Els Vandevorst: productie en montage.
Er zijn 24 films gevonden.

Las consecuencias

2021 | Drama, Thriller

Spanje​/​​Nederland​/​​België 2021. Drama van Claudia Pinto. Met o.a. Juana Acosta, Alfredo Castro, Héctor Alterio, Carme Elias en Sonia Almarcha.

De veertigjarige Fabiola reist naar een klein eiland om haar moeder te bezoeken. Haar intuïtie zegt haar dat niets is zoals het lijkt en dat de geheimen die haar omringen te maken zouden kunnen hebben met een gebeurtenis uit het verleden, die haar leven voor altijd veranderde.

Quo Vadis, Aida?

2020 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Bosnië en Herzegovina 2020. Drama van Jasmila Žbanić. Met o.a. Jasna Djuricic, Boris Isakovic, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry en Emir Hadzihafizbegovic.

De zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Dutchbat gezien door de ogen van de (fictieve) VN-tolk Aida. Zij is in juli 1995 op de VN-compound in Potocari (Bosnië en Herzegovina), wanneer die volstroomt met vluchtelingen. Moslim-enclave Srebrenica is zojuist gevallen en iedereen vreest etnische zuiveringen door het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladić. Het Dutchbat van luitenant-kolonel Karremans staat erbij, kijkt ernaar en doet beschamend weinig. De Bosnische regisseur Žbanić blijft de hele film dichtbij Aida, die koste wat kost wil voorkomen dat het Bosnisch-Servische leger ook haar man en twee zonen in handen krijgt. Spannend, aangrijpend en belangrijk. Bekroond met drie European Film Awards (o.a. beste film).

Eden

2020 |

Hongarije​/​​Roemenië 2020. Ágnes Kocsis. Met o.a. Lana Baric, Daan Stuyven, Lóránt Bocskor-Salló, Maja Roberti en Zalán Makranczi.

Hongaarse filmmaker Agnes Kocsis' drama Eden bleek akelig profetisch in januari 2020. Want actrice Lana leeft als tragische anti-heldin Eva volledig geïsoleerd. Vanwege allergieën voor chemische stoffen, magnetische velden en straling. Sobere aankleding en kleurstelling weerspiegelen haar innerlijke wereld, met een psychiater als enig contact met de buitenwereld. Een metafoor voor de toekomst, aldus voorzienige Kocsis, over haar wonderschone portret van eenzaamheid. Zie Safe (1995) voor de thriller-versie, de bronfilm waarin Julianne Moore allergisch blijkt voor alles

Domino

2019 | Misdaad, Thriller

Denemarken​/​​Frankrijk​/​​Italië​/​​België​/​​Nederland 2019. Misdaad van Brian De Palma. Met o.a. Nikolaj Coster-Waldau, Carice van Houten, Guy Pearce, Søren Malling en Paprika Steen.

Als achter een onschuldige melding van huiselijk geweld een moslimterroristisch complot van Europese omvang schuil blijkt te gaan, trekt de Deense politieman Christian (Coster-Waldau) met collega (Van Houten) van Kopenhagen naar Brussel en Spanje op jacht naar de terroristen. Waarschijnlijk stond regisseur De Palma (Carrie, Scarface) een ode aan krimi’s uit de jaren tachtig voor ogen, maar door de onbezielde camerastijl slaat de spanning dood en blijft de kwaliteit van de cast onbenut. Wel met een terroristische aanslag op de rode loper van een fictief Amsterdams Internationaal Filmfestival.

Brimstone

2016 | Western, Thriller, Mysterie

Nederland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​België​/​​Zweden​/​​Verenigd Koninkrijk 2016. Western van Martin Koolhoven. Met o.a. Dakota Fanning, Guy Pearce, Emilia Jones, Kit Harington en Carice van Houten.

De jonge Liz (Fanning) leeft teruggetrokken in een kleine, streng-religieuze Nederlandse nederzetting in het wilde westen. Ze kan niet praten, want haar tong is er ooit uitgesneden. Toch is Liz tamelijk gelukkig. Totdat een duistere dominee (Pearce, met angstaanjagend litteken en akelig Nederlands accent) het dorpje aandoet en het speciaal op haar lijkt te hebben voorzien. Eerste Engelstalige film van regisseur Koolhoven (Oorlogswinter) is een epische, bloederige wraakwestern met feministische inslag. Af en toe over the top (iemand wordt opgehangen aan zijn eigen ingewanden), maar altijd meeslepend en prachtig gefilmd (camera: Rogier Stoffers).

