Stephen McNally (1913-1994): cast.
Er zijn 55 films gevonden.

Dear Detective

1979 | Mysterie, Komedie

Verenigde Staten 1979. Mysterie van Dean Hargrove. Met o.a. Brenda Vaccaro, Arlen Dean Snyder, Michael MacRae, John Dennis Johnston en Jack Ging.

Detective Vaccaro onderzoekt moorden op politici, heeft een romance met Snyder, professor aan de universiteit. Weinig memorabele mysteriekomedie moet het van aanwezigheid van Vaccaro hebben. Remake van film uit 1977; lokkertje voor tv-serie.

Hi-Riders

1977 | Actiefilm

Verenigde Staten 1977. Actiefilm van Greydon Clark. Met o.a. Mel Ferrer, Stephen McNally, Darby Hinton, Ralph Meeker en Diane Peterson.

Macho vrijetijdsbesteding van Amerikaanse jongelui met snelle wagens en snelle meiden. Met die wagens is het nog wel spannend. Halverwege wordt het echter menens en stapelen de doden zich op. Onwaarschijnlijk allemaal.

Most Wanted

1976 | Misdaad

Verenigde Staten 1976. Misdaad van Walter Grauman en Walter E. Grauman. Met o.a. Robert Stack, Shelly Novack, Leslie Charleson, Tom Selleck en Sheree North.

Stack aan het hoofd van een speciale politie-eenheid op zoek naar een moordenaar van nonnen. De film leverde hem tevens een nieuwe tv-serie op.

The Lives of Jenny Dolan

1975 | Mysterie

Verenigde Staten 1975. Mysterie van Jerry Jameson. Met o.a. Shirley Jones, Lynn Carlin, James Darren, Farley Granger en George Grizzard.

Een betoverende krantenverslaggeefster onderzoekt de moord op een politicus en ontdekt dat haar eigen leven in gevaar is. Producent Ross Hunters eerste tv-film met Jones die in mink aan het speuren is en in iedere scène andere oogverblindende kleren aantrekt. Het gegeven is bekend sinds THE PARALLAX VIEW.

Nakia

1974 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1974. Drama van Leonard Horn. Met o.a. Robert Forster, Arthur Kennedy, Linda Evans, Chief George Clutesi en Stephen McNally.

Een Amerikaanse deputy-sheriff van Indiaanse origine heen en weer geslingerd tussen afkomst en plichtsuitoefening, met luide echo's van BILLY JACK. Forster in de hoofdrol straalt onverzettelijkheid uit, terwijl Kennedy als zijn chef voor de nodige nuances zorgdraagt. Beide acteurs speelden later ook in de tv-serie op deze film gebaseerd.

Hawkins: Murder in the Slave Trade

1973 | Misdaad, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Paul Wendkos. Met o.a. James Stewart, Mayf Nutter, James Luisi, Warren Kammerling en Dick Gautier.

Prof footballer Andy Tyler (Luisi) wordt beschuldigd van moord op de clubeigenaar William Hardy Vincent (McNally), een man die bij niemand geliefd was. De indirecte bewijzen duiden op Andy`s schuld en de zaak lijkt hopeloos. Vincents weduwe Ellen (Weston) vraagt B.J. (Stewart) om de verdediging van Tyler op zich te nemen. B.J. vindt dit weliswaar heel merkwaardig, maar neemt de zaak aan. Als hij ter plaatse gaat snuffelen ontdekt hij heel wat onwelriekende dingen. Het wordt zwaar weer zeilen, maar B.J. is een meester als het op laveren aankomt. Spel, regie en verhaal zijn heel aardig.

Call to Danger

1973 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Tom Gries. Met o.a. Peter Graves, Stephen McNally, Diana Muldaur, Ina Balin en Michael Ansara.

