Babaloo Mandel (1949): scenario.
Er zijn 19 films gevonden.

Tooth Fairy

2010 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Canada 2010. Komedie van Michael Lembeck. Met o.a. Dwayne Johnson, Ashley Judd, Julie Andrews en Seth MacFarlane.

Acteur Dwayne Johnson, in de VS beter bekend als voormalig showworstelaar The Rock, speelt een tandenfee. Ziedaar de enige grap van deze luie kinderfilm, oorspronkelijk bedoeld voor Arnold Schwarzenegger in 1992 maar de Oostenrijker bedankte voor de eer. Johnson zei ja - weer ruim tien miljoen dollar op de bank - en daarom bestaat er sinds 2010 een film waarin een lompe ijshockeyer moet boeten voor zijn overtredingen door 's avonds melktandjes in te wisselen voor muntjes. Bijgestaan door een handjevol getalenteerde acteurs, onder wie komiek Stephen Merchant. Buitengewoon slechte film, zonder cultwaarde.

Robots

2005 | Animatie, Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 2005. Animatie van Chris Wedge. Met o.a. Ewan McGregor, Halle Berry, Mel Brooks, Greg Kinnear en Jim Broadbent.

In een uitsluitend door robots bevolkte wereld reist Rodney Copperbottom, de naïeve zoon van een arme maar gelukkige bordenwasser, naar Robot City. Hij wil aan de slag in het imperium van de vriendelijke uitvinder Big Weld. Maar als hij in de stad arriveert, blijkt zijn grote voorbeeld op de een of andere manier vervangen door Ratchet, een zielloze hoogglans-robot voor wie alleen winstmaximalisatie telt. Mooi vormgegeven animatie van de makers van Ice Age, helaas met een nogal belegen boodschap: 'Volg je droom en geef nooit op!' In de Nederlandstalige versie worden de stemmen verzorgd door onder andere Chris Zegers, Do, Edwin Rutten en Eddy Zoëy.

Fever Pitch

2005 | Romantiek, Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2005. Romantiek van Bobby Farrelly en Peter Farrelly. Met o.a. Drew Barrymore, Jimmy Fallon, Ione Skye, Jack Kehler en KaDee Strickland.

In 1992 maakte debuterend schrijver Nick Hornby het Engelse voetbal salonfähig met Fever Pitch, een liefdevol geschreven ode aan zijn club Arsenal. Na miljoenen verkochte exemplaren én een boekverfilming (1997), vergrepen de broertjes Farrelly zich in 2004 aan het verhaal. Met permissie van Hornby werd voetbal vervangen door honkbal en Arsenal door de Boston Red Sox. En alsof de goden ermee speelden werd de ploeg voor het eerst in 86 jaar kampioen, waardoor de beoogde 'feelgoodisation' van het verhaal een inkopper werd. Buiten de VS werd de film uitgebracht als The Perfect Catch, om verwarring met de boekverfilming te voorkomen.

Where the Heart Is

2000 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 2000. Drama van Matt Williams. Met o.a. Natalie Portman, Ashley Judd, Stockard Channing, Joan Cusack en James Frain.

Het zwangere meisje Novalee (Portman) is verlaten door haar vriend en vindt twee maanden onderdak in een supermarkt, waar ze allerlei mensen ontmoet. Wat in de weg staat van deze dramady, is de alomtegenwoordigheid van goedmoedige excentriekelingen en het feit dat Where the Heart Is een periode van vijf jaar bestrijkt - goed voor het bestsellende boek van Billie Lets, maar te lang voor een twee uur durende episodische film. Aan de andere kant gebeurt er zo duizelingwekkend veel en zijn de acteurs zo innemend, dat alle folklorische onaannemelijkheden voor zoete koek geslikt kunnen worden.

Edtv

1999 | Komedie

Verenigde Staten 1999. Komedie van Ron Howard. Met o.a. Matthew McConaughey, Jenna Elfman, Woody Harrelson, Sally Kirkland en Martin Landau.

Na Truman in het briljante The Truman Show was Ed in Edtv het onderwerp van een continue tv-soap. De film gaat over de macht en slechtheid van televisie, een medium dat de naïviteit van de doorsnee burger misbruikt en alleen kijkcijfers als maatstaf aanvaardt. McConaughey hoeft niet veel moeite te doen om over te komen als de charismatische doch gewone Ed, wiens mediasucces tegen hem begint te werken. Edtv kijkt aangenaam weg, maar de satire verwoordt geen eenduidige kritiek. Okay, tv is hier slecht, maar Ed vecht even onethisch terug en wordt rijk van zijn tv-show.