Francofonia

2015 | Documentaire, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Nederland 2015. Documentaire van Aleksandr Sokurov. Met o.a. Louis-Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Nemeth en Johanna Korthals Altes.

Prikkelende mix van archiefbeelden, nagespeelde scènes en bespiegelingen van Sokurov zelf over de zinloosheid van oorlog, de waarde van kunst en de noodzaak van musea. Zonder musea, zegt Sokurov, raakt een volk niet alleen zijn verleden, maar ook zijn toekomst kwijt. Centraal in de film staan de (nagespeelde) ontmoetingen tussen de Franse directeur van het Louvre in oorlogstijd Jacques Jaujard (De Lencquesaing) en de Duitse nazi-officier Franziskus Wolff-Metternich (Utzerath). Onder leiding van Jaujard zijn de belangrijkste kunstwerken uit het Louvre weggehaald en verstopt in kastelen.

De surprise

2015 | Romantische komedie

Nederland​/​​België​/​​Duitsland​/​​Ierland 2015. Romantische komedie van Mike van Diem. Met o.a. Jeroen van Koningsbrugge, Georgina Verbaan, Jan Decleir en Pierre Bokma.

Na achttien jaar stilte keert Oscarwinnaar Mike van Diem (Karakter) eindelijk terug met een... romcom? De zoete poster doet het ergste vermoeden, maar De surprise, naar het gelijknamige verhaal van Belcampo, is allesbehalve standaard. Een suïcidale miljonair (Van Koningsbrugge) sluit een contract met een bedrijfje dat hem onverwacht uit de weg moet ruimen. Maar dan wordt hij verliefd (op Verbaan). En blijkt hij niet meer terug te kunnen. Na een voortreffelijke start begint De surprise flink te zwalken, maar de film is te origineel om mislukt te noemen.

Boven is het stil

2013 | Drama

Nederland​/​​Duitsland 2013. Drama van Nanouk Leopold. Met o.a. Jeroen Willems, Wim Opbrouck, Henri Garcin, Martijn Lakemeier en Lies Visschedijk.

Leopold bewerkte zelf de succesroman van Gerbrand Bakker, over de vijftigjarige Helmer, die met zijn stervende vader op een kleine boerderij woont. Een Vlaamse melkrijder en een jonge knecht dingen om zijn aandacht, maar zolang Helmers dominante vader nog in leven is, kan het zijne niet beginnen. De net na de opnamen overleden toneelacteur Willems speelt met Helmer zijn eerste (en dus enige) filmhoofdrol. Eeuwig zonde, want hoewel hij de hele film in beeld is en in totaal amper vijf minuten tekst heeft, verliest hij geen moment de aandacht van de kijker.

Nono, het zigzag kind

2012 | Familiefilm

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2012. Familiefilm van Vincent Bal. Met o.a. Fedja van Huêt, Thomas Simon, Isabella Rossellini, Camille De Pazzis en Burghart Klaußner.

Nono is de naam van een bijna dertienjarige jongen, zoon van een beroemde inspecteur, die op zoek gaat naar zijn moeder. Daarbij wordt hij geholpen door meestercrimineel Felix Glick en nachtclubzangeres Lola Ciperola. Bals film - zijn eerste na Minoes uit 2001! - wil een coming of age-verhaal zijn, maar mist daarvoor de emotionele lading. Wat overblijft is een fraai gefilmd avonturenverhaal vol markante personages, gespeeld door een geweldige cast. Met als klapstuk filmicoon Isabella Rossellini als de zwoele nachtclubzangers Lola Ciperola.

Lena

2011 | Drama

Nederland​/​​België 2011. Drama van Christophe van Rompaey. Met o.a. Emma Levie, Niels Gomperts, Jeroen Willems, Agata Buzek en Lisa Smit.

Tweede film van de Belg Van Rompaey (Aanrijding in Moscou) speelt zich af in Rotterdam, waar we de zeventienjarige, mollige Lena volgen, die tot haar eigen verbazing een relatie begint met een vlotte jongen (Gomperts). De als actrice debuterende Levie mist de diepgang voor een interessant psychologische portret, en door de onwaarschijnlijke gebeurtenissen (script: Mieke de Jong) overtuigt Lena ook niet op verhaalniveau. En dat valt tegen, na Van Rompaeys verrassende debuutsucces Aanrijding in Moscou.