Jenson is kroongetuige in een zaak tegen een misdaadorganisatie. Nog voordat hij officiëel is verhoord, wordt hij uit het zwaarbewaakte gerechtsgebouw ontvoerd door een ex-collega. Graves krijgt de opdracht hem terug te brengen om te voorkomen dat zijn vroegere baas hem liquideert. Traditionele gangsterfilm, volgens het bekende patroon gemaakt. Aanvankelijk aanvaardbaar, maar dan ontspoort het verhaal en aan het eind wordt het helemaal een rommeltje. Het scenario van Laurence Heath mist iedere logica en het is niet zo vreemd dat deze pilot nooit tot een tv-serie leidde. Ronald W. Brown zette het op film. Mooie score van Laurence Rosenthal.

The Whole World Is Watching

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van Richard Colla. Met o.a. Joseph Campanella, James Farentino, Burl Ives, Hal Holbrook en Steve Ihnat.

Twee jonge advocaten, broers, verdedigen een linkse student die beschuldigd wordt van moord op een politieman tijdens een opstand op de universiteit. Er is genoeg spanning tijdens de rechtszaak, maar de hoofdpersonen komen over als typetjes.

Once You Kiss a Stranger

1969 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1969. Misdaad van Robert Sparr. Met o.a. Paul Burke, Carol Lynley, Martha Hyer, Peter Lind Hayes en Philip Carey.

Een nauwelijks verholen herverfilming van STRANGERS ON A TRAIN, met Lynley als een krankzinnige die golfspeler Burke in een bizarre intrige van 'wederkerige moord' sleept. Vlot, maar leeghoofdig en lachwekkend.

Panic in the City

1967 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Drama van Eddie Davis. Met o.a. Howard Duff, Linda Cristal, Stephen McNally en Nehemiah Persoff.

Een poging van subversieven om WO III te ontketenen door een bom te laten ontploffen in Los Angeles moet de door oudere Duff op duizelingwekkende wijze worden voorkomen.

Requiem for a Gunfighter

1965 | Western

Verenigde Staten 1965. Western van Spencer G. Bennet en Spencer Bennet. Met o.a. Rod Cameron, Stephen McNally, Mike Mazurki, Olive Sturgess en Tim McCoy.

Een doorgewinterde rolbezetting is de enige deugd van deze goedkoop geproduceerde western. Cameron verkleedt zich als rechter om er zeker van te zijn dat er recht wordt gedaan tijdens een moordzaak.

Stampede at Bitter Creek

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van Harry Keller. Met o.a. Tom Tryon, Stephen McNally, Sidney Blackmer, Bill Williams en John Larch.

De derde bioscoopfilm die is samengesteld uit de Disney-tv- western-serie TEXAS JOHN SLAUGHTER, met Tom Tryon in de titelrol. Ditmaal waren het de afleveringen THE MAN FROM BITTER CREEK (6-3- 59 in Amerika uitgezonden) en THE SLAUGHTER TRAIL (20-3-59). D.P. Harmon had ze beide geschreven voor producent James Pratt.

Hell Bent for Leather

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van George Sherman. Met o.a. Audie Murphy, Felicia Farr, Stephen McNally, Robert Middleton en Rad Fulton.

Spannende western waarin Murphy door een corrupte sheriff wordt vervolgd voor een misdaad die hij niet heeft begaan. Murphy moet verschillende hindernissen nemen voor hij met Farr een rustig leven kan gaan leiden. Scenario van Christopher Knopf, naar een roman van Ray Hogan. Camerawerk van Cliff Stine. Gefilmd in CinemaScope.

The Fiend Who Walked the West

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Hugh O'Brian, Robert Evans, Dolores Michaels, Linda Cristal en Stephen McNally.

