Jan Wolkers: scenario en schrijver.
Er zijn 8 films gevonden.

Zomerhitte

2008 | Drama, Romantiek, Thriller

Nederland 2008. Drama van Monique van de Ven. Met o.a. Sophie Hilbrand, Waldemar Torenstra, Jeroen Willems, Johan Leysen en Cees Geel.

Monique van de Ven greep voor haar eerste bioscoopfilm als regisseur naar een boek van Jan Wolkers, de schrijver met wiens oeuvre haar eigen carrière is verstrengeld. Ze koos voor het boekenweekgeschenk uit 2005, waarin natuurfotograaf Bob (Torenstra) gefascineerd raakt door geschiedenisstudente Kathleen (Hilbrand), die onfrisse banden heeft met een oudere Texelse onderwereldfiguur. Scenarist Edwin de Vries staat meer dan nodig stil bij tassen vol drugs, een lijk en achtervolgingen, terwijl juist de beelden van verwaaid, ruig Texel zo'n mooie ode zijn aan een van Hollands meest markante auteurs.

Met grote blijdschap

2001 | Thriller, Horror, Drama

Nederland 2001. Thriller van Lodewijk Crijns. Met o.a. Jaap Spijkers, Jack Wouterse, Renée Soutendijk, Marnie Blok en Laurien Van den Broeck.

Op een dag hoort Luc (Spijkers) dat zijn broer Ad (Wouterse), die hij al jarenlang niet heeft gezien, in een huisje in de Ardennen woont. Luc gaat samen met zijn hoogzwangere vrouw naar België. Na het nogal gespannen weerzien met zijn broer en diens vrouw Els (Soutendijk) komt gaandeweg een groot geheim aan het licht. Met grote blijdschap is een mooi opgebouwde, boeiende vertelling over mensen die het moeilijk vinden om gevoelens met elkaar te delen. Sterke rol van Wouterse. Een Gouden Kalf voor het scenario van regisseur Crijns en Kim van Kooten.

Het Vuur

1994 |

1994. Eric Oosthoek.

Op een dag hoort Luc (Spijkers) dat zijn broer Ad (Wouterse), die hij al jarenlang niet heeft gezien, in een huisje in de Ardennen woont. Luc gaat samen met zijn hoogzwangere vrouw naar België. Na het nogal gespannen weerzien met zijn broer en diens vrouw Els (Soutendijk) komt gaandeweg een groot geheim aan het licht. Met grote blijdschap is een mooi opgebouwde, boeiende vertelling over mensen die het moeilijk vinden om gevoelens met elkaar te delen. Sterke rol van Wouterse. Een Gouden Kalf voor het scenario van regisseur Crijns en Kim van Kooten.

Terug naar Oegstgeest

1987 | Drama

Nederland 1987. Drama van Theo van Gogh. Met o.a. Tom Jansen, Geert de Jong, Cas Enklaar, Leen Jongewaard en Elise Hoomans.

Een uitstekende en bij z'n roulatie door zowel de pers als het publiek een jammerlijk onderschatte Wolkers-verfilming van 'Angry Young Man' Van Gogh. Deze regisseur blijkt, naast een uitstekend gevoel voor werken met acteurs, ook te beschikken over een eigenzinnige maar zeer toegankelijke en zuivere filmstijl, die van dit werk dan ook een zeer mooie en opvallend beheerste stijloefening maakt. Daarnaast is de rolprent een helder vertelde en aangrijpende familiekroniek over de familiedespoot Jansen, die als gevolg van zijn Calvinistische overtuiging en de beproevingen van de Crisisjaren grote littekens nalaat op de zielen van zijn gezinsleden. Van Gogh mag dan een lastige jongen zijn, met TERUG NAAR OEGSTGEEST bevestigt hij zijn originele filmtalent.

Brandende liefde

1983 | Drama, Erotiek

Nederland 1983. Drama van Ate de Jong. Met o.a. Monique van de Ven, Peter Jan Rens, Ellen Vogel, Huub van der Lubbe en Siem Vroom.

Vakbekwame Wolkers-verfilming van Ate de Jong (Alle dagen feest, In de schaduw van de overwinning, Fogbound) hoort qua mentaliteit eigenlijk thuis in de jaren zeventig. Brandende liefde is de naam van een heftig bloeiende plant. Zo verliefd is kunstschilder Jan Bosman (Peter Jan Rens) op zijn Anna (Monique van de Ven) dat hij alles doet om bij haar in de buurt te zijn - eerst in Parijs en later in Nederland. Maar hoe gaan die dingen? Ze verliezen contact en pas jaren later komen ze elkaar weer tegen als Anna door haar man is verlaten. Dieuwertje Blok sloeg de hoofdrol af, terwijl Liz Snoyink het nakijken had.

Spetters

1980 | Drama

Nederland 1980. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Hans van Tongeren, Rutger Hauer, Maarten Spanjer, Renée Soutendijk en Toon Agterberg.

'Wie de grootste heeft krijgt die meid. Lijkt me een eerlijke zaak! Ook voor die meid.' In 2002 kreeg Verhoeven tijdens het Festival van de Fantastische Film de Lifetime Achievement Award uitgereikt. Die is bedoeld voor zijn fantasy-werk (RoboCop e.d.), maar als je fantasy als puber-fantasie uit zou leggen, verdient Verhoeven nog een prijs. Spetters bijvoorbeeld is doorvlochten met seks en gaat over de egocentrische behoeftes van drie amateur-motorcrossers en een geile snackverkoopster (Soutendijk). Steven Spielberg liep vanwege de seks-scènes halverwege Spetters de zaal uit, de film kreeg verwoestende kritieken, maar werd zeer populair en bleek achteraf wel wat te zeggen over de maatschappij in de jaren tachtig.

Kort Amerikaans

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Guido Pieters. Met o.a. Derek de Lint, Joop Admiraal, Tingue Dongelmans, Christel Braak en Guus Oster.

Kort Amerikaans is de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Wolkers, met Derek de Lint als Wolkers' alter ego Erik tijdens oorlogsjaar 1944. Leiden, deels geschoten in Rotterdam, is het horizondoek voor Eriks pogingen om uit handen te blijven van de Duitsers, en in de armen van Elly. Op de achtergrond speelt het overlijden van Wolkers' broer Gerrit in 1944, een gebeurtenis die inmiddels geldt als centraal thema voor debuutroman Kort Amerikaans en leitmotiv in Wolkers' oeuvre, met (therapeutische) seks als zielenverluchting.

Turks fruit

1973 | Drama, Romantiek

Nederland 1973. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Monique van de Ven, Rutger Hauer, Tonny Huurdeman, Hans Boskamp en Wim van den Brink.

Kunstenaar Erik (Hauer) krijgt een stormachtige liefdesrelatie met de mooie Olga (Van de Ven), maar op een dag verdwijnt ze plots uit Eriks leven. Erik zoekt uit waarom. Turks fruit werd, mede dankzij het uitstekende spel van de hoofdrolspelers - de destijds nog niet zo bekende Hauer en de debuterende Van de Ven - een prachtige en ontroerende bewerking van het boek van Jan Wolkers. In 1999 door het publiek van het Nederlands Filmfestival verkozen tot de beste Nederlandse film van de eeuw. Turks fruit lokte meer dan drie miljoen bezoekers naar de bioscoop.