Father's Day

1997 | Komedie

Verenigde Staten 1997. Komedie van Ivan Reitman. Met o.a. Robin Williams, Billy Crystal, Nastassja Kinski, Charlie Hofheimer en Julia Louis-Dreyfus.

De strak in het pak zittende advocaat Jack (Crystal) en de slonzige artiest Dale (Williams) kennen elkaar niet maar hebben ooit het bed gedeeld met de fraaie, charmante en inmiddels getrouwde Collette (Kinski). Ze moeten de krachten bundelen wanneer de tienerzoon van hun gemeenschappelijke ex-droomvrouw is weggelopen. Ondanks het verzamelde talent valt Fathers' Day nogal tegen, vanwege de belegen grappen en omdat komieken Williams en Crystal maar niet grappig willen worden. Remake van de - veel betere - Franse komedie Les compères (1983).

Multiplicity

1996 | Komedie, Fantasy, Sciencefiction

Verenigde Staten 1996. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Michael Keaton, Andie MacDowell, Harris Yulin, Richard Masur en Eugene Levy.

Ramis, verantwoordelijk voor geslaagde komedies als Groundhog Day en Analyze This, slaat hier de plank behoorlijk mis. Keaton is een werkverslaafde die de oplossing voor al zijn problemen denkt te hebben gevonden in een exacte kopie van zichzelf: gretig gaat hij in op een experiment om zichzelf te klonen. De komische gevolgen liggen voor de hand, zeker in de huiselijke sfeer. De special effects zijn uitstekend en Keaton is onderhoudend in de vier verschillende rollen maar helaas voel je de grappen al kilometers vantevoren aankomen.

Forget Paris

1995 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1995. Romantische komedie van Billy Crystal. Met o.a. Billy Crystal, Debra Winger, Joe Mantegna, Cynthia Stevenson en Richard Masur.

Terwijl in een restaurant enkele vrienden wachten op de komst van Mickey (Crystal), vertellen zij elkaar over diens romance met Ellen (Winger). Hun liefde begon zo idyllisch in Parijs maar verviel desondanks al gauw in grijze sleur. In flashbacks wordt dit proces uitgebreid uit de doeken gedaan. Voormalig stand-up comedian Crystal geeft in zijn tweede film (eerder maakte hij Mr. Saturday Night) vooral zichzelf alle ruimte, maar echte verrassingen levert dat niet op. Sterkste momenten zitten in de raamvertelling, mede dankzij prima acteurs Joe Mantegna en Cynthia Stevenson.

Greedy

1994 | Komedie

Verenigde Staten 1994. Komedie van Jonathan Lynn. Met o.a. Michael J. Fox, Kirk Douglas, Olivia D' Abo, Nancy Travis en Phil Hartman.

Schrootkoning oom Joe (Douglas) loopt op zijn tandvlees. Zijn inhalige familieleden cirkelen als gieren om zijn fortuin maar oom Joe moet niets hebben van zijn gretige bloedverwanten. Hij heeft meer baat bij zijn verpleegster, een voormalige pizzabezorgster die hem vanuit een bikini behaagt. Ten einde raad huurt de familie neefje Daniel (Fox) in, een bowler met linksige inborst. Maar Daniel moet net als ome Joe weinig hebben van zijn familie. Greedy begint scherp en vinnig met talloze spitsvondigheden over familiedynamiek rond een (potentiële) erfenis. Helaas kozen de schrijvers (makers van onder meer Splash en City Slickers) voor een mierzoet verloop.

City Slickers II: The Legend of Curly's Gold

1994 | Komedie, Actiefilm, Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1994. Komedie van Paul Weiland. Met o.a. Billy Crystal, Jon Lovitz, Jack Palance, Daniel Stern en Patricia Wettig.

Weilands onvermijdelijke vervolg op Ron Underwoods City Slickers uit 1991 begint met een bezoekje aan het graf van Curly (Palance), de cowboy die de New Yorkse zakenman Mitch Robbins (Crystal) en zijn maten wegwijs maakte in de bush bush, maar daarbij helaas het leven liet. Mitch knielend: 'Hoe voel je je nu, Curly. Sorry dat is een stomme opmerking. Ik wil niet dat je je rot voelt.' Toch komt Palance opnieuw opdraven, eerst als 'geestverschijning', maar tenslotte als Curly's tweelingbroer van vlees en bloed. Beetje melig is het allemaal wel, maar Crystal blijft leuk, en de dialoogjes zijn flitsend.