Dit is een vage herverfilming van de film KISS OF DEATH, naar het verhaal van Eleazer Lipsky dat voor deze film bewerkt werd door Harry Brown en Philip Yordan. O'Brian is de arme rancher die uit pure nood met een vriend een bankoverval pleegt om zijn vrouw en komend kind te kunnen onderhouden. Het mislukt, en hij belandt in de gevangenis. O'Brian neemt daar Evans in vertrouwen door hem de schuilplaats van de buit te vertellen. Evans komt eerder vrij en wil het geld verkrijgen. Daartoe bedreigt hij O'Brians vrouw, Cristal, die daardoor haar kind verliest. Tussendoor zien we nog een paar moorden en dan laten de autoriteiten O'Brian gaan om sheriff McNally te helpen. Slaagt hij, wordt zijn straf kwijtgescholden. Onderhoudend maar net niet goed genoeg om boeiend te zijn. Ely staat hier aan het begin van zijn filmcarrière - hij zou later Tarzan op tv gaan spelen.

Johnny Rocco

1958 | Misdaad

Verenigde Staten 1958. Misdaad van Paul Landres. Met o.a. Richard Eyer, Stephen McNally, Coleen Gray, Russ Conway en Colleen Gray.

De zoon van een gangster (Eyer) is het doel van een gangsterjacht omdat hij getuige was van een moord; goed drama.

Hell's Five Hours

1958 | Misdaad

Verenigde Staten 1958. Misdaad van Jack L. Copeland en Jack Copeland. Met o.a. Stephen McNally, Coleen Gray, Vic Morrow, Maurice Manson en Colleen Gray.

Diverse mensen worden door Morrow gevangen gehouden in een rakettendepot; hij is van plan de plek volledig op te blazen.

Hell's Crossroads

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Franklin Adreon. Met o.a. Stephen McNally, Peggie Castle, Robert Vaughn en Barton MacLane.

Een western over de James Brothers-bende.

Tribute to a Bad Man

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Robert Wise. Met o.a. James Cagney, Don Dubbins, Stephen McNally, Irene Papas en Vic Morrow.

Deze trage western wordt door het grandioze spel van Cagney imposant en boeiend. Hij is de almachtige rancher die korte metten maakt met bandieten: liever hangen dan een rechtszaak. Papas is zijn huishoudster, tot wie hij zich aangetrokken voelt. Maar zij kan niet tegen de hardheid waarmee hij tegenstanders behandelt. In de climax wordt de ex-voorman McNally een paardendief. De behandeling van Morrow door Cagney is een aparte gebeurtenis die de relaties Cagney-Papas-Dubbins (een jonge man die zijn leven redde en daarom door Cagney gastvrij werd opgenomen) sterk beïnvloedt. Michael Blankfort bewerkte het verhaal van Jack Schaefer. Robert Surtees maakte de fraaie beelden. Noot: Cagney's rol zou gespeeld worden door Spencer Tracy, maar die kreeg ruzie met Wise en liep weg.

Violent Saturday

1955 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1955. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Victor Mature, Margaret Hayes, Stephen McNally, Richard Egan en Lee Marvin.

Een doeltreffende weergave van de effecten van een bloedige bankroof in een klein stadje. Scenario van Sidney Boehm naar een roman van William L. Heath.

The Man from Bitter Ridge

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Jack Arnold. Met o.a. Lex Barker, Mara Corday, Stephen McNally, Trevor Bardette en John Dehner.

Barker moet onderzoeken wie er achter de overvallen op postkoetsen zit en voortdurend het goud weet te stelen. McNally en zijn schaapherders worden eerst verdacht maar al gauw krijgt Barker te maken met Dehner en zijn broers Healey en Stevens -zij zijn de ware tegenstanders. Barker mag na afloop zijn leven met Corday delen. Het was de eerste western die door Arnold werd geregisseerd, zijn beste zou ongetwijfeld NO NAME ON THE BULLET met Audie Murphy worden. Lawrence Roman en Teddi Sherman bewerkten de roman Rawhide Justice van William MacLeod, en Russell Metty deed superieur werk als cameraman, zodat de film er perfect uitziet.