De vliegenierster van Kazbek

2010 | Drama, Oorlogsfilm

Nederland​/​​Nederland​/​​Denemarken​/​​Georgië​/​​Duitsland 2010. Drama van Ineke Smits. Met o.a. Anamaria Marinca, Peter Lohmeyer, Jack Wouterse, Sallie Harmsen en Madelief Blanken.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Op het eiland Texel woont de dromerige Marie. De komst van een groep Georgische soldaten, waaronder een muzikant en een filmoperateur, zorgt voor veranderingen. Goga en zijn vrienden brengen op het grauwe Noordzee-eiland kleur, leven en liefde in het bestaan van Marie. Aangespoord door de heldin van de Sovjet-filmmusical De vliegenierster van Kazbek, die de Georgiërs met zich meezeulen en bij iedere gelegenheid die zich voordoet bekijken, neemt Marie haar lot in eigen handen. Te midden van de chaos van hun vrijheidsstrijd ontworstelt zij zich aan de beklemmende werkelijkheid door te leren vertrouwen op haar fantasie.

Oorlogswinter

2008 | Oorlogsfilm, Jeugdfilm, Drama

Nederland​/​​België 2008. Oorlogsfilm van Martin Koolhoven. Met o.a. Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen, Jamie Campbell Bower, Raymond Thiry en Melody Klaver.

In de winter van 44/45 ziet de jonge Michiel (Lakemeier) een Engels vliegtuig neerstorten. Hij ontdekt waar de piloot zich verborgen houdt en besluit hem te helpen. Terwijl hij tot dan toe weinig last had van de oorlog, vanwege zijn bevoorrechte positie als burgemeesterszoon, zal hij nu moeilijke keuzes moeten maken. Mengeling van coming of age-film en spannend oorlogsdrama, naar het populaire jeugdboek van Jan Terlouw. Debutant Lakemeier kreeg een Gouden Kalf voor zijn spel. Oorlogswinter haalde de shortlist van de Oscars voor beste niet-Engelstalige film.

Manderlay

2005 | Drama

Denemarken​/​​Zweden​/​​Nederland​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Bryce Dallas Howard, Isaach de Bankolé, Willem Dafoe, Danny Glover en Michaël Abiteboul.

Net als in voorganger Dogville zijn lijnen en woorden op de vloer de enige indicaties van huizen en straten. Het toneelmatige decor heet dit keer Manderlay. Het is een katoenplantage waar een blanke familie zwarte slaven exploiteert. Dochter Grace (Howard) reageert fel op het racisme waarmee de arbeiders te maken hebben en probeert een eind te maken aan de wantoestanden, maar is zelf ook niet vrij van vooroordelen. Niemand kan namelijk ontsnappen aan de clichés, zelfs niet de voormalige slaven. Von Trier biedt met Manderlay een ontnuchterende blik op de werking van ideologie.

Father and Son

2004 | Drama

Rusland​/​​Nederland​/​​Duitsland​/​​Italië 2004. Drama van Aleksandr Sokurov. Met o.a. Andrei Shchetinin en Aleksei Nejmyshev.

Father and Son, tweede deel in een drieluik van Aleksandr Sokoerov, ontvouwt in flarden een wereld waarin de moeder jong is gestorven, de vader in de zoon zijn overleden geliefde herkent, en waarin de jongen op zijn beurt tegen zijn stoere vader opkijkt. Het is een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van Sokoerov, wiens zwaarmoedig bewustzijn meesterwerk na meesterwerk oplevert.

Verder dan de maan

2003 | Drama

Nederland​/​​België​/​​Denemarken​/​​Duitsland 2003. Drama van Stijn Coninx. Met o.a. Huub Stapel, Johanna ter Steege, Neeltje de Vree, Anneke Blok en Annet Malherbe.

Het is 1969. John Lennon en Yoko Ono voeren actie in een hotelbed. De mens gaat naar de maan. En de televisie arriveert definitief in de Nederlandse huiskamers. Tegen deze grootse gebeurtenissen schetst Stijn Coninx (Hector, Daens) het kleinemensengeworstel van boerendochter Caro. Ze is 9 jaar, tobt met haar communie, zwemles en drinkende vader (Stapel). Coninx schakelt heen en weer tussen deze beide werelden zonder ze werkelijk met elkaar te verbinden. Ondertussen weet de prima cast - onder wie de jonge Neeltje de Vree - niet te voorkomen dat de personages in dit boerendrama maar niet interessant willen worden.