Mr. Saturday Night

1992 | Komedie

Verenigde Staten 1992. Komedie van Billy Crystal. Met o.a. Billy Crystal, Julie Warner, Helen Hunt, David Paymer en Mary Mara.

Regiedebuut van Crystal, die ook het scenario schreef samen met Lowell Ganz en Babaloo Mandel. Hij speelt de rol van een komiek die zijn loopbaan begint met het opvoeren van sketches met zijn broer Paymer. Deze laatste wordt spoedig zijn manager, zijn pispaal, zijn aangever en bliksemafleider. Als Paymer afhaakt, om van zijn oude dag te gaan genieten, voelt Crystal zich verraden. Vruchteloos werkt hij aan een comeback. Alles mislukt, ondanks de goede adviezen van zijn broer en zijn vrouw Warner. Een Crystal- op-leeftijd (met slechte en ongeloofwaardige make-up) eindigt zijn loopbaan als animator in bejaardeninstellingen. Voor Oscar genomineerde Paymer is meer het bekijken waard dan Crystal. De vertelstijl is te sentimenteel en te grienerig. Hoogtepunt van de film is de geïmproviseerde ontmoeting tussen Crystal en Jerry Lewis, onweerstaanbaar als altijd. Gedraaid in Dolby-sound.

A League of Their Own

1992 | Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1992. Sportfilm van Penny Marshall. Met o.a. Tom Hanks, Geena Davis, Madonna, Lori Petty en Jon Lovitz.

Melodrama over Amerikaanse en Canadese vrouwen die tijdens WO II hun mannetje stonden in de All American Girls Baseball League. De film is een lange terugblik op mooie gebeurtenissen in de jaren veertig. Jammer dat het al met al niet zo'n beste film werd. Ondanks de fraaie opmaat waarin oud-honkbalcrack Dottie Hinson (gespeeld door Geena Davis) door dochterlief naar de honkbalreünie wordt gestuurd. Hinson vindt van zichzelf dat ze niet fanatiek is, ze zegt dat ze in de oorlog alleen maar meespeelde omdat toch iemand het moest doen. Maar zodra ze het ouwe stadion binnenstapt, blijkt alle afstandelijkheid schijn. Tom Hanks speelt een uitgebluste coach. Madonna doet ook mee en is vaak in ondergoed te zien.

City Slickers

1991 | Komedie, Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1991. Komedie van Ron Underwood. Met o.a. Billy Crystal, Daniel Stern, Jack Palance, Bruno Kirby en Helen Slater.

Drie New Yorkse zakenlui tijgen naar het Wilde Westen, waar ze onder het toeziend oog van de oude ruige cowboy Curly (Palance) zich bezig moeten houden met paardrijden, koeien drijven en kalveren ter wereld brengen. City Slickers is onmiskenbaar een formulaire buddy-film, maar kan langs de valkuilen van het genre - zoals sentimentaliteit en flauwigheid - heenkomen. Het heldere script van Mandel en Semler (Parenthood) draagt daaraan bij door de gestage doch zekere opbouw van spanning en karakterontwikkeling. De zelfverzekerde optredens van de cast werken eveneens verfrissend. Palance won een Oscar voor beste bijrol.

Parenthood

1989 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1989. Drama van Ron Howard. Met o.a. Steve Martin, Dianne Wiest, Mary Steenburgen, Jason Robards en Rick Moranis.

Een aantrekkelijke komedie van regisseur Howard, die ook Cocoon, A Beautiful Mind en Apollo 13 maakte, over de beproevingen van het ouderschap. Tieners lopen hun gescheiden moeder voor de voeten; een ouderpaar moet zelfs tijdens het vrijen steeds aan de leerproblemen van hun zoontje denken; grootvader maakt zich zorgen over het lichtzinnige gedrag van kleinzoonlief. Het is allemaal heel herkenbaar, grappig en realistisch en het wordt nergens plat, ook niet als het om de pornoconsumptie van tieners gaat. Goed spel over de hele linie, vooral van Martin, Steenburgen en Robards. Mooie songs van Randy Newman.

Vibes

1988 | Avonturenfilm, Romantiek, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1988. Avonturenfilm van Ken Kwapis. Met o.a. Cyndi Lauper, Jeff Goldblum, Peter Falk, Julian Sands en Googy Gress.