Make Haste to Live

1954 | Misdaad

Verenigde Staten 1954. Misdaad van William A. Seiter. Met o.a. Dorothy McGuire, Stephen McNally, Mary Murphy, Edgar Buchanan en John Howard.

McGuire in de geloofwaardige rol van een vrouw die met haar criminele echtgenoot wordt geconfronteerd, die terugkeerde om wraak te zoeken.

A Bullet Is Waiting

1954 | Western, Drama

Verenigde Staten 1954. Western van John Farrow. Met o.a. Jean Simmons, Rory Calhoun, Stephen McNally en Brian Aherne.

Interessante studie van de menselijke natuur die draait om de ontdekking van een sheriff dat zijn gevangene werkelijk onschuldig is; aardige plekjes in de woestijn.

The Stand at Apache River

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van Lee Sholem. Met o.a. Stephen McNally, Hugh Marlowe, Jack Kelly, Forrest Lewis en Hugh O'Brian.

In deze langdradige western zitten sheriff McNally en gevangene Johnson met alle andere acteurs gevangen in een postkoetsstation dat belegerd wordt door de Indianen van Barrier. Arthur Ross bewerkte de roman Apache Landing van Robert J. Hogan. Charles P. Boyla deed het camerawerk.

The Devil's Canyon

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van Alfred L. Werker. Met o.a. Virginia Mayo, Dale Robertson, Stephen McNally, Arthur Hunnicutt en Robert Keith.

Fraaie western met Reynolds als voormalig wetsdienaar die in de gevangenis belandt na een dubbele moord. Daar treft hij de licht ontvlambare Jessie Gorman, broer van zijn slachtoffers, en diens vriendin Abby. Zij voelt wel wat voor beide heren. Testosteron, kogels en ontsnappingspogingen zwepen de spanning verder op. Eén van de eerste 'natural vison 3D' films in een lange rij 'deepies' die de Hollywoodcrisis, als gevolg van de toenemende tv-competitie, moesten bezweren.

Split Second

1953 | Romantiek, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1953. Romantiek van Dick Powell. Met o.a. Stephen McNally, Alexis Smith, Jan Sterling, Paul Kelly en Richard Egan.

Een zeer bekwame bezetting geeft klasse aan het verhaal van de ontsnapte en veroordeelde McNally die mensen gijzelt op een plek waar bommen worden getest. De oorspronkelijke versie was 3- D.

The Duel at Silver Creek

1952 | Drama, Western

Verenigde Staten 1952. Drama van Don Siegel. Met o.a. Audie Murphy, Faith Domergue, Stephen McNally, Susan Cabot en Gerald Mohr.

Murphy vecht als The Silver Kid aan de zijde van marshal McNally, die gehandicapt is. Een avontuurlijke western, een van de eerste films van Siegel (die in 1958 nogmaals met Audie zou samenwerken). Gerald Drayson Adams en Joseph Hoffman bewerkten een verhaal van G.D. Adams tot scenario. Camerawerk van Irving Glassberg.

The Black Castle

1952 | Horror

Verenigde Staten 1952. Horror van Nathan Juran. Met o.a. Richard Greene, Boris Karloff, Stephen McNally, Paula Corday en Lon Chaney jr.

McNally is een wrede kasteelheer die zich graag met sinistere personages omringt. Zo is er Karloff, gespecialiseerd in het brouwen van niet altijd even gezonde drankjes. Chaney Jr. is nogal geheimzinnig en van twijfelachtige afkomst. Ook is er de betoverende Corday, McNally's jonge vrouw, die duidelijk niet uit liefde bij hem blijft. Dit gesloten wereldje wordt verstoord door de komst van Greene, die op zoek is naar zijn twee verdwenen vrienden. Een lekker ouderwetse B-horrorfilm die uitsluitend bedoeld is om ons de stuipen op het lijf te jagen. Griezelspecialisten Karloff en Chaney mogen hun nummertje opvoeren, maar de show wordt gestolen door McNally versus Greene. Goed opgebouwd scenario van Jerry Sackheim, vakkundig in beeld gebracht door Irving Glassberg.

