Joel Alexis

Editor

Joel Alexis is editor.
Er zijn 4 films gevonden.

Gett

2014 | Drama

Israël/Frankrijk/Duitsland 2014. Drama van Ronit Elkabetz en Shlomi Elkabetz. Met o.a. Ronit Elkabetz, Simon Abkarian, Menashe Noy, Sasson Gabai en Ze'ev Revach.

Viviane wil scheiden van haar man, simpelweg omdat ze niet meer van hem houdt. Haar echtgenoot geeft echter geen toestemming, dus kunnen de vrouwonvriendelijke rabbijnen van de religieuze rechtbank de scheiding niet bekrachtigen. Gett, het slotdeel van een trilogie over de huwelijkse perikelen van een Israëlische vrouw van middelbare leeftijd, is een even schrandere als schrijnende combinatie van rechtbankfilm en echtscheidingsdrama. Met messcherpe dialogen én een geweldige hoofdrol van coregisseur Elkabetz, die, als ze tijdens de vele zittingen niet mag spreken, voldoende heeft aan haar blik en lichaamstaal.

Youth

2013 | Drama

Israël/Duitsland/Frankrijk 2013. Drama van Tom Shoval. Met o.a. David Cunio, Eitan Cunio, Moshe Ivgy en Shirli Deshe.

Acteursfilm zonder franje van beginnend regisseur/scenarist Tom Shoval, met broers Eitan en David Cunio als kroost van een financieel en emotioneel wegkwijnend middenklassengezin in een voorstad van Tel Aviv. Geïnspireerd door Amerikaanse actiefilms en zijn legeropleiding, en bezorgd over de gezinsfinanciën besluit de oudste broer zijn zojuist ontvangen dienstwapen in te zetten voor de ontvoering richting bomkelder van een rijk meisje. Tweelingbroers Cunio verbeelden de onmacht van de post-Grote Recessie-generatie alsof ze het zelf doormaken met de camera als toevallige observant. Spannend en onthutsend.

Close to Home

2005 | Drama

Israël 2005. Drama van Dalia Hagar en Vardit Bilu. Met o.a. Smadar Sayar, Naama Schendar, Ami Weinberg en Sharon Raginiano.

Twee jonge meiden moeten, net als al hun leeftijdsgenoten in Israël, in dienst. Ze worden samen op patrouille in de straten van Jeruzalem gestuurd, maar al snel blijken ze nogal van elkaar te verschillen. Smadar (Sayar) neemt het niet zo nauw, Mirit (Schendar) is juist heel plichtsgetrouw. De resulterende onderlinge spanningen worden vergeten als ze getuige zijn van een zelfmoordaanslag. Dat het Israëlische leger bestaat uit gewone jongens en meisjes wordt door de makers iets te nadrukkelijk naar voren gebracht. Goed spel van beide hoofdrolspeelsters.

Ve'Lakhta Lehe Isha

2004 | Drama

Frankrijk/Israël 2004. Drama van Ronit Elkabetz en Shlomi Elkabetz. Met o.a. Ronit Elkabetz, Simon Abkarian, Gilbert Melki en Sulika Kadosh.

Haifa, eind jaren zeventig. Viviane (coscenarist en -regisseur Ronit Elkabetz) is getrouwd met Eliahou, een diep religieuze man die haar niet slaat, niet drinkt, meehelpt in het huishouden en veel aanzien geniet in de synagoge - zo helpen haar broers en ooms haar herinneren als de film begint. Waarom wil ze dan van hem af? De terugkeer van een oude vlam heeft er iets mee te maken, maar de problemen lijken dieper te liggen. De onvermijdelijke ondergang van dit huwelijk levert een pijnlijke film op, die voorzichtig balanceert op de rand van sociaal-realisme en melodrama. Winnaar van de publieksprijs in Venetië.

op televisie
4 uitzendingen

Gett (2014) is deze week driemaal op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Datum
Zender
Tijd
maandag 24 december
NPO 2 extra
10:00 - 11:50
maandag 31 december
NPO 2 extra
06:45 - 08:34
zaterdag 29 december
NPO 2 extra
14:05 - 15:55

Youth (2013) is deze week eenmaal op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Datum
Zender
Tijd
donderdag 17 januari
ARTE
01:05 - 02:45

Reageer