (VM/VPRO Gids)

Ha chaverim shel Yana

1999 | Komedie

Israël 1999. Komedie van Arik Kaplun. Met o.a. Evelyn Kaplun, Nir Levy, Shmil Ben Ari, Mosko Alkalai en Dalia Friedland.

Deze film gaat over het (nood)lot van Russische immigranten in Isra[KA3]el; het staat (dus lang) niet altijd onder een gunstig gesternte. Fima (Damidov) emigreert met Yana (Kaplun) uit Rusland dat het communistische juk heeft afgeschud, naar het beloofde land en belandt in Tel Aviv. Hij ontvangt een premie van de Isra[KA3]elische regering en trekt in een flatje. Het gaat Fima niet voor de wind, hij maakt schulden en kan Moskou niet vergeten. Bovendien denkt hij, dat hij het in de Russische hoofdstad w[KA1]el kan maken. Hij vertrekt met de noorderzon en laat Yana die in verwachting is, zonder een rooie cent achter. Eli (Levy) die zijn tijd verdeelt tussen videoreportages van bruiloften en partijen en zijn vriendinnen die hem voor zijn gunsten belonen, trekt bij de ontredderde Yana in. Vervolgens bloeit er iets moois tussen het onwaarschijnlijke stel op. Dit ten tijde van de noodlottige periode, waarin de ongelukkige Russen, die vaak geen woord Ivriet (modern hebreeuws) spreken, terecht zijn gekomen: de volledig ongemotiveerde raketaanvallen van Saddam Hossein (in 1991) op Tel Aviv als gevolg van de door Saddam ontketende Golfoorlog. De ontredderde Russische families doen alles om een shekel te verdienen: de buren aan de overkant spelden hun opa militaire onderscheidingen op en zetten hem in een invalidekarretje om meelij te wekken en almoezen te vergaren voor hun deur; accordeonspelers vechten met elkaar om een gunstig plekje op de stoep. De kracht van de Fellini-achtige film zit hem in de diep menselijke tragiek, de warmte en de openhartigheid, waarmee de maatschappelijke verschillen worden vertoond. Het scenario van regisseur Kaplun en Semyon Vinokur, is zeer belist origineel en bevat relativerende humor. De blonde, niet onknappe vrouw van Kaplun speelt de hoofdrol. Het camerawerk, grotendeels uit de hand opgenomen is van Valentin Belonogov.

Ha Haverim Shel Yana

1999 | Drama

Israël 1999. Drama van Arik Kaplun. Met o.a. Mosko Alkalai, Evelyn Kaplun en Nir Levy.

Begin jaren '90 had Israël te kampen met inkomende Scud-raketten én met inkomende Russische immigranten. In de bitterzoete romantische komedie Yana's vrienden laat Arik Kaplun zien hoe het dagelijkse lief en leed zegeviert. Yana (regisseursvrouw Evelyne) is net gearriveerd in Tel Aviv. Hoogzwanger en verlaten door haar man. Een gemakkelijke prooi voor Eli (Nir Levi), een Israëlische fotograaf die evenveel vriendinnetjes als opdrachten lijkt te hebben. Een aangenaam speelse film tegen een zwaarmoedige horizon. Goed voor bijna alle Israëlische Oscars.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Arik Kaplun op televisie komt.

Reageer