Battle Zone

1952 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1952. Oorlogsfilm van Lesley Selander. Met o.a. John Hodiak, Linda Christian, Stephen McNally en Philip Ahn.

Hodiak wedijvert met McNally om Christian; ze onderbreken hun concurrentieslag even om tegen de communisten te vechten in deze statische film over de Koreaanse oorlog.

The Raging Tide

1951 | Misdaad

Verenigde Staten 1951. Misdaad van George Sherman. Met o.a. Richard Conte, Shelley Winters, Stephen McNally en Charles Bickford.

Het voorspelbaar scenario en acteurs die gewend zijn typetjes uit te beelden maken een tamme bedoening van dit moordenaar-op- de-loop-verhaal.

The Lady Pays Off

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. Linda Darnell, Stephen McNally, Gigi Perreau en Virginia Field.

Een smaakvol drama over lerares Darnell die haar speelschulden in Reno moet afbetalen door les te geven aan de dochter van de eigenaar van het casino.

Iron Man

1951 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 1951. Drama van Joseph Pevney. Met o.a. Jeff Chandler, Evelyn Keyes, Stephen McNally, Joyce Holden en Rock Hudson.

Herhaling van de film met Harlow, maar met meer aandacht voor mijnwerker/bokser Chandler en zijn ongelukkige opkomst onder druk van zijn broer McNally en vriend Hudson in de bokswereld. Het scenario is van George Zuckerman en Borden Chase. De camera werd bemand door Carl Guthrie en David Horsley.

Apache Drums

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Hugo Fregonese. Met o.a. Stephen McNally, Colleen Gray, Willard Parker, Arthur Shields en James Griffith.

McNally, een gokker, wordt samen met een serie dansmeisjes de stad uitgejaagd. De meisjes worden vermoord door Indianen. McNally waarschuwt de stad die vervolgens belegerd wordt. Het laatste bolwerk waar de bewoners zich in terugtrekken is de kerk. De Indianen vallen aan, maar dan komt het leger. Bekend thema naar het boek Stand at Spanish Boot van Harry Brown, door David Chandler bewerkt. Het was de laatste film van producent Val Lewton die in 1951 stierf. Hij had vooral naam gemaakt als horror-specialist.

Air Cadet

1951 |

1951. Joseph Pevney. Met o.a. Stephen McNally, Alex Nicol, Richard Lang en Gail Russell.

McNally, een gokker, wordt samen met een serie dansmeisjes de stad uitgejaagd. De meisjes worden vermoord door Indianen. McNally waarschuwt de stad die vervolgens belegerd wordt. Het laatste bolwerk waar de bewoners zich in terugtrekken is de kerk. De Indianen vallen aan, maar dan komt het leger. Bekend thema naar het boek Stand at Spanish Boot van Harry Brown, door David Chandler bewerkt. Het was de laatste film van producent Val Lewton die in 1951 stierf. Hij had vooral naam gemaakt als horror-specialist.

Air Cadet

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Joseph Pevney. Met o.a. Stephen McNally, Gail Russell, Alex Nicol, Richard Long en Rock Hudson.

Traditioneel verhaal over training van rekruten; McNally kijkt verveeld uit zijn ogen als hoofdinstructeur.

Wyoming Mail

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Reginald Le Borg en Reginald LeBorg. Met o.a. Stephen McNally, Alexis Smith, Howard Da Silva, Ed Begley en Dan Riss.

Om een bende op te rollen die voortdurend treinen overvalt laat McNally zich als bandiet insluiten. Hij ontsnapt en weet Roberts als de bendeleider te ontmaskeren. Da Silva is zijn rechterhand en Smith is de contactpersoon. Er zit weinig actie in het scenario van Harry Essex en Leonard Lee, dat ze naar een verhaal van Robert Hardy Andrews schreven. Wél mooi zijn de plaatjes van Russell Metty, die hij voor producent Aubrey Schenck opnam.