It's All About Love

2003 | Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Japan​/​​Zweden​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Denemarken​/​​Duitsland​/​​Nederland 2003. Thriller van Thomas Vinterberg. Met o.a. Joaquin Phoenix, Claire Danes, Sean Penn, Douglas Henshall en Margo Martindale.

In 2021 ondervinden twee echtelieden (Phoenix en Danes) de kilte van het bestaan in een naargeestige wereld waarin de aarde is bevroren, Oegandezen kunnen vliegen en mensen worden vervangen door klonen. 'Een droom,' noemde voormalig Dogma-filmer Vinterberg (Festen) zijn film, 'over de betekenis van globalisering voor individuen.' Het festival in Cannes bedankte voor de eer en de internationale pers was verdeeld. Sommigen vonden It's All About Love een gekunstelde stijloefening met een onwaarachtige boodschap, anderen vonden het een prachtig - maar somber - sprookje.

Het Zuiden

2003 | Drama, Romantiek

Nederland​/​​België​/​​Denemarken 2003. Drama van Martin Koolhoven. Met o.a. Monic Hendrickx, Frank Lammers, Oksana Akinshina, Olga Louzgina en Nazmiye Oral.

Naar buiten toe is Martje Portegies (Hendrickx) de beminnelijke bazin van een goed lopende wasserij, van binnen is ze gekwetst en eenzaam. Dat komt omdat bij Martje een borst is afgezet, wat ze nooit aan iemand heeft durven vertellen. Als een nieuwe chauffeur (Lammers) op haar valt maar bij de eerste vrijpartij overdreven reageert op haar geheim slaan bij haar de stoppen door.. Oorspronkelijk bedoeld als Dogma-project, maar regisseur Koolhoven gooide het roer om; de starre Deense regels liet hij voor wat ze waren, de centrale rol voor de acteurs handhaafde hij. Het soms zwakke plot wordt ruim gecompenseerd door hogeschool-acteren.

Dogville

2003 | Drama, Mysterie, Misdaad, Thriller

Denemarken​/​​Zweden​/​​Noorwegen​/​​Finland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Nederland 2003. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Nicole Kidman, Paul Bettany, Stellan Skarsgård, Lauren Bacall en Harriet Anderson.

Von Trier baseerde Dogville op het lied 'Seeraüber Jenny' van Kurt Weill en Bertolt Brecht waarin de geknechte Jenny (Grace in de film) zinspeelt op wraak. De zelfverklaard 'koppige' cineast verplaatste de handeling naar een armoedig gehucht in de Rocky Mountains, waar Grace zich schuilhoudt voor gangsters en autoriteiten, en te maken krijgt met brute repressie. Von Trier verbeeldde zijn maatschappijkritiek op een lege studiovloer met krijtstrepen, belichtte de ongeschminkte acteurs met werklicht en liet de uitleg over aan de sonore commentaarstem van John Hurt. Een Spartaanse aanpak die stoort totdat het verhaal aangrijpt, net als iedere andere buitengewone filmaanpak.

Dancer in the Dark

2000 | Musical, Komedie, Drama

Denemarken​/​​Duitsland​/​​Nederland​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Zweden​/​​Finland​/​​IJsland​/​​Noorwegen 2000. Musical van Lars von Trier. Met o.a. Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare en Joel Grey.

Melodramatische musical over de Tsjechische immigrant en alleenstaande moeder Selma (Björk) die samen met haar Franse collega Kathy (Deneuve) werkt in een grauwe plaatstaalfabriek op het dito Amerikaanse platteland. Om aan de naargeestigheid van haar wankele bestaan te ontkomen vlucht Selma in - contrasterend bont gefilmde - muziek- en dansnummers, maar die bieden weinig soelaas in de hartverscheurende tragedie die haar te wachten staat. De meningen over de (onevenwichtige delen van) Von Triers film liepen wijd uiteen en de prijzenregen (oa in Cannes) was dan ook gehuld in tal van controverses.

The Crossing

1999 | Drama

Denemarken​/​​België​/​​Nederland​/​​Duitsland 1999. Drama van Nora Hoppe. Met o.a. Behrouz Vossoughi, Johan Leyssen, Viviane de Muynck, Mil Seegers en Juan Carlos Tajes.