Lauper is een medium dat steeds de hulp kan inroepen van de mysterieuze geest Louise. Goldblum is een museumconservator die als speciaal talent heeft dat hij bij het betasten van een voorwerp kan zeggen waar het vandaan komt en wat ermee is gebeurd. Dan verschijnt Falk die hen inhuurt om in Ecuador zijn verloren zoon op te sporen. In werkelijkheid echter is het hem te doen om een verloren Inca-schat. Onwaarschijnlijk flauwe komedie die op infantiele manier Romancing the Stone wil na-apen. Een hele reeks gerespecteerde acteurs vallen op hun gezicht in dit onmogelijke scenario van Lowell Ganz en Babaloo Mandel die het verhaal samen met Deborah Blum schreven. Voor de fotografie tekende John Bailey. Ron Howard was uitvoerend producent.

Gung Ho

1986 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1986. Drama van Ron Howard. Met o.a. Michael Keaton, Gedde Watanabe, George Wendt, Mimi Rogers en John Turturro.

Al meer dan 35 jaar leeft het stadje Hadleyville van een autofabriek. De autoverkopen gaan de laatste tijd echter zo slecht dat sluiting van het bedrijf de enige oplossing lijkt. Er moet iets gebeuren om te verhinderen dat Hadleyville binnen de kortste tijd een spookstad wordt. De enige mogelijkheid is het bedrijf te verkopen aan de Japanners. De voorman (Keaton) wordt afgevaardigd om te onderhandelen. Bijzonder vermakelijke confrontatie van twee culturen. Voorspelbaar entertainment, met veel flair gebracht. Lowell Ganz en Babaloo Mandel baseerden hun scenario op een verhaal van Edwin Blum. Het camerawerk is van Don Peterman. Door de ironie van het lot zou enkele jaren later de filmindustrie van Hollywood voor een groot deel in Japanse handen vallen. Gevolgd door een tv-serie. Gefilmd in Panavision.

Spies Like Us

1985 | Komedie

Verenigde Staten 1985. Komedie van John Landis. Met o.a. Chevy Chase, Dan Aykroyd, Steve Forrest, Donna Dixon en Bruce Davison.

Chase en Aykroyd spelen CIA-kantoorslaven die tot hun vreugde een echte spionageklus krijgen: ze moeten een geheime raketinstallatie in Rusland opsporen. In werkelijkheid vormt het stuntelende duo slechts een afleiding voor de echte spionnen. Zoals meestal in producties rond (ex-)sterren van de satireshow Saturday Night Live biedt deze goedgemutste - maar tikje belegen - komedie een mix van geïnspireerde en bijzonder flauwe sketches. Opvallend zijn de vele bijrolletjes van bekende filmmakers als Frank Oz, Terry Gilliam, Costa-Gavras, Joel Coen, Sam Raimi en Michael Apted. De titelsong is van Paul McCartney.

Splash

1984 | Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten 1984. Romantiek van Ron Howard. Met o.a. Tom Hanks, Daryl Hannah, John Candy, Eugene Levy en Dody Goodman.

Groente- en fruithandelaar Allen (Hanks) heeft het druk met zijn zaak in de haven van Manhattan. Toch vindt hij nog tijd om te dromen, van een fijne relatie. Zijn wens wordt vervuld als hij opgezadeld wordt met een aantrekkelijke blondine (Hannah), die echter wel wat eigenaardige trekjes heeft. Zo eet ze haar kreeft met schaal en al, en als ze in bad zit veranderen haar benen in een vissenstaart. Aardige, tikje gedateerde komedie, moet het hebben van de jongensachtige charme van de destijds nog onbekende Hanks. Het script van dit vrolijke niemendalletje werd genomineerd voor een Oscar.

Night Shift

1982 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1982. Komedie van Ron Howard. Met o.a. Henry Winkler, Shelley Long, Gina Hecht, Michael Keaton en Pat Corley.

Winkler is assistent bij het lijkenhuis en leidt een sullig, saai leven totdat hij op z'n werk een meisje ontmoet met wie hij na werktijd voor de bevriende hoeren in de buurt een 'liefdesbemiddelingsbureau' opent vanuit hun lugubere werkplek. Ondanks dit wat macabere gegeven zit er toch romantiek en veel humor in dit verhaal dat door Howard goed op gang gehouden wordt. Met muziek van Burt Bacharach. Scenario van Lowell Ganz en Babaloo Mandel.