Winchester '73

1950 | Western, Drama

Verenigde Staten 1950. Western van Anthony Mann. Met o.a. James Stewart, Shelley Winters, Dan Duryea, Stephen McNally en Millard Mitchell.

Stewart, op zoek naar de moordenaar van zijn vader, doet mee aan een schietwedstrijd met als hoofdprijs een 1873 Winchester geweer, maar raakt daarbij in de clinch met zijn boosaardige broer (Stephen McNally). Eerste grote productie van westernregisseur Mann vormde het eerste samenwerkingsverband tussen hem en Stewart, die zijn favoriete acteur zou worden. Film heeft een memorabele shoot out.

No Way Out

1950 | Drama, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1950. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Richard Widmark, Linda Darnell, Stephen McNally, Sidney Poitier en Ruby Dee.

Gewelddadig verhaal over rassenhaat met de kwezelachtige Widmark die gangster-vrienden de dood van zijn broer laat wreken door rassenrellen te veroorzaken. De film was zijn tijd ver vooruit; nog steeds imposant. Poitiers eerste film.

Woman in Hiding

1949 | Thriller

Verenigde Staten 1949. Thriller van Michael Gordon. Met o.a. Ida Lupino, Howard Duff, Stephen McNally, Peggy Dow en John Litel.

Een dubbeldik drama over een vrouw die ontdekt dat haar man een moordenaar is en die probeert te ontkomen voordat het te laat is. Iets meer ingetogenheid zou de film ten goede gekomen zijn.

The Lady Gambles

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Michael Gordon. Met o.a. Barbara Stanwyck, Robert Preston, Stephen McNally, Edith Barrett en John Hoyt.

Stanwyck is een gelukkig getrouwde vrouw die samen met haar echtgenoot naar Nevada trekt. Het duurt echter niet lang of ze raakt verslingerd aan het kansspel. In haar goklust verliest ze alles, haar man inbegrepen. Om aan haar verslaving te ontsnappen neemt ze een baan aan in het casino, maar ook dit helpt niet. Langdradig melodrama over een vrouw die compleet bezeten raakt door het spel. Dankzij de uitstekende prestatie van Stanwyck wordt de film niet oervervelend. Het scenario van Lewis Meltzer en Oscar Saul heeft sterk te lijden onder de tand des tijds, want de psychologische karaktertekening van de vrouw in kwestie werkt alleen nog op de slaap- en lachspieren. Russell Metty hanteerde de camera.

Sword in the Desert

1949 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1949. Oorlogsfilm van George Sherman. Met o.a. Dana Andrews, Marta Toren, Stephen McNally, Jeff Chandler en Philip Friend.

Het belangwekkend verslag van ondergrondse routes waarlangs vluchtelingen bezet Europa in WO II verlaten. Een redelijk spannende film. Scenario van Robert Buckner. Camerawerk van Irving Glassberg.

Criss Cross

1949 | Misdaad

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Robert Siodmak. Met o.a. Burt Lancaster, Yvonne De Carlo, Dan Duryea, Stephen McNally en Tony Curtis.

Lauwig roofverhaal, waarvan het niveau wordt opgetrokken doordat Lancaster en Duryea erin meespelen; zij proberen elkaar te flessen! Anthony (Tony) Curtis' filmdebuut. Daniel Fuchs bewerkte de roman van Don Tracey tot scenario. Franz Planer keek door de camera.

City Across the River

1949 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1949. Drama van Maxwell Shane. Met o.a. Stephen McNally, Thelma Ritter, Luis Van Rooten, Jeff Corey en Tony Curtis.

Een verwaterde versie van Irving Shulmans roman The Amboy Dukes, over het harde leven in de achterbuurten van Brooklyn, met voorspelbare boeven en dergelijke.

Rogues' Regiment

1948 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1948. Avonturenfilm van Robert Florey. Met o.a. Dick Powell, Marta Toren, Vincent Price en Stephen McNally.