Melodramatische musical over de Tsjechische immigrant en alleenstaande moeder Selma (Björk) die samen met haar Franse collega Kathy (Deneuve) werkt in een grauwe plaatstaalfabriek op het dito Amerikaanse platteland. Om aan de naargeestigheid van haar wankele bestaan te ontkomen vlucht Selma in - contrasterend bont gefilmde - muziek- en dansnummers, maar die bieden weinig soelaas in de hartverscheurende tragedie die haar te wachten staat. De meningen over de (onevenwichtige delen van) Von Triers film liepen wijd uiteen en de prijzenregen (oa in Cannes) was dan ook gehuld in tal van controverses.

fl. 19,99

1998 | Komedie

Nederland 1998. Komedie van Mart Dominicus. Met o.a. Thomas Acda, Carine Korteweg, Jeroen Willems, Leny Breederveld en Jacqueline Blom.

De titel verwijst naar de superlage prijs die trouwlustige paartjes voor [KA1]e[KA1]en (huwelijks)nacht hoeven te betalen in een chique, Amsterdams hotel voor de nacht van 31 december 1999. Bruidsparen in spe verdringen zich in de lobby; het is een bont gezelschap dat bestaat uit: yuppies, luidruchtige punkers, bejaarden, Marokkanen, homo`s, een platsprekende, ordinaire Amsterdammer (Acda) met vrouw en hond, een vrouwmens dat haar gekleurde vriend aan een verblijfsvergunning wil helpen enz. Er zijn ook typische stijve Hollanders, religieuze fanatici en racisten. Het zou de dwarsdoorsnede zijn van de Nederlandse samenleving anno 1999. Tijdens de nacht worden de contrasten nog duidelijker, niet alleen tussen de koppels, maar ook bij hun toevallige ontmoetingen in de gangen van het hotel. De scenarioschrijvers, Helena van der Meulen en debuterend regisseur Dominicus hebben duidelijk te veel hooi op de vork genomen. Het is onmogelijk iets zinnigs in bijna anderhalf uur over de diverse levens van dergelijke vogels met zo`n bont pluimage in beelden (van Rogier Stoffers) te vertellen. Soms is het geestig, soms tragisch en bij gelegenheden bitter. De sketches zijn keurig gedaan, maar veel te voorspelbaar en te clichématig. De veertig-jarige Dominicus was een tijdlang hoofdredacteur van het noodlijdende filmblad Skrien en schreef daarna scenario's. Weinig interessante Hollandse subsidiekunst, die even in twee bioscopen liep om daarna binnen zes maanden op de kleine buis vertoond te worden.

Mykosch

1995 | Biografie, Korte film, Documentaire

Nederland 1995. Biografie van Danniel Danniel. Met o.a. Anne Cavadino, Thom Hoffman, Meral Taygun, Roef Ragas en Juan Carlos Tajes.

Film over het werk en leven van de in 1956 naar Nederland uitgeweken Hongaarse filmmaker Mykosch, die honderduit vertelt over waarheid en fictie in film en over de filmmaker die als een god over zijn personages heerst. Fragmenten uit de speelfilms die Mykosch maakte en films waarmee hij bezig is. Via flashbacks ziet men hoe Mykosch' eigen levensverhaal infiltreert in dat van de personages in zijn films. Complex van structuur met film-in-de- film en documentaire vs. geënsceneerde film.

Het Nadeel van de twijfel

1990 | Korte film

Nederland 1990. Korte film van Maarten Treurniet. Met o.a. Huub Stapel, Coen van Vrijberghe de Coningh, Jip Wijngaarden-Combes en Michiel Romeyn.

Film over het werk en leven van de in 1956 naar Nederland uitgeweken Hongaarse filmmaker Mykosch, die honderduit vertelt over waarheid en fictie in film en over de filmmaker die als een god over zijn personages heerst. Fragmenten uit de speelfilms die Mykosch maakte en films waarmee hij bezig is. Via flashbacks ziet men hoe Mykosch' eigen levensverhaal infiltreert in dat van de personages in zijn films. Complex van structuur met film-in-de- film en documentaire vs. geënsceneerde film.

Alaska

1989 |

Nederland 1989. Mike van Diem. Met o.a. Maeve van der Steen, Coen van Vrijberghe de Coningh en Willem Nijholt.

Film over het werk en leven van de in 1956 naar Nederland uitgeweken Hongaarse filmmaker Mykosch, die honderduit vertelt over waarheid en fictie in film en over de filmmaker die als een god over zijn personages heerst. Fragmenten uit de speelfilms die Mykosch maakte en films waarmee hij bezig is. Via flashbacks ziet men hoe Mykosch' eigen levensverhaal infiltreert in dat van de personages in zijn films. Complex van structuur met film-in-de- film en documentaire vs. geënsceneerde film.