Powell bevindt zich in het Vreemdelingenlegioen om een zich schuilhoudende nazi-officier op te sporen. Doorsneedrama.

Rogue's Regiment

1948 |

1948. Robert Florey. Met o.a. Edgar Barrier, Marta Toren, Stephen McNally, Vincent Price en Dick Powell.

Powell bevindt zich in het Vreemdelingenlegioen om een zich schuilhoudende nazi-officier op te sporen. Doorsneedrama.

Johnny Belinda

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Jane Wyman, Lew Ayres, Charles Bickford, Jan Sterling en Agnes Moorehead.

Gevoelig gespeeld en sfeervol drama over een jong doofstom meisje (Wyman) met een verschrikkelijke vader en een dokter (Ayres) die zich over haar ontfermt en haar leert liplezen. Het hele dorp kijkt op haar neer, maar door de arts bloeit ze op. Dan verkracht een van de macho's uit het provinciegat haar. Het decor waartegen dit hartverscheurende drama zich voltrekt, is een provinciale gemeenschap die van de visvangst leeft en het is allemaal heel levendig in beeld gebracht. Wyman kreeg een Oscar voor haar mooie rol. Elf nominaties waren daaraan voorafgegaan. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van Irmgard von Cube en Allen Vincent naar een toneelstuk van Elmer Harris. Camerawerk van Ted McCord.

Up Goes Maisie

1946 | Romantiek, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1946. Romantiek van Harry Beaumont. Met o.a. Ann Sothern, George Murphy, Hillary Brooke, Stephen McNally en Ray Collins.

In het na-oorlogse Amerika voorziet Maisie (Sothern) zichzelf van een nieuw image om bij helikopter-uitvinder Murphy een job als secretaresse te krijgen. Ze ontdekt dat hij wordt bedrogen door zijn financier, die Murphy's uitvinding, waarvoor nog geen patent is aangevraagd, wil stelen. Onderhoudende hoewel erg verouderde plot, die Sothern eindelijk weer eens de kans gaf te bewijzen dat ze betere scenario's verdiende dan die uit de Maisie-serie. Enkele goede grappen en vooral de spectaculaire finale gaven dit scenario van Thelma Robinson iets meer pit. Toch wordt duidelijk dat de producenten op een dood spoor zaten, en de reeks werd dan ook beëindigd met deel tien: UNDERCOVER MAISIE. Robert Planck was verantwoordelijk voor de fotografie. Zie ook: 'Maisie'-serie.

Magnificent Doll

1946 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1946. Drama van Frank Borzage. Met o.a. Ginger Rogers, David Niven, Burgess Meredith, Stephen McNally en Peggy Wood.

Rogers is ongeschikt voor de rol van Dolly Madison. Het historische drama met Meredith als president Madison en Niven als Aaron Burr zakt in elkaar.

Bewitched

1945 | Drama, Erotiek

Verenigde Staten 1945. Drama van Arch Oboler. Met o.a. Edmund Gwenn, Phyllis Thaxter, Henry Daniels Jr., Addison Richards en Kathleen Lockhart.

Interessant, maar zwaartillend verhaal over de schizofrene Thaxter, wier ene persoonlijkheid een moord pleegt terwijl de ander dat zich niet kan herinneren. Naar het hoorspel Alter Ego van de regisseur. Een iets te ambitieuze B-film.

Thirty Seconds Over Tokyo

1944 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Mervyn LeRoy. Met o.a. Van Johnson, Robert Walker, Spencer Tracy, Phyllis Thaxter en Scott McKay.

Een opwindende WO-II-actiefilm over de VS-aanval op Japan met een sterke bezetting en een gastrol van Tracy als generaal Doolittle. De speciale effecten wonnen een Oscar.

An American Romance

1944 | Drama

Verenigde Staten 1944. Drama van King Vidor. Met o.a. Brian Donlevy, Ann Richards, Walter Abel, John Qualen en Stephen McNally.

Lang en smakelijk verhaal over hoe een geïmmigreerd metaalbewerker geld en macht verwerft. Was misschien beter geweest wanneer een ander met meer aantrekkingskracht dan Donlevy de hoofdrol had gespeeld.

Air Raid Wardens

1943 | Komedie

Verenigde Staten 1943. Komedie van Edward Sedgwick. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Edgar Kennedy, Jacqueline White en Horace McNally.

Stan en Ollie gaan tijdens WO II bij de luchtbescherming en maken van de oefeningen een grote puinhoop. Als ze eruit geschopt zijn, gaan ze op zoek naar een nazi-saboteur. Goed bedoelde oorlogspropaganda, die als lachfilm niets is. Stephen McNally staat in de cast vermeld als Horace.

Keeper of the Flame

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van George Cukor. Met o.a. Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Richard Whorf, Margaret Wycherly en Forrest Tucker.

Journalist Steven O`Malley (Tracy) krijgt opdracht over een Amerikaanse patriot die zo pas is overleden de levensgeschiedenis te schrijven, maar hij wil het ware verhaal schrijven. De film is wat zwaar op de hand en bij het weerzien te gedateerd: maar het thema van de ontmythologisering van een held die blind vereerd werd, blijft overeind. Hepburn is de weduwe van de man. Het scenario is van Donald Ogden Stewart naar een roman van I.A.R. Wylie, en men hoort de vage echo van CITIZEN KANE. Het camerawerk is van William Daniels.

For Me and My Gal

1942 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Musical van Busby Berkeley. Met o.a. Judy Garland, Gene Kelly, George Murphy, Mártha Eggerth en Stephen McNally.

Voormalig tienerster Garland (The Wizard of Oz) was al een Hollywood-routinier, maar danser Kelly maakte zijn sprankelende filmdebuut in dit muzikale drama over twee vaudeville artiesten wier carrières en romantische plannen ruw worden verstoord door de Eerste Wereldoorlog. Een stuk ingetogener dan de grootse choreografieën die regisseur Berkeley eerder met bijvoorbeeld 42nd Street had gemaakt, is dit een patriottisch drama waarin een aanvankelijk sceptische artiest zich kan ontpoppen als oorlogsheld. Uitstekende liedjes en dansnummers: de muziek werd genomineerd voor een Oscar.

Eyes in the Night

1942 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1942. Mysterie van Fred Zinnemann. Met o.a. Ann Harding, Edward Arnold, Donna Reed, Stephen McNally en Reginald Denny.

De blinde detective Arnold helpt een meisje en haar stiefmoeder die betrokken zijn bij de moord op een acteur. Hij ontdekt dat de verloofde van het meisje een nazi-spion is, die samen met een bende samenzweerders de Amerikaanse samenleving wil ondermijnen. Spannende, originele en goedgemaakte thriller met uitstekend spel. De kijker van nu zal zich weinig betrokken voelen bij de nazi-achtergronden van het verhaal, maar toch vol spanning blijven kijken. Guy Trosper en Howard Emmett Rogers bewerkten de roman Odor Of Violets van Bayard Kendrick. Aan de camera stonden Robert Planck en Charles Lawton. Arnold zou in 1945 de rol van de blinde detective Duncan Maclain opnieuw vertolken in THE HIDDEN EYE.

Dr. Gillespie's New Assistant

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Willis Goldbeck. Met o.a. Lionel Barrymore, Van Johnson, Susan Peters, Richard Quine en Keye Luke.

Drie jonge chirurgen (Johnson, Luke en Quine) worden door Gillespie getest om te zien wie Dr. Kildare mag vervangen. Bevredigende film vol bruisend MGM-talent. In werkelijkheid trouwden Quine en Peters het jaar daarop. Zie ook: 'Dr. Kildare/Dr. Gillespie'-serie.